drake127 píše:Spíše ne, anebo vlastně ano. OpenOffice jsem zkoušel, *nixy jsem zkoušel a mohu jen potrvrdit prostý fakt, že *nix na desktop nepatří. Všechno se tam dělá hůř, funguje jen tak napůl, ale hlavně, že žije propaganda, že je to zadarmo.
Výrobky MS jsou možná drahé a děravé, ale žije se s nimi dobře. Narozdíl od bezpečného linuxu, kde si rve vlasy i student informatiky, natož norm. člověk.
Dogma, nedostatek prostoru pro rozšíření, nechuť přecházet, předsudky - takže začarovaný kruh...
Já osobně MS a win docela bráním před mnohými fanatizovanými reakcemi ala "MS-shit", ale to neznamená, že jde o lásku až za hrob; a to neznamená, že v tom vidím jedinou možnou nadosmrtnou cestu, ba naopak.
Jsou tu systémy, které nejsou dělané na koleně, které se pofidérně snaží být populistické, které nebafají na svět konzolí, které prostě chtějí konkurovat MS feelingu - možná nevyřčeně, ale je to z nich zcela cítit. Komunitní podpora a vývoj, usability testování... to už není věc pro skalní...
Mluvím o novém (už starém) Solarisu s JDS - windousácký feeling, instalace vpravdě téměř pro blbce, za pakatel dostaneš fixy pro své pc na míru. Vložené StarOffice (tedy vychytanější openy), x multimediálních věcí... Jen tomu prostě chybí skutečnost, že na tom jde spustit spousta existujících věcí.
A chybí snaha lidí porozhlédnout se jinam, která samozřejmě brzdí rozlet jiných - těch, které lidi neznají (nechtějí) znát... X firem by dle mého ušetřilo na tom, kdyby svou síť postavily na Solarisovém serveru a thin sun-rayových klientech. Vše jede na serveru, soft je levnější, celé hw řešení je prespektivnější, je to i víc blbec_user-focus řešení...
7c píše:Jinak OpenOffice bych sem spíš netahal - MS Office je opravdu ve všech směrech lepší (kromě ceny - ostatně proč je asi OpenOffice zadarmo? Protože je to jediný způsob, jak se může pokusit MS Office alespoň trochu konkurovat).
Jo, MS Office lepší pravděpodobně je, to je zcela logické - mají x let za sebou a platí se za ně. Ale můžeš mi říct, v čem jsou lepší? Nepochybuji, že se něco najde, ale v čem...
Prudí mě tam tvorba grafů v calcu, ale kupříkladu TeXové editování vzorců je v openech geniální.
Řeknu to předem - imho je MS Office lepší ve věcech, které se běžně stejně ani tolik nevyužijí. Rsp. na které je už tak lepší použít nějakou specializovanou věc. A to je jako s politicky/ekonomickými tezemi... Možná lepší jsou... ale kdo je využije? Která hrstka? Použijou se vůbec někdy? Anebo jsou Office lepší v tom, že na mě vybafne delší menu u každé položky menubaru?
Druhak tu nepočítám ještě další vstupní faktor (ne, že bych tu chtěl nařkávat z nelegalit lidi, tak to myšleno není) - a to cena MS Office a vůbec Windows. Rsp. je lehké básnit nad něčím, co mám zadarmo, ale přitom to stojí x k... Placení už do věci vrhá trochu jinou poetiku.
Modelový člověk, který má smahlé Win, Office, Adobe paklík a vesele to prokládá tím zrovna lepším, co open scéna nabízí oproti jeho "placeným" softwarům. Ano, to je ochcávačka na entou.
Ale není zde klik, pák, ni motivací tohle nedělat. Je pravda, že postupem doby se to zlepšuje jak ze strany morálky uživatelů sw, tak ze strany výrobců sw... Ale je to tu a když je možnost to mít tak, proč to tak nemít...?
Protože zrovna já (nemyslím "já", ale obrazný já

) jsem čestnej, mám legální OS, kancelářský balík a kupuju legální hry...?
Protože zrovna já jsem živnostník, kterej výdobytky ODS bude používat podle plánu a čestně?
Protože ODS je skupina čestných lidí, kteří svůj riskantní a ožehavý plán udrží v mezích...?
Trochu velké odbočení... Kdo se chce jím chce zabývat, doporučuji číst paralelně s mým včerejším odpoledním příspěvkem...
Ajantis: ano, ta teorie je dobrá. Jenže je to moc velké klubo, kde je spousta rizik a nutnost synchronizace. Jsem-li skeptik k jednotlivostem:
výpovědi bez důvodu budou fungovat korektně
daňové reformy budou fungovat korektně
vše nastartuje a rozhýbe to, co rozhýbat má
půjde jednoduše zakládat živnosti
hledat práci půjde snadno
zachová se sociální jistota, rsp. nevytvoří se podnikatelská elita (kdo je šikovnej, ať elitaří; kdo je neschopnej, ať neelitaří... toto však nijak zahrnuté v ničem není).
...
pak tuplem pochybuji o celém fungujícím klubku. Ne, nejsem katastrofik jako Alnag, který si představuje, že vzniknou gangy dělníků s klacky, kteří na ulicích budou přepadávat meďoury ušmudlaných "podnikatelů" a ohlodají těla podnikatelů na kost, protože nebudou mít na chleba. Jen mi přijde, že je to riskantní experiment a spuštěný ze zcela opačného konce, než z jakého by měl být...
A pochybuji nad tím proto, že je to o lidech a není zde žádného korektora, rozhodčího, či autority, která by lidské projevy dokázala regulovat...
S těmi výrobky MS nevím, co teď přesně myslíš... Trochu se teď i divím, protože jsi byl afaik jeden z mála, kdo tu openoffice stavěl výš než klasické ms...