Blízký i vzdálenější Východ

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Saruman - sorry, ale musím dát naprosto za pravdu Neferitovi Sr. - bezepčností problematikou se zabývám už nějaký ten pátek a myslím,že jsem přečetl nemálo relevantních informací. A fakt by mne zajímalo, které odborníky máš na mysli...

1) Musíš tak trošku rozlišovat o jaké státy jde... Ano, Egypt nebo Jordánsko moemtnálně zlé úmysly asi fakt nemají, je jim dobře v tomto stavu. Nicméně i v těchto zemích se vyskytují radikálové a fanatici, kteří chtějí, aby vláda zaujala proti evropě tvrdší postoj. A takový Irán, ale i Sýrie a některé další země jsou vyloženě cíleně protievropské/protieuroatlantické...
2) Ano, i jejich vlády usilují o prohloubení ekonomických vztahů, protože si uvědomily, že je to naše největší slabina. Taková Francie bude panáčkvoat jak obchodní partneři pískají, protože jí jde především o peníze... Ale i to se anštěstí mění...

Ono to není fóbie z arabského světa, ale fóbie z muslimských radikálů. Tak jako v Bibli i v Koránu najdeš pasáže, které se dají velmi snadno zneužít a zneužívány jsou. Musíš si uvědomit, že z hlediska stáří je islám zhruba ve věku v jakém bylo křesťanství v 14. a 15. století - tedy v době válek proti kacířům, upalování čarodějnic a bujení inkvizice... A v té době to bylo sakra nepříjemné náboženství nejen pro své sousedy...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Neferit Sr. píše:Jsem přesvědčen že obětují jakékoliv množství vlastních lidí pokud k tomu zabijí velké množství lidí ze západního světa. Je to matematika ne počtů obětí ale politických zisků.
Chceš říct, že jsou ochotni vědomě zvýšit poměr počtu křesťanů / počet muslimů na planetě? (popř. oslabit křesťany za cenu vyhlazení muslimů?) ;-)

Ne...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - to je dost složitá otázka - vědomně nikoliv, ale noni tkahle nemyslí, nepoužívají euklidovskou logiku... Oni prostě nebudou porovnávat počty, ale "dopady". V jejich představách je hořící Paříž (a buďme rádi, že nemají nějaký jendoznačný symbol křesťanství, tkerý by mohli mít na mušce) více, než desetitísíce mrtvých fellahů...
Saruman
Dabus

Příspěvek od Saruman »

Vallun píše:Saruman - sorry, ale musím dát naprosto za pravdu Neferitovi Sr. - bezepčností problematikou se zabývám už nějaký ten pátek a myslím,že jsem přečetl nemálo relevantních informací. A fakt by mne zajímalo, které odborníky máš na mysli...
Není třeba se omlouvat. Danou problematikou se rovněz zabývám delší dobu. Netuším, jaké je tvé vymezení definice odborníka, ale za sebe mohu jmenovat například orientalistu Reinharda Schulzeho, Bernarda Lewise či "našeho" Eduarda Gombára.

1) Sýrie a Írán usilují především o ukončení neustálých intervencí, kterých se na nich euroatlanticka civilizace dopouští. Oni netouží po tom vpadnout na Západ, ale aby Západ vypadl od nich. To je myslím rozdíl.
2) Ano, Blízky východ vlastně získané produkty nepotřebuje. Ochotně je nakupují jen proto, aby podvrátili naši rozhodnost k obraně...
Vážně mě překvapuje, jak okázale jste schopní přehlížet jejich vnitřní problémy a tlaky, které na ně z té strany působí. Doopravdy si myslíš, že režimy Íránu i Sýrie stojí pouze na vůli několika extrémistů, která sní o rozšíření islámu do celého světa?

Islám a křesťanství prošli naprosto rozdílným vývojem. Srovnávat je z hlediska věku nemá žádné opodstatnění. Obavy z muslimských radikálů a jejich terorismu mám rovněž, ale nechápu, jak nám má proti nim posloužit radar...
If king at noon says it's night,
Exclaim: Behold! the moon, the stars!

