Ekonomie světa Falloutu

Opusťte svůj vault a vydejte se do postapokalyptického světa plného nájezdníků, radiace a mutantů.

Moderátoři: Hamster, Saruman, Daemon

corle
Sigilan
Příspěvky: 6
Registrován: 23.11.2007 0:08

Příspěvek od corle »

presne tak... len veľmi nepozornému hráčovi mohlo uniknúť že mincové obeživo je v hre zo zlata a keďže z vlastnej skúsenosti viem že jednotlivec môže nazhromáždiť niekoľko desiatok kíl mincí - zlata, je jasné že Redding jeho zlaté časy ešte čakajú :)
Uživatelský avatar
Hamster
Dabus
Příspěvky: 1815
Registrován: 29.10.2005 1:04

Příspěvek od Hamster »

corle píše:len veľmi nepozornému hráčovi mohlo uniknúť že mincové obeživo je v hre zo zlata
Někde ve hře se to lze dozvědět?
corle
Sigilan
Příspěvky: 6
Registrován: 23.11.2007 0:08

Příspěvek od corle »

nedá ale pochybujem že žltý kov s ktorého sú je mosadz :D to by sa asi nikto neobťežoval prácou a robil si mince vlastné :lol:
Uživatelský avatar
Jab
Sigil Team
Příspěvky: 3603
Registrován: 24.9.2005 23:01
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Dá se předpokládat, že se udrží nějaké oběživo, jež má hodnotu samo v sobě a ne hodnotu zajišťovanou pomocí jakési monetární politiky. Už proto, že ani ve Falloutu 2 nemá kdo tu monetární politiku vytvářet. Papírové bankovky by tak byly ještě větším nesmyslem než zátky.
Uživatelský avatar
Ještěr
Sigilan
Příspěvky: 25
Registrován: 28.7.2007 2:31
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ještěr »

Mozna bylo zavedeni zatek/penez chybou. Nebylo by od veci nechat jen barter, na ktery pristoupi kazdy od primitivu pres obycejne vidlaky po ghouly a najezdnicke/otrokarske/mafianske bossy; penize by tak nejcasteji zastoupily cigarety, stimpacky, geckoni kuze, naboje a tak dale.

Docela by to do toho univerza pasovalo - ale uz se stalo.


Jeste k zatkam:

Kód: Vybrat vše

Bottle Caps are the standard currency in the first Fallout game. In Fallout 2 regular money has been introduced and bottlecaps have been rendered useless and can only be found in Broken Hills. 

Bottle caps are backed by The Hub merchants. The reasoning for their support is that the technology to manufacture bottle caps and paint the surface has been lost in the Great War, which would greatly limit any counterfeiting efforts. Secondly, there is a limited number of bottle caps, which would serve to preserve their value to some degree. 

The issue of some concern is that with time, number of bottle caps will decrease due to wear. 

The graphics show bottle caps as having the rimmed edges pointing outward. That is most likely artist's decision to communicate the "bottlecapness" of the object to the player, as in real life the caps would tend to end up flattened, accidently or intentionally, to increase the storage space.
(zdroj)
corle
Sigilan
Příspěvky: 6
Registrován: 23.11.2007 0:08

Příspěvek od corle »

prachy sú staré tisíce rokov omg, v Babylone mali aj banky a bezhotovostný platobný styk tak mi zavedenie zlatých mincí prišlo docela logické aj v post. apo. budúcnosti. Hodnoto zlata je večná (ak neobjavíme syntetickú výrobu).
Uživatelský avatar
Jab
Sigil Team
Příspěvky: 3603
Registrován: 24.9.2005 23:01
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

corle píše:prachy sú staré tisíce rokov omg, v Babylone mali aj banky a bezhotovostný platobný styk tak mi zavedenie zlatých mincí prišlo docela logické aj v post. apo. budúcnosti. Hodnoto zlata je večná (ak neobjavíme syntetickú výrobu).
Kvůli kterému příspěvku vzýváš boha?
Uživatelský avatar
Hamster
Dabus
Příspěvky: 1815
Registrován: 29.10.2005 1:04

Příspěvek od Hamster »

corle píše:nedá ale pochybujem že žltý kov s ktorého sú je mosadz :D to by sa asi nikto neobťežoval prácou a robil si mince vlastné :lol:
Opravdu? Vezmi si mosazný kohoutek a nedělej z něj bez elektrických obráběcích a razících přístrojů hromádku mincí. Hodně štěstí. ;-)

btw. ve F2 na to Reddingské zlato nikdo monopol ještě nemá, takže tenhle argument tím pádem neplatí. I ty zlaté mince si teoreticky může vyrábět každý kdo má zlato (nebo je to alespoň stejně smysluplné jako s tou mosazí).
Uživatelský avatar
Field Mouse
Sigilan
Příspěvky: 656
Registrován: 18.5.2009 14:50
Bydliště: U Lomu 38, Sigil, 585 03

Re: Ekonomie světa Falloutu

Příspěvek od Field Mouse »

