Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Dalcor: bohužel Skorzeny a Manstein nebudou zřejmě jediní, kdo se k takovýmto věcem uchylují. Svého času bylo dost "populární" svalovat veškerou zodpovědnost za neúspěchy na Hitlera a vše přičítat jeho neústopnosti a ztrátě soudnosti.

Myslím si, že dobře je tato situace vyřešena u pamětí G. K. Žukova, která jsou redakčně doplněna Jiřím Fidlerem - připomíná tam o čem chtěl Žukov z jistých důvodů mlčet. (Nejsem si jist jsou-li u prvního dílu, prozatím se mi nedostal do rukou. Pro 2. a 3. díl být mají, tvrdí to tak Naše Vojsko.) Považuji to nejlepší postup, nicméně je to asi finančně náročné, tudíž nemůžeme příliš očekávat, že by se takovýto postup stal "běžnou výbavou".
nuke
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nuke »

OT

Neferit : Nech sa zaregistruje ;-)
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Neferit Sr.: A co Hermann Balck?
Nevíte, co napsal F. W. von Melenthin? Prý psal o válce docela dobře.
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
wosmahl
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wosmahl »

díváte se na souboj vojevůdců??zrovna dneska byl dobrej díl o tom jak se dá vyhrát válka proti pětinásobý přesiel prakticky jednim útokem(6ti denní válka Moše Dajan proti Mohamedu Amirovi)na letiště a následnou pozemní ofenfivou
Quand trois poules vont aux champs,
La premiére va devant
La seconde suit la premiére
La troisième va derrière.
Neferit
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neferit »

2 Tafif:
Neferit Sr. píše:Po pravdě řečeno, jméno generála von Balcka je mi známé jen okrajově - v době, kdy jsem při škole studoval dějiny válek a vojenského umění, se o něm z nějakého důvodu více-méně mlčelo. Já o něm vím málo - velel tankům a tedy mechanizovaným jednotkám a zdá se že velice dobře - víte třeba v 800-set stránkové knize Liddella Basila Harta Dějiny druhé světové války - mimořádně působivé dílo a toto jméno v něm vůbec citováno není. Hermann Balck - není ani v knize stejného autora nazvané Válka z druhého břehu - jde o výpovědi německých generálů po válce zajatých spojenci. Buď je vtom něco osobního nebo nevím. Dále pak i v publikacích staré doby od Eduarda Čejky - se o nich nepíše taky i když tam se moc nedivím. Tato jména se neobjevují ani v knihách Miloše Hubáčka a to je divné nadvakrát. Prostě nevím. Bez problémů ma internetu najdete Hermanna Balcka, ale F. W. von Melenthin není ani na netu nebo se neumím zeptat - jsem už starší člověk, tedy co se této techniologie týká něco jako mamut. Balck viz stránka na netu http://nacismus.mysteria.cz/generalove.php. Když to přečtete, tak se dovíte dost údajů, ale na druhou stranu mi to připadá jako dokonalé chvalozpěvy - výběr hrdinů - člověk se diví, jak potom mohli prohrát válku, když bojovali tak dobře a proti naprosto neschopným protivníkům. Víte, já mám k německé armádě veliký respekt a myslím si, že to asi opravdu byla nejlepší armáda celé II. SV, ale bojovala proti nakonec stejně dobrým armádám a hlavně proti materiální přesile, na kterou prostě nestačila. Na druhou stranu jim válka vychovala naprosto rovnocené protivníky, jak mezi řadovými vojáky, tak i mezi generalitou. Tím bych toto téma vyčerpal, ale navnadil jste mě a budu pátrat dál a třeba něco najdu - pokud ano, tak dám vědět.
2 wosmahl:
Neferit Sr. píše:Na seriál Souboj vojevůdců jsem se samozřejmě díval na každý díl a byl jsem velmi potěšen slušným zpracováním a hlavně překvapivou objektivitou. To si cením nejvíce. Dále se objevil velmi dobrý seriál Válečný plán, který vždy porovnává obdobné operace v různých časových obdobích. Ve spojení s animací, dokumenty a velmi solidními interpretacemi má myslím velmi velkou hodnotu.
2 all:
Pokud má někdo zájem o něco bližšího, ať se ozve na e-mail, který je někde na konci minulé strany.
http://gh.ffshrine.org?r=23256
deviantART - place, where deviancy comes to play

Pokud máte něco, co po mně chcete, tak mě kontaktujte pomocí PM, emailu nebo ICQ. Vše je zde uvedeno. ;-)
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Mimochodem, Neferit, zeptej se zda Neferit Sr. četl military sci fi o Falkenbergově námezdní legii. Jedná se z mého hlediske (jen amatérského zájmece) o zcela jedinečné podání pohledu na Konflikty nízké intenzity. Jestli to nečetl tak doporučuji, je to poměrně osvěžující.

Každopádně jméno Balck mi také nic neříká, stejně tak jako Von Mallenthin vystupuje jako velitel tankové roty právě v knize Žoldnéř (Jerry Pournelle, vydal Poutník) Vzhledem k tomu jakým způsobem je toto scifi napsáno nevyulučuji inspiraci skutečnou osobou.

Hledám hledám:

Já na Wikine narazil pouze na velitele 48. pancéřovaného sboru a nositele rytířského kříže Hermanna Balcka http://de.wikipedia.org/wiki/Hermann_Balck a dále pak generálmajora Friedricha Wilhelma von Mellentin - http://en.wikipedia.org/wiki/Mellenthin

Mellentin napsal knihu angl. Panzer Battles jeho memoáry srovnávané s Guderianem. - von Mellenthin, Major General F. W. (1956). Panzer Battles: A Study of the Employment of Armor in the Second World War. First Ballantine Books Edition, 1971. New York: Ballantine Books. ISBN 0345244400
KOFi-chan
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KOFi-chan »

Dneska mi konečně došel můj nový airsoftový milášek :!: :dancing: :angel:
Naposledy upravil(a) KOFi-chan dne 3.6.2006 14:01, celkem upraveno 1 x.
Neferit
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neferit »

Tady máš odpověď, Dalcore ;-)
Neferit Sr. píše:Jednu knihu o Falkenbergově legii jsem opravdu přečetl a je to pravda. Osvěžující, příjemné čtení, nepříliš zatěžující hlavu. Na druhou stranu, až budete mít čas, napište mi, co si představujete pod termínem "konflikt nizké intenzity". Pokud si chcete přečíst o konfliktu mezi lidskou rasou a vesmírem, plně doporučuji knihu Fiasko od Stanislawa Lema nebo naprosto excelentní, dnes by se řeklo space-opera Nepřemožitelný od stejného autora. Za pozornost každopádně stojí mimořádně vydařená kniha Stanice Pell od C.J. Cherryh a nelze pominout ani knihu Druhá planeta Oggu od Pétera Lengyela. Navíc, my skalní fanoušci sci-fi přece jen preferujeme Dunu a Hvězdnou pěchotu. To je aspoň pořádnej nářez.

Díky za odkazy, na ty dva německé vojáky se podívám. Jen doufám, že nebudu číst chvalozpěvy na dva vojenské génie, kteří prohráli válku skrz vojenského diletanta Hitlera. Na podobné texty jsem totiž lehce alergický.

Pokud máte něco, co po mně chcete, tak mě kontaktujte pomocí PM, emailu nebo ICQ. Vše je zde uvedeno. ;-)
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

KNI = to co je teďko v Afgánistánu a bylo v Kosovu. Přesnou definic bych musle hledat. Bohužel ani já nemám Falkenergovu legii kompletní, protože celá česky nevyšla, mám jen 5 knih. Každopádně nevím co Neferit sr. četl, ale tendence je vzestupná. Zvlášť v Král a žoldnéř a Císař a žoldnéř dává jasnou představu jak to vypadalo ve Vietnamu během ofenzívi TET +/-. Každopdáně rozhdoné dám přednost realsitické Flakenbergově legii než fašistitcké Hvězdné pěchotě (četl jsem 3x) a ekoligické Duně (kolikrát jsme četl ani nevím). Je ot nesrovnatelné. Také díky militarismu. Totéž se to nedá srovnávat s Carpe Diem či Mariňáky Roberta Fabiana.