Persian saying
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

1) Sýrie a Írán usilují především o ukončení neustálých intervencí, kterých se na nich euroatlanticka civilizace dopouští. Oni netouží po tom vpadnout na Západ, ale aby Západ vypadl od nich. To je myslím rozdíl.
Naivito, Tvé jméno jest Saruman.

A když už jsem si dovolil parodovat Shakepseara, dovolím si urpavit Tvuj citát dle jednoho kdysi oblíbeného vtipu:

Oni netouží po tom vpadnout na Západ, ale aby Západ vypadl ze sféry jejich zájmů, která sahá po celém světě.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:Hamster - to je dost složitá otázka - vědomně nikoliv, ale noni tkahle nemyslí, nepoužívají euklidovskou logiku...
A pěnu u huby mají taky?

To není žádná složitá otázka - to je přece otázka naprosto absurdní. Tahle představa o nepříteli jako divoké zvěři je vytvářena snad u každého horkého či studeného konfliktu bez ohledu na to, zda je danná strana agresorem či ne... Samozřejmě že tamní špičky přemýšlí a to stejně vypočítavě jako ty euroamerické - jinak by nebyly tam kde jsou.
...ze sféry jejich zájmů, která sahá po celém světě.
To nemyslíš vážně - ty teď opravdu mluvíš o muslimech? :lol:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - koelga Saruman tady nabádá ke snaze pochopit mentalitu Arabů, což je také to jediné, v čem se dle mého nemýlí. Ty máš tendenci je posuzovat úpřísně dle našich měřítek, ale to enjde, protože jejich esenciální systémy - hodnoty, logika a pod jsou jiného typu. Neříkám,že jsou horší nebo lepší, to ybch si v životě nedovolil, jsou prostě jiné. Vůbec nejde o malování pěny k hubě, ale o pochopení jejich vnimání reality.

Ano, mluvím o muslimech.Samozřejmě se jedná o nadsázku. Ale základ toho má určité jádro...
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Hamster: Ad poslední věta - no, já jsem to pochopil tak, že Vallun mluví o Sýrii a Íránu - resp. o jejich vládě a vládních představitelích.

Silně totiž pochybuji, že prostý Íráčan touží po světovládě - spíš touží po lcd televizi, obědu v McDonalds a rychlém připojení k internetu :mrgreen: Tedy nejspíš něco podobného, jako prostý Čech :lol:

Otázka - jaké jsou tedy PRAKTICKÉ výhody a nevýhody radaru u nás?

Když se postaví jaké, budou problémy (jako např. vrčení Ruska, ozáření venkované apod.)? A jaké výhody (jako např. Amíci si budou moci spokojeně odškrtnout nějaký bodík v hromadě papírů "Bonusové úkoly", militaristé budou mít radost apod.)?

Věci jako obrana před střelami (nebo co ten radar má údajně dělat) teď nechávám stranou (nepřijdou mi nějak zajímavé).
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:Ty máš tendenci je posuzovat úpřísně dle našich měřítek, ale to enjde, protože jejich esenciální systémy - hodnoty, logika a pod jsou jiného typu.
Nesnažím se je hodnotit podle evropských měřítek, ale podle lidských měřítek, protože promiň, ale tvrdit že:
V jejich představách je hořící Paříž více, než desetitísíce mrtvých fellahů...
Neni nic jiného než suchá démonizace.

