Stračí hnízdo

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Vlasák: jen bych chtěl dodat velmi dobrý postřeh jednoho známého, že když si koupíš OS, můžeš jej nainstalovat na jeden svůj počítač, když máš počítače dva či dokonce více (a nejsi firma), musíš koupit další. A řekni to někomu, kdo by byl eventuálně ochotný si ten OS nakonec i koupit, jen má těch počítačů více (třeba počítač pro náročné grafické aplikace a druhý na hraní, internet a zábavu?). Vysměje se ti do obličeje. Chci jen upozornit na neflexibilitu toho trhu, myslím, že je to docela zajímavé.

poznámka: přeceněné filmy rozděleny, vhodná část přesunuta sem... úplný začátek diskuse jde sice naprosto mimo kulturu, ale co má nebohý admin dělat :cry: ;-) .
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Hamster: takže říkáš, že názor "ale uděláš, protože nezapomínej na vývoj toho sw." je u tebe trochu s pochybností?

Jsme-li u toho, malá vsuvka - kolem hardwaru a jeho vývoje (ve smyslu výzkumu, který se následně i brzy promítne do praxe) se toho děje možná víc (a možná MNOHEM víc) než v případě OS. Ono se řekne, že hw je kus plastu, kovu, nějakých součástek, ale za tím, co to dnes dovede vykouzlit, je schovaná věda srovnatelná se sw. Jenže věc je ta, že u hw se vymyslí technologie a stokrát a jednou (ba i víckrát ;-)) realizuje v mnoha obměnách a je to lépe škálovatelné (pipelining na CPU, GPU, agp 1x, 2x, 4x, cache, ddr, ddr2,... záplava komerčních názvům které často chytře kombinují již. hotové vyfikanosti). Jedním vývojem pokročilejší technologie se zkrátka získá daleko víc produktů - šance to škálovat, šance to uplatnit i v jiném použití. Kdežto u OS toto až tak realizovatelné není...

MCZ: zajímavý poznatek. Nicméně zase se to trochu točí, kolem zmíněného - je třeba mít na obou počítačích výdobytek poslední doby? Nelze to spojit s modelem slevy na upgrade nové verze, přičemž ta stará je na jednom, a novější na druhém pc? Neřkuli o tom, že často to takto bývá u lidí, co mají nějakou živnost (takže jeden pc na účetnictví, tvorbu webu, grafiky, etc.), takže tam je možnost si to odepsat z daní, což taky nějakou slevu značí (a v tomto případě to je skutečně korektní odpis ;-))
On i ten fakt - "dva a více počítačů, co teď?" - nemusí být tak černobílý, ale to už je otázkou konkrétních případů.

Kupříkladu konfigurace 1: manžel, technofil, žena s noťasem, dítě s pc na hraní... Manžel, ok, ten ať si nový OS koupí. Žena může mít noťas s předinstalovanými houmy (úspora celkem velká - houmy a oem), dítě taky nějaký předinstalovaný oem nebo i něco staršího (upgrade na něco novějšího není třeba minimálně do té doby, než se dostane do věku, kdy by se mu vrstevníci smáli, že to má starý ;-) :mrgreen: ).

Konfigurace 2: jedno pc na hraní, druhé v obyváku na filmy, třetí jako serber/router/firewall/printserver/xyz... Jedno se obejde s unixovým OS (free) a je už otázka, jestli obě další potřebují nejnovější OS...
Infinity forever! - Baldur's Gate II add-on CZ
Fórum plné RPG - RPG fórum

