Blasfémie a svoboda slova

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vallun
Dabus

Re: Aféra Mohamedových karikatur po západním způsobu

Příspěvek od Vallun »

Neferit píše:Co myslíte, budou se muslimové taky tak pozastavovat nad tím, co ti křesťané blbnou?
Jenže tohle je problém uvnitř jisté skupiny...křesťané pálí dílo jiného křesťana o křesťanech:) Taková domácí půtka:) Proto mylsím,že to většího ohlasu mimo euroatlanskou kulturu nedosáhne...

Samozřejmě, že pálit jakékoliv knihy je barbarství,a le co chcete po Italech?:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Neferit: IMO nikomu by nevadilo, kdyby muslimové pálili karikatury Mohameda :wink:

Ale to jen taková odbočka - mně osobně je vcelku jedno, jestli si spálí nějakou knihu, kterou si koupili (a vydavateli asi taky :lol: - kdyby je začali pálit hromadně, alespoň by si zvýšil zisky :lol:). A řekl bych, že většině lidí taky.

Celkově je ta kniha průměrná až podprůměrná, docela mě nudila :-? Jak už jsem někde psal - připomnělo mi to Umberta Ecca pro mateřskou školku (tj. místo faktů snůšky výmyslů, podaných nezáživnou formou apod.).

Celkově tím chci říct - pokud by pálili třeba Dunu, tak by mě to trochu uráželo, takhle spíš souhlasím (sám bych pár shitů klidně taky spálil :lol: - za zločiny proti lidské inteligenci :lol: - namátkou třeba Pán bílé bouře od Janny Wurts - ta kniha je ZLO :lol:).
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

sevencreature píše: Celkově je ta kniha průměrná až podprůměrná, docela mě nudila :-? Jak už jsem někde psal - připomnělo mi to Umberta Ecca pro mateřskou školku (tj. místo faktů snůšky výmyslů, podaných nezáživnou formou apod.).
Ecoo pro mateřskou školku je slušné přirovnání, ale přesnější je Ecco pro Američany:)

Ale zásadně nesouhlasím s mylšenkou, že je průěmrná a ž podprůměrná, troufám si tvrdit, že z této oblasti literatury jsem toho načetl docela dost a dle mého přesvědčení já ta kniha velice slušná a výborně čtivá:) I když samozřejmě český vysokoškolák, zvl. u humanitního zaměření, se občas nad naivitou autora pobaví:)
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Vallun: Nevím, prostě mě to nějak moc nevzalo... Ke konci jsem se u toho regulérně nudil *7c krčí rameny* - když kniha nemá hlubší obsah a navíc není ani zábavná, tak to je vražedná kombinace :-?
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Tokkar
Dabus

Příspěvek od Tokkar »

Myslím, že Nef měla na mysli tu zřejmou paralelu.

Dánové očernili Mohameda :arrow: muslimům se to nelíbilo a brojili proti Dánům :arrow: křestané se divili, že se to muslimům nelíbí

ateista očernil Ježíše :arrow: křestanům se to nelíbí a brojí proti ateistovi :arrow: ?budou se muslimové divit proč se to křestanům nelíbí :?:

Dle paralely by na to muslimové měli jasný nárok. ;-)
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Tokkar píše:Dánové očernili Mohameda :arrow: muslimům se to nelíbilo a brojili proti Dánům :arrow: křestané se divili, že se to muslimům nelíbí

ateista očernil Ježíše :arrow: křestanům se to nelíbí a brojí proti ateistovi :arrow: ?budou se muslimové divit proč se to křestanům nelíbí :?:

Náboženští fanatici jsou všude stejní, u těch muslimů to ale bylo navíc podepřeno tím že jednak většinou neví co je to svoboda slova a taky korán přímo zakazuje zobrazování Mohmeda.
Zato když nějaký ital začne pálit nějaké knihy a přitom zuřivě vykřikovat něco o rouhání, tak většina normálních lidí jen zakroutí hlavou a nevšímá si ho.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tokkar píše:Myslím, že Nef měla na mysli tu zřejmou paralelu.