Krom toho mi připadá že takový přístup naprosto ignoruje sobecké zájmy těch samotných vůdců - o počty mrtvých mi jde až druhotně. Nedělám si žádné iluze - vládu která staví zájmy lidí před své vlastní by člověk pohledal (nemyslím vládu jako orgán ale jako skupinu lidí). Pokud by s tou paříží opravdu takhle zamávali, tak by přišli nejen o pozici a svůj životní komfort, ale dost pravděpodobně i o život. Proč by to dělali?
7c píše:Hamster: Ad poslední věta - no, já jsem to pochopil tak, že Vallun mluví o Sýrii a Íránu - resp. o jejich vládě a vládních představitelích.
O čem mluví jsem pochopil, jen mi přišlo, že pokud se mluví o někom s celosvětovou sférou zájmů, tak Irán rozhodně není jednou z prvních zemí, která mě napadne. ;-)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - možná máš pravdu, ale neodpovídá to tomu, co je známo mně. Stále se totiž nemohu zbavit pocitu,že to všechno hodnotíš příliš evropsky. Démonizace je to z našeho pohledu, oni to prostě chápou jinak. V jejich hodnotovém systému je lidský život - a většinou včetně jejich vlastního - podstatně nižší hodnotou, než pro nás.

Co se týče osobních pocitů jejich vůdců, tak opět - přisuzuješ jim materiální touhy vlastní naší civilizaci. Netvrdím, že se části z nich tyto touhy netýkají, a možná ta část není malá. Ale najdeš mezi nimi dvě další skupiny - jedni - povětšinou ajatoláhové - lpí především na duchovních a náboženských hodnotách a jejich vlastní život je pro ně hodnotou, kterou jsou ochotní zaplatit. A druzí jsou zase mají vizi vyvolenosti, domnívají se,že jsou tak oddaní a pevní ve své víře, že je bezbožní psi nemohou ani zranit. A jelikož obvykle mají i dar charismatu, tak o tom dokáží přesvědčit ostatní. A možná lze najít i třetí skupinku, mezi kterou počítám i hlavy al-Kajdy, kteří sice znají a asi i vyznávají některé západní hodnoty, ale mají i naše vzdělaní a rozumí našim metodám, které používají ve skloubení s tradičními principy proti nám, dokážou se tedy dostatečně efektivně ukrývat a pohybovat ve svém vlastním světě.

A dle mého hlubokého přesvědčení je kdokoliv z těchto třech skupin připraven vystřelit na západní cíle balistickou střelu s jakoukoliv hlavicí, pokud nabude ve svých myšlenkách přesvědčení, že to prospěje jemu nebo jeho věci.

Ano, samozřejmě neříkám rozhodně, že Írán je jediný nebo největší imperátor. Ale ještě méně bych řekl, že se soustředí jen sám na sebe a své vnitřní zájmy. Prostě to, co předložil kolega Saruman je, podle mých i objektivních hledisek ryzí naivita.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Saruman -ne ne, já nejsem rasista. Myslím si, že jsem za poslední dobu o středním Východě a i vzdálenějších oblastech přečetl poměrně dost literatury. Můžu dát i bibliografii ale nevidím v tom žádný smysl.

Omlouvám se za možná špatný termín. Snad bude na místě jiný ale mě jiný nenapadl. Já nevím jestli chtějí napadnou Evropu nebo ne. Ale díval jsem se na padající WTC, vraky španělských vlaků a na mrtvé v metru v centru Londýna.
Jistě obchod se velmi slibně rozvíjí. Je dán tím, že na Středním východě ropa je a v Evropě není. Dokud mohou platit ropou bude klid. Až tuto schopnost ztratí a to nebude trvat dlouho, poznají dnes i mimořádně bohaté země a hlavně jejich obyvatelstvo co je to bída. Protože levně získané peníze z ropy je nenutí nic dělat-vše si mohou koupit. Pak začnou hledat viníka. A myslím si, že vím kde ho najdou. Navíc si stále myslím, že i toto je účelové chování. A toto chování přineslo své ovoce.

Není to tak dávno Izrael udeřil na Hizballah v Libanonu. Ještě dnes mi leží v hlavě dva momenty:
Primo: neuvěřitelná technická vyzbrojenost této organizace
Sekundo: až hysterická reakce Evropské unie a OSN na tyto boje. Tato reakce nakonec donutila Izrael ustoupit a POPRVÉ za posledních 60 let Izrael odešel poražen.
Příčina této reakce je jasná. Závislost našeho světa na ropě z jejich světa je taková, že si Evropa nedovolila ještě více rozhádat prodejce ropy.

