Militaristický koutek Mk II

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Uživatelský avatar
Cozzinnni
Sigilan
Příspěvky: 651
Registrován: 1.3.2006 9:39
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Cozzinnni »

sevencreature píše:Neřekl bych, že je problém vyhladit milion zombies. Jednoduchá odpověď - napalm, zápalné bomby, eventuálně ropa. Tj. klasická D&D odpověď - nemrtví = oheň.
Oheň je diskutabilní. Jasně, kdybys zombii obalil hořícím napalmem, dříve či později by jí ten mozek se jí ten mozek uškvařil. Nicméně nespoléhal bych na to v situaci, kdy musíš cílit jedině na mozek a zbytek těla je tak nějak postradatelný. V knize je líčeno, že jako poslední možnost byly použity termobarické zbraně shozené z letadel = z oblaku kouře prý vylezly zombie, kterým z úst visely průdušnice a plíce (vakuový efekt termobarických bomb) a tělo měly spálené na škvarek, nicméně se stále ještě pohybovaly.
PostTrauma píše: Co třeba elektřina, chemické, biologické nebo sonické zbraně? Stačilo by najít vhodnou frekvenci, která jim popraská hlavy a pak je lákat na místo jejich zkázy.

Jinými slovy asi by bylo bláhové proti novému nepříteli slepě nasadit nějakou palebnou sílu, aniž víme, jestli bude účinná. A důvěřoval bych armádě, že se k živým vzorkům dostane jako první a hodně brzo.
Je fakt, že něco z toho by mohlo zabrat. Chemické zbraně by nezabraly určitě - zombie nemá respirační systém, nefunguje jí krevní oběh ani nervový systém, aby byla chemikálie roznesena po těle a neznám nic, co by tě rozleptalo na loužičku organické hmoty. Nicméně k jednomu by se chemické zbraně použít daly - Ukrajinci je v knize použily na davy uprchlíků, aby jasně oddělili nakažené (jež se po smrti přeměnili v zombie) a nenakažené (jež prostě zůstali ležet), načež zombie snažící se přejít poslední most tušímže v Kyjevě postříleli z tanků vybavených systémy NBC.

Nicméně nevím jestli by byl čas na nějaký výzkum v situaci, kdy nakažených přibývá geometrickou řadou a hroutí se ekonomika, infrastruktura i struktura velení.
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Uživatelský avatar
PostTrauma
Sigilan
Příspěvky: 1256
Registrován: 6.8.2009 16:02
Bydliště: Asteroid B-612

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od PostTrauma »

No dobře, přijmu-li fakt, že zombie nemají žádné základní potřeby (krom potřeby krmit se a šířit nákazu, jejíž neuspokojení ale nemá žádný efekt - vyhladovět se nedají) a jediný způsob, jak je zabít, je masivní poškození mozku (tam asi žije ta houba nebo cokoliv způsobilo jejich stav?), tak by se daly přinejmenším použít kyselinové příkopy jakožto poměrně spolehlivá obranná linie. Kolik asi zombie by se rozpustilo v hektolitrech silné kyseliny, popř. louhu?

Jsou zombie hořlavé? Pokud ano, tak by na ně bohatě stačily plamenomety, protože ten žár by bezpečně pronikl až do hlavy a usmažil jim mozek. Pokud ne, tak na sobě pořád mají oblečení ze svých světlejších včerejšků, které hořlavé je (obzvlášť dnešní plastové oblečení). A kdyby to nestačilo, kerosin a napalm by je měli udržet nažhavené dost dlouho na to, aby jim to uvařilo mozek natvrdo. Takže souhlasím se 7c, že by jim oheň měl zatnout tipec.

Každopádně bez podrobnějších znalostí fyziologie těchhle potvor se dá těžko říct, co by na ně bylo účinné. Pokud v sobě třeba mají vodu, daly by se použít mikrovlny, ale jestli jsou perfektně vysušené (à la mumie), tak by byly na prd. Podobných možností je asi tak bambilion.