Ty dva dokazy hledal tuším někdo přede mnou, zde na netu, tak jsem dával odkazy.

Ač jsou životopisy psané němcem případně anglčanem jedná se o strohý životopis.

BTW asi nejvtipnější "já za nic nemůžu" je vylíčeno knize tuším Poslední rok německé armády. Jedná se o popis operací "Kampfgruppe Peiper" vedené majorem SS (Sturbannfuhrer pokud se nepletu) Jochen Peiperem složení s elitních jednotek LSSAH (tuším 501. prapor těžkých tanků) při boji o Výběžek, tedy ofenzívi v ardenách. Sice je to velcie zajímavý pohled na jednoho z nejelpších německých taktických velitelů menších bojových uskupení, ale vůbec se nezmiňuje o masakru zajatců v Malmedách /za což byl obžalován/. Respektive zmiňuje že žádný takový rozkaz nevydal. http://en.wikipedia.org/wiki/Jochen_Peiper
Zrovna masakr v Malmédách je poměrně zajímavou záležitostí.
Neferit
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neferit »

Neferit Sr. píše:Definice KNI není nutná, potěšilo mě, že máme pohled na jeho rozsah stejný. Je potřeba si ale uvědomit, že je to pohled nás, osob nedotčených konfliktem. Bydlet tam, asi by se nám to jako KNI nejevilo.

Četl jsem první knihu, která u nás vyšla, název už si nepamatuju - nekoupil jsem si ji, nezaujala mě. Ale uznávám, že je to velmi solidní pohled na nasazení profesionálních vojáků v jakékoliv operaci, době a čase.

Co se týká Hvězdné pěchoty, Vaše označení "fašistická" mě velmi pobavilo. Neberte to ve zlém, je to skutečně excelentně vyspídovanej militaristickej románek, přecházející místy do slaďáku. Já jsem to doposud považoval spíše za parodii, Vaše označení mě nadchlo, ode dneška ho budu používat :-D . (smajlíka doplnil Neferit Sr. - poznámka Neferit Jr.)

Jsem potěšen, že diskuzní fórum Sigil mě neustále obohacuje. Pokud pod termínem ekoligická můžeme chápat "rozvlekle-popisná-ekologie-si-všímající", tak máte naprostou pravdu. Na druhou stranu, myslím si, že nejvýznamější část hexalogie o planetě Duna (tzn. první kniha) je skvělé čtení a myslím si, že se dá přirovnat spíše k baladě či pověsti. Její rytmus, zápletka i pointa mi připomínají díla jako Excalibur a pod. Ale neodpustím si, abych se nezeptal, jestli jste se setkal s mnou citovanými díly Fiasko nebo Nepřemožitelný od Stanislawa Lema. Obě jsou na internetu, když si dáte práci, najdete je.

Jmenovanou knihu o posledním roku války jsem nečetl. Teď mě to mrzí, ale člověk nemůže číst vše. Každopádně Ardénská operace byla šílená, ať se na to podíváte z kterékoliv strany. Je zbytečné pátrat po tom, zda mohla vyjít tak, jak si Němci přáli. Ahistorické "kdyby" naštěstí neplatí a výsledek byl takový, jaký byl. Masakr am. vojáků v Malmedách byl svinstvo, ale na druhou stranu, kdo se zatěžuje stovkami tisíc zmasakrovaných sovětských válečných zajatců. Prostě i spojenci zaplatili daň boji proti jednotkám SS. Jmenovaný velitel Peiper může žvanit, co chce. Věděl, nevěděl; byli to jeho vojáci a velitel za své vojáky zodpovída. To mu ale neubírá nic na tom, že patřil mezi mimořádně nadané velitele obrněných formací a že své vojáky dokázal motivovat k mimořádným vojenským výkonům. Škoda toho, co se stalo. Mohl zůstat "čistý", stejně jako generál výsadkových vojsk Kurt Student. Ten bojoval po celou válku po všech exponovaných frontách, skvěle řídil své vojáky a jeho vojáci se válečných zločinů nedopouštěli. Aspoň jsem o žádných nikdy nic nezaznamenal.
Pfuha, zase kvůli odpovědi přijdu pozdě :lol:

Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Bohužel se necítím na Stanislava Lema dostatečně vyspělí :) Dunu a to pouze první díl řadím mezi top knížky.

