Psaní příspěvků: Pravidla pravopisu a typografie

Nechcete-li se vystavit hněvu Paní bolesti a jejích čepelí, neprodleně si přečtěte všechny Sigilské zákony. Neznalost totiž neomlouvá a před trestem Paní nikdo neuteče.
Odpovědět
Uživatelský avatar
sevencreature
Sigil Team
Příspěvky: 7394
Registrován: 26.9.2005 1:24
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Psaní příspěvků: Pravidla pravopisu a typografie

Příspěvek od sevencreature »

Před odesláním příspěvku zkuste po sobě odesílaný text nejprve alespoň přečíst - vychytáte tak různé překlepy či problémy, které se vyskytly při editaci.

Typografie - zkuste dodržovat alespoň základní pravidla - interpunkce, mezery atd. A také velká písmena na začátku vět. Text se pak za prvé lépe čte a za druhé vám nesmažu váš příspěvek :wink:

S pravopisem a překlepy to není až tak žhavé - nikdo není dokonalý :-)

Několik odkazů pro vaši informaci:

Norma písemností:
http://www.globis.cz/download/CSN_016910.doc

Typografie a sazba:
http://www.typo.cz/_typo/typo-pravidla-hladka.html
http://typomil.com/sazba.htm
http://astro.mff.cuni.cz/vyuka/AST031/t ... grafie.pdf
http://ksvi.mff.cuni.cz/~lucka/priro/PPT/typografie.ppt

Pravidla českého pravopisu:
http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm
Naposledy upravil(a) sevencreature dne 10.12.2007 17:17, celkem upraveno 3 x.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drug.
Uživatelský avatar
Jab
Sigil Team
Příspěvky: 3603
Registrován: 24.9.2005 23:01
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Při psaní si zvláště dávejte pozor, abyste nemrvili jména! Jinak už opravdu nikdo nepozná, co jste vlastně chtěli říci. Berte to jako Vaší závaznou povinnost!
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

[IMHO]
(Podnětem pro napsání následujícíh řádků rozhodně nebyl Sigil, nicméně si myslím, že i zde se najde pár entit, které by se nad nimi mohly zamyslet.)

Takřka každého z nás někdy přepadne neodolatelné nutkání odpovědět na příspěvek druhého uživatele (to je věc zcela přirozená a není třeba se kvůli ní stydět či se jí trápit). Přitom možností, jak to učinit, je nepřeberné množství: Lze danému uživateli napsat na instant messenger. Lze mu poslat mail či soukromou zprávu. Lze odhalit jeho identitu na jiném fóru a soukromou zprávu mu poslat tam. Lze rozdělat oheň a doufat, že adresát umí číst kouřové signály. Lze tentýž postup vyzkoušet venku. Lze zjistit uživatelovo telefonní číslo a svou reakci mu zavolat. Lze vypátrat jeho příbuzné a odpověď mu vzkázat před babičku. Lze si zjistit adresu jeho bydliště a odpověď mu doručit poštou, případně nasednout do prostředku hromadné dopravy, dopravit se k uživatelově chatrči a na dveře mu přibít mrtvou kočku (ještě přesvědčivější by byla uživatelova malá sestra), které odpověď vypálíte do kožichu, aby mu KONEČNĚ došlo, že Diablo JE sračka. A v neposlední řadě mu lze odpovědět přímo na fóru.

Přestože je nabídka tak bohatá, většina z nás kvůli prosté lidské lenosti využívá pouze možnost poslední. I ta však má svá temná zákoutí a právě jedno z nich bych rád v pár řádcích zmínil - jsou jím citace.

Dle mého názoru se na mnoha fórech citace používají nadbytečně. Nemálo uživatelů okamžitě bezmyšlenkovitě kliká na Citovat a datluje odpověď, aniž by na vteřinku zauvažovali, zda je citace nutná a má smysl, přičemž většinou valného smyslu nemá. Osobně se při citování řídím několika (teď už psanými) pravidly, která by měla napomoci k tomu, aby příspěvky i celá témata byla přehlednější (ze všech pravidel pochopitelně mohou existovat výjimky).


I. Použití citace aneb citaci má smysl použít, když:
- Reaguji jen na část příspěvku.
- Příspěvek, na nějž reaguji, je již odsunut dozadu, obzvláště pokud jeho autor mezitím napsal příspěvek další.
- Příspěvek, na nějž reaguji, obsahuje více myšlenek - pro čtenáře je přehlednější, když je každá idea zvlášť ocitována a pod ní napsána reakce.

II. Obsah citace aneb jak by citace (ne)měla vypadat:
- Citace by měla být co nejkratší (při zachování smyslu) - promazávání je samozřejmostí.
- Citovat obrázek je obskurní. Chci-li se rozplývat nad lolitkou, která už je několik stránek vzadu, nechávám v citaci pouze odkaz na obrázek.


S přepsáním či zkopírováním cizí přezdívky sice psaní příspěvku trvá o neuvěřitelných několik vteřin déle, nicméně za větší přehlednost to stojí.

Btw: Je možné, že jsem na něco zapomněl, pročež uvítám jakékoli doplnění a připomínky a taktéž jsem zvědav na případné nesouhlasné reakce :-)
[/IMHO]

(pozn.: Autor tohoto příspěvku Diablo nehrál.)
Naposledy upravil(a) yenn dne 14.10.2007 2:32, celkem upraveno 1 x.
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
Hamster
Dabus
Příspěvky: 1815
Registrován: 29.10.2005 1:04

Příspěvek od Hamster »

yenn: Souhlas, moc pěkné.

Jestli si ale můžu dovolit poznámku, tak myslím, že druhý bod u II. (přestože píšeš "většinou") je dost přehnaný, protože někdy se vnořené citace opravdu hodí. Udávat tedy jejich nevhodnost v rámci jakési boardové "etikety" se mi zdá nesprávné, protože to, co měl ten bod zřejmě řešit je řečeno už v bodu těsně nad ním - tedy promazávat části citací, které nejsou relevantní k odpovědi. ;-)
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

Hamster: Máš pravdu. Upraveno.
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Odpovědět

Zpět na „Rozcestník“