Podívej se na skladbu jejich nákupů:
Tanky 3 a 3,5 generace
Špičkové letouny a obráceně ještě lepší protiletadlové prostředky
Ponorky
Přenosné protiletadlové a protitankové prostředky.

Na vlastní obranu je pokud máš pravdu potřebují. Ale proč by je kterýkoliv stát z Evropy napadl? Aby způsobil zastavení dodávek ropy a vytvořil tak ničivou palivovou krizi a prohloubil závislost Evropy na nevypočitatelném Rusku? Nebo že by se ohrožovali navzájem? Možná, ale proč? K čemu je Iránu sestava dalekonosných raket? Chce napadnout Izrael? Možná, má to trvale v programu. Ale na to mu stačí střely s dosahem polovičním než nyní má. Takže buď chce odstřelovat Indický oceán nebo něco jiného. Dovedu si představit, že po útoku na Izrael dojde k intervenci evropských zemí. Asi se nakonec NATO nebude dívat na vyhlazování této země. Potom se střely s velkým doletem budou hodit na udržení států NATO mimo teritorium.

Je to opravdu tak moc bludařské myšlení? Každé další volby, pokud jsou v muslimských zemích realizovány dochází k větší a větší islamizaci. Radikální strany získávají další a další pozice. A jejich cíle jsou stejné. Myslím si, že nemusím tyto cíle jmenovat.

Hamster – ne tak jsem to nemyslel. Jen jsem chtěl říci, že pokud se pro něco rozhodnou, tak jim bude jedno kolik za to zaplatí lidských životů. Hlavní bude výsledek. To není špatně ani je za to neodsuzuji. I některé křesťanské národy takto dokáží v případě potřeby bojovat. Jenže jim je to vlastní a pod pocitem výlučnosti bojovníka za víru se s tím lehce smíří. Takže nevidím důvod proč jim to ulehčovat. Od jaderné nálože primitivní konstrukce jako byla bomba v Hirošimě ke skvělé miniaturní kufříkové pumě není až tak daleko. A potom Tebou citovaný sebevrah nezabije 15 lidí v kavárně nebo 40 v autobuse ale desítky tisíc v centru třeba Berlína. Dneska na Viasat Explorer dávali dokument o jaderném terorismu – velmi zajímavý a poměrně drsný.

Svět islámu je úžasná civilizace. V době kdy jsme my v Evropě prováděli hony na čarodějnice a věřili teoriím o Zemi jako o ploché desce, arabští učenci považovali zemi za kouli a věděli jak je daleko její měsíc. Jejich mořeplavci už v 9. století obchodovali s Čínou a Japonskem. V celé své historii nakonec projevili více náboženské a obyčejně lidské tolerance než svět křesťanů za poslední století. Ti lidé nejsou jako národy nijak nebezpeční.
Hamstere já je opravdu nevidím jako divoká zvířata. Potíž je v tom že jim vládnou lidé kteří tuto toleranci nemají. Já nestuduji orientalistiku. Ale pokud se dívám na presidenta Íránu a jeho duchovní představitele, vidím jen nesnášenlivost a vyhrožování. Pokud se podívám na posledních 40 let ve vývoji Sýrie opět moc tolerance a strachu před agresí západu nevidím. Ale vidím Šestidenní válku, válku na Den usmíření, podporu OOP a bitvu o údolí Bekaa. Pokud se podívám na Egypt vidím konec války a vznik Muslimského bratrstva – první islámské fundamentalistické organizace, vidím Ligu arabských států a její útok na vznikající Izrael. Vidím stejné války jako u Sýrie. Ale vzpomenu s úctou na Muamara Anvára Saddata a jeho bezpříkladný krok - mírovou smlouvu s Izraelem. Zaplatil za ni životem.