Dánové očernili Mohameda :arrow: muslimům se to nelíbilo a brojili proti Dánům :arrow: křestané se divili, že se to muslimům nelíbí

Ale to ano, divit se mohou čemukoliv:) Ale jde o to, že Dánové dle muslimů urazili náboženství jiných, byl tam mnohem více přítomný mezikulturní rozměr:)

Neheldě na to, že nám se muslimové divit nemusí, my se sami sobě divime často tak, že už bychom se ani více divit nemohli:)
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

tak ať si ten brak pro za mě spálej, když to není Mein Kampf, Tóra, Bible, Korán či obdobné svaté knihy, tak ať...
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Gothmog
Sigilan

Příspěvek od Gothmog »

AlieN píše:
Tokkar píše:Dánové očernili Mohameda :arrow: muslimům se to nelíbilo a brojili proti Dánům :arrow: křestané se divili, že se to muslimům nelíbí

Náboženští fanatici jsou všude stejní, u těch muslimů to ale bylo navíc podepřeno tím že jednak většinou neví co je to svoboda slova a taky korán přímo zakazuje zobrazování Mohmeda.
Zato když nějaký ital začne pálit nějaké knihy a přitom zuřivě vykřikovat něco o rouhání, tak většina normálních lidí jen zakroutí hlavou a nevšímá si ho.

a jiná věc je pálení knih a jiná pouliční šílenství a řádění
red great wyrm - můj favorit
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Gothmog píše:a jiná věc je pálení knih a jiná pouliční šílenství a řádění
To šílenství a řádění je až důsledek, na začátku stál stejně jako teď nějaký náboženský vůdce a začal o těch karikaturách kázat.
Gothmog
Sigilan

Příspěvek od Gothmog »

AlieN píše:
To šílenství a řádění je až důsledek, na začátku stál stejně jako teď nějaký náboženský vůdce a začal o těch karikaturách kázat.
Je zvláštní jak jedinec dokáže ovládnout dav každopádně aféra z knihami budí jen úsměv karikatury už tolik ne .

V 17 století by spíš upálili autora :evil: zapleť panbůch za ten pokrok :lol:
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Gothmog píše:Je zvláštní jak jedinec dokáže ovládnout dav
Ano, taky mě to nikdy nepřestane udivovat :roll:
(obzvlášť když je ten daný člověk už dávno mrtvý)
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

:eh: Kde jsi to sebral? Proč by měli propadat šílenství nebo u toho nějak řádit? :lol: To si přestavuješ, že jako hromada tzv. křesťanských fanatiků zapálí dům knihy, začne se v záchvatech válet po zemi a vykřikovat podivná hesla v cizích jazycích? :lol: :lol: :roll:

Btw nějak zapomínáte na detaily o muslimech - nebyl problém v tom, že by se jim to nelíbilo, nebo že by si stěžovali - pokud si vzpomínám, tak začali vyhrožovat různými věcmi.

Takže srovnávat tohle s aférou karikatur je IMO poněkud zcestné.
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

sevencreature píše:Btw nějak zapomínáte na detaily o muslimech - nebyl problém v tom, že by se jim to nelíbilo, nebo že by si stěžovali - pokud si vzpomínám, tak začali vyhrožovat různými věcmi.

Takže srovnávat tohle s aférou karikatur je IMO poněkud zcestné.
To bych ani neřekl, základ problému je v tom že ani jedné skupině se to dílo nelíbí a dávají to hlasitě najevo. Jenže rozdíl je v tom že v arabských zemích je provázání státu a náboženství mnohem těsnější a co se týče zákonů také mnohem benevolentnější, takže ti protestující si mohli dovolit v podstatě cokoli (a stát je ještě podporoval). Kdyby u nás nějací křesťané začali vyhrožovat autorovi knihy že ho zabijí tak je zavřou.
Gothmog
Sigilan

Příspěvek od Gothmog »

sevencreature: to si mě špatně pochopil ja nemluvil o křesťanech ale o karikaturách (srovnání )

7c edit (odstraněna dlouhá citace)
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“