Politika

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vallun
Dabus

Ajantis

Příspěvek od Vallun »

ad Dzurinda - za Topolánka bych jej nevyměnil... Opakuji se, ale Topol bude jednou stejně vzpomínán u nás, jako je JFK v USA:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Elessar
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elessar »

Ajantis píše:Geralt: No říká se, že každé zemi vládnou lidé, jaké si zaslouží. Ale taky to Slovensku nepřeju. Ovšem my na tom nejsme o nic lépe - každopádně co já bych dal za politika typu Dzurindy :pray: . Ten člověk je inteligentní, má nějakou vizi a nebojí se ji realizovat (byť způsoby jsou poněkud... diskutabilní)

Tak jsem si pročítal volební program SMĚRu - populismus z toho teče až běda, o jeho nesmyslnosti nemluvě, ale aspoň je tam podrobně a konkrétně rozepsáno, co a jak chtěji udělat - co by za takový program dala naše ČSSD...
100% suhlas... Dufam, ze Smer nebude ten, kto bude zostavovat koaliciu... (volby vyhra, tu nie je o com) A reci KDH ze nepojde s SDKU do koalicie sa nebojim, akonahle dojde na lamanie chleba a bude sa vytvarat pravy blok, hned budu rozumnejsi...
If every time we tell a lie a little fairy dies they must be building death camps in the garden.
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Re: Ajantis

Příspěvek od Lerek »

Vallun píše:ad Dzurinda - za Topolánka bych jej nevyměnil... Opakuji se, ale Topol bude jednou stejně vzpomínán u nás, jako je JFK v USA:)
oni ho zastřelí v autě??? :shock: :-D
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

Geralt: Ja sa naopak na túto koalíciu teším... bol by som aj "za čerta" keby stál proti KDH ( kesťasnkí demokrati, môj názor na nich asi poznáte ) a SMK ( strana maďarskej koalície; Maďari ako takí mi nevadi, ale čo prebboha hľadá v slovenskej vláde maďarská strana, ktorá všemožnými spôsobmi zvýhodňuje Južné Slovensko... však by sme sa nakoniec premenovali na "Félvídék"... )... ale primárne mi vadí KDH... bojím sa, aby sme sa nedopracovali do pozície Poľska, lebo to by bol koniec...

Čo sa týka samotnej koalície Fico-Mečiar-Slota, tak ani jedného z týchto politikov v podstate nemám v láske... Fico ťahá popred slovenské ústa "medové motúzy" a klame až sa hory zelenajú, Mečiar je politický zombie ( aj keď je mi z tejto trojice asi najsympatickejší... čo sa však už celkom nedá povedať o jeho strane ) a Slota je Slota... Slota komentár nepotrebuje... ale imho nám na škodu nebude... nová potenciálna koalícia totiž už väčšie zlo nepsraví ako spravilo to, čo máme vo vláde teraz... absloútny bordel vo vláde a všelijaké odchody a substitúcie by som prežil, ale niekotré úžasné opatrenia, ktoré sú vraj "pre naše dobro" boli skutočne až nenormálne... nech sa na mňa nikto nehnevá, ale niečo také si nabiť do hlavy proste neenechám... pravica preč z vlády...

Momentálne politické preferencie ma rozhodne potešili...a teraz sa jedujte... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
The day is done
But I’m having fun
I think I’m dumb
Or maybe just happy...
SiNuHeT
Sigilan

Re: Ajantis

Příspěvek od SiNuHeT »

Vallun píše:Opakuji se, ale Topol bude jednou stejně vzpomínán u nás, jako je JFK v USA:)
Bezvýhradně souhlasím, jestli zvládne tuhle povolební zapeklitou situaci, vidím v Topolánkovi výborného politika, na kterého můžu být hrdý.

Yachiko: slovensky moc neumím, co je to "jedovat se"?
Elessar
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elessar »

Yachiko píše:Geralt: Ja sa naopak na túto koalíciu teším... bol by som aj "za čerta" keby stál proti KDH ( kesťasnkí demokrati, môj názor na nich asi poznáte ) a SMK ( strana maďarskej koalície; Maďari ako takí mi nevadi, ale čo prebboha hľadá v slovenskej vláde maďarská strana, ktorá všemožnými spôsobmi zvýhodňuje Južné Slovensko... však by sme sa nakoniec premenovali na "Félvídék"... )... ale primárne mi vadí KDH... bojím sa, aby sme sa nedopracovali do pozície Poľska, lebo to by bol koniec...

