Volná diskuze - archív č. 1
- Frosty
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
No - chvilku jsem přemýšlel, jestli tohle napsat do blbé či dobré nálady, a nebo do stížností. Nakonec je to tu.
Dnes, když jsem nesl do práce neschopenku, se ke mě cca 500m od vchodu přiřítila vyjevená malá holka a ať jdu pomoct její kamarádce, která prý dostala epilept. záchvat. O pár metrů dál skutečně na zemi ležela holka a v křečích sebou házela. Metr od ní stála ještě nějaká důchodkyně a ať prý jí nějak pomůžu... Tady by byla první stížnost - na mě - jelikož jediné na co jsem si v té chvíli vzpoměl bylo, že by jí neměl zapadnout jazyk. Zde mé vědomosti o první pomoci člověku s epil. záchv. končily.
Tedy jsem jí trochu vzpřímil, aby neležela na sněhu a snažil sem se jí druhou rukou otevřít pusu.. Pak se ptám, jestli už volali záchranku a jak dlouho tam leží - nic. Druhá věc co mě napadla byla, jestli to dotyčná nehraje. Vzal jsem mobil a řekl jsem, že jestli je to sranda, tak mají poslední možnost jí zastavit, jelikož jdu volat záchranku. Načež mi její kamarádka oznámila, že je opravdu epileptička (vytahla jí z tašky žák. knížku, kde to skutečně měla napsané) a řekla, že si ale její máma nepřeje aby jí vezli do nemocnice. Opáčil jsem, že na její matku se můžu vykašlat.
Než sanita dojela, tak z kamarádky postupně lezlo, že už to párkrát udělala 'jen tak' aby se prý nemusela učit. Ta paní, se na mě trochu s obavou podívala, a pak povídá: ''No já vám kdyžtak dosvědčím, že tu sebou opravdu házela''...Tady se ke mě dostavila mírná nasranost a rozčilenost. Poté ta paní poodešla stopovat sanitu. Ta dojela zhruba za 4 minuty od telefonátu... Tady by byla první pochvala a kus dobré nálady. Sice je nemocnice zhruba 1km od toho místa, ale i tak.
Doktoři přijeli: Ty jsi upadla?... Hm... A pamatuješ si na to?... Ne... do toho ta kamarádka: ona to už takhle párkrát jen hrála....Hm - tu asi budou na dětskym znát. Tak jí naložte.
Vážně si netroufnu říct, jeslti to hrála, jelikož jsem epilept. záchvat v životě neviděl, ale jedno mě na celé věci zarazilo nejvíc. Tohle celé se událo na celkem frekventovaném místě - uprostřed sídliště. A krom mě a té paní se tam pro jistotu radši nezastavil vůbec nikdo.
Tedy zarazilo - vlastně ani moc ne. Teď když nad tím přemýšlím, více by mě asi překvapilo, kdyby tam někdo další přišel
Dnes, když jsem nesl do práce neschopenku, se ke mě cca 500m od vchodu přiřítila vyjevená malá holka a ať jdu pomoct její kamarádce, která prý dostala epilept. záchvat. O pár metrů dál skutečně na zemi ležela holka a v křečích sebou házela. Metr od ní stála ještě nějaká důchodkyně a ať prý jí nějak pomůžu... Tady by byla první stížnost - na mě - jelikož jediné na co jsem si v té chvíli vzpoměl bylo, že by jí neměl zapadnout jazyk. Zde mé vědomosti o první pomoci člověku s epil. záchv. končily.
Tedy jsem jí trochu vzpřímil, aby neležela na sněhu a snažil sem se jí druhou rukou otevřít pusu.. Pak se ptám, jestli už volali záchranku a jak dlouho tam leží - nic. Druhá věc co mě napadla byla, jestli to dotyčná nehraje. Vzal jsem mobil a řekl jsem, že jestli je to sranda, tak mají poslední možnost jí zastavit, jelikož jdu volat záchranku. Načež mi její kamarádka oznámila, že je opravdu epileptička (vytahla jí z tašky žák. knížku, kde to skutečně měla napsané) a řekla, že si ale její máma nepřeje aby jí vezli do nemocnice. Opáčil jsem, že na její matku se můžu vykašlat.
Než sanita dojela, tak z kamarádky postupně lezlo, že už to párkrát udělala 'jen tak' aby se prý nemusela učit. Ta paní, se na mě trochu s obavou podívala, a pak povídá: ''No já vám kdyžtak dosvědčím, že tu sebou opravdu házela''...Tady se ke mě dostavila mírná nasranost a rozčilenost. Poté ta paní poodešla stopovat sanitu. Ta dojela zhruba za 4 minuty od telefonátu... Tady by byla první pochvala a kus dobré nálady. Sice je nemocnice zhruba 1km od toho místa, ale i tak.
Doktoři přijeli: Ty jsi upadla?... Hm... A pamatuješ si na to?... Ne... do toho ta kamarádka: ona to už takhle párkrát jen hrála....Hm - tu asi budou na dětskym znát. Tak jí naložte.
Vážně si netroufnu říct, jeslti to hrála, jelikož jsem epilept. záchvat v životě neviděl, ale jedno mě na celé věci zarazilo nejvíc. Tohle celé se událo na celkem frekventovaném místě - uprostřed sídliště. A krom mě a té paní se tam pro jistotu radši nezastavil vůbec nikdo.
Tedy zarazilo - vlastně ani moc ne. Teď když nad tím přemýšlím, více by mě asi překvapilo, kdyby tam někdo další přišel

