Střelba ve Virginii, měli by zbraň držet civilisti?

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun - ani moje ani Tvoje argumenty vyvrátit nejdou. Mají svoji váhu. Ale zkus vyvrátit tento můj argument:

ČLOVĚK KTERÝ NEMÁ STŘELNOU ZBRAN, NEMŮŽE NIKOHO ZASTŘELIT. ANI OMYLEM ANI SCHVÁLNĚ.

Takže je pořád o čem diskutovat. Argumenty typu co zde padaly mají váhu, ale já jsem se mezi zbraněmi pohyboval dlouho a nevidím v jejich šíření nic rozumného.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Neferit Sr.: To, že člověk nemá střelnou zbraň, neznamená, že si nenajde neméně efektivní způsob někoho druhého či sebe zabít. Ať už se střelnou zbraní či bez ní, člověk je ze své přirozenosti stále stejně nebezpečný.
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Neferit Sr.
Sigilan

Plně souhlasím - ale pistolí zabiješ i na 50 metrů aten člověk nemá šanci, dokonce může utíkat a nemá šanci. Pokud to chceš řešit jinak, už to tak lehké není.

A nevěřím na to, že lidi jsou apriory zlí a nebezpeční. Třeba já jsem hodný a milý, přímo zlatíčko. :-D :angel:

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Lerek píše:Neferit Sr.: To, že člověk nemá střelnou zbraň, neznamená, že si nenajde neméně efektivní způsob někoho druhého či sebe zabít. Ať už se střelnou zbraní či bez ní, člověk je ze své přirozenosti stále stejně nebezpečný.
Tohle je argument pro, nebo proti zbraním? :think:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:ČLOVĚK KTERÝ NEMÁ STŘELNOU ZBRAN, NEMŮŽE NIKOHO ZASTŘELIT. ANI OMYLEM ANI SCHVÁLNĚ.
Nemůže nikoho zastřelit střelnou zbraní, zbývá mu už jen asi šest způsobů jak někoho zastřelit jinak a cca 200 způsobů, jak jej zprovodit ze světa. Navíc mnoho z těchto způsobů je společensky nebezpečnější, neboť zasahují větší počet osob. A už vůbec neřešíš případy, kdy člověk použít střelnou zbraň potřebuje!
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:A už vůbec neřešíš případy, kdy člověk použít střelnou zbraň potřebuje!
Myslíš jako když potřebuje někoho zastřelit? O tom se tu snad bavíme celou dobu... Nebo opět narážíš na svou historku se zaháněním psa?

Jinak já tě osobně neznám, takže se předem omlouvám, jestli ti teď budu křivdit, ale tipuju, že ani ty nejsi nějaký ninja McGyver, který vládne 200 způsoby, jak někoho efektivně na místě zabít. Osobně jsem se nikdy s takovým člověkem (pokud možno civilistou) nesetkal. 6 způsobů jak někoho zastřelit? Myslíš luk? Prak? Homemade brokovnice, nebo raketomet? Foukačka s otrávenými šipkami? Sakra, začínám se bát na ulici...

Samozřejmě že pokud jsi silnější, tak můžeš někoho uškrtit, ale krása zbraně je v tom, že silnější být nemusíš a během několika sekund sám zabiješ i třeba 3-4 lidi. Nechápu proč se pořád snažíš vyvracet výhody zbraně...
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

když nemám pistoli, nemůžu tou pistolí nikoho zabít - to je fakt

když pistoli nemám, nemůže mi ji můj protivník ani nikdo jiný vzít a zastřelit mě - to je fakt

když budu chtít zabít sebe nebo kohokoliv jiného, bez pistole to bude těžší- to je fakt

K sebevraždám se stavím celkem nekompromisně a doufám, že nikdy nebudu vmanévrována do situace, kdy se mě tahle věc bude přímo dotýkat (i když mě docela děsí možnost závislosti na něčí pomoci) 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - schválně jsem napsal použít... ať už na odražení útoku, přivolání pomoci či na cokoliv jiného.

Já nevyvracím výhody zbraně, jen poukazuji na to, že pouhá absence zbraní u legálních držitelů nevyřeší vůbec nic...

Sirine - ad 1 - ano, nemůžeš zabít ani toho, kdo chce umučit Tebe a Tvé děti - to je fakt.

ad 2 - ano, ale znamená to pouze to, že ten, kdo zbraň má, by jí měl umět používat...

