Militaristický koutek Mk II

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Uživatelský avatar
Neferit Sr.
Sigilan
Příspěvky: 2222
Registrován: 10.6.2006 18:10
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Cozzinnni - jsi na dobré cestě. Na rozdíl od CrowX si myslím, že jsi nezačal špatně. Méně spěchu, více fakt a ono se to poddá. Podívám se trochu do literatury a pokud něco najdu hodím Ti to.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Uživatelský avatar
Tokkar
Dabus
Příspěvky: 1737
Registrován: 26.9.2005 11:28
Bydliště: cerna O.....a cerna

Příspěvek od Tokkar »

No neviem CrowX preco hned tak prudko. Ja som to teda od zaciatku zobral ako taky pokus o silvestrovsky vtip a tak ma to ani vela nenahnevalo. ;-)
A suhlasim zo Seniorom, ze to bol slubny zaciatok.
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
Uživatelský avatar
Adieu
Sigilan
Příspěvky: 1409
Registrován: 30.1.2006 11:08
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Tokkar: Podívej se na CrowX-ův podpis a bude ti hned všechno jasné. :-D

A teď k tématu - Jestli bych se mohl vrátit pár stran nazpět, Geralte:
Geralt píše: Koneckonců ani Bílou horu nevidím jako takovou tragédii pro český národ, jak se po dlouhá léta tradovalo.
Proč? :-)
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Uživatelský avatar
Cozzinnni
Sigilan
Příspěvky: 651
Registrován: 1.3.2006 9:39
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Mám dotaz, který mi již dlouho leží v hlavě: Měli Japonci v období IIWW vůbec nějaké samopaly nebo používali jen slavné Arisaky? Viděl jsem hodně fotek Japonců, ale vždy měli jen Arisaky.
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Uživatelský avatar
Ajantis
Sigil Team
Příspěvky: 5040
Registrován: 28.9.2005 22:38
Bydliště: die beschattete Berge
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Ad ta Bílá Hora:
Nerad bych se dopouštěl přílišných zjednodušení, historikem je tady někdo jiný, ovšem viděl bych určitou souvislost mezi situací, jež nastala po Bílé Hoře, kdy mnoho z české inteligence a vůbec společenských špiček bylo nuceno opustit zemi, popř. se stáhnout, přitvrdila se germanizace monarchie a ještě důležitější úlohu začala hrát německá vyšší třída. Tak tomu bylo potom po celá staletí - ti, kdo zde měli nejvyšší postavení, byli Němci - a vyústilo to v 1. polovině 20. století, kdy českému národu tahle vyšší společenská třída po "nacionalizaci" chyběla. Ostatně vůdčí představitel českého národa - TGM - se za pravověrného Čecha dá označit stěží.
Nu a negativně se tahle moc málo vyprofilovaná společnost bez elit odrazila i na volbách, kdy obrovské množství hlasů získávaly levicové strany a nakonec i ta komunistická, jež v Čechách volby 1946 vyhrála (i když už i v té době to byla spíše "demokracie").
A svým způsobem jsou důsledky patrné i dnes.
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 2.1.2007 19:57, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Javor
Sigilan
Příspěvky: 420
Registrován: 29.9.2005 20:43
Bydliště: Ve skleněné vitríně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Javor »

Cozzinni: Minimálně používali typ 100, zde dva rychlé linky z googlu
http://www3.plala.or.jp/takihome/smg.htm
http://jimbobwan.com/rb17.htm
Feed your head
Uživatelský avatar
wosmahl
Sigilan
Příspěvky: 399
Registrován: 2.3.2006 14:34
Bydliště: Kárlsbád
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wosmahl »

