Omlouvám se, že jsem neodpověděl dřív, nevšiml jsem si editace.
Neferit Sr. píše:Věřím, že jsem si svého kocoura bral ne ze zvyku ale z lásky a nežiji s ní 22 let ze zvyku, povinnosti a nebo nechuti něco na svém životě změnit. Já svoji ženu i po těch letech miluji a doufám, že i nadále milovat budu.
Budu ten argument opakovat po několíkáté, ale vzhedem k tomu, že ho používám stále proti tomu samému opakujícímu se výroku to snad nevadí

Vyjadřuješ se ve smyslu, že jí miluješ díky tomu, že jste se vzali. Je to tak? Možná jsem idealista, když si myslím, že člověk někoho miluje... prostě proto, že ho miluje a ne kvůli nějakým jiným vnějším záležitostem, jako je právní/náboženský svazek (ať si každý vybere).
Ostatní varianty pvažuji za možné ale pro pár riskantní, protože v případě rozpadu vztahu může jednoho z partnerů lidsky, ekonomicky a tím i sociálně poškodit až zničit. Manželství je možná přežitek ale pokud ke konci vztahu dojde - mají oba partneři stejné možnosti. A to platí pouze pro manžesltví, pokud právníci na fóru nevědí něco co já nevím.
No jo no, s tímhle nemůžu nesouhlasit, ale vzhledem k tomu, že kolektivizace majetku je podle mě (měla by být) základní lidské právo (nemyslím spoluvlastnictví), tak nevím, jak reagovat proti aspektu systému, který mi připadá špatný sám o sobě...
Manželství slouží mimo jiné k výchově dětí. Pokud vyrostou v úplné semknuté rodině mají lepší šance pro život i když to samozřejmě není pravidlo. To samé umožní i vztah druh - družka. Ale myslím si, že je stejně lepší když lidé co vychvávají děti jsou manželé.
Ale tohle je to, čím vlastně začala celá diskuze. Je možné, že to opravdu ostatní vidíte jinak, ale mně příjde, že když má děcko tátu a mámu, se kterými žije a je jimi vychováváno, tak se rozhodně nestará o nějaké "formality". Prostě pro něj jsou to rodiče. Nedostává horší výchovu, protože nejsou oddáni. Já to vidím tak, že to, co tě vede k přesvědčení, že manželské rodičovství je lepší, je právě ten "pocit", který pramení z tradice, která na tebe celý život působí. Tím se stáváš nejen "obětí" tradice, ale zároveň jejím "přenašečem" (lepší výrazy mě zrovna nenapadají, já vim, že to zní hrozně

).
...Protože jiné svazky to podle mě nejsou a nikdy nebudou. A šmidra.

Možná nejsou, ale nikdy nebudou? Díval jsem se do své dětské encyklopedie a nic takového jsem tam nenašel. Kde jsi přišel, k takovémuhle absolutnímu postoji?