Obrázek
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vlasák píše:Hamster: takže říkáš, že názor "ale uděláš, protože nezapomínej na vývoj toho sw." je u tebe trochu s pochybností?
Nikoliv nezbytně, spíš sem se snažil říct, že celá záležitost prodeje sw neni tak panenská, jak se tváří a pirátsví imo neexistuje pouze vinnou pirátů samotných.
Vlasák píše:Jedním vývojem pokročilejší technologie se zkrátka získá daleko víc produktů - šance to škálovat, šance to uplatnit i v jiném použití. Kdežto u OS toto až tak realizovatelné není...
U těch woken přece taky pokaždé nezačínají od píky, to by byli pitomci, kdyby nevyužili dosavadních verzí. Stejně tak je nesmysl, aby 2x dražší profi znamenaly pro MS 2x víc práce. Řek bych, že i práce na OS je recyklovatelná. To, že se nevyužije tolikrát, jako hw technologie je pro ně jedině dobře, protože to prostě není zapotřebí.
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Hamster: samozřejmě, že ta práce na OS je recyklovaná, jen jsem chtěl naznačit, že v hw je recyklovatelná ještě o úroveň víc - jaksi na úrovni prodeje, kdežto OS nastavovat (např. přidat pár programů do základní výbavy) a vydávat za nový až tak dobře nejde (mno, našli by se zlí jazykové... ;-)), kdežto u hw se to dost děje.
Tady je třeba upozornit, že se mluví o OS, recyklovat sw obecně na úrovni prodeje jde a taky se to dělá. Kupříkladu licenční politika je tak daleko, že lze free software za jistých okolností rozšířit o novou featuru (klidně i minoritní) a následně to celé prodávat a samozřejmě klidně cenu napálit, jakoby šlo o celý nový produkt.

Což má právě dost společného s tím, co říkáš - že vývoj OS taky neni panenský a čisté svědomí nemá, což je taky pravda (samozřejmě případ od případu se to mění).
Infinity forever! - Baldur's Gate II add-on CZ
Fórum plné RPG - RPG fórum

Obrázek
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vlasák píše:...kdežto u hw se to dost děje.
To je imo ale ale pro hw společnosti spíše mínus, protože takový přístup je pro ně kvůli soutěži a snaze o neustálý pokrok nezbytný. Ve výsledku to ale pro ně oproti třeba tomu MS výhodu nepředstavuje, protože jen minimální část konzumentů upgraduje komp každý rok. Fajn, třeba si člověk dokoupí pamět, nebo tak, ale jen ten, co se topí v penězích vyhodí novou součástku, aby jí vyměnil za novější.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

MCZ píše:Vlasák: jen bych chtěl dodat velmi dobrý postřeh jednoho známého, že když si koupíš OS, můžeš jej nainstalovat na jeden svůj počítač, když máš počítače dva či dokonce více (a nejsi firma), musíš koupit další.
OEM OS je nutné brát jakou de facto hardware - součástka počítače. Odpovídá tomu nicméně cena. Ohledně více počítačů - MS má opravdu dobře připravenou nabídku (různé programy a jejich kombinace) pro různě velké firmy s různým počtem počítačů.

Hamster: Však to Vlasák píše - revoluce v hw se nekoná pravidelně každý měsíc. Pro nadšence jsou tu ty různé malé upgrady a vychytávky a za větší úsek se objeví nějaká větší změna a tak dál.

IMO Windows XP jsou opravdu levné. A navíc velké množství lidí kupuje počítačové sestavy právě s OEM XP...
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
KEBULE
Sigilan
Bydliště: Já jsem doma tam, kde mám svůj hrnek... Tak a tohle není pravda hrnek jsem si rozbil...

Příspěvek od KEBULE »

drake127 píše:Ale upřímně, OSA to jsou hovada. Platit 100 Kč za harddisk soukromému sdružení považuju za pěknou prasárnu. Potom tedy ale na tom disku můžu mít jakékoliv filmy a muziku, když jsem za to teda zaplatil, správně? Je to stejný argument, jakým se ohánějí oni.
Pánové a dámy zeptám se vás takto: Kdo z vás je psavec nebo programátor? Tyhle dvě entity pokud správně chápu terminologii mohu nazvat autory. Ano píšu jsem tedy taky autor. Platím OSA za možnost vyzálohovat si svou tvorbu na médium. Dobře. Ale pokud jsem autor ona chrání mě. Proč platím? Je to jen jinak položeno co napsal Drake...