Cozziny: Rozhodně je tan článek zajímavej, ale chtěl bych se tě zeptat: Psal si to z hlavy???? IMHO jo, páč všecjny z těhletěch pokřiků znám, nechápu co se na to CrowXovi nelíbí, i když kvalita článku, řekněme pokulhává za těmi co píše Geralt, Senior a Dalcor. Jsou přece Vánoce(dobrě už ne ale to je jedno)
Ale těšim se na v1.2. (nebo snad v2.0.??)
Uživatelský avatar
Cozzinnni
Sigilan
Příspěvky: 651
Registrován: 1.3.2006 9:39
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

wosmahl: Z hlavy chlapče. z hlavy :lol: A kdy už konečně napíšeš správně moje jméno :roll:
javor: Thanx. O jednoho brouka v hlavě méně 8-)
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Uživatelský avatar
Dalcor
Sigilan
Příspěvky: 982
Registrován: 30.9.2005 8:53
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Takže právě jsem si zaregistroval webovou doménu RedKnight, kde se pokusím vytvořit stránky na které budu uploadovat Sigilské práce, případně další materiály, které vyzískám v souladu s našimi pracemi.

O průběhu prací Vás budu informovat.

Zároveň upozorňuji že momentálně mám u sebe pojednání o ČSLA v útoku od Neferit SR které snad dnes předělám do PDF a najdu místo pro uploadování an web.

Dalcor
Geralt
Šifrovač
Příspěvky: 810
Registrován: 9.2.2006 20:55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Adieu: Je dobře, že sis toho všiml a vytáhl to zpět na světlo boží. Už jsem se divil, že taková provokativní poznámka zůstala bez trestu. Bohužel v současnosti mám dost práce do školy (blížící se zápočtový týden), a tak budu stručný, byť nastíněné téma si bezpochyby zasluhuje rozsáhlejší diskuzi.

Pokud bychom měli vyjmenovat několik historických událostí, které utkvěly v paměti obyčejného Čecha, tak nejspíše nezapomene na Bílou horu. Po generace se stala synonymem porážky českého království, úpadku a pokoření. Výraz Doba temna se stal de facto oficiálním sloganem doby pobělohorské. Bílá hora měla dokoce být odčiněna. Jak? Raději netuším. Kámen úrazu vidím v tom, že jen málokdo – na rozdíl od Ajantise - dokáže své stanovisko rozvést a říci proč vidí Bílou horu jako jednu z nejtragičtějších událostí českých dějin. Ajantisem zmíněné důsledky jsou pravdivé a souhlasím s ním. Pro většinu je Bílá hora prostě porážka, hanba a basta! Nelze je však za to zatracovat, protože jim tento postoj vtloukali do hlavy celé generace naší historiografie. Dobrovským počínaje, přes Palackého, až po liberálně-protestantské křídlo čes. historiografie (kupř. Kamil Krofta). Teprve Josef Pekař se odvážil vznést určité námitky, avšak i jeho hlas na nějakou dobu utichl díky ideologizovanému pohledu na české dějiny v druhé polovině minulého století.
Netvrdím, že považuji porážku stavů za dobrou věc. Jen nemám rád jednostranný pohled na události, kterým se připevňuje nálepka "Zlomové". Dlouhá léta bylo např. adorováno husitství. Pak se zase objevovaly práce, které tuto epochu (dle mě jednu z nejvýznamnějších čes. dějin) zatracovaly. Myslím, že je třeba pohlížet na každou událost z "obou stran kopce" a s určitým nadhledem, který nám umožňuje právě dostatečný časový odstup. Protože i Bílá hora k sobě váže i několik ale, které nutí pozorovatele k hlubšímu zamyšlení.

Dovolím si tedy provokovat více a pustit se na tenký led spekulací. Je to sice ahistorické používat různá kdyby, jenže zde opravdu stojí za to pravidla porušit a pokusit se zamyslet nad tím, jak by vypadala situace v zemích Koruny české (nebo alespoň českém království), kdyby zvítězilo vojsko českých stavů, Ferdinand II. Štýrský by se vzdal svého nároku na český trůn (a vedlejší země Koruny), který by přenechal Fridrichu Falckému.