Peníze ve Falloutu jsou naprostým ekonomickým fiaskem, mince jsou tam mnohem vzácnější než předměty v jejich hodnotě, což brání efektivní směně a v podstatě odkazuje na barter - směnu věc za věc - a je to bezvadná ukázka toho, jak velký vynález peníze vlastně v historii lidstva byly - srovnej směnu ve Falloutu a třeba BG, kde je peněz dostatek. (a to je ještě štěstí, že obchodník ve falloutu vezme cokoli, kdyby obchodník se zbraněmi nakupoval třeba zase jen zbraně a náboje, byl by to ještě větší mazec)
Pokud by byla falloutovská ekonomika smysluplná, pak dojde k velkému zhodnocení zlaté měny tak, aby peníze šlo lehce používat k běžným nákupům - tzn. všechno by stálo třeba 50x méně. Situace, kdy obchodník se zbraněmi nemá peníze ani na to, aby si od charnameho koupil samopal, takže vám za něj musí nabídnout dvě světlice, jabko, knížku o první pomoci a kondom, je z ekonomického hlediska k uzoufání. Jakkoli herně je to docela ok, v realitě by to byla naprostá trága.

Jinak co se týče papírových bankovek, tak v nich není problém, pokud by je vydávala nějaká dostatečně důvěryhodná instituce, jako třeba NCR, pak není důvod, proč by alespoň na jeho území nemohly platit (a vlastně nějaké ty lokální důlní chipy tam už jsou) - a kdyby byly úspěchem, mohly by se začít používat i jinde. Je to úplně stejné jako s tím, proč se platí zlatými mincemi, ty taky někdo musí vydávat. Akorát u zlatých mincí je pravděpodobné, že se někdo nezcvokne a nevydá jich najednou do oběhu miliardu navíc, protože prostě tolik zlata nesežene (mimochodem velká krize byla přesně kvůli tomuto ve Španělsku, když v 16. století přivezli tuny zlata z Ameriky). U papírovek se to stát může - ale kdyby byla jejich emise v rukou někoho důvěryhodného a disciplinovaného, pak vskutku není problém.
Elminster sem, Elminster támhle. Dejte mi tisíc let a špičatý klobout a nakopu mu.. zadek :op
Uživatelský avatar
valcik
Sigilan
Příspěvky: 311
Registrován: 5.1.2010 16:13
Bydliště: Záhorská nížina

Re: Ekonomie světa Falloutu

Příspěvek od valcik »

..pri bankovkách je základným problémom papier. :- ))
Vo Falloute je papiera zúfalý nedostatok, pretože lesy sú zničené a továrne ležia v troskách. Papier sa dá nájsť len vo forme kníh, ktoré nejakým zázrakom prežili nuleárne peklo; alebo snáď aj vo Vaultoch je nejaká skromná zásoba, ale to nestojí za zmienku. Preto v prvej časti Fallouta prišli k slovu zátky z fľaší a v dvojke ich nahradili zlaté mince, vyrobené z vydolovanej rudy. (tavba kovu je menší problém, ako výroba papiera, farbiva a tlačiarenských lisov)

Ekonomika je vo Falloutoch naozaj v zúfalom stave, a je to prirodzené. V tomto postapokalyptickom svete totiž zanikli činnosti a služby, ktoré za normálnych okolností "vytvárajú" ohromné zásoby peňazí - rôzne poistenia, odvádzanie daní, štátna správa financií, bankové domy, módne trendy.. Nič z toho už nefunguje a tak sa peniaze stali zbytočnými.

Naopak, výmenný obchod prekvitá - ľudia menia spotrebný tovar kus za kus, často pracujú za hmotnú odmenu alebo za kus jedla.

Tiež treba myslieť na fakt, že vo svete Falloutu už niekoľko generácií nefunguje základné vzdelanie; ľudia nevedia často čítať, ani počítať a snažia sa uspokojiť len základné potreby. Postapokalyptický svet v jeho najdrsnejšej podobe. ;-)
Uživatelský avatar
PostTrauma
Sigilan
Příspěvky: 1256
Registrován: 6.8.2009 16:02
Bydliště: Asteroid B-612

Re: Ekonomie světa Falloutu

Příspěvek od PostTrauma »

Řekl bych, že v NCR a VC by měly být peníze dostupné a potřebné, protože tyhle místa mají ústřední vládu (Lynette, Tandi) (narozdíl třeba od NR, SF). Funguje tedy princip přerozdělování a daní (jak jinak by mohla tato města mít policejní armádu). Těžko pak bude vláda vybírat daně třeba ve vypěstovaných jabkách a těmi zaplatí za ochranu města policii.

Ve všech městech ale existují služby, počínaje hospodami a hotely a erotickými službami nebo lázněmi konče. Jak ale říkal Field Mouse, ceny jsou nastavené tak, že ženy se s vámi vyspí za světlici nebo zapalovač. Nicméně peněz ve světě Falloutu určitě není nedostatek. Za hru se mi podaří nasbírat i 100 000. Obchodníci jsou ale vyčůraní a nenosí u sebe příliš velké částky - lupiči jsou všude.

