Střelba ve Virginii, měli by zbraň držet civilisti?
Moderátoři: Sadako, sevencreature
nechci nikoho poučovat, je na každém jaký si utvoří názor...nicméně z mé zkušenosti vyplývá, že k frustraci a pod. vede především nuda, nedostatek "smyslu života" a aboslutní devalvace hodnot...Hamster píše:Možná je na místě nás o tom poučit. Nevím nakolik byl tenhle chlapec znuděný, ale rozhodně šlo o zamindrákovaného frustrovaného outsidera. To s tím tedy nemělo nic společného?Vallun píše:No, kdyby ses zkusil podívat, co je za tím vším...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Mám trochu problémy pochopit, jak k frustraci vede nuda. Tedy pochopil bych, že někdo není dostatečně sociální jedinec a nemá tedy moc přátel. Ovšem z toho vyplývající nuda jde spíše ruku v ruce s frustrací (a koneckonců i ztrátou životního smyslu), než aby jí nějak podmiňovala. Rovněž mi přijde dosti nelogické, že se někdo cítí frustrován kvůli devalvací vlastních hodnot. To jako že se dotyčný finský domobránce rozhodl vystřílet školu z frustrace, že už není dobrým člověkem se všemi k tomu náležejícími vlastnostmi?Vallun píše:nechci nikoho poučovat, je na každém jaký si utvoří názor...nicméně z mé zkušenosti vyplývá, že k frustraci a pod. vede především nuda, nedostatek "smyslu života" a aboslutní devalvace hodnot...
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
Naprosto neodborně bych řekl, že nuda není jen se flákání od ničeho k ničemu. Je to možná i naprostá neschopnost najít sám sebe a naplnit si život něčím smysluplným. Od tohoto je cesta k frustraci jen přes mostek jak přes potok.
Ty Jabe studuješ. Máš svoje koníčky, cestuješ. Já mám rodinu, pracuju a plním si své malé sny. Jsou lidi co se pokouší o cokoliv a nejsou schopni se chytit. Pak zjistí, že jejich život je velmi nudný - že jsou skoro zbyteční. Na to přátelé nestačí. Jak píšeš jde nuda v ruku v ruce s frustrací. Potom se může stát cokoliv. I ta hrůza na té škole. Myslím že Vallun to myslel takto nějak. A mě se zdá že to tak opravdu je.
Já si někdy myslím, že i ti idioti co se na obou stranách mleli v sobotu v Praze si takto kompenzují svoji částečnou nebo plnou nechopnost dělat něco užitečnějšího. Ale to se mohu plést, třeba byli všichni prodchuti vírou ve správnost svého konání.
Ty Jabe studuješ. Máš svoje koníčky, cestuješ. Já mám rodinu, pracuju a plním si své malé sny. Jsou lidi co se pokouší o cokoliv a nejsou schopni se chytit. Pak zjistí, že jejich život je velmi nudný - že jsou skoro zbyteční. Na to přátelé nestačí. Jak píšeš jde nuda v ruku v ruce s frustrací. Potom se může stát cokoliv. I ta hrůza na té škole. Myslím že Vallun to myslel takto nějak. A mě se zdá že to tak opravdu je.
Já si někdy myslím, že i ti idioti co se na obou stranách mleli v sobotu v Praze si takto kompenzují svoji částečnou nebo plnou nechopnost dělat něco užitečnějšího. Ale to se mohu plést, třeba byli všichni prodchuti vírou ve správnost svého konání.
Naposledy upravil(a) Neferit Sr. dne 20.11.2007 14:26, celkem upraveno 1 x.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Neferit Sr.: Možná naivně se domnívám, že takový druh "nudy" čas od času cítí každý člověk. Každý člověk se někdy ptá, "zda to všechno k něčemu je" a každý člověk se někdy ve své špatné náladě uzavře do sebe. Tohle mi přijde zcela lidské a normální. Osobně si myslím, že u dotyčných střelců bylo potřeba něco více. Ať už chyby ve výchově, šikana spolužáky či nějaká duševní choroba (lhostejno zda získaná životem či geny). Přirozeně spouštěčů bylo více.
Pokud jsi celý svůj život neměl problém najít motivaci a nikdy o sobě nezapochyboval, tak ti upřímně závidím. Nicméně mi to též nepřijde úplně normální.
Rovněž musím říci, že jsem vlastní mindráky nikdy nehodlal řešit vystřílením davu lidí. A to zcela určitě nějaké mám, stejně jako většina populace, či alespoň mé generace. Když se delší dobu s někým bavíš v přátelském hovoru, tak ti často něco takového odhalí. Povětšinou jde o rodinné krize v dětství či problémy se spolužáky nebo různé krize adolescentního a dospělého života. Pod maskou jistoty se skoro vždy skrývá nějaký problém a osobně si myslím, že mnohé problémy neznamenají nějaké budoucí charakterové vady ale naopak pomáhají osobnost vytvářet i pozitivně. Rovněž tak ona "krize smyslu" (která dle vašeho názoru vede k masovým vraždám) jest naprosto běžným problémem de facto ve všech generacích. Prožívají si jí pubescenti, adolescenti, třicátníci, čtyřicátnící, muži po padesátce a ženy po přechodu, důchodci atp. Pokud bych mělpřijmout vaší logiku, tak to znich (i ze mě) dělá budoucí vrahy. To tedy pěkně děkuji.