Nuže – je vcelku všeobecně známo, že české stavy, především pak šlechta, měla v království mimořádně silné slovo. Vždyť si dovolila klást požadavky při volbě (ano, volbě navzdory dědickým nárokům) na uvolněný trůn po smrti krále Ludvíka Jagellonského, který zahynul v památné bitvě u Moháče. I před tím byla šlechta velmi sebevědomá, králové Jagellonští se v Čechách zdržovali málo, vládli ze vzdálených Uher. Správa země byla tedy svěřena předním velmožům a jim to velmi vyhovovalo. Když pak byl z jejich milosti zvolen Ferdinand Habsburský, donutili jej podstoupit pro něj ponižující volbu, zpochybnit jeho nárok na trůn a v tzv. volební kapitulaci (souboru ústupků, které musel budoucí král učinit, aby byl zvolen), si prosadili zachování svého postavení. Habsburkovi to jistě nebylo příliš po chuti, ale podepsal a pak se všemožnými prostředky snažil království ovládnout. Stavy byly poté poraženy při neúspěšném (tzv. prvním) povstání v r. 1547. Tehdy však Ferdinand zakročil především proti městům a šlechta zůstala víceméně nedotčena. V roce 1617 tehdejšímu králi Matyášovi přislíbila, že po jeho smrti zvolí králem Ferdinanda II., jenže svým krokem z roku 1619 tento slib porušila, když odmítla Ferdinandovy nároky a na základě kalkulace korunovaly českým králem Fridricha Falckého, předního odpůrce katolických Habsburků. To byl z mezinárodního hlediska mimořádně nebezpečný krok! Fridrich již neměl být klasickým králem, ale volenou hlavou vytvořené konfederace složené z pěti korunních zemí. Je tedy zřejmé, že faktická vláda měla přejít do rukou několika vyvolených – nejvlivnějších šlechticů.
Tady přichází ke slovu naše úvaha. Jak by vypadala taková vláda? Byla by taková to vláda demokratičtější než Ferdinandem nastolený absolutismus? O demokratičnosti stavovského politického režimu lze s velkým úspěchem pochybovat. Vznikla by nejspíše málo stabilní vláda podobající se šlechtické oligarchii, kdy by jednotliví aktéři byli motivováni osobními pohnutkami a vše by tak snadno mohlo uvrhnout zemi do chaosu. Možná jsou pro někoho závěry historika Dušana Uhlíře příliš radikální, ale přesto stojí za uvážení. Cituji: Domyšleno do důsledků, kdybychom to na Bílé hoře vyhráli, tedy my v uvozovkách, stejně by to skončilo špatně - v jakési šlechtické anarchii. A český stát by možná dopadl podobně jako polský. Dějiny Polska ještě lépe než naše dokládají úpadek stavovského zřízení. A centralistický stát, který se vlastně třicetiletou válkou rodí, je i základem dnešního moderního státu.

Nemusíte s tím souhlasit. O to v historii ani nejde. Důležité je však zamýšlet se nad událostmi. Bohužel, u našich elit mi tato vlastnost velmi chybí, ale není to třeba i důsledkem Bílé hory?
Uživatelský avatar
Neferit Sr.
Sigilan
Příspěvky: 2222
Registrován: 10.6.2006 18:10
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Geralt - :applause: , není co moc dodat.

Jakékoliv nálepkování, že právě tato událost byla zlomová pro dějiny kohokoliv je náš dobrý zvyk , který zavedli otcové národního obrození. Jakákoliv akce která mohla vyvýšit Čechy směrem do plusu je vyzdvihována a jakákoliv která vedla k jejich znížení, alespoň podle hodnocení těchto lidí je zatracována. A naši takzvaní historici v tom úspěšně pokračují akorát plusová a mínusová znaménka se u stejné události mění podle toho kdo je u moci.

Česká šlechta je a byla známá svojí nechopností jednoty a hájením především vlastních zájmů. Ten Český národ který tak moc chtěli obrozenci dostat na výsluní tuto českou šlechtu zajímal puze v oblasti ekonomické - jak z něj dostat prebendy.