Ohledně papíru - peníze jednoho z dolů v Reddingu jsou papírové.
Marně se snažím přijít věcem na kloub, neboť většina věcí klouby vůbec nemá.
Uživatelský avatar
Carlos
Sigilan
Příspěvky: 1917
Registrován: 24.2.2007 16:51
Bydliště: Špína pod špínou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

VC i NCR nemusí fungovat nutně na ekonomickém základu (ve smyslu peněz = abstraktní hodnota odměny), výhodou/odměnou policii mohou být speciální pravomoce, přístup do určitých míst, nárok na 'otroka apod. Čistě teoreticky by se dalo říci, že by VC i NCR mohla fungovat na systému směny - zboží -> papírové peníze; nicméně vzhledem k tomu, že zátky jsou obecným platidlem v pustinách, bylo by hloupé dělat si vlastní měnu, když, vzhledem k jejich značnému isolacionismu, obchodují především s kočovnými obchodníky nebo kmeny, kterým jsou nějaké papírové peníze u řiti a měnit zboží za zboží ve velkém měřítku je pro takového obchodníka zbytečné.
"Hey, sugar, I'm gonna smash you with that heavy truck!"
"That's what I call rough love."
Uživatelský avatar
valcik
Sigilan
Příspěvky: 311
Registrován: 5.1.2010 16:13
Bydliště: Záhorská nížina

Re: Ekonomie světa Falloutu

Příspěvek od valcik »

PostTrauma píše:.. Funguje tedy princip přerozdělování a daní (jak jinak by mohla tato města mít policejní armádu). Těžko pak bude vláda vybírat daně třeba ve vypěstovaných jabkách a těmi zaplatí za ochranu města policii.
Tu však predpokladáš, že policajti dostávajú plat. Tak to ale byť nemusí - môžu pracovať za poskytnuté ubytovanie, výstroj a stravu.

Služby, ktoré v jednotlivých mestách existujú, sú veľmi skromné a väčšinou lacné, ako píšeš. Preto sa peniaze získané z takejto činnosti pohybujú len v rámci jednotlivého mesta. Medzimestské investície však nefungujú, nie je tu infraštruktúra a ani doprava; preto sú mestá odkázané len na vlastné zdroje. Vo väčších mestách je teda peňazí viac, no v malých osadách (Arroyo) ich nepoznajú vôbec. Myslím, že ekonomický systém Falloutu má svoje opodstatnenie.

edit:
..Carlos, vidím, že sme sa celkom zhodli - príspevok však už upravovať nebudem, aj keď v podstate opisujem rovnakú myšlienku ako ty. :- )
Uživatelský avatar
PostTrauma
Sigilan
Příspěvky: 1256
Registrován: 6.8.2009 16:02
Bydliště: Asteroid B-612

Re: Ekonomie světa Falloutu

Příspěvek od PostTrauma »

Vzhledem k té izolovanosti měst jim vůbec nemusí vadit, že v pustině se používají zlaté mince a mohou si pro vlastní potřebu vyrábět bankovky. Konec konců VC a nejspíš i NCR stejně nepotřebují peníze pro obchod. VC poskytuje lékařský materiál a NCR zbraně, pokud si vzpomínám.

V podstatě by to fungovalo jako Euro a Koruny - zlaťáky by byly Eura a dalo by se jimi platit všude, zatímco Koruny jsou bankovky NCR, které platí jenom v NCR. Lépe by sice fungovalo zhodnocení měny (takže samopal by nestál 2500, ale třeba jenom 500), jenže to je poměrně neuskutečnitelné v anarchické pustině. Bankovky by pak vyvážily nedostatek zlata na mince vzhledem k cenám komodit. Později by se mohly rozšířit na území přidružené k NCR (třeba Redding).

Nicméně tohle jsou jenom detaily, důležité je, že peníze jsou potřeba, ať už ve formě zlatých mincí nebo bankovek. V malé komunitě typu Arroya to bez nich sice může fungovat, ale ve městech jako VC a NCR s centrální vládou už sotva (předpokládám, že mají mnohem víc obyvatel, než je ve hře skutečně možno najít).
Marně se snažím přijít věcem na kloub, neboť většina věcí klouby vůbec nemá.
Uživatelský avatar
Carlos
Sigilan
Příspěvky: 1917
Registrován: 24.2.2007 16:51
Bydliště: Špína pod špínou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

PT: Peníze jako abstraktní hodnota? Hm, nemyslím si. Mám rozpracovanou povídku a v podstaě jsi mě donutil, abych ji dopsal. :mrgreen:
V ní se, samozřejmě okrajově řeší i měna. Dopíšu ji co nejdříve a pak si povíme 8-)
"Hey, sugar, I'm gonna smash you with that heavy truck!"
"That's what I call rough love."
Odpovědět

Zpět na „Fallout“