Nebo nedej bože kdybych měl kapelu a půjčil si nějakou písničku od kapely kamoše, už vidím OSU jak dá ty prachy co chce po mě tomu kamošovi...

Etická otázka na Ajantise: Je tedy eticky nepřípustné okrádat zloděje? :think:
Jenom doufám, že nedáš argument - pak si stejný jako on... :lol:
...vždyť zaznívá,
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

KEBULE:
Okrádat zloděje samozřejmě etické není.
Krádeží softwaru navíc neokrádáš zloděje, nýbrž poctivě se živícího člověka. Tedy mnoho těch lidí.

Pokud Ti jejich chování připadá jako zlodějna:
1) Kupuj software od někoho jiného.
2) Nekupuj software vůbec.
3) Zažaluj je.
Nikdo tě k ničemu nenutí.

Ad ty poplatky OSA - na tom, že je to hloupost, zde sporu myslím není.
Už výše jsem se zmínil, že dle mého rovněž protiprávní hloupost.
KEBULE
Sigilan
Bydliště: Já jsem doma tam, kde mám svůj hrnek... Tak a tohle není pravda hrnek jsem si rozbil...

Příspěvek od KEBULE »

Ono co se týče softů tak zase taková straka nejsu. Mám dost free věcí. Nepotřebuju nějaké profi aplikace a free věci mi stačí.

Jinak u softwaru tam máš pravdu, ale jen v případě že se jedná o soft na míru. (třeba nějaká databáze) jinak pokud je to soft třeba od MS pak se jedná o tým a ten má tu smůlu že sám MS se chová jako zloděj... A pochybuju, že ty týmy mají nějaké procento z prodeje...

Teď pojedu na doměnkách. Pokud se mýlím poučte mě budu jenom rád.

MS vytvoří nějakou aplikaci třeba OS. Úmyslně v něm udělá chyby takové a makové. Vydá se update. Ty si ho musíš koupit bo ti nejede to co ti jet má (mělo). Utratíš další peníze navíc, a pak najdeš jinou chybu a musíš si koupit další update (pokud se nepletu jsou to ty jak napovídá název servis packy) je to korektní? Nebo je to taky zlodějina?

Mimochodem jdu spát, aby si někdo nemyslel že prchám pod tíhou fakt ;-)
...vždyť zaznívá,
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

KEBULE:
Servis Packy jsou dostupné zdarma, takže o "zlodějnu" jít nemůže.
Dostupné jsou buďto na internetu, nebo po vyplnění žádosti jej člověku zdarma zašlou poštou - odzkoušeno.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

KEBULE píše:Jinak u softwaru tam máš pravdu, ale jen v případě že se jedná o soft na míru. (třeba nějaká databáze) jinak pokud je to soft třeba od MS pak se jedná o tým a ten má tu smůlu že sám MS se chová jako zloděj... A pochybuju, že ty týmy mají nějaké procento z prodeje...
Tak tyhle týmy už jsou obvykle součástí MS a procenta z prodeje sice jako taková nemají, ale mají tak velké příjmy, že je to, myslím, ani nemusí trápit.

Jinak aniž bych se chtěl MS zastávat, úmyslné chyby ve svém sw určitě nedělá.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

KEBULE píše:Jinak u softwaru tam máš pravdu, ale jen v případě že se jedná o soft na míru. (třeba nějaká databáze) jinak pokud je to soft třeba od MS pak se jedná o tým a ten má tu smůlu že sám MS se chová jako zloděj... A pochybuju, že ty týmy mají nějaké procento z prodeje...
Procenta z prodeje týmy často mají, ale je to procento poměrně nízké. Každopádně tohle záleží na smlouvě mezi distributorem a výrobcem.

