V posledncíh dnech jsem shlédl tři velmi dobré filmy. Popořadě.
Ed Wood
Nádhera, skvost! Od začátku do konce jsem film doslova hltal (nebýt tedy jednoho nepříjemného přerušení). Z tvroby prověřené dvojky Burton + Depp zatím to nejlepší, co jsem viděl. Přečetl jsem si i profil Wooda na CSFD, prý filmu vytýkali, že se na něj dívá soucitně. Mě ta jako zápor určitě nepřipadá, věřím, že se jej Burton snažil zachytit co nejrealističtěji - byť samozřejmě subjektivně. Deppovo podání pak bylo naprosto přesvědčivé. Nemůžu ale určitě zapomenout na ostatní postavy, především Bela Lugosi ztvárněný Martinem Landauem byl přímo famózní

. Někdy v budoucnu musím nějaký ten Woodův snímek určitě shlédnout, určitě. Mimochodem, zvláště mi v paměti utkvěl sice ne nejdůlěžitější, ale podle mě naprosto geniální dialog mezi Woodem, Lorettou King a technikem Billem (podotýkám, že film se odehrává v 50. letech a pro lepší atmosféru byl stylizován do černobílého obrazu):
L: Které šaty se ti víc líbí?
W: Hmm. Já nevím.
Řekni, Bille, které šaty se ti víc hodí, ty červené nebo zelené?
B: Které jsou červené?
W: Co tím myslíš?
B: No, já v tom nevidím rozdíl, jsem barvoslepý. Ale líbí se mi ty tmavě šedé.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Tady musím říct, že jsem čekal něco "méně složitějšího", než jsem měl tu čest vidět, proto tento film řadím do škatulky - shlédnout před finálním verdiktem ještě aspoň jednou. Určitě mě ale nezklamal, měl jsem tušit, že od Michela Gondryho přece nemůžu čekat nic konvenčního

. Carrey - já ho teda tak moc nemusím, teda co se týče jeho komické stránky, většina jeho komedií u mě spadá do ranku "jednou - pokud vůbec - a dost", avšak už předtím několikrát dokázal (Man on the Moon, Truman Show), že je to velmi schopný herec, a zde to nebylo jiné

.
V for Vendetta
Normálně bych asi o tento film sotva zakopnul, jenže tolik dobrých ohlasů nelze přehlížet

. Předlohu žel neznám, ale snímek to byl vskutku znamenitý. Je tu na první pohled dost klišé - vědecké experimenty, totalitní budoucnost, hrdina s maskou, navzdory tomu ovšem výsledek nijak klišovitě nepůsobí. Taky jsem se trochu bál, aby se konec nezvrhl v nekonečný akční masakr, jak se často stává, ukázalo se však, že strach byl zbytečný - akční scény tu jsou, avšak je jich "málo" (resp. tak akorát) a jsou o to vydařenější, především závěrečná je zvládnutá naprosto brilantně. Příběh ma spád, stopáž ale mohla být trochu delší, snad někdy spatřím nějakou rozšířenou verzi s detaily navíc. Návraty do minulosti byly parádní a skvěle umocňovaly až mrazivou atmosféru filmu - opravdu mi během něj často mrazilo v zádech (pokojová teplota na normálu, mimochodem

). K dvojici Portman + Weaving a jejich hrdinům není co dodat. Pro r. Jamese McTeigue skvělý začátek, pro producenty Wachowské možná odraz ode dna a příslib lepších zítřků. Každopádně tleskám

.