Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Vallun »

Ještě poznámka ke mne -
- usínání, když nemám rýmu/prudušky (zánět), tak usínám na břiše, nebo na polobřiše s dekou pevně přitáhlou kolem ramen, když se mi dýchá špatně, tak usínám na zádech a potřebuji mít dost pod hlavou, když usínám současně s manželkou (což se vzhledem k rozdílným denním režimům /skřivan a sova/ moc často nestává), pak usínám na boku, případně jakkoliv jinak se zrovna schoulíme.
- já sebou házím celou noc a to pořád (ale naštěstí ne jako bratr, který se dvakrát, třikrát za noc vztyčí na kolena, vybere si libovolný směr a zase sebou plácne). Ale - když si na mojí deku vleze kočka (4n ;-) ), tak dokážu třeba i větší část noci ležet skoro bez hnutí, akorát se pak nemohu hýbat ani ráno po probuzení (jako třeba teď) a všechno mne bolí... Proto nevěřím historkám "matek", že náhodou v noci zalehly své novorozeně... Minimálně musely být nalité...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Geralt
Šifrovač
Příspěvky: 810
Registrován: 9.2.2006 20:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Geralt »

Mám v zásadě dva usínací módy:
1.) Rozvalený na břiše, přičemž jednu paži mám přehouzenou ven přes deku, kterou si tlačím k tělu. Druhá ruka leží volně pod těla. Jednu z nohou mívám pokrčenou.
2.) Stočený na boku (jedno který). Zachumlám se do deky i v čase největších veder, kdy jsem ochotný vystrčit ven nanejvýš chodidla. Dlaněmi však zevnitř svírám deku a tisknu jí k sobě. Proto se mi obvzlášť dobře usíná, když je venku zima, anebo ještě lépe - je bouřka a prší. Neboť si pak mohu spokojeněji uzurpovat deku a libovat si, že na mě neprší, nefouká, nemrzne...

Nijak drasticky se určitě nechruji (kouzelný výraz spolužačky z gymnázia pro všelijakés vrtění se :-) ), protože bych jinak ráno měl rozseklou hlavu o poličku ukotvenou vedle palandy. Nanejvýš, klasicky, změním během spánku bok.

Ačkoliv si během spánku tvrdošíjně bráním deku, bez velkého polštáře se dokážu obejít. Kolikrát jsem se v improvizovaných podmínkách krásně vyspal s pouhou mikinou pod hlavou. Co se pohodlí týče, asi si na něm moc nezakládám. Usuzuji dle propisovačky, na které jsem se nedávno vzbudil. Ačkoliv na Michala Rybku, který usnul s hrnkem horké kávy či dvaceticentrimetrovým nožem v ruce, zatím nemám. :-D

Poslední dobou se mi zase povedlo usínat takřka automaticky. Sny mívám vzácně (tedy takové, jaké si aspoň matně pamatuji). Jestli mluvím, to nevím - zatím si však nikdo nestěžoval. Spím docela tvrdě, neboť život v paneláku mě naučil ignorovat různé zvuky. Naopak jsem ovšem citlivý na to, mám-li ráno někam vstávat v určitý čas. V takovém případě si sice nařídím budík, ale v 90% případů ho vůbec nepotřebuji a proberu se vždy tak o 2-3 minuty s předstihem.
Uživatelský avatar
Carlos
Sigilan
Příspěvky: 1917
Registrován: 24.2.2007 16:51
Bydliště: Špína pod špínou
Kontaktovat uživatele:

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Carlos »

Geralt píše: 2.) Stočený na boku (jedno který). Zachumlám se do deky i v čase největších veder, kdy jsem ochotný vystrčit ven nanejvýš chodidla. Dlaněmi však zevnitř svírám deku a tisknu jí k sobě. Proto se mi obvzlášť dobře usíná, když je venku zima, anebo ještě lépe - je bouřka a prší. Neboť si pak mohu spokojeněji uzurpovat deku a libovat si, že na mě neprší, nefouká, nemrzne...
V zimě se mi to také tak občas podaří, a je to hodně příjemné pomyšlení.

