Militaristický koutek Mk II

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Tak pokud je to takto, vím myslím bezpečně, že metoda HAHO tedy výškový seskot s dálkovým skluzem byl SPECNAZ cvičen. Používali na to upravené letecké kombinézy.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:Tak pokud je to takto, vím myslím bezpečně, že metoda HAHO tedy výškový seskot s dálkovým skluzem byl SPECNAZ cvičen. Používali na to upravené letecké kombinézy.
Ale, dle Tvého předchozího příspěvku jen z výšky okolo 8 km?
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Neferit Sr.
Sigilan

Vallun - mám pocit že ano.. Bylo to z jejich strany zdůvodďováno potřebou menšího padáku-od osmi kilometrů už je dost hustý vzduch a stačí menší plocha tedy i hmotnost padáku. Nejsem si ale jistý na 100%.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Neferit Sr. píše:Tvá definice nebo spíše pravidlo :

Zatímco ve válkách první poloviny a většiny let z druhé poloviny dvacátého století byly speciální jednotky auxiliární vůči konvenčním silám, které měly rozhodující podíl na vítězství, tak dneska plní auxiliární roli konvenční jednotky vůči silám speciálního určení, které jediné jsou dnes schopny získat vítězství. Z procesu této změny se zrodily elitní síly, které se svou roganizací podobají konvenčním jednotkám, leč výcvikem a výzbrojí se blíží jednotkám speciálním.
Tak pod tohle se podepíšu. Jinak jak jsem napsal do PM. Já s vedením Vietnamské vályk nesouhlasím. A kobercové bombardování neschvaluji. Vietcong vyhlazoval vlastní obyvatelstvo které sympatizovalo s američany.

1. V roce 1968 se v deltě Mekongu povedlo SEAL TEAM I a II, LRRP a Force Recon zastavit pohyb Vietcongu a přerušit Ho Chi Minhovu stezku. To že se tento proces zase obrátil v pozdějíš době je věc jiná. Až po útoku an čínský nový rok došlo k porhloubení nenávisti k VV a pak tedy i úapdku morályk a efektivnosti na bojišti. Víš co tím chci říct?

2. Řekl jsem že až do ofenzívy na svítek Tet (ne Tetovi ofenzívy) se do bojů v Jižním Vientamu NVA skoro nedostala. A když dostala tak byla rozprášena (Ia Drang). Samozřejmě že na severu zashovala NVA ;)

3. Marcinko nevelel LRRP, ale jako velitel družstva a v druhém turnusu jako velitel čety SEAL TEAM 2

4. Marcinko pokud mě pamět něklame šel do vězení někdy kolem roku 88. EAGLE CLAW proběhla v roce 1980 a na jejím základě Marcinko vybudoval SEAL 6. Právě v závisloslosti an vojenských zkušnsotech ve Vietnamu a EAGLE CLAW vypracvoal nové psotupy.

TO je zatím asi všechno. K Afgánu se dostanu snad zítra.

BTW IMHO SpecNaz - pokud se nepletu ej to něco jako Specialnoje Naznačenie

Afgán jsem porletěl. Děkuji za info je to pro mě přínsoné. Do Lešan ti vezmu CD ospreyů včetně Warszaw Pact Special Forces ;)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:Vallun - mám pocit že ano.. Bylo to z jejich strany zdůvodďováno potřebou menšího padáku-od osmi kilometrů už je dost hustý vzduch a stačí menší plocha tedy i hmotnost padáku. Nejsem si ale jistý na 100%.
jj, to je přesně ono, nešlo jenom o váhu,a el i vlastnosti amteriálů v extrémních podmínkách. V terminologii nato se výška 8 km nepovažuje tak docela za HAHO:)
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Neferit Sr. píše:Existuje i jiná verze počátku těchto událostí.
V srpnu 1979 zahájila americká vláda financování protivládních mudžáhidů s cílem donutit sovětskou vládu k intervenci. 24. prosince 1979 SSSR intervenoval. Za dva dny později byl sovětskými zvláštními jednotkami zavražděn komunistický prezident Hafizulláh Amín s celou rodinou a místo něj dosazen Babrak Karmal, bývalý velvyslanec v Československu. Tedy za vše by v přeneseném slova smyslu odpovídaly USA. Přiznávám že tato verze připadá i mě pitomá.
Také jsem o tom slyšel - konkrétně v tomto dokumentárním pořadu. Ačkoliv je třeba brát jej s jistou rezervou - nejprve ten pochybný nápis irandefence (?), pak si komentátor plete Mi-24 s Mi-8. Nicméně i tak to stojí za podívání.