EDIT: Pokud v zimě zamrzaly, opravdu tak v sobě měly nějakou vodu, takže by na ně mikrovlny nejspíš fungovaly. Navíc by přece nebyl problém v zimě jít a posekat jim hlavy sekerou, když jsou zmrzlé.
Marně se snažím přijít věcem na kloub, neboť většina věcí klouby vůbec nemá.
Uživatelský avatar
Cozzinnni
Sigilan
Příspěvky: 651
Registrován: 1.3.2006 9:39
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Cozzinnni »

To s tou zimou se v knize dělo - lidé chodili a ztuhlým zombiím drtili hlavy. Problémem byl fakt, že na kompletní vyčištění od zombií bylo málo lidí i času. Zombie na jaře roztály a problém tu byl nanovo.

Jinak zde se bavíme o zombiích, které mají jediný orgán aktivní a to mozek (vysvětlit se to dá nějakým parazitem či anaerobním organismem kontrolujícím nervovou soustavu a držící mozek naživu). Místo krve mají jen jakýsi gel a reagují na základní podněty. Láká je hluk a mručení jiné zombie - takto na sebe můžete během chvíle nalákat celé statisíce, které jdou neustále dopředu, dokonce i když mezi vámi a nimi je propast a ony padají přes okraj ve snaze dostat se k vám. Přežijí dlouhodobě pod vodou (nedýchají) a slaná voda je rozkládá, byť pomalu. Rozkládají se i přirozeně, ale trvá to.

Tudíž kyselinový příkop zní jako fajn taktika pro otevřený střet, byť je to logisticky náročné, nebezpečné pro vlastní lidi a hlavně by na to asi nebyl čas.

Mě se zdá popsaná taktika autorem jako asi to nejlepší. I tak ale stále máme spoustu těžkých problémů - např. dost drsné scény se odehrávaly, když Francouzi osvobozovali pařížské katakomby, ve kterých si uprchlíci zřídili podzemní město a pár nakažených to změnilo v jeden velký zamořený dungeon.
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Vallun »

http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=118&t=6089

tady najdete mnoho příspěvků k tématu zombií;)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Vallun »

Cozzinnni píše:Nazdar militaristé, dneska to bude takový netradiční příspěvek.

