Raketetová základna

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět

Schvalujete vybutování raketové základny USA army na uzemí ČR?

Ano, bezvýhradně
23
32%
Pakliže USA v lecčem ustoupí, proč ne?
23
32%
Ne, ani náhodou
25
35%

Celkem hlasů: 71

Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Adieu: Můžou být Tyranosaurus a myš rovnoprávní spojenci? No, může to tak vypadat ve chvíli, kdy T potřebuje, aby se ta myš někam proplížila, ale v zásadě je její jediná šance na přežití Rexíkovi pořádně podlejzat, protože ten ji může sežrat/zašlápnout, kdykoliv ho to napadne. A taky že to nakonec stejně udělá.
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 22.8.2006 19:48, celkem upraveno 1 x.
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Ajantis: V tom případě bychom ovšem měli vystoupit z NATO...
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

a proto si nacvičme již dopředu toto

I Pledge Allegiance to the flag of the United States of America
and to the Republic for which it stands, one Nation under God,
indivisible, with liberty and justice for all!
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Castamir píše:Vallun:
nebo ještě líp, základna bude důvod pro útok :-D
Zajímavý názor, ovšem vzhledem ke svým znalsotem, zkšuenostem a úsudku s ním naprosto nesouhlasím...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Castamir
Sigilan

Příspěvek od Castamir »

Vallun píše:Zajímavý názor, ovšem vzhledem ke svým znalsotem, zkšuenostem a úsudku s ním naprosto nesouhlasím...
to nebyl můj názor ;-) ale spousta lidí si to určitě myslí(ti kdož přeceňují ČR) můj úsudek mi říká že nám USA nedá moc na výběr :-(
ARCANINE is known for its high speed. It is said to be capable of running over 6,200 miles in a single day and night. The fire that blazes wildly within this POKéMON's body is its source of power.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Castamir píše:
Vallun píše:Zajímavý názor, ovšem vzhledem ke svým znalsotem, zkšuenostem a úsudku s ním naprosto nesouhlasím...
to nebyl můj názor ;-) ale spousta lidí si to určitě myslí(ti kdož přeceňují ČR) můj úsudek mi říká že nám USA nedá moc na výběr :-(
Aha, tak pardon...:)

Já myslím,že USa nám na výběr dá:) jim je totiž jedno, kde přesně to bude:) a v ptořebné oblasti je států dost... Ovšem, kdyby byloo jedno vhodné místo, tak bych dosti souhlasil:)
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Vallun píše:Já myslím,že USa nám na výběr dá:) jim je totiž jedno, kde přesně to bude:) a v ptořebné oblasti je států dost... Ovšem, kdyby byloo jedno vhodné místo, tak bych dosti souhlasil:)
Přesně tak, ostatně podívejte se na Frostyho odkaz na začátku diskuze.
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Alnag píše:Radujte se a veselte se... USA se rozhodly u nás postavit radar. A referendum samozřejmě nebude. Být to radar NATO neříkám nic, ale tohle americké soukromničení...
Neferit Sr. píše:Referendum? Proč? Při rozpadu repubilky nebylo potřeba. A na takovouto banalitu se tím budeme zatěžovat? Je to schizofrenie v politice.
V teoretické rovině proti myšlence referenda nejsem - když už jsem tu kdysi horoval pro tu demokracii. Bohužel problém spočívá v tom, že referendum by se konalo o otázce, které drtivá část občanů nerozumí, což jim při složitosti současných vojenských technologií jistě nelze mít za zlé. Když však lidé přirovnávají stanici radiolokátorů k sovětské okupační posádce, znamená to jediné - nikdo si nedal tu práci vysvětlit jim jaký je mezi tím rozdíl.

Očekával bych ale, že vláda (lhostejno jaké strany ji tvoří) rozjedou informační kampaň, která bude občany rozhodující v referendu informovat o všech pozitivech i případných negativech radarové stanice. Tzn. odborníci vysvětlí jestli je základna větší hrozbou než působení českých vojáků v Afghánistánu (viz dnešní rozhovor s Jiřím Šedivým v LN). Jaké ekonomické výhody nám může přinést přítomnost asi dvou stovek amerických vojáků, jak přesně je ošetřen jejich právní status? Může být povolení americké základny krokem ke zrušení vízové povinnosti pro české občany při cestě do USA? Jaké "výhody" můžeme očekávat za "vstřícné gesto" ?

Kámen úrazu je v tom, že takováto kampaň je časově a především finančně náročná a do toho se politikům příliš nechce. Vládní strany tedy raději upřednostní rozhodnutí "od stolu", které výjde levněji. Opozice - sociální demokracie bude naopak horovat pro referendum, ač sama pro osvětu ohledně základny během své vlády neučinila nic. A komunisté budou mít plná ústa národní suverenity. :-?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Geralt - dosti výstižné! Jen ybch dodal, že na tu informační kampaň by bylo krom času a peněz ještě potřeba někoho rozumného a těch mezi politiky moc nenajdeš:(
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Bezvýhradně a jednoznačně PRO!!