Neustále ale ignoruješ fakta, že distributor vývojáře platí ze svého (jen málokdy je vývojový tým finančně zcela samostatný) a pokud se jejich práce neprodá, příště už jim zakázku nedá. Stejně tak distributor platí celý vývoj toho projektu ze svého a pokud se projekt nezaplatí, přijde tak o své peníze a do podobné investice už se příště nepustí. Začni laskavě konečně brát tohle v potaz, než zase něco napíšeš.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Vlasák: jasně, tyhle možnosti tu jsou, ale vem si, že začínáš na "čisto", a prostě potřebuješ mít dvě nová PC s Vistama (třeba nějaké DX10 3D aplikace); kdyby sis koupil dvakrát os, neříkej, že bys neměl pocit, že za něco platíš 2x.

7c: oem - zajímá mě, jak to přesně je, nikdy jsem si nebyl jistý - je to prostě předinstalovaný soft a nedostaneš ani CD/DVD? Co tedy v případě formátu disku?

Ještě něco k cenám SW a ochranám, konkrétně u her... osobně nemám žádný super stroj ani čas ke hraní, takže občas koupím nějakou tu zlatou či makovou edici za pár stovek se starší hrou, kterou jsem měl v restech, je-li k dispozici a i kdybych ten stroj měl, tak bych si na na novou hru, kterou opravdu chci (myslím originálku), raději i půlroku počkal, až ceny klesnou, je to pro mě důležité. Ovšem takový Dreamfall TLJ bych si asi bez zaváhání stáhl torrentem (a asi to nejspíše někdy udělám, i kdyby se prodávala za 200; anebo si mám hru koupit, dát si ji do poličky a pak si stáhnout z internetu nezávadnou verzi? podle Cenegy nejspíše jo...), důvod je jednoduchý - StarForce (ano, poklona a potlesk tomuto nejlepšímu ruskému sw, jaký kdy vznikl :applause: ). Věřím, že o tom všichni víme dost nebo aspoň něco (už jsem k němu psal i varování u Sigilského shopu). Ve zkratece jde o velmi těžce nebo vůbec nepřekonatelnou ochranu, jejíž sekundárním efektem je jev, že zpomaluje počítač a dokonce poškozuje hw (mechaniky). Kdybych byl nakonec opravdu blbej a tu SF si jako většina nic-netušících uživatelů nakonec nainstaloval a skutečně by mi poškodila sw/hw, mohl bych Cenegu úspěšně žalovat? Resp. proč už je někdo dávno nežaloval?
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

KEBULE píše:MS se chová jako zloděj...
Ne, nechová. MS má naprosto perfektní nabídku software, který je často to nejkvalitnější, co můžeš vůbec sehnat a nabízí ho ještě k tomu široce konfigurovatelný. Třeba jen MS Office - máš Basic, Proffesional, Student etc.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

MCZ píše:oem - zajímá mě, jak to přesně je, nikdy jsem si nebyl jistý - je to prostě předinstalovaný soft a nedostaneš ani CD/DVD? Co tedy v případě formátu disku?
(Bude to pouze mé laické vysvětlení, jak jsem to během vlastnictví OEM verze Win XP pochopil.)
Windows XP oem dostaneš buď k novému PC nebo nějakému kusu hardwaru - já si je svého času koupil k HDD (tahle možnost ale byla dost možná časově omezená). Dostaneš i instalační disk, takže z formátu HDD nemusíš mít obavy, můžeš si je nainstalovat znova.

OEM verze je ovšem spojena s PC, na nějž je instalována, a nemůúžeš ji nainstalovat na jiné PC ani po odinstalaci na tom prvním.
Jak je to vyřešeno... Jsi-li připojen k internetu, PC odesílá Microsoftu kód, jenž sestává z řady čísel, kdy každý kus HW v PC tvoří část toho kódu. Pokud se najednou změní podstatná část toho kódu (např. vyměníš mainboard), tak to Microsoft pozná na základě změny části toho kódu a Tvou verzi deaktivuje - už ji nemůžeš používat.
Netuším ale, jak je to ošetřeno, nejsi-li připojen k internetu. :think:
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“