ad 3 - ne, to není fakt, ale blud.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Neferit Sr. píše:Člověk, který nemá střelnou zbraň, nemůže nikoho zastřelit. Ani omylem, ani schválně.
Toto je samozřejmě nevyvratitelné, nicméně existují střelné zbraně, na které nepotřebuješ povolení (kuše, předovky) a s kterými zastřelíš člověka stejně účinně jako pistolí (pravda "jen" jednoho). Tuto větu beru jako nijak nevypovídající oznámení stylu "Bez tenisového míčku si nezahrajete tenis.", protože pojem někoho zastřelit vyžaduje střelnou zbraň.
Sirine píše:Když budu chtít zabít sebe (...), bez pistole to bude těžší.
Existují jistější způsoby sebevraždy (skok z mostu, pod vlak) a příprava není o tolik náročnější.
Žralok, který štěká, nekouše.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Hamster - schválně jsem napsal použít... ať už na odražení útoku, přivolání pomoci či na cokoliv jiného.
Křičet o pomoc můžeš i beze zbraně.
A s tím odražením útoků to nebude až tak žhavé. Nejdříve jí odněkud musíš vyštrachat, jelikož v pouzdrech u pasu už se moc nenosí. Pokud už do tebe někdo bodá nožem, tak jí jen tak lehce nevyndáš a neodjistíš, abys "útok odrazil" (případně sestřelil jeho náboje ve vzduchu - Riviera Kid). No a pokud onen útočník svůj nůž nepoužil a ty ho postřelíš, tak půjdeš sedět za nepřiměřenou obranu - a to ještě v tom nejlepším možném případě.
Pokud už tě ovšem útočník přepadne se střelnou zbraní v ruce, tak na něm těžko vyprosíš pár minut k dobru, aby sis připravil svůj zbrojní arzenál. Maximálně se s tou pistolí můžeš pokusit o jakousi odplatu á la Steven Segal (atp.).
Čili celkově si kup raději nervák a pistoli zlikviduj. Nebo si pořiď někde nějaký klacek. Na toho psa stačil. ;-)
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Nemáš pravdu Jabe, kdo pistoli nosí, nosí ji u pasu. Vytažení pistole trvá 1-2 vteřiny. Její odjištění (pojistkou, natažením kohoutku, závěru) kolem 1 vteřiny - kromě toho některé pistole žádnou pojistku ani nemají. Míření se dá provádět současně, takže za 4 vteřiny dokáže opětovat palbu téměř každý, kdo si to párkrát vyzkoušel. Z minut se ti najednou stávají vteřiny, ale uznvám (a udělal jsem to o pár stránek dříve také), že proti překvapivému útoku je ti pistole naprosto k ničemu.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab - sorry, ale o nutné obraně, krajní nouzi a to jak po taktické, tak především právní stránce, toho zjevně vím o trošku víc... Takže mne prosím nepoučuj:)

Pokud na mne někdo vytáhne nůž a bude zřejmé, že se jedná o útok, tak ho prostě zastřelím - a budu jednat v souladu s trestním zákonem. Navíc se zbraní se mohu pokusit použít její zastrašující účinek, beze zbraně je to vyloučeno.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Jab - sorry, ale o nutné obraně, krajní nouzi a to jak po taktické, tak především právní stránce, toho zjevně vím o trošku víc... Takže mne prosím nepoučuj:)
Pokud na mne někdo vytáhne nůž a bude zřejmé, že se jedná o útok, tak ho prostě zastřelím - a budu jednat v souladu s trestním zákonem.
Nezbývá mi tedy, než věřit jiným právníkům, které znám (btw nedělají na ministerstvu zemědělství). :-P
Pokud najdou u tvých nohou zastřeleného člověka s nožem, tak trestu jen těžko ujdeš (nebudeš mít totiž ani škrábnutí). V momentě, kdy ti bude jasné, že se o útok jedná, budeš mít ten nůž v žaludku.
Naposledy upravil(a) Jab dne 28.8.2007 16:42, celkem upraveno 1 x.
Neferit Sr.
Sigilan

Jsem na světě 42 let, 5 měsíců a 6 dní. Za tuto dobu jsem zažil lecos. Byl jsem několikrát napaden. Třikrát jsem to vyřešil tak, že jsem utekl. Neviděl jsem důvod ke konfliktu. Jednou jsem si přivolal pomoc. Dvakrát jsem se musel bránit a díky tomu že jsem v té době byl trénovaný k sebeobraně tak jsem uspěl. Jednou jsem útočníka pouze uklidnil a jednou jsem ho musel tvrdě zneschopnit. Byl jsem napaden přesilou -4x, nožem - 1x a židlí -1x.Pokud bych měl pistoli, možná by mě to svádělo ji použít. Neměl jsem ji a tím jsem nikoho nezabil nezmrzačil ani nikoho jiného neohrozil. Kolik jste toho vy válečníci zažili vy, aby jste tak jako já obhájili to co tvrdíte?
NIKDY JSEM K TOMU CO JSEM DĚLAL NEPOTŘEBOVAL PALNOU ZBRAŇ.

Argument typu použití kuše nebo luku a podobně mě pobaví. To Opravdu myslíte vážně?

Můžeš mít pistoli kde chceš - proti rychlé akci jsi bezbranný. Nikdy ji nevytáhneš včas, neodjistíš a cíleně nevystřelíš.

Pokud máš zbraň bez pojistky, porušuješ zákon.

Pokud ji nosíš odjištěnou a nataženou, porušuješ zákon.

Nebo si je děláš sám? Potom je potřeba ti sebrat zbroják, odebrat zbraně a potrestat tě. Jsi chodící paranoik a velmi nebezpečný jedinec.

Pokud uvažujete vy zastánci vyzbrojování lidí takto, tak jste nejlepší argument proč to nedovolit.

drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Neferit Sr. píše:Argument typu použití kuše nebo luku a podobně mě pobaví. To Opravdu myslíte vážně?
Kuši mám, proto si to dovolím tvrdit. Na 25 metrů trefím v pohodě osobu.
Neferit Sr. píše:Můžeš mít pistoli kde chceš - proti rychlé akci jsi bezbranný. Nikdy ji nevytáhneš včas, neodjistíš a cíleně nevystřelíš.
Tvrdil jsem snad něco jiného?
Neferit Sr. píše:Pokud máš zbraň bez pojistky, porušuješ zákon.
Pokud ji nosíš odjištěnou a nataženou, porušuješ zákon.
Ani jedno není pravda. Takový Glock 17 (oblíbená zbraň civilistů i URNy) nemá pojistku z výroby a nošení náboje v komoře zakázáno není - o tom jak dobrý je to nápad nehodlám spekulovat.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“