Klacek i kámen kosti zláme, ale bacha na slova, bacha na ně...
Vau. Nějak nemám sílu vyjádřit se k této konktrétní situaci.
Jen matně vzpomínám na jedno z mých mnoha zaměstnání, kde také byla kolegyně epileptička. Uvízlo mi v paměti, že je třeba dotyčného fixovat třeba i na zemi, aby si v křečích neublížil. Pochybuju ovšem, že by se podařilo dosáhnout stabilizované polohy.
Epilektický záchvat by se snad měl projevovat také nadměrnou produkcí slin. Pozoroval jsi u té dívčiny něco takového?
yenne, zasvěcenče, co nám k tomu povíš?
Jen matně vzpomínám na jedno z mých mnoha zaměstnání, kde také byla kolegyně epileptička. Uvízlo mi v paměti, že je třeba dotyčného fixovat třeba i na zemi, aby si v křečích neublížil. Pochybuju ovšem, že by se podařilo dosáhnout stabilizované polohy.
Epilektický záchvat by se snad měl projevovat také nadměrnou produkcí slin. Pozoroval jsi u té dívčiny něco takového?
yenne, zasvěcenče, co nám k tomu povíš?
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
- necrotising_
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Kamos, kdyz mel svuj prvni epilepticky zachvat, tak se 'zasekl'... proste uplne ztuhl a spadl ze zidle (bylo to ve skole).
K tem NIN... ty bych mohl hodit vsechny na FTP... az budu mit v poradku HDD.
K tem NIN... ty bych mohl hodit vsechny na FTP... az budu mit v poradku HDD.
Naposledy upravil(a) necrotising_ dne 3.1.2006 16:52, celkem upraveno 1 x.
Frosty: hutná storka... zvlášť ta pasáž, kdy člověk vlastně vůbec musí řešit, jestli si z něj někdo nědělá nakonec prču...
Někdo holt pomůže, jinej ne... tak trochu musí stačit to, že když je člověk ochoten pomoct a něco se semele v jeho přítomnosti, tak pomůže... A možná cynicky a alibisticky přijmout, že "...co oči nevidí, to srdce nebodí..."
BTW anebo je to u vás tak drsné z důvodu, že bydlíš na "drsném severu" ?

Někdo holt pomůže, jinej ne... tak trochu musí stačit to, že když je člověk ochoten pomoct a něco se semele v jeho přítomnosti, tak pomůže... A možná cynicky a alibisticky přijmout, že "...co oči nevidí, to srdce nebodí..."
BTW anebo je to u vás tak drsné z důvodu, že bydlíš na "drsném severu" ?

Frosty:Já jsem byla v nemocnici tak tam byla taky holka epileptička a ta jednou dostala záchvat takovej že se pevně chytla tácku s čajem a s podivně strnulým obličejem se vydala k postely tam si sedla a konečně se uvolnila ale vylila na sebe ten čaj.Když jsem jí to pak vyprávěla tak řekla:''Aha,tak proto mám mokré kalhoty''.
Plá plamen věrné lásky,
prýští slzy a nad hlavou hoří hvězdy
... a pak už nic... a pak už nic...
prýští slzy a nad hlavou hoří hvězdy
... a pak už nic... a pak už nic...
- Frosty
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Ne - že by nějak extrémě slinila jsem si nevšiml.Tokkar píše:Epilektický záchvat by se snad měl projevovat také nadměrnou produkcí slin. Pozoroval jsi u té dívčiny něco takového?
Vlasák píše:zvlášť ta pasáž, kdy člověk vlastně vůbec musí řešit, jestli si z něj někdo nědělá nakonec prču...
No právě - odkráčej se slovy: ''Prdel si dělej z někoho jinýho''', když nevíš, jeslti ten záchvat vážně nemá

No, ten smajlík za tím 'drsným severem' tam není nadarmo. Jelikož (skoro) na severu sice jsme, ale 'drsná' tady byla tak max. převržená popelnice po silvestruVlasák píše:BTW anebo je to u vás tak drsné z důvodu, že bydlíš na "drsném severu" ?