Čo sa týka samotnej koalície Fico-Mečiar-Slota, tak ani jedného z týchto politikov v podstate nemám v láske... Fico ťahá popred slovenské ústa "medové motúzy" a klame až sa hory zelenajú, Mečiar je politický zombie ( aj keď je mi z tejto trojice asi najsympatickejší... čo sa však už celkom nedá povedať o jeho strane ) a Slota je Slota... Slota komentár nepotrebuje... ale imho nám na škodu nebude... nová potenciálna koalícia totiž už väčšie zlo nepsraví ako spravilo to, čo máme vo vláde teraz... absloútny bordel vo vláde a všelijaké odchody a substitúcie by som prežil, ale niekotré úžasné opatrenia, ktoré sú vraj "pre naše dobro" boli skutočne až nenormálne... nech sa na mňa nikto nehnevá, ale niečo také si nabiť do hlavy proste neenechám... pravica preč z vlády...

Momentálne politické preferencie ma rozhodne potešili...a teraz sa jedujte... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
No tak bacha... Doterajsia koalicia pozdvihla ekonomiku SR na vybornu uroven- reformy az na par vynimiek (zdravotnictvo) boli premyslene a rozhodne ich treba- povedat o takej neuveritelne strasnej koalicii, ako fasista Slota- unosca Meciar- bolsevik Fico, ze je lepsia nez tato... To su silne slova, prameniace skor zo zaujatosti nez zo zakladov... Ano, parlamente sa predchadzajuce volebne obdobie moc nevydarilo, bol tam bordel, ALE- vo vlade stali rozumni ludia, SR napredovala... Tot' moj nazor
If every time we tell a lie a little fairy dies they must be building death camps in the garden.
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

SNHT: Jedovať sa je niečo v zmysle ako "hnevať sa"... ;-)

Elessar: Možno papierovo ekonomika SR napredovala, do toho ma nič nie je a nerozumiem toho, ale rozhodne viem aký mala dopad na ľudí napr. reforma zdravotníctva... moji obaja rodičia sú lekári, a bohužiaľ štátni, takže sa ma to priamo dotýka.

Predchádzajúce volebné obdobie sa nevydarilo ale boli tam rozumí ľudia? To snáď nemyslíš vážne?! :shock: Imho neboli ani rozumní, ale to je subjektívny názor a nepodstatná vec, ale čo ja mám do boha z toho, že boli rozumní keď všetko pokazili? Povedz mi čo? ;-)

Tvoj názor na Fica - nemám ho moc rád, je to taký populista a skoro komunista, lenže vždy lepšie než KDH
Mečiar - únosca? nebuď smiešny, to môžepovedať len dement z už vlastne ex-vlády, ktorý sa potreboval vyhovoriť a zakryť svoje chyby... táto kapitola je už dávno za nami a imho má s politikou asi toľko spoločného ako PC s dreveným počítadlom...
Slota - o tom si mysli, čo chceš, je to idiot a vlastne ani nie politik, ale imho platí o ňom to isté, čo som ako poslendé napísal o Ficovi... ;-) KDH VON!!!
The day is done
But I’m having fun
I think I’m dumb
Or maybe just happy...
Vallun
Dabus

:)

Příspěvek od Vallun »

Jak tak sleduji situaci ve východní marce, jsme rád, že jsem v metropolitní oblasti:) A říkám rovnou, že Nízké a Vysoké Tatry s Rudohořím nevydáme ani Polákům ani Maďarům.
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Re: :)

Příspěvek od Sirine »

Vallun píše:Jak tak sleduji situaci ve východní marce, jsme rád, že jsem v metropolitní oblasti:) A říkám rovnou, že Nízké a Vysoké Tatry s Rudohořím nevydáme ani Polákům ani Maďarům.
no, to je fakt...a taky to, že by se na to ani nikdo neptal 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
nuke
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nuke »

To, že má slovenský volič krátku pamäť, by som ešte pochopil, ale že budú mať krátku pamäť aj politici to už moc potešitelné nieje.

Ale ako píše Ajantis, budeme mať takú vládu ako si zaslúžime :-? :roll: . Asi predsa len pôjdem voliť. Zopár prešlapov terajšej vlády ma neoprávňuje zostať doma a nechať zvoliť chlapca, ktorý mení každé dva roky politické presvedčenie svojej strany a po rady si chodí do Číny a Bieloruska.
Vallun
Dabus

...

Příspěvek od Vallun »

Ad Slovensko

Jestli se ještě chvíli udrží v křesle Paroubek, tak je dost možné, že už v příštích volbách budete volit jednotnou kandidátku Národní sociální demokracie.... :)
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Tak tahle varianta se mi vážně nelíbí. Nejen, že by tu byla další opoziční smlouva, za které by se neudělalo vůbec nic důležitého, ale na konci by byla změna volebního systému na systém s výrazně většinovými prvky nebo rovnou většinový - tohle je to poslední, co tu chybí. Současný volební zákon je špatný, když má jedna "koalice" o 200 000 hlasů méně, ale stejně hlasů, leč ta změna by imho měla být na čistě poměrný hlasovací systém, ne naopak :-? .

