Zcela jistě nejznámější postavou, kterou Rowan Atkinson stvořil, je Mr. Bean. Nemám moc radost z degradace této postavy američany, jsem ale rád, že to nakonec odnesl Bean. S naprostou jistotou totiž mohu prohlásit, že Atkinsonova nejlepší postava nese jméno Black Adder, neboli Černá zmije.
Asi čtyři týdny zpátky jsem začal tento starší britský sitcom sledovat a dnes (resp. včera) spatřil i poslední speciál. Údajně kdysi běžel i u nás - samozřejmě v české znění; jsem tedy rád, že o tom nevím, dabovat britský humro totiž může jen někdo, kdo mu absolutně nerozumí. Pro, ty co nevědí, jedná se především o seriál (resp. čtyři šestidílné série) sledující ságu šlechtice Černá zmije, kdy se každá ze čtyř sérií odehrává v jiném historickém období.
První série (The Black Adder) z r. 1983, odehrávající se ve středověku, je jen nadprůměrná. Vtipná jistě je, ale chybí něco víc a polovina postav nemá vůbec co říct. Princ Černá zmije již projevuje své ambice dotáhnout to co nejdál (tedy stát se králem), je to však až moc velký blbec na to, aby se mu to podařilo (ostatně nebýt jeho sluhy Baldricka, nechal by se nazvat Black Vegetable - Černou zeleninou).
Ovšem se sérií druhou (Blackadder II) se kvalita opravdu rapidně zvyšuje. Doba je posunuta do 16. století, do doby panování královny Alžběty I. (musím říct, že toto prostředí se mi ze záhadného důvodu opravdu zamlouvá). Nudné postavy šly pryč a téměř všechny zúčastněné jsou vypilovány k naprosté dokonalosti, Černá zmije sám je zde arogantní namyšlený šlechtic sršící jedním sarkasmem za druhým. Nejenou sem i stalo, že jsem propadnul v naprostý záchvat smíchu. Výborné! Třetí (Blackadder the Third) je situován na přelom 18. a 19. století, kdy Anglie zažívá spoustu reforem, a na scéně se objevuje demokracie, což šlechtici, např. Princ Regent a jeho lokaj Lord Černá zmije, nenesou zrona nejlépe. Slabší než dvojka, ale stále velmi dobré. No a poslední (Blackadder Goes Forth, 1989) se téměř celá odehrává v zákopu během první světové války. Černá zmije je důstojník neváhající udělat téměř cokoli, jen aby se ze zákopu dostal někam pryč. Ačkoli se mi zpočátku nezdálo vojenské prostředí, brzy jsem mu přišel na chuť a nakoenc je to druhá nejlepší série (po dvojce). Některé scény byly přímo božské (např. vojenský soud ve druhém díle nemá prostě nemá chybu).
Následuje ještě několik speciálů a sketchů, viděl jsem tedy hlavní tři, přičemž první dva natočené po třetí sérii - The Cavalier Years pojednávající o popravě krále Karla I. roku 1648 a Blackadder's Christmas Carol, což je pohled do minulosti (i budoucnosti) rodu Černých zmijí - jsou skvělé, nicméně třetí Blackadder Back & Forth natočený až deset let po ukončení čtvrté série (jedná se v podstatě o takový výroční speciál) je - ačkoli stále vynikající - již znatelně slabší (prostě už to není ta stejná Černá zmije).
Čím pak celá sága (resp. od druhé série) boduje je bezchybné herecké obsazení hlavních i vedlejších rolí. Tak třeba Miranda Richardson především coby královna Alžběta dávající jeden příkaz k popravdě za druhým, je zkrátka kouzelná. K vidění i smíchu je pak například i Stephen Fry jako Melchett (2 a 4), mladý Hugh Laurie (alias Dr. House) v roli vypatlaného Prince Regenta (3) či naivního vojáka George (4), naprosto úžasný je Tony Robinson coby generaci od generace dementnější sluha Baldrick (s vyjímkou zmije jediná postava vyskytující se ve všech sériích). K vidění jsou pak třeba hosté Chris Barrie (třetí série, ještě před zahánením natáčení Červeného trpaslík) nebo Robbie Coltrane (momentálně nejznámější jako Hagrid z HP). Ovšem zcela nejlepší hercem/postavou stále zůstává Atkinsonův Black Adder. Od druhé série, kdy nabírá nemalé množství sebevědomí a důvtip a hlavně pak blbost přenechává druhým, se z něj stává zcela úžasná postava; a mimchodem, ve druhé a třetí série pak opravdu dobře
vypadá. Vůbec ne jako trouba Bean, Černá zmije je osobnost zcela jiného ražení.
Musím říct, že jako celek na mě Blackadder opravdu zapůsobil. Ne všechny díly i postavy jsou dokonalé a své chyby má, vynahrazuje to však mnohými nezapomenutelnými momenty, kdy stačí pouhá vzpomínka a už mě opět poukouší záchvat smíchu. Rozhodně jeden z nejlepších sitcomů, co jsem kdy viděl, bravo!