Harmonia ako umenie?

Centrum kultury města Sigilu, kulturní všehochuť ze všech sfér.

Moderátor: sevencreature

Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

Nikdy som sa ale nezmienil o hlbokych a odusevnelych veciach, vsak? :-) Nejde (musel som to zvyraznit :lol: ) o to, ake hlboke to je. Ide o formu a obsah. Ak nieco z toho "pokulhava" tak imho nieco nebude v poriadku.
Ale tento thread uz prilis nebera na podobnosti s inym a preto by sme v tomto smere mali prestat. Skoda len, ze viac ludi sa do diskusie nezapojilo, hovorili sme vlastne len my dvaja. :lol:

btw, este zaujimavu informaciu, Sokrates (link na wikipediu sevencreature nedam :twisted: :lol: ;-) ) hladal umelca, ktory by dokazal vysvetlit svoje pocinanie, preco teda robi to ci ono vo svojej hudbe alebo komediach ci tragediach. Nenasiel muza, co by mu na to odpovedal, zostal teda sklamany, nenasiel totiz udajne nikoho "mudreho". :-)
Bohvie aku odpoved by dostal, keby sa pytal dnesneho death metalistu. :lol:
necrotising_
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od necrotising_ »

Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Arthalion píše:Nejde[/b] (musel som to zvyraznit :lol: ) o to, ake hlboke to je. Ide o formu a obsah. Ak nieco z toho "pokulhava" tak imho nieco nebude v poriadku.
Ano, je pravda, že cílem umění je snaha o dokonalost díla, což je i jedno z hlavních měřítek umění a já jsem ještě tohle donedávna bral jako hotovu věc, ale co když se někomu líbí víc obraz s několika chybami, avšak něčím zajímavý, než údajně dokonalé dílo akademického malíře, které mu přijde o ničem (a to často věci akademických malířů imho bývají :lol: )... Co z toho je potom umění?
Ale samozřejmě nejvyšším stupněm pro mě zůstává dokonalost, kdy se spojí forma i obsah na úchvatné, dokonalé úrovni. :lol:

Tyhle debaty jsou imho vždycky zajímavé, ale vzhledem k tomu, že se jaksi zasekávají na tom stejném bodě, tak se stávají pro mě poněkud unavujícími. :lol:
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

Zasekávaju sa na tom bode, ako správne vystihol 7c, že neviem určiť ( my nestranní :mrgreen: ), ktorý zo skupiny dvoch názorov je ten "lepší" a "horší"... chytáme sa medzi subjektívnym pohľadom jedinca a "objektívnym ideálom" ako to nazýva Arth ... teda myslím, že je tu ťažko niečo riešiť...
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Yachiko: Přesně tak. 8-) :mrgreen: I když - já nejsem nestranný, já jsem také umělec, ač jen příležitostný. :-D
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Cesare
Lim-Lim
Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cesare »

IMHO sice existují géniové schopní "řvát" nadčasově a adresně, ale je jich poměrně málo.
I kakofonie, je-li za ní nějaký záměr, by nejspíš měla být skládána a aranžována s rozmyslem a IMHO taky obvykle aspoň do jisté míry je.
U každýho to asi funguje jinak - ale já osobně - chci-li předat emoci (ne vždy se to daří) ji musím nejdřív nechat vyšumět.
Ideál umělce jakožto horečnatě a bezprostředně tvořícího pološíleného génia je podle mého poměrně dost iluzorní.
Ne že by takoví nebyli. Třeba Shelley podle všeho složil řadu svých básní poměrně impulzivně a psal je na přeskáčku(!) - ale i u něj si troufám předpokládat nějaké dodatečné myšlenkové pochody za účelem "harmonizace".
Ten "polibek múzy" či přetlak emocí je jenom start - někdo k výsledku dosprintuje, pro někoho je to maraton. Ale nějaká cesta od tvůrčího impulsu k výtvoru přece jenom je - a IMHO je to právě ta snaha o "harmonii" - zakódování sdělení do nějaké ucelené, aspoň trochu "čitelné" formy - za pomoci detailů, cizelování, broušení a "ladění".
Taky IMHO dost záleží na tom, jakou důležitost autor přikládá sebevyjádření a jakou důležitost přikládá komunikaci s příjemcem díla - divákem, posluchačem atp. ...
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

IMHO je to nudne a nezazivne. Obavam sa, ze skutocne zlo je tak obludne, ze tito chlapci by sa pocikali, :lol: keby sa s nim stretli. Je urcite skvele idealizovat si zlo do nejakych demonov ci neviem do coho (je to imho dost detinske a tak to nemozem brat vazne), ak by to bolo v zmysle umenia tak ehm..dobre... ale myslim si, ze existuju ine moznosti ako kricat do mikrofona alebo pustit co "najtemnejsiu" gitaru.

Zlo je neme.

A aby som pripojil este nieco. Pri praci so sadrou je (ako som sa uz zmienoval mnohokrat) treba konat rychlo. Preto vacsinu tvarov robim v momente, bez predchadzajuceho rozmyslu. Lenze, robim ich s vedomim kompozicie, s vedomim ako sa ma jeden tvar voci druhemu a co sposobuje v celej kompozicii. Vsetko teda robim s tym, ze mam na vedomi harmoniu pocas prace, aj ked je rychla svoje vedomosti na ceste ze harmoniou uplatnujem.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Arthalion píše:Zlo je neme.
Dělá se mi z tebe špatně, názory píšeš, jako že ty jediný máš naprostou pravdu, ale samozřejmě to pak popřeš. Mám sto chutí tohle téma zamknout, protože nabývám neblahého pocitu, že slouží pouze k propagaci tvé směšného ega. Kdybys aspoň tohle dělal dobře.