S mítem, kde usnu si nikdy nelámu hlavu - během natáčení Narnie jsme spali za deště na kamenitém povrchu hned vedle řeky. Všichni jsme se moc dobře vyspali. Jen nevím, nakolik to bylo způsobeno v průměru naspanými 3mi hodinami za den.
"Hey, sugar, I'm gonna smash you with that heavy truck!"
"That's what I call rough love."
Uživatelský avatar
Morty
Sigilan
Příspěvky: 1147
Registrován: 25.3.2007 15:36
Bydliště: Cassovia, City of Ravens
Kontaktovat uživatele:

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Morty »

Geralt: jj, ja sa tiež prebúdzam chvíľočku pred budíkom :mrgreen: Aj dnes, mal som budík na 9 25 a vstal som 9 23 sám od seba... Detto počas pracovného týždňa, síce pravidelne meškám do školy, ale to je kvôli tomu, že sa nedokážem odlepiť od PC :-P
Fama nihil est celerius.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Uživatelský avatar
Neferit Sr.
Sigilan
Příspěvky: 2222
Registrován: 10.6.2006 18:10
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Neferit Sr. »

Jde li o to , jsem schopen usnou kdekoliv. Na komfortu si nezakládám a stačí mi přes sebe hodit mantl a pod hlavu si dát čepici podloženou cihlou.

Ale pokud si mohu vybrat tak nejlépe se mi spí když mám k sobě přitulenýho mýho kocoura tedy manželku. Sice mi občas zločinecky šlohně deku a pak ji musím vymotat ze svojí, ji odkulit z té její pěkně zakrýt a teprve můžu spát dál, ale dělám to tolik let, že mi chybí když to nemám.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Uživatelský avatar
AlieN
Sigilan
Příspěvky: 2932
Registrován: 4.10.2005 13:31
Bydliště: Zlín, Brno, Praha a tak podobně
Kontaktovat uživatele:

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od AlieN »

Usnout na zádech dokážu snad jen při extrémní únavě, ale to pak dokáži usnout kdekoli a jakkoli, jinak spím jen na bříše nebo boku a většinou taky s hlavou pod polštářem, zamotaný do peřiny co nejvíc to jde. Spím docela rád a docela dost, ale je mi líto toho času který by se dal využít smysluplněji :-P ... a naštěstí při spaní nemluvím, nechrápu ani nejsem náměsíčný, maximálně se občas otočím.
Uživatelský avatar
Illuminating
Sigilan
Příspěvky: 816
Registrován: 17.10.2006 14:48

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Illuminating »

Už několik měsíců nemůžu usnout. Pak jsem vždycky druhej den mrtvej. Neznáte nějakou spánkovou polohu, při který se dobře usíná? :¨¨-,
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

V posteli usínám na břiše s hlavou otočenou doleva. Pravou ruku mám buď pod malým polštářkem (v lepším případě), nebo pod hlavou (takže si ji většinou přeležím) a levou ruku skrývám pod velký polštář. Během spánku pak rotuji kolem dlouhé osy.

Dokážu ovšem usnout i v jiných polohách, jen ve stoje jsem to zatím nezkoušel.

Btw: Vidím, že Vallun své široké spektrum dovedností rozšířil o odbornost v oboru zalehávání dětí matkami. Inu, komu čest, tomu čest :applause:
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
Ajantis
Sigil Team
Příspěvky: 5040
Registrován: 28.9.2005 22:38
Bydliště: die beschattete Berge
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

yenn píše:V posteli usínám na břiše s hlavou otočenou doleva. Pravou ruku mám buď pod malým polštářkem (v lepším případě), nebo pod hlavou (takže si ji většinou přeležím) a levou ruku skrývám pod velký polštář.
PŘESNĚ tahle pozice je i jednou z mých oblíbených! :-)
Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Re: Spánok . . . Alebo, ako ho máte radi :)

Příspěvek od Vallun »

yenn - tak to patří do oblasti trestního práva....navíc někdo se zaměřuje na jednu dvě věci do hloubky, mne toho holt zajímá víc...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Uživatelský avatar
Trandul
Sigilan
Příspěvky: 540
Registrován: 26.10.2005 19:16

Re:

Příspěvek od Trandul »

Spím v podstatě ve všech polohách, na zádech s rukama pod hlavou, na břiše, ale přece jenom nejčastěji na boku se spodní rukou pod polštářem.

Strašně dlouho mi trvá usnout a sny se mi zdaj tak jednou za uherskej rok. Jednou jsem nemohl usnout protože mě rušilo něčí chrápání, pak sem zjistil že sem to chrápal já sám. :lol:
Jak jste to mohli se mnou vydržet? Já byl tak strašně blbej. :-D
-------------------------------------------
Flower power
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“