EDIT:
Tak přece to u nás možná bude trochu jako na Slovensku - byť zatím spíše v tom zlém, tento postup se mi nezamlouvá :-? .

Btw k čemu tu máme 2 témata se stejným názvem - "Politika"? Buď bych je spojil, nebo u tohoto nechal původní název.
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 6.6.2006 9:56, celkem upraveno 1 x.
Vallun
Dabus

Ajantis

Příspěvek od Vallun »

Ajantis: Dovolím si důrazně nesouhlasit, jak s některými věcmi v článku, tak s Tebou. O volebním zákonu a jeho alternativách vím docela dost, neboť jsme od svých 18ti stále předsedou všelijakých Okrskových volebních komisí a pod. a navíc jsme v rámci vědeckého semináře z Ústavka vypracovávali psudky na určité možnosti pro Špidlovu vládu.

Většinový systém bych si představil poměrně lehce, a jeho následky by pro některé malé strany, disponující velkými osobnostmi byly výhodnější, než současný, nebo jakákoliv jiná forma poměrného. Např. ED-SNK by skoro jistě získala 3-5 mandátů, taktéž Zelení by měli více křesel a asi i Lidovci. Navíc by personální složení Sněmovny odráželo více vůli lidí než stran. Ovšem většinový volební systém dle mne, není vzhledem ke konstrukci Senátu a jeho vyšší nákladnosti ideální.

Proto bych jako ideální řešení viděl změnu, poměrně zásadní, na systém Imperiali s jedním volebním obdvodem - kvůli přehlednosti by však zůstalo rozdělení kandidátek dle krajů. Výhodou by byla jednak výrazně větší věrnost vůli voličů (pro info SZ potřebovala na zisk 1 mandátů 2,2 krát více hlasů, než ČSSD) a druhak by mirnou preferencí vítěze voleb (získá o trochu více z "propadlých" hlasů) by se značně zvýšila pravděpodobnsot vzniku akceschopné vlády. Rovněž bych upravil podmínky pro vstup do voleb - z 26 uchazečů jich dobrá polovina nesplňovala podmínku vážného zájmu...

A k samotné možnosti opoziční smlouvy - ta varianta je mimořádné výhodná pro ČSSD, proto bych jí momentálně nepodporoval. Ale principielně ji nezavrhuji, Zemanova vláda, tím že nemohla ksoro nic dělat, vládla nejlépe, protože nejméně!:) Pokud mají být předčasné volby, tak na podzim společně s obecními - což má za podmínku změnu vyhlášky o odměňování členů OVK, jinak se jim na to všici vykvajznou...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Vallun: Rozhodně jsem pro jeden jediný volební obvod. Ono to poměrné zastoupení, když je moc menších obvodů, ve výsledku zase tak poměrné nejni, což trochu vidíme u nás. A spíše než Imperiali by se mi tu líbila d´Hondtova metoda (hm, jak moc reálné by mezi nimi byly rozdíly, kdyby byl jen 1 volební obvod? U Imperiali mám pocit, že ty větší strany zvýhodňuje až moc). Dovedl bych si představit i nižší omezovací klauzuli - třeba 3%. Určitě by se pak do parlamentu dostalo více stran - byť teď 3% žádná jiná nepřekonala, tak byla-li by psychologická hranice níže, jistě by se třeba SNK-ED stalo něco podobného jako Zeleným. Na síle vlád by to asi zrovna nepřineslo, ale imho by to lépe zobrazovalo politický názor společnosti.
Vallun
Dabus

...

Příspěvek od Vallun »

Ajantis a co myslíš, že tu jako máme??? Náš systém je založen na d´Hondtovi! a dopadá to tak, jak to dopadlo. A snížení omezovací clausule na 3% považuji za abusrdní návrh. Nejen z hlediska poklesu šancí na funkční vládu, ale také proto, že ono zase není tak moc názorů, které by bylo možno prezentovat, ale je až příliš mnoho politiků, kteří by je prezentovat chtěli! Snížení by vedlo pouze k větší pravděpodobnosti štěpení stran, tedy k nižší politické stabilitě.

Od roku 1993 slyším sosutavné stížnosti na nedostatek nových/kvlaitních/důvěryhodných/slušných/schopných lidí v politice. Snížení oné hranice by vedlo jen k tomu, že by se ten malý potenciál rozštěpil a, ač teoreticky by měl napomoci vstupu nových tváří (mimochodem ve vedení SNKED není snad ani jedna nová), tak by především vedl k uchovávání těch starých :( Jedna z velkých výhod většinového volebního systému při existenci dvou hlavních stran je právě koncentrace lidského potenciálu, ale i myšlenek, uvnitř nich. Přičemž vnitrostranické vyjednávání je sice méně transparentní, ale obvykle více demokratické, než vyjednávání koaliční.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“