- Kong Bao-tan
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Jak můžu změnšit gif (co do počtu b) abych zachoval animaci???
Dost již bylo ostrých uší, na čase tasit nosy!
Něco málo o Svirfneblinech: http://forum.sigil.cz/viewtopic.php?p=125332#125332
Tokkar : Docela fer jednani z tvi strany... nesnasim lhostejnost... V zajmu zachrany zivotu bych na zakladkach zase zavedl zdravovedu (a ucil bych tam hlavne prvni pomoc) + na strednich bych z toho udelal v prvaku nejakej seminar nebo neco podobnyho... podle me by to hodne pomohlo v problemovejch situacich jako je tahle.
Nikdy jsem v podobny situaci nebyl, takze muzu jen hadat jak bych se zachoval... rika se ze dokud se neco nedeje, tak clovek nedokaze odhadnout svoji reakci.
Nikdy jsem v podobny situaci nebyl, takze muzu jen hadat jak bych se zachoval... rika se ze dokud se neco nedeje, tak clovek nedokaze odhadnout svoji reakci.
What can change the nature of man...? // Co muze zmenit charakter cloveka...?
- Sadako
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
My jsme měli na střední zdravotní výchovu + první pomoc jako samostatný předmět a theoreticky vím, co dělat, ovšem prakticky jak by to vypadalo, toť otázka 

Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
- yenn
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Frosty: Dobrá práce
Tokkar: Zasvěcenec je zatím příliš silné slovo
Takže jsem si názor zasvěcenkyně pro jistotu vyseznamoval - http://www.rodina.cz/clanek177.htm Vzhledem k tomu, kolik druhů epilepsie existuje, nasimulovat případně nějaký záchvat zřejmě není příliš obtížné.

Tokkar: Zasvěcenec je zatím příliš silné slovo

Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
- Frosty
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
yenn: děkuji za rozšíření vědomostí
mmch když jsem dočetl ten článek, tak jsem se jen tak rozhlédl po té stránce a nestačím se divit - ta anketa! ten výsledek
! No zaplať příroda, že už jsem ze školy venku
Nějaká 'chytrá' vládní hlava se toho chytne a v tom případě bych to těm studentům vážně nezáviděl 

mmch když jsem dočetl ten článek, tak jsem se jen tak rozhlédl po té stránce a nestačím se divit - ta anketa! ten výsledek

- Sadako
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Jedna moje spolužačka na střední měla epilepsii - povídala, že za celý život měla jen jeden záchvat - ležela se zavřenýma očima a občas sevřela ruce v pěst.
Frosty: Rodina.cz je hustá
kamarádka mi sem tam přepošle nějaké perly odtamtud, no nestačím se kolikrát divit 
Frosty: Rodina.cz je hustá

Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
- Kong Bao-tan
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Frosty:
Máš můj obdiv - málo lidí by se takto zachovalo. Spíš bych viděl většinu lidí na to" "prdel si dělej z někoho jinýho".
Jedna moje učitelka ze ZS si v zimě zlomila nohu pádem na zledovatělý cestě tak, že jí vylezla kost z nohy ven... A lidi kolem ní chodili a dělali, že nic nevidí...Asi až po 30 minutách šel kolem kamarád a ten zavolal záchranku...
Tohle jednání mě šíleným způsoben rozčiluje. Já jsem diabetik a představa, že se někde složím a lidi budou chodit kolem a říkat si: "koukni na toho "ožralu" jak se tu válí, ser na něj" mě fakt děsí...
Kéž by bylo víc lidí jako Frosty!

Jedna moje učitelka ze ZS si v zimě zlomila nohu pádem na zledovatělý cestě tak, že jí vylezla kost z nohy ven... A lidi kolem ní chodili a dělali, že nic nevidí...Asi až po 30 minutách šel kolem kamarád a ten zavolal záchranku...
Tohle jednání mě šíleným způsoben rozčiluje. Já jsem diabetik a představa, že se někde složím a lidi budou chodit kolem a říkat si: "koukni na toho "ožralu" jak se tu válí, ser na něj" mě fakt děsí...
Kéž by bylo víc lidí jako Frosty!
Dost již bylo ostrých uší, na čase tasit nosy!