Pravda také je, že po ukončení osmanských expanzí do Evropy, to byli Evropané kdo vytrvale napadali svět těchto lidí a kolonizovali jej. Vlivu kolonizátorů - hlavně Britů se zbavili až po II.SV. Protože jejich bývalé hodnoty jim vzali kolonizátoři a nové si nedokázali nalézt, vracejí se k životu podle zásad, které jsou nám natolik cizí, že nás to straší. Demokracie jak ji chápeme my, jim nic neříká. Naše pokusy o její implantaci končí katastrofami.

Mě osobně je to celkem jedno. Ale není mi jedno, že tyto země nejčastěji projevují touhu po získání jaderných zbraní a technologiích zbraní chemických. Pak si kladu otázku proč? Aby mohli pěstovat datle a muškáty? Na co jsou jim takové nosiče?

Arabista Mendel napsal zajímavou knihu s názvem Džihád. Tam se pokusil snad seriozně podívat na tento termín ze všech stran. Napsal i knihu Islámská výzva - zpřístupňuje v této knize velmi komplikované společenské, kulturní a myšlenkové zázemí, z něhož vyrůstá soudobý politický islám.
Narazil jsem na pojednání od autorů Sajjida Kutby a Hasana Hanafího na téma o dvou modelech islámské společnosti. Prostě je toho hodně.
A nemůžu se zbavit dojmu, že je něco špatně. Prostě ti lidé nezapomínají a jednou se může stát, že budou chtít účtovat.
Naše otevřená společnost jim k tomu vytváří dokonalé podmínky. Ale protože bych se mohl dovědět, že trpím paranoiou, zatím končím. Pokud Vám bude za to stát se mnou polemizovat, bude mi ctí.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun: Já nepopírám, že přístupem a hodnotami na tom jsou jinak než evropani (i když bych to neviděl tak extrémně jako ty), ale není to ani víra, ani vize těch konkrétních lidí, které je dostanou do vysokých pozic - jsou to jejich mocenské ambice - a člověk který takové ambice má a podaří se mu je vyplnit se jich jen tak dobrovolně nevzdá (což by bylo téměř synonymem takového útoku). Na motivaci nezáleží - může jít o přesvědčené duchovní vůdcovství, snahu o pomoc ostatním v jakémkoliv směru podle jakýchkoliv hodnot, iluzi nějaké vyvolenosti k moci, nebo jen prostá hamižnost, či mocichtivost. Tak jako tak by ale v tomto svém cíli už nemohl dále pokračovat. Dělá to co dělá z důvodu toho, že věří že to je správné a že to dělá dobře? Proč by připravoval svět o své schopnosti? To by bylo přece špatné. Dělá to ze sobeckých důvodů? To by musel být naprosto pitomý.

Prostě nevidím žádnou cestu, kterou by se takový člověk propracoval k sebevraždě/vyřazení, když existuje jiná cesta. Jsem ochotný v rámci debaty přikývnout na to, že by byli ochotni obětovat životy ostatních v libovolném množství, protože není v mých schopnostech něco takového vyvrátit, ale obětovat sebe? To fakt ne.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

V tom se prostě neshodneme. Jak jsme uvedl už výše, jsou tam tři druhy vůdců, kteří by to dle mého risknout mohli: (velmi zjednodušeně!)
1) náboženští fanatici, které vlastní život nezajímá (mula Umar či Mahdí začínali právě tak)
2) vyvolení, kteří věří ve svou nedotknutelnost danou Osudem (to byl Saddám)
3) ti, kteří se spoléhají na své znalosti a schopnosti, které jim umožňují se ukrýt (Ossama, Zarkaví)