Dostal jsem se ke knize Světová válka Z: historie světové války se zombie od Maxe Brookse (Zoner Press, 2010, ISBN 978-80-7413-104-2). Hodnocení ponechám stranou, to patří do jiného threadu (jen podotknu, abyste to nezaměňovali se stejnojmenným filmem s Bradem Pittem, nemá s knihou kromě názvu a námětu spolu nic společného), jen řeknu, že jde o velice věrně zpracovanou vizi zombie apokalypsy, kdy se celosvětově rozšířila nákaza zombie virem.
Úvodem k tomuto tématu je třeba podotknotu, že každý autor či diskutující má sovu představu toho, jak zombie fungují, tedy i to, jaké mají vlastosti, možnosti atd. To,c o platí na jeden druh, nemusí platit na jiný...
Američané za Skalisté Hory, Rusové za Ural, Japonci na Kamčatku apod.
Z jaké strany za Skalisté hory? spíš do Skalistých hor, ne? A Ural je i na to příliš tenký...Japonci tu Kamčatku koupili od Rusů?;)
A jelikož zombie apokalypsa patří mezi scénáře vysoce nepravděpodobné, nicméně možné (pro zájemce - vyhledejte si info o houbě Cordyceps Unilatelaris a představte si její zmutovanou verzi),
Díky za upozornění na tu houbu...to je taky z té knížky?:)
Jinak si ale téměř dovedu představit, že někteér armády tento scénář alespoň na počítačových simulacích zkoušejí:)
Američané byli vybaveni tím nejmodernějším, co měli a rozestavěli se do pozic s úmyslem postupně všechny zombie zlikvidovat brutální palebnou silou. Bylo připraveno několik palebných linií - v první vlně mělo dojít k ostřelování raketomety MLRS, vybavených submuničními hlavicemi. V druhé palebné zóně měla začít přehradná palba ze samohybných houfnic Paladin.
A útok zombie či spíš jejich pohyb byl nějak vyvolánnebo jak je dostaly k perimetru?
Na třetí linii stály obrněná vozidla a zbraně s obsluhou (jmenovitě Bradleye, Hummery s Miniguny či s granátomety Mk.19 aj.) podporované bitevními vrtulníky Comanche.
Proč Comanche? to jsou vrtulníky se semistealth technologií...to měli zombie nějakou PVO, že to bylo třeba? Starší modely s vyšší nosností by udělaly lepší práci...
Zaprvé - dělostřelecká příprava neměla na zombies žádný valný účinek. Mluvíme zde totiž o oživlých mrtvolách, které jdou spolehlivě zabít pouze destrukcí mozku. Pokud tedy začaly mezi zombies padat submuniční bombičky či HE dělostřelecké granáty, mnoho z nich sice bylo roztrháno, nicméně byly schopné se dále pohybovat, neboť u mnoha zůstal mozek nedotčen střepinami.
No, co udělá se zombie když přijde o ruku nebo o nohu, asi jí to nezabije,a le ručitě to sníží bojeschopnost. Nebo dokonce o celé tělo? Taky potřebuje nějaké smysly, které mohou být zranitelnější...
K tomu přispěl i fakt, že jak byly zombie natlačené v hordách na sebe, navzájem se chránily před zásahem do hlavy.
Lidské tělo, a předpúokládám,že ani zombifikované, není zorvna nejlepší ochranou před střelbou z paladinů...:) Já bych sapíš sázel an roztpýlení, kde většina energie jde mimo...
Zatřetí - poté, co zombie prošly do třetí palebné zóny, zdálo se, že vojáci linii udrží - podle knihy se rozpoutalo hotové peklo, kdy byly zombie koseny po stovkách flešetovými náboji, náboji z rotačních kulometů, kartáčovými náboji z tanků apod. Ale ani tato palba mrtvoly nezadržela z naprosto banálního důvodu - došla munice. V knize zřejmě žádného velitele nenapadlo, že bude stát proti milionům nepřátel, a tím pádem se nepostaral o přísun dostatku munice.
Dovedu si spíš představit,že došla minice i ve skladech, než že by velitelé zapoměli na její přísun. To je krajně nepravděpodobné.
Vojáci sice byli instruováni, aby mířili na hlavy, nicméně při dlouhotrvající střelbě ve stresu a strachu byla palba pěšáků velmi neefektivní.
Noo, vojháci jsou cvičení na to, aby byli schopní reagovat pod palbou, útok zombií je sice jiná situace, ale pocyhbuji, že bude o moc stresovější...
A po přečtení tohoto líčení jsem si uvědomil, že autor má naprostou pravdu v jedné věci - současné zbraně nejsou uzpůsobeny k tomu, aby zastavily hordy oživlých mrtvol. Proti nim by byly zbytečné všechny letadla,
Je fakt, že současné zbraně nejsou stavěny na boj se zombiema, ale pořád mají brutální efektivitu na to, aby i tka pomohly.
Letadla ještě pořád použiješ k dopravě a průzkumu, navíc se budou hodit v některých fáích boje i na specifické útoky -vyvolání požárů, použití ZHN, likvidace mostů či přehrad...
tanky,
neznám lebku, která by vydržela přejetí tankem:) Navíc těžký borněnec bue docela dobrý prostředek na průzkum zamořených měst...100 mm ocele prokousne málokterá zombie:)
[/quote]naváděné střely, [/quote]viz specifické útoky uletectva.
[/quote]družicové systémy[/quote]komunikace, navigace, případně sběr informací, bude li možný z orbity...
a sebesilnější dělostřelectvo.
nepodceňuj jeho sílu, pokud se někde podaří zombíky koncetrovat a bude ještě munice pro dělostřelectvo, tak pomůže...
Pokud zombie nakazí vojáka, přidává do svých řad další zombii, která se obrátí proti vám.
To nemusí platit vždy, ale není to neobvyklé, to ano.
Standardní bojové uniformy a obuv byly prošity kevlarovými vlákny,
To zbylo lidstvu tolik zdrojů, aby mohlo vyrábět a zpracovávat kevlar? Mimochodem, proti poskoudání by byla asi lepší titanová mřížka:)
Zatřetí - standardní pěchotní zbraní se stala puška označovaná jako SIR - dřevěná pažba, poloautomatická palba, jednoduchá, přesná spolehlivá zbraň vhodná pro masovou výrobu v primitivních podmínkách a vysoce univerzální.
takže máš primitivní podmínky pro výrobu zbraní, ale jinak zpracováváš kevlar?:) A je to něoc nového neob oprášená starší konstrukce?
Střílela speciální náboje s červeným fosforem,
to taky nebude sranda vyrobi...
vojáci dostávali tzv. lobo - jakýsi hybrid mezi lopatou a dvojbřitou bojovou sekyrou, jež byl užitečný v boji nablízko a dal se užít též jako ženijní nástroj.
Lobotomizer mne nikdy extra nenadchl...přijde mi přeplácaný...lopatka specnaz vykoná stejnou práci...
Začtvrté - taktika byla upravena. Střety probíhaly tak, že vojáci se rozmístili po vzoru novověkých palebných linií do dvou řad - první řada klečela, druhá řada stála. Za nimi byly připraveny velké zásoby jídla a munice a také místa na spaní a jiné zázemí. Následně začaly být zombies lákány různými zvuky. A následně byly stříleny přesnými ranami, kdy rychlost střelby byla jedna střela za vteřinu. Palba se udržovala neustále, při přebíjení se vojáci v řadách střídali a nosiči munice neustále pendlovali mezi vojáky a sklady.
já spíš přemýšlel o mechanickém prostředku - na dostatečně pevný a ideálně přenosný pdostavec umístíš ve výši hlavy veněec směrovaných min (USA jich má tuny..) nad ně mimodosach dáš nějaké lákadlo - zdroj zvuků či pachů...a když se nahromadí dost mrtváků, tak to odpálíš....:)
Celý tento sloh jsem napsal hlavně proto, protože mi přišlo zajímavé, jak zoufale neúčinné by naše armády v případě zombie apokalypsy byly.
to fakt nelze odhadnout, když, jaké zombie by proti nám opravdu stály...:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Uživatelský avatar
sevencreature
Sigil Team
Příspěvky: 7394
Registrován: 26.9.2005 1:24
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od sevencreature »