Pokud jste to mysleli jinak, pak se omlouvám, ovšem jde o vaší chybu, jelikož jste se nenamáhali definovat pojmy, se kterými pracujete (nuda, frustrace...).
Pokud jsi celý svůj život neměl problém najít motivaci a nikdy o sobě nezapochyboval, tak ti upřímně závidím. Nicméně mi to též nepřijde úplně normální.
Rovněž musím říci, že jsem vlastní mindráky nikdy nehodlal řešit vystřílením davu lidí. A to zcela určitě nějaké mám, stejně jako většina populace, či alespoň mé generace. Když se delší dobu s někým bavíš v přátelském hovoru, tak ti často něco takového odhalí. Povětšinou jde o rodinné krize v dětství či problémy se spolužáky nebo různé krize adolescentního a dospělého života. Pod maskou jistoty se skoro vždy skrývá nějaký problém a osobně si myslím, že mnohé problémy neznamenají nějaké budoucí charakterové vady ale naopak pomáhají osobnost vytvářet i pozitivně. Rovněž tak ona "krize smyslu" (která dle vašeho názoru vede k masovým vraždám) jest naprosto běžným problémem de facto ve všech generacích. Prožívají si jí pubescenti, adolescenti, třicátníci, čtyřicátnící, muži po padesátce a ženy po přechodu, důchodci atp. Pokud bych mělpřijmout vaší logiku, tak to znich (i ze mě) dělá budoucí vrahy. To tedy pěkně děkuji.

Pokud jste to mysleli jinak, pak se omlouvám, ovšem jde o vaší chybu, jelikož jste se nenamáhali definovat pojmy, se kterými pracujete (nuda, frustrace...).
- Neferit Sr.
- Sigilan
Píšeš jak kniha.
Jabe. A je pravda že z definicemi se netrápím, nejsem odborník psycholog.
Jako každý člověk jsem si vytvořil v životě hodně situcí kdy jsem měl pocit, že se na mě sype svět. Ale protože od 20 let nejsem sám tak vědomí povinosti - být s partnerem a starat se o děti mi ani nedovolili řešení podobného typu. Takže v tomto směru jsem snad normální.
Spouštěčů bylo asi více. A asi je pravda, že je potřeba podělit tento průšvih mezi střelce, rodinu a okolí. Duševní choroba je možná prvotně a než se projevila tímto způsobem muselo to celé cestou špouštěčů zrát.
Existuje mistrovská kniha. Napsali ji John Douglas a Mark Olshaker a jmenuje se Lovec duší. Je to o profilování seriových vrahů a jejich hledání. Je tam ledacos právě o spouštěčích a zátěžích vytvořených v rodinách.
Nedá se nic dělat, vyník si prostřelil hlavu a tak není možno zjistit co mu vní poletovaloani další viníky pojmenovat.

Jako každý člověk jsem si vytvořil v životě hodně situcí kdy jsem měl pocit, že se na mě sype svět. Ale protože od 20 let nejsem sám tak vědomí povinosti - být s partnerem a starat se o děti mi ani nedovolili řešení podobného typu. Takže v tomto směru jsem snad normální.
Spouštěčů bylo asi více. A asi je pravda, že je potřeba podělit tento průšvih mezi střelce, rodinu a okolí. Duševní choroba je možná prvotně a než se projevila tímto způsobem muselo to celé cestou špouštěčů zrát.
Existuje mistrovská kniha. Napsali ji John Douglas a Mark Olshaker a jmenuje se Lovec duší. Je to o profilování seriových vrahů a jejich hledání. Je tam ledacos právě o spouštěčích a zátěžích vytvořených v rodinách.
Nedá se nic dělat, vyník si prostřelil hlavu a tak není možno zjistit co mu vní poletovaloani další viníky pojmenovat.
Jojo,t ato kniha je orpavdu výtečná, srozumitelná pro laiky, ale týká se trošku jiných případů a hlavně je brána spíš jako historie psychologického profilování jakožto vyšetřovací metody. Pokud by měl někdo přímo zájem o psychologické aspekty podrobněji, tak doporučuji práce doc. Ludmily Čírkové, které byly publikovány v různých časopisech, je to špičková odbornice a navíc vychází z českých reálií, proto je i v mnoha věcech bližší a srozumitelnější.Neferit Sr. píše:Existuje mistrovská kniha. Napsali ji John Douglas a Mark Olshaker a jmenuje se Lovec duší. Je to o profilování seriových vrahů a jejich hledání. Je tam ledacos právě o spouštěčích a zátěžích vytvořených v rodinách.
- Neferit Sr.
- Sigilan
Zdá se že to začíná být nekonečný seriál na pokračování. Zde další zajímavost.
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... 5hpu7.html
I když si myslím, že s kušemi by toho moc nenapáchali, ty zápalné lahve jsou síla. No uvidíme, co z toho ještě vypadne.
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... 5hpu7.html
I když si myslím, že s kušemi by toho moc nenapáchali, ty zápalné lahve jsou síla. No uvidíme, co z toho ještě vypadne.
Nevím, jak to měli v Columbine s odpalováním. Molotov funguje jako nárazový granát, takže se účinekd sotaví v okamžiku dopadu, předpokládám,že to u těch trubek nebylo... Takže u molotova není čas na útěk z dosahu, anvíc skoro určitě založí požár, který bude páchat sekundrání škody...
Každopádně jsem vcelku rád,že účinnost těch koktejlů nevyzkoušeli na ostro:)
Každopádně jsem vcelku rád,že účinnost těch koktejlů nevyzkoušeli na ostro:)