Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Dalcor píše:Ano Merkva II a III je IMHO nejlepší současný tank.
Opravdu? Nějaká adresa, kde se o něm dá něco dočíst? Já považuju za nej tank M1 a potom asi T80. I když v současnosti na tom prakticky nesejde, každý tank je schopen zničit jakýkoliv jiný.
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tafif píše:
Dalcor píše:Ano Merkva II a III je IMHO nejlepší současný tank.
Opravdu? Nějaká adresa, kde se o něm dá něco dočíst? Já považuju za nej tank M1 a potom asi T80. I když v současnosti na tom prakticky nesejde, každý tank je schopen zničit jakýkoliv jiný.
Merkava envypadá dle parametrů vůbec zle:) Na google.com i při oemzení na češtinu najdeš hnedka dobré odkazy:) a já sám jsem na začátku minulé stránky přinesl jeden hezký odkaz;)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Už jsem ho našel v chytré knížce. Docela solidní, ale nejlepší ne. Největší výhodou je motor v předu. Čímž maximalizuje bezpečnost osádky.
Ale jinak se mi zdá, že i Leopard 2, Chieftain, nebo Challenger jsou lepší. Ovšem jak už jsem psal, dnes na tom pramálo záleží.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tafif píše:Už jsem ho našel v chytré knížce. Docela solidní, ale nejlepší ne. Největší výhodou je motor v předu. Čímž maximalizuje bezpečnost osádky.
Ale jinak se mi zdá, že i Leopard 2, Chieftain, nebo Challenger jsou lepší. Ovšem jak už jsem psal, dnes na tom pramálo záleží.
Netrouáfm si soudit:) Nejlepší tank je dle mne AH-64 Apache;)

EDIT: Jinak musím souhlasit s řadou poznámek od Dalcora, co jsem se přeptal svých zdrojů ( ;-) ), tak potvrzují vysokou kvalitu. Rozhodně je Merkava velice zajímavý kousek výzbroje, který má značný potenciál:)
Naposledy upravil(a) Vallun dne 15.6.2006 15:50, celkem upraveno 1 x.
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

IMI Merkava I, II a III jsou tanky vyvíjené na míru požadavkům na nový tank do výzbroje IDF. Jedná se o zcela jedinečnou kosntrukci s motorem v předu, jehož masa chrání jak prostor řidiče, tak i prsotor pro malý jednodružstvení výsadek v zadní části tanku. (Mrkava III už je tuším konstruovaná klasicky)

Více TTD se mi enchce heldat, ale hlavní výzbrojí je samozřejmě tuším 105, nebo 122 mm kanón, má pasivní a aktivní pancíř, velice nízkou siluetu, vybaven pro boj v noci i ve dnes, dodatečnou výzbroj tvoří minomet!, a trojice kulometů, včetně spřažené 50 s hlavním kanónem.

V rukou nejlepších současných tankistů se jedinečným zbraňovým systémem.

(Oproti mírově tvořenám tankům M1 a T80 se jedná o tank vyráběný ve státě který je od roku 48 ve válečném stavu a který má momentálně nejvyšší možné zkušensoti s tankovými armádami - viz 6-denní válka, Válka Yom Kippur - bitva na Golanských výšinách je největší tankovou bitvou všechn dob - operace Mír pro Galileu, bitva v údolé Bika´a a pod.)

Právě během operace Mír pro Galileu prošla velice úspěšným bojovým křtem.

Meteriály:
V Nakladatelství Concord pár publikací
http://www.concord-publications.com/pricelist.htm
Kočáry Pouště - Historie IDF
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

I a II má 105mm. Merkava Mk 3 zařazená do služby roku 1987 má těžký 120mm hladce vrtaný kanon.
Ale určitou nevýhodou je, že je konstruována jako těžký, velice dobře pancéřovaný a mohutně vyzbrojený tank, na úkor pohyblivosti. O čemž svěčí třeba rychlost na silnici 46 km/h a poměr výkon/hmotnost 11 kW/t.
M1: rychlost na silnici 72 km/h a poměr výkon/hmotnost 19,9 kW/t.

Golanské výšiny jsou obecně uznávány jako druhá nej bitva, po Kursku.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

No a já viděl tvrzení že největší, ale IMHO to je jedno.

Ano je méně pohyblivý, ale důraz po vyhodnocení bojových zkušeností je tlačen na ochranu posádky - Izrael si nemůže dovolit plýtval lidskými zdroji.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor píše:No a já viděl tvrzení že největší, ale IMHO to je jedno.

Ano je méně pohyblivý, ale důraz po vyhodnocení bojových zkušeností je tlačen na ochranu posádky - Izrael si nemůže dovolit plýtval lidskými zdroji.
To je fakt! Navíc vzhledem k taktice a postavení Izraele jako bránící se;) mocnosti je Merkava ideální. Dalcore díky za upozornění na zajímavý bojový prostředek. Myslím, že jej brzy použiji:)
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Mimochodem, IDF používá celou řadu ještě zajímavějších bojových prostředků od konce 2sv války. M51 Sherman, M113 Zelda, M60A3 Blazer, verze AMX 13, Verze Centurionu, Verze M551 apod.

Opravdu doporučuji zkusit sehnat některé brožurky od Osprey Publishing ši Concord Publications o IDF:

Sám mám asi 3EDIT: Tafife máš pravdu, špatně jsme si vzpoměl - Největší bitva od Kurského oblouku
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

když už přišla řeč na Merkavu, tak docela zajímavě vypadá Chiorny Oriol aka Black Eagle, nástupce T-80U. Jestli Rusové nekecají, tak to bude mít ráži až 152 mm, no nechtěl bych ho potkat, takhle pozdě v noci :twisted: Prozatím je projekt ale zastavený, neboť ruská armáda dala přednost T-90 a vývojáři Orla se dostali do bankrotu.

http://armor.kiev.ua/fofanov/Tanks/MBT/b_eagle.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Eagle_tank
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

for Neferit Sr.:
uvádím zde seznam žádané literatury, vzhledem k tomu, že drtivou většinu z nich mám vypůjčenou z knihovny a téměř všechny jsem četl již před řádkou let, tak se omlouvám, ale nejsem mocen uvádět přesná čísla stránek či pasáží, navíc prakticky nikdy nevycházím z jednoho zdroje ale snažím se kriticky srovnávat více pramenů a můj závěr se tady nakonec neshoduje ani s jedním z textů doslovně.

technická: seznam budu zřejmě vytvářet naněkolikrát aktualizacemi, na závěr si jej ztřejmě dovolím hodit jako poslední téma znovu, aby nezapadl a Neferitova zvědavost byla zcela ukojena. Nicméně jsme sám velice zvědav, jestli vůbec kdy nalezne dostatek času na kritické stuidum uvedené literatury:)

Churchill, Winston Leonard Spencer
Druhá světová válka - NLN, Praha 1994
Skřivan, Aleš
Japonská válka 1931-1945 - Libri, Praha 1997
Fučida, Micuo a Okumya, Masatake
Midway, rozhodující bitva v Pacifiku - MF, Praha 1990
Ketner, Peter
Drama v Perlovém zálivu - MF, Praha 1968
Cafourek, Petr
Atlas světových dějin - Kartografie, Praha 1975
Lory, Jaques a kol.
Larousse Encyklopedie - Albatros, Praha 1993
McIntire, Colin
Boje na moři - Sojka a Vašut, Praha 1994
McDonald, John
Velké bitvy druhé světové války - Slovart, Praha 1995
Keegan, John
Druhá světová válka - Beta, Praha 1996
Kdo byl kdo ve druhé světové válce - Barrister and Principal, Brno 1995
Sommerville, Donald
Druhá světová válka den za dnem - Mustang, Plzeň 1995
Johnson, Johnie a Lucas, Ladie
Odvaha v oblacích - Naše vojsko, Praha 1996
Fajtl, František
Sestřelen - LN, Praha 1991
Létal jsem s Třistatřináctkou - Naše vojsko, Praha 1991
Vzpomínky na padlé kamarády - MF, Praha 1980
Strobinger, Rudolf
Invaze - Magnet Press, Praha 1993
Šolc, Jiří
A zpívali jsme Tipperary - Merkur, Praha 1993
Korda, Václav
Pilotem RAF - MF, Praha 1992
Čejka, Eduard
Zlomená křídla - NADAS, Praha 1991
Kennedy, Ludovic
Pronásledování bitevní lodi Bismarck - MF, Praha 1987
Radosta, Petr
Noci nad Německem - NADAS, Praha 1990
Šiška, Alois
KX-B neodpovídá - Naše vojsko, Praha 1991
Janský, Filip
Nebeští jezdci - Academia, Praha 2003
Sims, E.H.
Duely na obloze - Mustang, Plzeň 1993
Pajer, Miroslav
Křídla míří na Německo - Svět křídel, Cheb? 1994
Kaucký, František
Gentlemani nebezpečných nocí - Čejkovo nakladatelství, Praha 1992
van Eyck, Manuel F.
Zemřeli jsme pro Anglii - Naše vojsko, Praha 1993
Aron, Raymond
Historie XX. století - Academia, Praha 1999
Haffner, Sebastian
Churchill ? Votobia, Olomouc 1996
Hardwicková, Joan
Clementine Churchillová ? žena velikého muže ? Brána, Praha 1998
Hýbnerová, Stanislava
Mezinárodní vztahy po roce 1945 ? Karolínum, Praha 1997
Matějka, Jaroslav
Život sira Winstona ? Svoboda, Praha 1968
Plechanovová, Běla a Fidler, Jiří
Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1941?1995 ? ISKP, Praha 1997
Ponting, Clive
Churchill ? BB art, 1997
Richter, O.H.
Winston S. Churchill ? Melantrich, Praha 1946
Rose, Norman
Churchill ? nepoddajný život ? Agentura Cesty, Praha 1995
Truchanovskij, V.G.
Winston Churchill ? Svoboda a Naše vojsko, Praha 1986
Mason, Peter
Vrah z moci úřední - Beta, Praha 2002
Turner, J.F.
Slavné letecké bitvy - Toužimský a Moravec, Praha 1999
Lucas, James
Hitlerovy speciální jednotky - Baronet, Praha 1999
Breuer, William, B.
Záhady druhé světové války - Baronet, Praha 1998
Mikesh, Robert C.
Zlomená křídla samurajů - Baronet, Praha 1998
Velek, Martin a kol.
Ilustrovaná encyklopedie letectví - Naše vojsko, Praha 1987
Moskin, J.Robert
Dějiny námořní pěchoty USA - Laser, Plzeň 1997
Brož, Ivan
Manažeři války - Svoboda, Praha 1994
Toland, John
Létající tygři - Baroko, Beroun 1992
Rolo, Charles J.
Wingate´s Raiders - Harrap, London 1944
Edwards, Kenneth
Operace Neptun - Melantrich, Praha 1947
Piekalkiewicz, Janusz
Námořní válka 1939-1945 - Mustang, Plzeň 1997
Jackson, Robert
The World´s Great Battleships - Brownbooks, London 2000
Foot, M.R.D.
Special Operations Executive - Bonus A, Brno 1997
Trojan, Emil
Betonová hranice - Oftis, Ústí nad Orlicí 1997
Rovenský, Dušan
Zákulisí velké války - ?, ? 1989
Onoda, Hiró
Moje třicetiletá válka - ?, ? 1984
Gryner, P.H.
Pád nedobytné pevnosti - Magnet Pres, Praha 1996
Regan, Geoffrey
Guinessova kniha námořních omylů - Velryba, Praha 1994
Šáda, Miroslav
Tanky zasahují - ?, ? 1988
Bergier, Jaques
Tajní agenti proti tajným zbraním - ?, ? 1971
Lloyd, Mark
Guinessova kniha špionáže - Olympia, Praha 1996
Kural, V. a kol.
Rok 1938 - Mohli jsme se bránit? - MO, Praha 1992
Thomas, Gordon a kol.
Enola Gay - Oldag, Ostrava 1993
Huzel, Dieter K.
Z Peenemudne na Canaveral- Železný, Praha 1996
Winterbotham, F.W.
Přísně tajné - MF, Praha 1981
Grabner, Hasso
Operace Norsk Hydro - Orbis, Praha 1977
Jackel, E.
Hitlerův světový názor - Paseka, Praha 1999
Gehlen, Richard
Tajná služba v akci - Naše vojsko - Praha 1994
Clark, R.W.
Muž, který odhalil purpur - Naše vojsko, Praha 1983
Válka, Zbyněk
Tajné zbraně třetí říše - Votobia, Olomouc 2001
Janeček, Jan
Gentlemani nečtou cizí dopisy - Bonus, Brno 1998
Naposledy upravil(a) Vallun dne 15.6.2006 22:16, celkem upraveno 1 x.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

No to toho jsem asi četl více ;) Ale seznam se mi dělat nechce :) A docela odlišné tituly
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor píše:No to toho jsem asi četl více ;) Ale seznam se mi dělat nechce :) A docela odlišné tituly
Tak ten seznam nai teď ještě není kompletní:) samozřejmě, že každý nečteme to samé:)
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun + Tokkar:
Máte pravdu, že vycházet z publikací vydaných kýmkoliv, vycházejících z údajů palubních střelců, pilotů stíhaček a podobně, je blbost. Zapomněli jste ale na asi jediný správný způsob, kde je možná slušná pravděpodobnost s minimální statistickou chybou. Prostě vezmete údaje jednotlivých německých výrobců letecké techniky (německé údaje o vlastní výrobě jsou tradičně velmi přesné) a znovu vezmete německé údaje o přičlenění vyrobené techniky na jednotlivá válčiště. Válka skončila a spočítá se ukořistěná technika po kapitulaci. Vše ostatní jsou ztráty způsobené bojem nebo operačními závadami.
Máte pravdu, že pokud by se vycházelo např. z údajů palubních střelců bombardérů 8. am. armády, tak by po prvních osmi náletech Luftwaffe nezbyla na západním válčišti jediná stíhačka. Za osm náletů nahlásili 1 700 sestřelených stíhaček. Němci přiznali 67. Mnou uvedený způsob je asi dostatečně transparentní.

Vallun:
Máš pravdu; mně také není známo, že by Němci měli kdykoliv na východní frontě 77 000 letadel. Němečkem uvedené ztráty Luftwaffe jsou součet za dobu od 21.6.'41 do 8.5.'45 .

Všichni diskutující k tankové technice:
Pečlivě jsem si prostudoval vše, co jste zde napsali o různých tancích moderní doby i těch trochu starších. Je vidět, že máte přehled, který je umožněn novou dobou. Já bych jen chtěl dodat, že už asi tak kolem roku 1986 NATO přešlo na nové označení tankové techniky. Jde o tanky zařazené do kategorie MBT " Main Battle tank" a obvykle se jí označuje vše nad 30tun. Je to ale zavádějící - všechny tanky v kvalitních armádách nejdou pod 50tun. Do této kategorie jsou řazeny tanky:
- Iveco Oto Ariete
- M1A2 Abrams
- Challenger 2
- Hyundai K1A1
- Leclerk všech verzí
- ruský T 90
- ukrajinský T 80 UD
- Mitshubishi Type 90
- Leopard 2A5
- Merkava Mk.3 a další.
Samozřejmě je spousta armád, pro které je MBT cokoliv, co sehnali či jim bylo umožněno vyrábět - SSSR se choval jako divný spojenec - státy Varšavské smlouvy nikdy neměli nejlepší techniku, co měl SSSR k dispozici - například MBT pro ČSLA byl T-55 a později T-72, ale až tehdy kdy SSSR zavedl T-72 a později T-80. Dále pak NATO má zavedenou kategorii "lehký tank", kde je zařazeno vše ostatní - tedy do 30tun. Všechny tanky jiných starších verzí jsou pak přeřazeny do kategorie MBT druhé linie nebo se odprodávájí po repasích do zahraničí. Lehké tanky jsou určeny pro průzkum nebo podporu lehkých výsadkových sil. Dnes jsou v provozu po celém světě tyto typy:
- M 551 Styngray
- M 8 AGS
- Scorpion
- AMX-13
- Sk 105
- Ikv-91 a velmi rozšířený PT 76.

Pouze SSSR a jeho nástupnické státy - hlavně Ukrajina a Bělorusko a Rusko - si zavedli kategorii "průlomový tank" např. ruský T 64 a T 90, ukrajinský T 80 UD a "střední tank"kam řadí T-55, T-72, T-62 a jejich modifikace.

Pak jste se trochu věnovali izraelským tankům Merkava. Stručně tedy tento přehled.

První tank Merkava Mk.1 se objevil už v roce 1974 a jeho základem byl skvělý tank Centurion. Byla to v té době asi nejúspěšnější konstrukce tanku na světě - motor o 671 kW, skvělá pancéřová ochrana, kanon 105 mm, 3 kulomety 7,62 , ale navíc u tanků naprostá novinka - minomet 60mm. Díky této výzbroji byla jeho schopnost "přežití" v boji - včetně boje ve městě - na tehdejší dobu neuvěřitelná. Jejich osádky, které je poprvé použily v boji při operaci Mír pro Galileu je na základě naprosto minimálních ztrát na osádkách nazvali - "životní pojistky". Varianta Mk. 2 byla jen vylepšena elektronikou a a bylo vylepšeno pojezdové ústrojí a trakce. Merkava Mk. 3 začala být plně vyráběna od roku 1991 a hlavní změna je kanon 120mm s municí kompatibilní s municí této ráže užívané v NATO a nový motor o 883 kW. Ale to není konec, v roce 2002 byla do armády poprvé umístěna nová verze Merkava Mk. 4-motor až 1100KW, automatický kanon 120mm se zásobníkem na 10 ran, kulomety a minomet jako u všech verzí a nová síťová elektronika, která umožňuje, aby všechny tanky spojené do této sítě věděly to, co kterýkoliv z nich. Myslím si, že je to opravdu velmi dobrý tank a jeho bojové použití to prokazuje nade vší pochybnost.
Izraelci jsou stejně skvělí konstruktéři stejně jako i nejlepší na světě v úpravách koupené nebo ukořistěné techniky a i z kořistního šrotu - např. T-54/55 či koupených M 48 či M 60. Dokážou modernizacemi udělat malé zázraky. Pokud bude zájem mohu sloužit.

Vaši diskusi o zařazení tanků válčících stran do kategorií střední či těžky tank si netroufám doplnit. Za II.SV byla taková druhovost tanků, že vlastně není možno říct, kam který tank patřil. Zde by to asi chtělo respektovat výrobce a armádu, která je užívala, ale nevím, zda tato data jsou dostupná. Já bych vše od Pantera dále zařadil mezi těžké tanky stejně jako typy KV a IS. Ale je to jen mé subjektivní hodnocení.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Vallun píše:Nejlepší tank je dle mne AH-64 Apache;)
Nevím proč, ale k srdci mi víc přirostl Mil Mi-24, respektive jeho odvozené variace. Hmmm, proč mi jen připomíná AK-47 :think: :-)

Případně Kamov Ka-50...
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Zamčeno

Zpět na „Archivy“