No One Lives Forever 2: A Spy In H.A.R.M.'s Way dohráno.
(Žádné spoilery.) Mé první dojmy byly spíše negativní; hodně věcí, v jejichž zlepšení jsem doufal, zůstalo stejných, některé oblíbené prvky zmizely úplně. Jedná se spíše o okrajové záležitosti, ale i tak zamrzí (mám teď namysli třeba možnost výběru odpovědí v rozhovorech).
Hned úvodní část (Japonsko) je hodně podprůměrná, v Sibiři se hra mírně zlepšuje. Je tu jistý náznak nelinearity (ale opravdu jen náznak), začínají se tu však objevovat nedostatky AI. Celkově je AI lepší než v jedničce (vojáci zalehávají, kryjí se za terénní nerovnosti - to je opravdu dobré), dostanete-li se do křížové palby, jste během několika vteřin mrtví. Jsou tu ovšem docela hrozné seky. Třeba vás nepřítel pronásleduje (jen pár metrů za váma), vy zabočíte do uličky a on to jaksi "nestihne vybrat" a běží rovně dál. Dostalo mě, že když jsem při takovém pronásledování vyskočil na vyvýšeninu (například bendu nebo tak) a najednou se začali nepřátelé ptát "Where is she hiding?". A taky občas mají tendenci běžet si slepě pro kulku až přímo k vám. Naproti tomu, stává se to ještě méně častěji, ale někdy jsou nepřátelé drsní až moc. Je noc, plížíte se v budově, kde je zhasnuto. Poblíž je strážní věž, reflektor míří úplně jinam, přesto ostřelovač během chvíle spustí palbu a to třeba může vidět pouze kousek vašeho těla, opravdu nepříjemné. Vůbec jsem měl párkrát pocit, že snad vidí skrz zdi. A navíc je tu na několika místech respawn (všiml jsem si jej ovšem pouze v té Sibiři). Každopádně tyhle nevyrovnanosti dost narušují opatrný typ hraní - mnohdy je zkrátka mnohem jednodušší vzít nějaký automat a celé patro budovy vyčistit, než se někde zdlouhavě krčit.
Co se týče hraček, jsou úplně jiné, je jich méně, používají se v podstatě automaticky a jejich koncepce je lepší. Sice jsem fakt postrádal brýle (fotoaparát se ostatně objevil za celou hru pouze v první části!) a taky sponku do vlasů/paklíč, ale třeba parfémy z jedničky, byť to byl krásný nápad, mi nechybí vůbec(nepočítám-li jiný body remover; nejsou totiž vůbec). I tak těch gadgetů mohlo být více. Vadí také, že zůstaly ty designové neduhy; Rusové i členové H.A.R.M teď mají body-removery, snad každý voják. Já to měl za speciální vynález UNITY a nemyslím, že se hra odehrává tak dlouho po prvním dílu (vlastně bych řekl, že je to možná jen pár dní/týdnů), aby už i nepřátelé stihli zahájit jeho masovou výrobu. Podobně třeba Utility Launcher a speciální munici pro něj najdete téměř všude. Zbraně jsou ovšem výborné. Pár zmizelo, nové kousky to ale bohatě vynahrazují. Thompson, brokovnice, zvláště pak meče (katana a tulwar) stojí za to. Skvělá věc je i zmíněný Utility Launcher, což je multifunkční hračka zahrnující i některé vychytávky z minula (jako třeba camera disabler), přidávající ale zcela nové (tracking darts, lepidlo atd.). Legrační je pak banán, po kterém vojáci hezky kloužou.
Naštěstí po těch prvních dvou částech se hra začíná rapidně zlepšovat. Jak jsem se zprvu bál, nechybí "civilní" mise, kdy se jen tak pohybujete uličkami měst a jsou tu i části, kdy nestřílíte vůbec. Variabilita víceméně stejná jako v prvním díle, jen je celkově hra kratší (zvláště poslední část mi přišla při své zábavnosti hodně zkrácená) a chybí více těch specialit; kdysi někým vzpomínaný souboj v karavanu unášeném tornádem je ale fakt super úlet

- v téhle části se do hry naplno zase vrací ta skvělá nadsázka a pokračuje i dál. Nepřátelé mají také něco do sebe - především mimové nebo také "krychle"

- a bosové jsou svým navržením přímo super (bez problémů se vyrovnají svým předchůdcům), jen souboje s nimi jsou (zásluhou AI) hodně nevyrované. Některé obtížné tak akorát (Isako), některé nehorázně jednoduché (Volkov), jiné šíleně těžké (Pierre).
Grafika je mimochodem moc pěkná (zvláště modely postav) a neuvěřitelně po dvou letech od prvního dílu pokročila. Je pravda, že hra od svého předchůdce v podstatě nepřináší nic nového, jen je v některých směrech horší nebo lepší. Když ale pominu své počáteční zklamání, nakonec musím uznat, že je hodně dobrá (dokonce i samotná nová Cate - byť té původní se v ničem nevyrovná - mi přestala být v průběhu hry nesympatická) a ohlédnu-li se ke hrám, kterým jsem tu dával 7, pak je NOLF2 rozhodně převyšuje. Takže - je to o něco slabší než první díl, ale hraje se to stále skvěle, ubíhá to, je to vtipné, stylové a jako pokračování určitě obstojí (8/10).
Každopádně byla tahle série opravdu vydařená (Contract J.A.C.K. už hrát nebudu - nechci si zbytečně kazit dojmy), obě hry patří mezi ty nejlepší FPS, co jsem zatím hrál, takže jen škoda absence dalšího dílu (nějaké završení trilogie by se fakt hodilo). A pokud podle nějaké hry natočit film, je NOLF na prvním místě; obdobná filmová parodie na špionážní příběhy snad ani neexistuje.
Každopádně by mě zajímalo - stojí F.E.A.R. za vyzkoušení? Těžko říct, jak příběh apod., ale akční stránka hry je prý velice zdařilá, je to pravda?