Jinak téma nechávám otevřené, ale s mou reakcí na tvou případnou odpověď nebo snad s nějakou diskusí se mnou moc nepočítej, nehodlám se do toho zamotávat. Bude ale zajímavé sledovat, co všechno tady ještě předvedeš.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Arthalion: http://www.imagehosting.us/index.php?ac ... nt=1162410
Hele, nemá ta Tvoje nymfa oči nějak divně? Resp. to pravé oko mi moc nesedí, ale možná,že je to jen kvůli tomu špatnému osvětlení. ;-)
Mňo a též mi přijde, že si z mladé nymfy udělal starou německou Gertrudu.
Jinak zbytek Tvého "díla" mi přijde jako naprosto bezcenný škvár, ale na mě samozřejmě nemusíš brát ohledy. Nedosahuji výšin Tvé umělecké objektivity.
Njn, už bych se měl pomalu vrátit ke svému výrobnímu pásu (a flašce, kterou mám pod ní schovanou). 8-)
Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

Jab, najprv by si sa mohol spytat ci je ta nymfa hotova, vsak?
A to aky je Tvoj pohlad na moje veci je samozrejme Tvoja vec. Proti Tvojmu nazoru protestovat nemozem, pretoze jeho existencia je tak arogantna, ze je mi z toho na smiech. Ale v poriadku, ked si myslis, ze svoj nazor na taketo veci mozes vyslovit, tak sa s tym skutocne neda nic robit.

MCZ: Netusim ci ku kazdemu slovu mam pripojit IMHO aby bolo vsetko jasne, pripada mi to trochu hlupe.
Dostavame sa do nejakych divnych urovni urazania, ktoremu bohuzial chyba aspon nejaka noblesnost, comu by som sa potesil.

Nechapem, preco stale do diskusie miesate moje ego, moju osobu, to co pisem je moj pohlad a samozrejme ostatne pohlady komentujem a pokladam otazky. Ak s niecim nesuhlasite, bolo by pekne zachovat nejaku tvar a nespustit sa hned do primitivnych narazok (obavam sa, ze uz take slova budem musiet pouzit, pretoze zas ja zasnem, s akym presvedcenim ma posielate "do kelu", skutocne neuveritelne. :-) ).

Ehm, cakam tak vela? Namiesto odpovedi urovne 2.B by ste mi mohli tvrdenie vyvracat argumentami a mozno trochu nadnesene diskutovat a komentovat.
Ale, mozno by sme mali ostat len pri threadoch ktore vyzaduju menej nez primitivne reakcie.
Ja sa preboha nepotrebujem exhibovat na niecom takom ako je dost vseobecne forum Sigil. To ake temy tu zakladam nerobim pre svoju osobu (premyslate na takej nizkej urovni?), robim ro pre diskusiu, ktora by mohla byt teoreticky zaujimava.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Arthalion píše:
A to aky je Tvoj pohlad na moje veci je samozrejme Tvoja vec. Proti Tvojmu nazoru protestovat nemozem, pretoze jeho existencia je tak arogantna, ze je mi z toho na smiech. Ale v poriadku, ked si myslis, ze svoj nazor na taketo veci mozes vyslovit, tak sa s tym skutocne neda nic robit.
Provokoval jsem schválně a výsledek mě nezklamal. Jinak co se té arogance mých názorů týče... Říká ti něco: "Podle sebe soudím tebe?" ;-) :-D
Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

Jab píše:
Arthalion píše:
Provokoval jsem schválně a výsledek mě nezklamal. Jinak co se té arogance mých názorů týče... Říká ti něco: "Podle sebe soudím tebe?" ;-) :-D
Jab, to ale nic nemeni na tom, ze provokacia je arogantna. :lol: Zda sa mi trochu samoucelna ale, nemohol by si provokovat nejak lepsie? Snad tu provokaciu niecim podlozit? :-P
Jab, podloz si zadok vankusmi a knihami ked uz sedis na stolicke. :lol: ;-)
Oh provokacia, :lol: ale ako ze nam to pomoze? :-)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Arthalion: Též považuji hodnocení umění za vysoce subjektivní. Vzhledem k tomu, že hraje především na emoce, tak je jeho subjektivita takřka úplná. Lze se zajisté naučit nějaké techniky malby apod. Ale kdo je skutečný umělec? Ten, který se pefektně naučí to, co už někdo před ním dělal miliónkrát nebo ten, kdo přijde s něčím opravdu novým?
A mimochodem skutečně nevěřím, že je třeba nějakého vzdělání, aby mohl kdokoliv hodnotit, co je umění a co ne. A opravdu se nedomnívám, že nějaké "skutečné" umění bude zadušeno přívalem globalizačního kýče. 8-)
Cesare
Lim-Lim
Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cesare »

Arthalion píše:
Pokud pomineme, že šlo o provokaci - arogantní v jakým ohledu? Jab naplacato napsal, že se mu to nelíbí (ať už to tak myslel, či ne).
Kde je v tom arogance?
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

Pokial by teda neslo o provokaciu? Tak potom je to arogantne asi svojou interpretaciou hodnou nalesteneho balonu. A ako ma vyzerat taky nalesteny balon? Neviem si predstavit, pretoze jeho vrstva je asi dost tenka aby bol nalestenym zlatym balonom.
Dufam, ze som sa vyjadril dost jasne. :lol:

Ale je to vlastne vsetko fuk, pretoze mna ine nazory nezaujimaju. 8-)
Zamčeno

Zpět na „Scéna mořského vánku“