Tedy možná s výhradami, ale já to ne příliš přesvědčivě sleduji
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Geralt píše:Bohužel problém spočívá v tom, že referendum by se konalo o otázce, které drtivá část občanů nerozumí, což jim při složitosti současných vojenských technologií jistě nelze mít za zlé.
A rozumí většina občanů třeba ekonomii? Ne? Jak se tedy mohou ve volbách vyslovovat pro rovnou daň nebo naopak proti ní? Rozumí většina občanů alespoň většině z volebních programů politických stran. Pravda je taková, že většina občanů nerozumí vůbec většině toho, co se kolem nich děje.

Ano nepochybně problematika vojenské základny je věc značně složitá. Na druhou stranu i složité věci se snad dají zjednodušit. Proč neseznámit veřejnost s tím co se děje, nedat možnost příznivcům i odpůrcům se vyjádřit.

A ještě, abych se vyjádřil svůj názor. Pokud by šlo o základnu NATO, pak bych klidně podpořil i ofenzivní rakety. Nicméně jsem ostře proti tomu, aby to bylo americká základna nebo americký radar. A pokud vím, tak plán na nějaký obranný deštník NATO je ještě na papíře a o propojení s americkým systémem se zatím jen uvažuje. To co mne děsí je, že nad tím náš stát nebude mít žádnou kontrolu, že si prostě týpek ve Washingtonu D.C. řekne, že je to OK a z našeho území rozpoutá válku a my k tomu nebudeme moci říct ani popel.

Další věc je, že je úplně jedno jestli radar nebo rakety, je to prašť jako uhoď. Podstatná je samotná přítomnost na našem území. Navíc jakmile se jednou amíci zavřou na nekontrolované základně tak kdo jim zabrání si tam vybudovat i raketovou základnu?

A konečně - proti komu je ten deštník namířen? Proti teroristům? Od kdy se terorizmus provozuje pomocí balistických raket? Proti blízkému východu? Nemělo by potom tohle zařízení stát krapet jinde?

PS: Je radar ofenzivní? Samozřejmě, že ano. Dobrá obrana je vždycky základem kvalitního útoku. 8-)

PPS: A naprosto komické je to vydírání - když nám dovolíte základnu, tak vám "možná" zrušíme výza. Nejprve se k nám mají chovat jako ke spojenci a teprve potom něco chtít a nikoliv naopak.
Obrázek
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Alnag - jediná otázka. Jak zahájíš útočnou akci radarem? Budeš na nepřítele (na koho vlastně?) výhružně blikat?
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Vallun - naprosto jednoduše, naložím ho do letadla a vyhodím z 10 Km!
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Alnag píše:A rozumí většina občanů třeba ekonomii? Ne? Jak se tedy mohou ve volbách vyslovovat pro rovnou daň nebo naopak proti ní?
O tomhle jsme spolu hovořil již v souvislosti s prvky přímé demokracie, budu se tedy opakovat. Vidím mezi těmito případy totiž podstatný rozdíl. Zatímco hlasování o raketové základně je hlasování ke konkrétní věci, tak volby do PS tímhle nejsou.

Pokud by mělo dojít k referendu o jednotlivém konkrétním zákoně z ekonomické oblasti (např. zavedeme/nezavedeme rovnou daň) jsem samozřejmě proti - a uváděl jsem to již tam - protože problematice občané vůbec nerozumí (nadto by šlo o krok zcela nekoncepční). A stejný pocit mám i u referenda k "raketové základně", byť mi to v tomto případě nepřijde zdaleka tak extrémní.

Ovšem při volbách do PS nabízí strany komplexní pohled na svět a řešení jeho problémů a lidé si vybírají, který je jim nejbližší - tedy např. ČSSD: trestáme práci, odměňujeme nicnedělání, s tím související bezplatné školství, zdravotnictví atp. V tomto se občané mohou samozřejmě rozhodnout zcela zodpovědně a nemělo by dojít k žádným extrémním krokům, protože každá vláda musí populární zákony kombinovat s nepopulárními a vše držet v nějaké rovnováze. Nerozhoduje se o konkrétním zákonech, výši daní atp., ale o světonázoru, který ve výsledku bude nějak fungovat - pokud by se rozhodovalo zvlášť o jednotlivých daňových zákonech v referendech, výsledek by nefungoval.

Pokud by během Paroubkovy vlády proběhlo referendum o "rovné dani" a byla schválena, okamžitě by nastal obrovský výpadek veřejných financí. Pokud by ale "rovná daň" uspěla ve volbách do PS, strany jí prosazující společně s jejím zavedením musí udělat rozsáhlou reformu, aby ve výsledku k tomu výpadku nedošlo.
Hlasování ve volbách do PS je tedy svou povahou naprosto odlišné a srovnání není na místě.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Jenže pokdu jsi si všiml a já to dobře pochopil tak ALnag podmiňuje referendum obecným seznámením lidu s danou problematikou - stejně jako tedy "programy" politických stran, které ale nakoenc stejně nesplní, takže jsou k ničemu.

Pokdu dojde k seznámení obvytelstva s celkovou problematikou a dále k PRO a PROTI. jsme pro referendum, jinak ne, protože pak si každej blbec kterej tomu rozumí jako koza petrželi bude moci říci svoje, bez toho aby měl možnost vyhodnotit si své PRO a PROTI.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“