Celé povstání stavů českých já osobně považuji za omyl a nedomyšlenost. Pokud něco chci dosáhnout bojem, bohužel musím bojovat a platit za to . Vůle bojovat a platit jaksi českým stavům chyběla. Je pravda že bitva na Bílé hoře nebyl konec stavovského povstání. Jinde Česští stavové bojovali výrazně lépe a hlavně jimi zaplacené žoldnéřské oddíly bojovali tak, že by to bylo ozdobou kteréhokoliv národa. Pokud by to byli jeho vlastní vojáci bojující za vlastní zem. Třeba stavovská hotovost a holanďané bránily Tábor až do 18. listopadu 1621 a Třeboň bráněná skotskými horaly kapitulovala až 23 února 1622. Je tázka dosud dějinami nedohledané co se s těmito Skoty vlastně stalo . Po kapitulaci mohli svobodně odejít ale vlastně se neví. jaký byl jejich osud. Zvíkov padl po tvrdošíjné obraně vyčerpanou posádkou v květnu 1622 a Kladsko bráněné mladým Thurnem kapitulovalo až 23.října po beznadějných ale velmi těžkých bojích.

Takže prohraná bitva na Bílé hoře nebyla prohrané povstání. Ale císař porazil v jedné bitvě většinu DUŠÍ povstání a těch několik odhodlaných nemohlo situaci zvrátit.

Nikdo nemůže popřít že to Čechám přineslo konfiskace, hospodářský rozvrat, poněmčování a násilnou katolizaci.

Na druhou stranu jsme se stali pevnou součástí mnohonárodního státu který zastavil a vytloukl islamskou víru při jejím tažením Evropou. Vzhledem k pracovitosti a přirozené inteligenci obyvatelstva v Českých zemích - obyvatelsta ne puze Čechů - jsme se staly průmyslovou základnou celé monarchie a to nám po její likvidaci v roce 1918 umožnilo nebývalé možnosti za první republiky. Na druhou stranu rozpad RU podpořený i námi z nás nakonec udělal druhořadý Evropský stát, bez přístupu k moři a bez vlastních dějin v období téměř 500 let.

Vidíte, co člověk to názor.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Uživatelský avatar
Dalcor
Sigilan
Příspěvky: 982
Registrován: 30.9.2005 8:53
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Tak nějak bych se bránil tomu "národu který dokázal zastavit" islámskou víru. Samotné R-U už bojovalo s notně oslabeným islámským státem který vykrvácel ve středozemním moři...

Tím nechci ubírat R-U jejich zásluhy na konečné zastavení příchodu Islámu, ale největší zásluhy na tom má Suverénní vojenský a špitální řád sv. Jana Jeruzalemského na Rhodu a Maltě, nejstarší to rytířský řád evropské historia nejmenší suveréní stát na světě.

To on a dokonce 2x zastavil osmanskou říši v době jejího největšího rozmachu.

EDIT: Neferit Sr. rád bych tě poprosil o více inforamcí či bibliografii ke skotských žoldnéřům, moc by mě to zajímalo...

EDIT2: Byl by někdo schopen sepsat doporučenou literaturu našeho SIGIL klubu? Tedy co doporučujeme ke čtení - takové ty globální tituly - které bychom dále doplňovali o soukromá hlediska...

Představa je asi název, autor a o čem kniha je. Za globální tituly považuji O válce, hagakure, Umění války od Sun Tzu i Sun Pina, Vladař a Pojednání o otázkách vojenských (Machiavelli), Liddel Hart a tal.

Chci mít takový seznam na webu...

Děkuji
Uživatelský avatar
Vallun
Dabus
Příspěvky: 3463
Registrován: 7.1.2006 19:03
Bydliště: Libiš

Příspěvek od Vallun »

Dalcore, nevim, jeslti to patří sem, ale:
1) co je to VŠ...?
2) pod jakou fakultu spadá katedra rytířstí a paladinství?:)
Uživatelský avatar
Tokkar
Dabus
Příspěvky: 1737
Registrován: 26.9.2005 11:28
Bydliště: cerna O.....a cerna

Příspěvek od Tokkar »

Vallun píše:1) co je to VŠ...?
Máš to v Ročence - Vysoká škola vojensko historická Rudé rytířky na Sigilu :lol:
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
Uživatelský avatar
Dalcor
Sigilan
Příspěvky: 982
Registrován: 30.9.2005 8:53
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Dík za odpověď
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“