Hoďte to pak kdyžtak do hadrníka, nebo já nevím, ale tohle mi prostě nedalo...

Původně jsem moc nechtěl tady na fóru moc reagovat na politická témata, zvlášť ta předvolební, ale tohle mi s dávkou ironie, nadsázky a tendenčnosti prostě nedá nezačít
Nevím, jak tomu je u jiných sídlišť postavených počátkem osmdesátých let, ale na tom našem byl jeden dům, jehož vchod byl opatřen červenou tabulkou s bílým písmenem A a nápisem 'agitační středisko'. Když jsem byl malý, něčím mě tahle tabulka vždy fascinovala. Číst jsem neuměl, ale velké bílé A na červeném podkladě jsem poznal na sto honů. A skoro pokaždé, když jsem šel s rodiči kolem, jsem se ptal, co to znamená. Bylo mi vždycky odpovězeno "To je agitační středisko" a když mi to nedalo a zeptal jsem se, co to je, dozvěděl jsem se něco ve smyslu, že místnost, kde lidi mluví a diskutují.
Nějak jsem tehdy tyhle informace moc neuměl moc dobře vstřebat a pochopit, kdo a proč se tam schází a co se tam vlastně přesně děje. A možná proto, že slovo "středisko" měl jsem v dětských letech asociaované hlavně s tím zdravotním střediskem, byl pro mě ten vchod a cedulka poněkud záhadná, a proto jsem ostatně vždycky při cestě kolem ptal v naději, že se mi snad tentokrát dostane nějaké pochopitelnější odpovědi.
Postupem doby jsem se už ptát přestával, koneckonců i odpověď se trochu měnila. Najednou už zněla: "tam bylo agitační středisko". Jak jsem rostl a pobíral rozumu a obzorů, dokázal jsem si pak už dát dohromady dvě a dvě a pochopil, co že to agitační středisko vlastně bylo a proč "bylo" a už "není". Je zajímavé, že tahle cedule tam vydržela ještě asi deset let po revoluci.
Když se mluví o těchto věcech, které už téměř dvacet let "nejsou", vzbuzuje to často jakýsi despekt k té to době a jejím specialitám, někdy úsměv ironický a někdy i nostalgický. Každopádně tyto a další věci jsou už nadobro pryč.
Jak ale víme, v poslední době propukla téměř až celomediální histerie a agenda s nadpisem "Pozor, hrozí pakt s komunisty. Vše, čeho jsme se před dvaceti lety zbavili, může začít zase nanovo. Pryč s politickými intrikány a rizikem nového komunismu", přičemž je mezi řádky napsané, že vlastně jen jedna strana může nám zaručit ideologickou jistotu - strana, jejíž barva připomíná nebesa a jejíž maskot přirozeně si užívá svobody nebes... Tedy, dle toho, co píší, mohlo by se prý vrátit to, co jsme před dvaceti lety správně zahodili, a to samozřejmě nesmíme dopoustit - onen návrat komunistických manýrů a specialit... Specialit jako byla třeba agitační střediska...
Mám pocit, že jsem to tady již psal - během loňska se naše poklidná okrajová čtvrť Prahy změnila na rušnou komerční zónu. Z místa, které doposud trpělo maximálně nájezdy davů vysokoškolských studentů z nedalekých kolejí, stalo se epicentrum obchodní turistiky. Vzniklo zde obchodní centrum, která má být (či snad už je?) největší v ČR (či snad ve střední Evropě?). Společně s vystavením obchodního centra se změnila i struktura přilehlé stanice metra, centrum jakoby stanici pohltilo - přibyly nové výlezy ze stanice, které se ihned staly vlezy do centra. Některé původní výlezy z metra byly také předělány na vlezy. Ovšem od doby otevření centra až do dnešních dní byl stále neznámý osud a účel jednoho jediného "výlezu". Momentálně vlastně přemýšlím, zda jeho současný účel byl tak plánovaný od začátku, či zda jde o operativní a chytrý pronájem. Nicméně, od restrukturalizace stanice metra a otevření centra byl jeden z původních výlezů zahrazen skleněnými dveřmi zevnitř zalepenými kartónem. Nevědělo se, zda z toho časem bude otevřený další vlez do centra či třeba nějaká trafika - zalepené a nepoužité skleněné dveře tam tak byly přes dva měsíce...