Pro první z nich Tvá rovnice neplatí a druzí předpokládají,že se dokáží vyhnout následkům - a minimálně Ossamovi se to stále daří.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Neferit Sr. píše:K čemu je Iránu sestava dalekonosných raket? Chce napadnout Izrael? Možná, má to trvale v programu. Ale na to mu stačí střely s dosahem polovičním než nyní má. Takže buď chce odstřelovat Indický oceán nebo něco jiného.
Celá tahle argumentace "Kde to chce použít?" mi připadá jako nesmyslná. Že někdo zbrojí přece neznamená, že už má v diáři poznamenáno kdy a kde to využije, protože to pak lze převést na kterékoliv zbraně kdekoliv ve světě. Produkovali amíci a sověti nepředstavitelné množství jaderných zbraní, protože je na sebe chtěli mrsknout? Samozřejmě že ne, prostě jen měli strach, že by to někdy mohlo být zapotřebí. U Iránu a dalších to podle mě není nic jiného. Osobně mi přijde, že především američané jim dávají svými ať už vojenskými či diplomatickými akcemi mnohem víc důvodů k obavám, než oni američanům.
Neferit Sr. píše:Od jaderné nálože primitivní konstrukce jako byla bomba v Hirošimě ke skvělé miniaturní kufříkové pumě není až tak daleko. A potom Tebou citovaný sebevrah nezabije 15 lidí v kavárně nebo 40 v autobuse ale desítky tisíc v centru třeba Berlína.
Do prkenný ohrady, tak proč už ten radar dávno nestojí? :-)

Vallun:
1) Nemyslím si, že by vedoucí mezinárodních teroristických organizací vlastnili raketové programy. Řeším především oficiální představitele. U těch kteří v těchto pozicích jsou nevidím důvod pro neplatnost mé předchozí argumentace.
2) Tak zrovna saddáma vidím jako jednoho z těch sobecky jednajících. Co udělal tak hrdinského proti západu? Vždyť byl akorát děvka ke svým nevolníkům a snažil se nahrabat si v okolí.
3) Stejné jako jednička.
Saruman
Dabus

Příspěvek od Saruman »

Vallun: Raději být naivní než věřit, že Írán nebo Sýrie chtějí ovládnout svět…

Neferit Sr: Proč pořád hovoříš o teroristech a ropě? Terorismus je povětšinou záležitostí extrémistických a izolovaných skupin, kterým se vládní podpory ze strany islámských států dostává asi tolik jako porůzným odbojným uskupením v Jižní Americe od USA. Jedná se o klasický, ověřený přístup, který neukazuje na žádné zvláštní ambice. Občas se nějaká skupinka prostě jen utrhne ze řetězu. Ostaně pochybuji, že když Němci platili Leninovi, toužili po vzniku Sovětského svazu.
Ropa se potom netýkala ani Afghánistánu a netýká se ani Sýrie. Kde oni lehce nabyly peníze, aby mohly vést nezodpovědnou politiku?

Írán se nevyzbrojuje proti Evrope, nýbrž proti USA. Pro důvod se stačí podívat na Irák. A americké základny a posádky jsou v případě nutnosti rozmístěné po celém světě.
Mě samotnému spíše přijde zvláštní, jak radikální islámské strany posilují se vzrůstajícím vměšováním ze strany USA a jejich spojenců.

Já sám upřímně doufám, že Evropa už v zájmu Izraele nikdy intervenovat nebude. Považuji za strašný omyl, že vůbec umožnila tomuto státu vzniknout, a každé další zásahy ho pouze prohlubují. Vznikli z něho pouze statisíce vykořeněných, potenciálně radikálních Palestinců a silně vyostřené vztahy na Blízkém východě. Kdyby ve 20. letech USA zbytečně nezpřísnila imigrační politiku, mohl se mu celý svět vyhnout. Ostatně Židy samotné začal celý nový Exodus opravdu zajímat teprve až jejím následkem…
Zaniklo Jeruzálemské království a Antiochijské knížectví, může zaniknout i Izrael. Odmítám kvůli tomu pořádat další křížovou výpravu.
If king at noon says it's night,
Exclaim: Behold! the moon, the stars!

Persian saying
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“