Já na všechny koukal už někdy v mládí, z toho si ale nepamatuji už téměř nic a teď jsem si po letech zopakoval první tři díly. Ani jeden není vyloženě slabý, první dva bych označil za průměr, ale třetí už je jiná třída. Jednička i dvojka mi přišly dost jako "béčka", trojka je ale o dost lepší.
- Scott se snažil velmi neumně navodit nějaký pocit strachu, ale na postavě vetřelce není strašidelného vůbec nic, hlavně když se co chvíli promenuje před kamerou. Tuhle "chybu" dělali ale i Cameron a Fincher, takže je to jedno. Každopádně docela nuda, nejlepší mi přišel ten průzkum cizí planety a mírný nástin příběhu.
- U druhého dílu se mi graficky velmi líbila prostředí, exteriéry i interiéry, a detaily - jak ve výbavě stanice, tak ve výzbroji vojáků. Celý film byl ale především napínavý od první do poslední minuty. Prostě hodně dobrý akční film, které Cameron umí. Jen škoda, že ho totálně zmrvili poslední půlhodinou a hrdinnou misí poručíka Ripleyové.
- Fincherův Alien mi přijde o poznání vážnější a dospělejší, je stylově zase jiný, ale imho se odlišuje nejpodstatněji. Mnohem víc se soustředí na prostředí a postavy, tedy prvky, které velmi pomáhají atmosféře a předchozí díly je dost opomíjely. Kolonie trestanců obrátivších se na Víru a žijících téměř klášterním způsobem mi přijde jako super nápad. Má taky své chyby, ale ani jsem si nevšiml,jak rychle ty 2 hodiny uběhly. A k tomu ta kamera v tunelech...

Takže co jsem zatím viděl, série má stoupající úroveň, i když od čtverky navázání na tento trend neočekávám.