Vampiria píše:Takže, vyplavují-li se tyto látky na základě "přirozené" akce, tj. sexuálního styku, je to v pořádku, přinese-li je droga, je to špatné?
Ano... chtělo by to teď definovat to "špatné"... ale ano...
Jab: ale ty si to moc vztahuješ na sebe... Prázdnota v duši je trend, ne konkrétní případ. Ozýváš se ty, ok, ty novodobý nihilista nejsi, takže beru.
Ano, zmrzlina koluje, bon pari kolují, nechával jsem na karláku kolovat fornetti a koluje třeba i tráva... Opět - není problémem kolování, ale tendence, proč co koluje. A jestli řekneš, že jedna entita z toho je démonizovaná, pak to je přesně ono.
Látkovost/nelátkovost drog. Nechápu, co tohle má být za argument. Mám snad kritizovat auto za to, že někoho přejelo? Mám kritizovat asfalt, protože umožnil, že po něm auto mohlo jet? Mám snad kritizovat benzín, že díky němu auto jelo? Mám snad kritizovat papír, že na něma má řidič toho auta vytištěnej řidičák?
Samozřejmě, že droga samotná neni problém... Volá tu snad někdo, aby byly drogy z povrchu zemského vymýceny? Problém je jejich interakce s člověkem. A je snad nad slunce jasné, že pokud tu někdo poukazuje na drogy, jde mu o ten smysl droga-člověk. Anebo je nutné tu na začátku debaty definovat i tyhle elementární závislosti?
Pakliže člověk v tomhle někoho podvádí, pak jen sebe samotného, případně abstraktní hodnoty, které ale samozřejmě každý pokládá za subjektivní...
Jsme-li u toho - přístup, kdy je někomu úplně srdečně ukradené, že někoho podvádí, neni zrovna moc košer

Ale chápu, že takhle jsi to nemyslel
Nevím o tom, že by uvažování muselo být podmíněné empirickou zkušeností. Nemluvě o tom, že aby člověk musel zasvěceně mluvit, musel by být skutečně zasvěcený. Jestli se člověk x-krát do roka zúčastní nějakého dýchanku a dá si, nebo nedá, to myslím už roli nehraje. A "špatné" kamarády, kteří jsou zasvěcenější, má asi každý, takže ono to s tou nezkušeností a zkušeností tak horké taky není.
Hamster: Ano, alkohol na tom není jinak, ale konkrétně můj postoj k němu je taky notoricky známý. Řekněme, že ho házím do stejného pytle jako trávu, ale třeba do jiné přihrádky v něm, to je jedno.
V tom citovaném odstavci ani moc žádná negativa nebyla. Ale jednu z myšlenek pofidérnosti alokoholu/drog coby "uklidňovadla" jsi vystihl v zásadě sám "...aby si případně pomohl od oprátky jinou cestou...". Cesta neni v tom hasit věci jednorázově, na poslední chvíli a dodačně - pointa je v tom se k té oprátce pořádně ani nedostat...