Ano vojenské zřízení v Hvězdné pěchotě, kterou ,se obávám, Henlein ymslel zcela vážně, je poměrně zajímavý pohled na uspořádání. myslím si že naší republice by občas ealistický pohled an věc, který může mít jen dobrý důstojník s dostatečnými zkušenostmi a nezatížený syndromy určitě prospělo. Stejně jako Izraeli (nemusím připomínat kolik izraelských Top politiků sloužilo v armádě, v nespočet válkách či menších bitev).

Co se týče vojenských zvěrstev, historii píšou vítězové. je několikrát prokázaný fakt, že zajatce nebrala ani jedna strana (novozélanďané na tuším Goldu), a stejně tak je zpětně prokázáno že Peiper opravdu za Malmédy není přímo odpovědný, dokonce možná ani nepřímo ;) Podle jeho verze poenechal am. vojáky na místě, kde je měli převzít druhosledové složky na čestné slovo důstojníka že se vojáci nebudou znova ozbrojovat a nezapojí se do boje (což je pro současného člověka divná praxe). To potvrzuje více pramenů vč. am. důstojníků.
Ovšem poté co prvosledové jednotky odjeli, byly amíci chvilku nehlídáni a tak se začlai ozbrojovat, německé jednotky to viděli a spustili palbu. Také jsem zaslechl verzi, že došlo k něchtěnému bombardování malméd am. letectvem.

Každopádně děkuji za skvělou diskuzi, léta jsem si nepopovídal na podobná témata s člověkem se stejnými zájmy. Děkuji.
Naposledy upravil(a) Dalcor dne 5.6.2006 18:42, celkem upraveno 1 x.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Dalcor píše:Bohužel se necítím na Stanislava Lema dostatečně vyspělý :)
:lol: To je tedy vážně škoda - Fiasko je jedno z mých nejoblíbenějších SF. Ostatně jako víc Lemových děl :-P
Dalcor píše:Ano vojenské zřízení v Hvězdné pěchotě, kterou ,se obávám, Henlein myslel zcela vážně, je poměrně zajímavý pohled na uspořádání.
Opravdu netuším, jak moc vážně tohle dílo H. myslel (narazil jsem na protichůdné názory), ale každopádně jde o zábavné čtení (a asi jeho jediný počin, který se mi líbí) - narozdíl od Cizince v cizí zemi (bleh - nejhorší, co jsem měl tu smůlu od něj číst). No ale očividně se u H. nažere vlk i koza (militarista i hipík :roll:). Ale to už je asi OT.

Hmm, ale proč to vlastně píšu? :think: Aha - nechtěl by se Neferit Sr. konečně registrovat? :twisted:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Vallun
Dabus

:)

Příspěvek od Vallun »

Mohu-li přispět svou troškou do mlýna - kterému se vyhýbám, byť militárie patří mezi jednu z mých mnoha vášní:) Tak Hvězdná pěchota byla myšlena zcela vážně a realisticky - jediný rozdíl je v otázce, jestli to H. chtěl, nebo se toho bál. Kdosi - mylsím,že naše profesorka literatury - říkal, že na začátku dospělosti se oné možnosti obával a před smrtí po ní volal...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

a co takhle: Carl von Clausewitz - O válce 8-) zajímavé poučné čtení...

malý citát, svého času můj oblíbený:"Válka je tedy akt násilí s cílem donutit protivníka, aby se podřídil naší vůli" ;-) 8-) 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

alexa píše:a co takhle: Carl von Clausewitz - O válce 8-) zajímavé poučné čtení...

malý citát, svého času můj oblíbený:"Válka je tedy akt násilí s cílem donutit protivníka, aby se podřídil naší vůli" ;-) 8-) 8-)
Ad Clausewitz: "Všichni čtou Clausewitze, aby věděli, jak by se choval jejich protivník, kdyby byl hloupější než oni."
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Zamčeno

Zpět na „Archivy“