Jel jsem si dnes do školy nechat zapsat známky, scházím do metra po schodech, které jsou právě proti oněm "záhadným" proskleným dveřím - a jejich záhada se právě dnes objasnila. Kartóny ze skel sundané, skrze skla prosvítá modro, symboly ptáků - symbolika ODS. Z výlezu se tedy vyklubala místnost, ba co místnost - hned mě napadla ona dvě magická slova z dětství - "agitační středisko". Tak konecčně, po sedmnácti letech pauzy, mám možnost vidět, jak takový objekt funguje v chodu. Jsem sám zvědav, jak to v postupně houstnoucí předvolební době bude fungovat a jakou činnost bude toto modré agitační středisko vykazovat. Počítám s klasickou jistotou, že bude filtrovat procházejí dav vystoupivších pasářů a nabízet letáky a propagační materiály. Ale tohle je celá místnost, z toho kouká určitě něco víc, nějaké větší, lepší a grandióznější akce, už se na to těším - bohužel, tam konanou debatu s Markem Bendou jsem již propásl. Mrzí mě, že jsem se mýlil - celou dobu jsem se domníval, že "pozor na komunistický pakt a návrat starých móresů" vykřikuje ODS, ale když teď využívá agitačních středisek, pohrobku doby komunismu, musí to tedy vykřikovat někdo jiný... že by tedy US nebo ODA...? Uvidíme...
Je tu ale ještě jeden paradox - přímo nad těmi schody, jež svým dolním koncem ústí před agitační středisko, stojí socha budovatele, ztělesnění idejí komunistického pokroku a budování. Na jejich počest jmenovala se naše stanice taky dříve "Budovatelů" (jen poznámka, že navzdory celému překopání okolí stanice při stavbě obchoďáku, socha vydržela a byla ještě zrestaurována. Nejsem si jist, zda stavaři vyjádřili obavu z jejího odstranění, zda to má být výraz kuriozity či zda si její zachování prosadili zdejší obyvatelé, každopádně je dobře, že tam je ;)) Hrdý budovatel z osmdesátých let tedy pomyslně hledí vstříc novému modrému agitačnímu středisku - poetika je to skoro dojímavá, dvě komunistické entity u sebe. Ale dává taky bohužel zapravdu poplašným zprávám z apolitických médií o nastupující komunistické hrozbě - jde-li obyvatelsto do zaměstnání a školy, čelí agitačnímu středisku; jde-li obyvatelsto ze zaměstnání a školy, čelí budovateli. Je to tak! Jsme skutečně obklíčeni komunismem!
Mýlil jsem se podruhé, nebezpečná komunistická vlna skutečně klepe na dveře. Děkuji MF Dnes, Lidovkám, ČT a Novám za včasné varování a zároveň si sypu popel na hlavu, že jsem pod jejich vlivem neprozřel už dříve - ODS se tedy už veřejně spaktovalo s komunisty, tentokrát už bez mlžení a naplno! Že jsem tento jinotaj v jejich článcích a reportážích neprohlédl dříve (doufám, že byl skutečně míněn tímto směrem)! Tak je to jasné - to, co se šuškalo o vzniku strany a vědělo o volbě prezidenta, byla tedy taky pravda, máme to... Musím tedy volit ČSSD, ne proto, že jsem ji volit chtěl už předtím, ale pro zabránění komunistického vpádu. Pozor však, MFD a další opět svorně prohlašuje, že v ČSSD silně tvrdí (což je pravda, že tvrdí; zda silně, to už nevím - jsem tedy odsouzen věřit MFD) komunistickou muziku (což nevím, zda je pravda, jestli komunistickou; opět musím věřit MFD) Valtr Komárek, dřívější poradce Fidela, Che Guevary a současný Paroubkův - možná bych měl tentokrát rovnou dát na rady paktu médií a volit raději někoho úplně jiného... A za pravdu opět třeba dát i fenoménu Sládkovi, kdy počátkem let devadesátých poukazoval na to "proč pták ODS směřuje letem na východ", načež logo doznalo retuše...
...tak nevím, kde se v té anti-paroubkovské/anti-komunistické/anti-sociálnědemokratické/proobčanskodemokratické mánii stala chyba, že strana ODS a sdělovací prostředky vedou takto nekompatibilní boj za svůj jediný cíl. Doporučuji ODS i médiím, aby naplno odhodili své snahy o jakékoliv maskování svých paktů, které je už jenom úsměvnou pózou, a otevřeně se přiznali ke vzájemnému spojenectví, ba naopak, aby ho prohloubili - třeba tak získají konečně trochu klidu a prostoru k tomu, aby naplánovali své výpady pořádně, sofistikovaněji a ve vzájemné jednotě.
Stále doufám, že z agitačního střediska ODS vyklube se informační kancelář městské části Prahy 11 nebo něco jiného a že jde pouze o dočasné předvolební hostování... v tom šoku z návratu AS na scénu jsem to nebyl schopen blíže prozkoumat...
edit: opravena hrubka ;o)