Lazaret aneb koutek kriplů
Moderátoři: Sadako, sevencreature
Jojo, o lékařské mafii bych mohl naspat několik velice něpěkných příběhů, ale nechci zybtečně dráždit. Prostě kombinace návyků a morálky z dob minulého režimu a polistopadových změn z nich udělala nedotknutelnou sebranku. A dneska už je mimořádné obtížené potrestat alespoň ty nejkřiklavější případy...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
Vallune - negeneralizuješ? Tak jako existuje to, co jsi nazval lékařskou mafií, existuje i policejní mafie, existuje mafie kriminalistů, zrovna jako právníků, soudců a státních zástupců. Policajt plicajta utopí jen pod masivním mediálním tlakem. A to platí pro všechny provesní skupiny.,
Jde to jednoduché lidé dělají chyby a není to jen tím že by práci flákali. A pak se do stejné situace dostanou oni. Proto drží basu - něvědí kdy to udou potřebovat oni.
Jde to jednoduché lidé dělají chyby a není to jen tím že by práci flákali. A pak se do stejné situace dostanou oni. Proto drží basu - něvědí kdy to udou potřebovat oni.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Neferit Sr. - Generalizace to možná je, ale jedině ČLK některé prvky tohoto systému kodifikuje. A navíc je provádí v míře, která je s ostatními profesemi nesrovnatelná. Advokát stojí proti advokátovi - je to primárně konkurence. Navíc proti sobě mají jiné stejně dobré právníky, kteří jejich činnost přezkoumávají. Police má vlastní inspekci, která jim prohání perka. Navíc její postup je relativně podrobně urpaven v právních normách a je tudíž snadno přezkoumatelný.
Samozřejmě, že jistá mír aprofesionální zdvořilosti je všude. Ale jind je větší konkurennčí tlak. A hlavně činnost ostatních profesních skupin má větišnou méně fatální následky a je prozkoumatelná i lidmi stojícími mimo onu skupinu, což u lékařů ze zákona neplatí.
Samozřejmě, že jistá mír aprofesionální zdvořilosti je všude. Ale jind je větší konkurennčí tlak. A hlavně činnost ostatních profesních skupin má větišnou méně fatální následky a je prozkoumatelná i lidmi stojícími mimo onu skupinu, což u lékařů ze zákona neplatí.
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
Vallun - no vidíš - nediv se, že stojí při sobě. Pokud se utkají dva právníci a jeden udělá chybu, jeden obžalovaný odsedí víc. Když se třeba i neúmyslně stane něco pacientovi, jde o život. A o práci a o kariéru a podobně. Proto se lékaři staví do role vzájemných ochránců.
Nedokážu to a proiri odsoudit.
Nedokážu to a proiri odsoudit.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
Neferit Sr. - máš pravdu, v něčem... ale jde se na to koukat i jinak - když udělá chybu doktor, dostane se to k právníkům, obráceně to neplatí... ;) Jde hlavně o to,že když udělá chybu právník, je ejště hafo možností, jak jí napravit... Chápu, že lékaři to mají těžší - ovšem proto je potřeba, aby byli pod kontrolou - to neznamená, že je nutné je za každou chybu trestat, ale vyšetřit jí a poučit se z ní...
Jinak ybch k tomu měl ještě pár poznámek, ale ty raději osobně...
PS: Má milovaná chválí Tvého avatara a bydliště:)
Jinak ybch k tomu měl ještě pár poznámek, ale ty raději osobně...
PS: Má milovaná chválí Tvého avatara a bydliště:)
- sevencreature
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
To je fakt. Potenciál tu je. Naštěstí trest smrti u nás zaveden není.Vallun píše:Jde hlavně o to,že když udělá chybu právník, je ejště hafo možností, jak jí napravit...
Jen by mě zajímalo, jestli tu byly tyhle problémy pořád (úmrtí a podobně na operačních sálech) a jen se o nich v médiích nemluvilo nebo se snad vynořily až poslední dobou?

Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
7c - samozřejmě těžko říct, ale mohu-li věřit tomu, co slyším mezi lidma, tak to tu bylo furt... Každý může udělat chybu, a každý jí občas udělá - bez oheldu na režim, peníze a td. Jde o to, aby se na ní pokud možno včas přišlo, aby se z ní dokázalo vzít poučení a aby poškeozený se domohl spravedlivého zadostiučinění. Což je další rozdíl mezi adovkátem a lékařem - advokát musí být pojištěn (a dost draze!) na odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu advokacie...
Horší bylo za minulého režimu, že jisté kurvy (s prominutím za to slovo) v bílých pláštích si více cenily stranické legitimace než lékařské etiky a profese vůbec. Třeba babička zemřela na banální zdravotní problém jen proto, že byla silně politicky nežádoucí a doktor jí prostě odmítl poskytnout první pomoc... A to je jen ten nejpřímnější případ...
Horší bylo za minulého režimu, že jisté kurvy (s prominutím za to slovo) v bílých pláštích si více cenily stranické legitimace než lékařské etiky a profese vůbec. Třeba babička zemřela na banální zdravotní problém jen proto, že byla silně politicky nežádoucí a doktor jí prostě odmítl poskytnout první pomoc... A to je jen ten nejpřímnější případ...
S těmi umrtími to bylo vždycky a ani nešlo o legitimace, jen že se doktorem mohl stát každej moula s vlivnými rodiči, aspoň takový mám z doktorů někdy pocit.Vallun píše: Horší bylo za minulého režimu, že jisté kurvy (s prominutím za to slovo) v bílých pláštích si více cenily stranické legitimace než lékařské etiky a profese vůbec. Třeba babička zemřela na banální zdravotní problém jen proto, že byla silně politicky nežádoucí a doktor jí prostě odmítl poskytnout první pomoc... A to je jen ten nejpřímnější případ...
Já ve svém okolí znám desítky zbytečných úmrtí, kdy lékař něco zanedbal. Soused třeba umřel na cukrovku, nebo případ úmrtí na zánět slepého střeva...Je fajn, když to v dnešní době někdo rozmázne, třeba se to pak už nebude tak stávat.
My ochotní, vedeni nevědomými, děláme nemožné pro nevděčné.
(anonym?)
(anonym?)
Vanda - jasně, to máš naprostou pravdu, stranický nepotism stál možná více lidských životů a mimo jiné i obrovskou část vědeckovýzkumného pokroku, než mnou zmněný případ. Ale dje o to, že to se mne dotklo osobně a navíc je tam ten vztah na komunism vidět přímo.
I s tím rozmazávání máš pravdu - já dovedu pochopit, že lékař může udělat chybu, dokonce racionálně vím, že by nebylo dobré je za každou chybu trestat, ale prostě mám pocit, že když se budou i menší chyby otevřeně rozebírat a přezkoumávat, tak v konečném důsledku to pvoede k jejich úbytku a tím ke zkvalitnění péče...
I s tím rozmazávání máš pravdu - já dovedu pochopit, že lékař může udělat chybu, dokonce racionálně vím, že by nebylo dobré je za každou chybu trestat, ale prostě mám pocit, že když se budou i menší chyby otevřeně rozebírat a přezkoumávat, tak v konečném důsledku to pvoede k jejich úbytku a tím ke zkvalitnění péče...
- LORD celadrius
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele: