Maté-zelené zlato
Jeho vlastí je slunná Brazílie. Strom maté je vlastně polytropická vždyzelená cesmína paraguayská, která se zde pěstuje odedávna. Indiáni měli ve zvyku dávat si listy tohoto stále zeleného stromu do úst a rozvážně je žvýkat. Byl jejich „dárcem sil“.
V 16.století přivezli dobyvatelé ze Španělska a z Portugalska toto „zlato indiánů“ do Evropy. Netrvalo dlouho a čaj maté se i zde začal těšit veliké oblibě.
Na čaj se hodí jen mladé lístky stromu.Čerstvé asi na prst silné větvičky se opatrně suší nad otevřeným ohněm nebo zavěšené volně ve vzduchu.
V dalekých končinách Jižní Ameriky je běžné každého návštěvníka přivítat čajem maté. Slévá se a servíruje se tradičně ve vydlabané tykvi nebo ve zvláštní nádobě nazvané cuia. Maté putuje kolem dokola a každý se vzácného nápoje napije kovovým stéblem, které je na spodní straně opatřeno sítkem.
Horký čaj maté nalijte do termosky a popíjejte ho v průběhu celého dne. Tak na vás budou moci nejlépe působit léčivé látky v něm obsažené. Více než 6 šálků za den by to však být nemělo.
Čaj maté má skutečně hrubou chuť, na niž je nutno si nejprve zvyknout. Mohou za ni opět hořké složky, které při louhování přecházejí do čaje...
atd....prostě ňamka (ale říct o metaxe že je to rum!

no teda...to je neodpustitelné rouhání

...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...