Mno, autor podle všeho není moc kovaný v některých disciplínách - jako je chemie, biologie, fyzika, biomechanika, vojenská pozemní technika, letecká technika, palné zbraně a tak podobně 8-)
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drug.
Uživatelský avatar
Dalcor
Sigilan
Příspěvky: 982
Registrován: 30.9.2005 8:53
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Dalcor »

Nazdar pánové, po dlouhé době se hlásím do služby. A protože vím že jsou zde někteří, jejichž příbuzní sloužili v armádě za 1. republiky a během druhé světové války, případně se tu ještě nachází někteří vojenští historici, chci se zeptat zda nemáte někdo představu o výcviku boje beze zbraně, během 1. republiky v tehdejší armádě ČSR.

Pokud vím, tak jsme přejali mnoho z francouzských doktrín, platí to i pro boj na blízko? Jde mi především o bojový systém Canne De Combat (tehdy Canne Defénce). Scháním informace o tom zda a jak se u nás učil. Díky
Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Vallun »

Dalcor - po letech:)

Nevybavuji si žádnou informaci o tom, že by se to trénovalo, vůbec dle mých informací se boj beze zbraně cvičí naprosto minimálně...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Uživatelský avatar
Dalcor
Sigilan
Příspěvky: 982
Registrován: 30.9.2005 8:53
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Dalcor »

Díky :-)
bizon
Sigilan
Příspěvky: 1
Registrován: 5.10.2016 9:00

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od bizon »

prosím pěkně, akutně sháním Rudou bouři jako dárek...máte někdo doma, kdo byste prodal? děkuji
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“