Každopádně díky za ucelený přehled o Afghánské válce plný přínosných informací. :applause:
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

A nebyli to náhodou Mi-17?
Neferit Sr.
Sigilan

Dalcor - dlužíš něco co jsi chtěl napsat k Afgánu. Až to sem dáš, tak já budu pokračovat v pouštních válkách.

Do Lešan Ti dovezu film 9. rota - je to o výsadkářích v Afgánistánu. Geraltovi ho vezmu do Brna.

Chlapi, vrtulníky Mi-8T v Afganistanu asi nelítaly. Pro potřebu vysokohorských přeletů by nestačily. Létaly tam MI-17 v různých modofikacích a místních úpravách. Viděl jsem Mi-17 s raketnicemu směrovanými dopředu i dozadu, viděl jsem je různě pancéřované přídavnými ocelovými deskami a podobně. Viděl jsem i jakousi místní úpravu kdy byla zbavena raketnic úplně a na káždé straně měla tři velkorážové kulomety. Takové kropítko.

Hodně se na tom podepsala potřeba snížit vlastní ztráty a podpořit pozenmní vojsko.
Naposledy upravil(a) Neferit Sr. dne 19.4.2007 20:32, celkem upraveno 1 x.

Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Vo afgánu jsem nic nesliboval a 9. rota je hezký film. Asi jako Obléhání základny Gloria, Rambo, Četa, Full metal Jacket a tak. v jednom. Taková hezká blbost dost značně si upravující skutečnost.

Ale mě se to líbilo.
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Je dost možné, že to byly Mi-17, tolik se v nich nevyznám a vzhledově vypadají podobně. Podle anglické Wikipedie Mi-8 v Afghánistánu byly - měli je výzbroji Afghánci až do r. 1986.
Neferit Sr.
Sigilan

Dalcor - máš pravdu, jen jsi to chtěl projít později. Takže já další část dám zítra, jdu dnes brzo spát, ráno vstávám brzo, jedu do Trnavy.

Pokud jde o výzbroj Afgánské armády a ne sovětského kontingentu, je to možné. Ony Mi-8 byly a jsou doposud velmi spolehlivé a velmi létavé mašiny. Já je měl rád - byly to pro mě první éra, co jsem plnil petrákem a ve kterých jsem se vozil nad republikou, tehdy ještě o dost větší.

Co se dá dělat, už jsou pryč, a zbytek je už po muzeích. I ve Vyškově na Moravě.

Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Hmm. Otec přítelkyně létal už na Mi-4. Byl redaktorem Letectvo a PVO.
Neferit Sr.
Sigilan

Jo Mi-4, nádhera. Já je taky pamatuji. V Bechyni jsem zažil poslední tři kusy co ČSLA měla. Takže tam byl smíšený provoz. Turbíny i pístové motory. Jo to byly časy. :-)
Jen duděla obloha, lidi se rozčilovali, a já stáčel miliony litrů paliva za rok. Kdeže loňské sněhy jsou.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Už jste se zasmáli? Já tedy nechci podceňovat bezpečnostní opatření, ale nic se nemá přehánět a nemylsím si,že by PArkance hrozilo nějaké extra nebezepčí, aby to ospravedlnilo nějaké velké manévry.
Neferit Sr.
Sigilan

Co je na tom k smíchu? To je prostě dokonalá ukázka toho, jak se dělá problém kde není. Proč by proboha někdo střílel na Parkanovou? A ještě na akci podobného typu?

Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“