Lazaret aneb koutek kriplů

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jojo, o lékařské mafii bych mohl naspat několik velice něpěkných příběhů, ale nechci zybtečně dráždit. Prostě kombinace návyků a morálky z dob minulého režimu a polistopadových změn z nich udělala nedotknutelnou sebranku. A dneska už je mimořádné obtížené potrestat alespoň ty nejkřiklavější případy...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Vanda
Sigilan

Příspěvek od Vanda »

KEBULE píše:Ono tady to zhoršování se očí je jev, který jsem zaznamenal z tolika míst, že jsem naznal že to bude asi normální :think:
já bych řekla, že do toho jevu právně nyní zírám aneb počítač je zlo. ;-)
My ochotní, vedeni nevědomými, děláme nemožné pro nevděčné.
(anonym?)
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallune - negeneralizuješ? Tak jako existuje to, co jsi nazval lékařskou mafií, existuje i policejní mafie, existuje mafie kriminalistů, zrovna jako právníků, soudců a státních zástupců. Policajt plicajta utopí jen pod masivním mediálním tlakem. A to platí pro všechny provesní skupiny.,

Jde to jednoduché lidé dělají chyby a není to jen tím že by práci flákali. A pak se do stejné situace dostanou oni. Proto drží basu - něvědí kdy to udou potřebovat oni.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - Generalizace to možná je, ale jedině ČLK některé prvky tohoto systému kodifikuje. A navíc je provádí v míře, která je s ostatními profesemi nesrovnatelná. Advokát stojí proti advokátovi - je to primárně konkurence. Navíc proti sobě mají jiné stejně dobré právníky, kteří jejich činnost přezkoumávají. Police má vlastní inspekci, která jim prohání perka. Navíc její postup je relativně podrobně urpaven v právních normách a je tudíž snadno přezkoumatelný.

Samozřejmě, že jistá mír aprofesionální zdvořilosti je všude. Ale jind je větší konkurennčí tlak. A hlavně činnost ostatních profesních skupin má větišnou méně fatální následky a je prozkoumatelná i lidmi stojícími mimo onu skupinu, což u lékařů ze zákona neplatí.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun - no vidíš - nediv se, že stojí při sobě. Pokud se utkají dva právníci a jeden udělá chybu, jeden obžalovaný odsedí víc. Když se třeba i neúmyslně stane něco pacientovi, jde o život. A o práci a o kariéru a podobně. Proto se lékaři staví do role vzájemných ochránců.

Nedokážu to a proiri odsoudit.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - máš pravdu, v něčem... ale jde se na to koukat i jinak - když udělá chybu doktor, dostane se to k právníkům, obráceně to neplatí... ;) Jde hlavně o to,že když udělá chybu právník, je ejště hafo možností, jak jí napravit... Chápu, že lékaři to mají těžší - ovšem proto je potřeba, aby byli pod kontrolou - to neznamená, že je nutné je za každou chybu trestat, ale vyšetřit jí a poučit se z ní...

Jinak ybch k tomu měl ještě pár poznámek, ale ty raději osobně...

PS: Má milovaná chválí Tvého avatara a bydliště:)
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Vallun píše:Jde hlavně o to,že když udělá chybu právník, je ejště hafo možností, jak jí napravit...
To je fakt. Potenciál tu je. Naštěstí trest smrti u nás zaveden není.

Jen by mě zajímalo, jestli tu byly tyhle problémy pořád (úmrtí a podobně na operačních sálech) a jen se o nich v médiích nemluvilo nebo se snad vynořily až poslední dobou? :think:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

7c - samozřejmě těžko říct, ale mohu-li věřit tomu, co slyším mezi lidma, tak to tu bylo furt... Každý může udělat chybu, a každý jí občas udělá - bez oheldu na režim, peníze a td. Jde o to, aby se na ní pokud možno včas přišlo, aby se z ní dokázalo vzít poučení a aby poškeozený se domohl spravedlivého zadostiučinění. Což je další rozdíl mezi adovkátem a lékařem - advokát musí být pojištěn (a dost draze!) na odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu advokacie...

Horší bylo za minulého režimu, že jisté kurvy (s prominutím za to slovo) v bílých pláštích si více cenily stranické legitimace než lékařské etiky a profese vůbec. Třeba babička zemřela na banální zdravotní problém jen proto, že byla silně politicky nežádoucí a doktor jí prostě odmítl poskytnout první pomoc... A to je jen ten nejpřímnější případ...
Vanda
Sigilan

Příspěvek od Vanda »

Vallun píše: Horší bylo za minulého režimu, že jisté kurvy (s prominutím za to slovo) v bílých pláštích si více cenily stranické legitimace než lékařské etiky a profese vůbec. Třeba babička zemřela na banální zdravotní problém jen proto, že byla silně politicky nežádoucí a doktor jí prostě odmítl poskytnout první pomoc... A to je jen ten nejpřímnější případ...
S těmi umrtími to bylo vždycky a ani nešlo o legitimace, jen že se doktorem mohl stát každej moula s vlivnými rodiči, aspoň takový mám z doktorů někdy pocit.
Já ve svém okolí znám desítky zbytečných úmrtí, kdy lékař něco zanedbal. Soused třeba umřel na cukrovku, nebo případ úmrtí na zánět slepého střeva...Je fajn, když to v dnešní době někdo rozmázne, třeba se to pak už nebude tak stávat.
My ochotní, vedeni nevědomými, děláme nemožné pro nevděčné.
(anonym?)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vanda - jasně, to máš naprostou pravdu, stranický nepotism stál možná více lidských životů a mimo jiné i obrovskou část vědeckovýzkumného pokroku, než mnou zmněný případ. Ale dje o to, že to se mne dotklo osobně a navíc je tam ten vztah na komunism vidět přímo.

I s tím rozmazávání máš pravdu - já dovedu pochopit, že lékař může udělat chybu, dokonce racionálně vím, že by nebylo dobré je za každou chybu trestat, ale prostě mám pocit, že když se budou i menší chyby otevřeně rozebírat a přezkoumávat, tak v konečném důsledku to pvoede k jejich úbytku a tím ke zkvalitnění péče...
yenn
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

... a lékaři se budou chovat více alibisticky (to jen aby to nebylo tak černobílé 8-) ).
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Ave
Sigilan

Příspěvek od Ave »

SneZhulak: Já mám zase chřipajznu jak dělo.... 8-)
Plá plamen věrné lásky,
prýští slzy a nad hlavou hoří hvězdy
... a pak už nic... a pak už nic...
LORD celadrius
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LORD celadrius »

Ave:No jo no,založíme klub svatého Lazara.Vyrážku na tváři už nemam,ale neustále zvracim,tak zejtra pudu k doktorce.
Neodkládej na zítra co můžeš odložit na pozítří.
Cesare
Lim-Lim
Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cesare »

Bere mě moudrák.
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
SneZhulak
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SneZhulak »

celadrius: není to krásné jak se v sigilu přání plní? :lol: a dokonce si přišel k hotovému ;-)
težko pochopit, že chápu vše, protože mi nezbýva nic jiného než nechápát nic
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“