Budiž, mohlo to tak být. Podívám se doma do archívu. Tad ynemohu oponovat jak t s tím ´řadem bylo. Ono je psolední dobou zase naopka moderní neustále USA napadat...Neferit Sr. píše:Já Ti nic nepředestírám a a už vůbec nic Ti nevnucuji.
Sedím u televize a dívám se jak tehdejší guvernér Grenady sedí u stolu, vedle něho jeho paní a přímo říká, že nebyl i nternován, že měl volný pohyb i kontakt s nadřízenými a ráno dvě hodiny od 8 hodin do 10 normálně pracoval. Pak k němu napochodovali američtí vojáci a oznámili mu že ho přišli osvobodit.
Buď tedy lže britský diplomat nebo si něco přikrašluje americká armáda. A šmidra.
Podívej se znovu na důvody k válce, když jsi si dostavce stáhl - nebudu se stále a dokola opakovat. Osprey Publishing je britské vydavatelství, ne americké. Kromě toho zde byly američtí studentiTvůj článek ke Grenadě jsem si dokonce stáhl. A je to dobrá práce. Ale jsi si jistý, že politické zdůvodnění operace je ze strany USA podáno pravdivě? Že není zkresleno tak aby se zdůvodnil de fakto akt agrese provedené na základě špatných informací? Ať se kdo chce na věc dívá - šlo a vojenské napadení země, která navenek nikoho neohrožovala, nenapadala jen se z pohledu USA vydala doleva. Napadá mě v této souvislosti - kdy bude proveden útok na Venezuelu. Ta jde doleva děsivě a jěště USA vyhrožuje.
Co mají Speciální síly spoelčného s důvodem k válce? Trochu přeháníš, ne?Nebylo by to poprvé - není třeba chodit daleko do minulosti - druhá válka v Iráku se zdůvodlila zaručenými informacemi o hrozbě jaderných a chemických zbraní ze strany této země. A výsledek? Jedna velká nula. A KDE MÁŠ SPECIÁLNÍ SÍLY, ABY TO ZÁZRAČNĚ DALY DO POŘÁDKU?
Ignoruješ fakta, jako třeba smlouva o panamském průplavu. Ale to je jedno. Mimcohodem povšimni si prosím že zatímco ty tady horuješ proti politice USA, já se bavím o vojenských oepracích. Zajímavé. Já politiku neobhajuji, pouze v případě tvých výpadů. Bavme se o provedení vojenských operací a ne o politice - je to Militatnní klub, ne Politický klub.Panama? Dalcore o co tam šlo? Nejezdily lodě? Někdo napadal Americké občany? Ne. Pouze USA chtěli zatknout panamského diktátorka a strčit ho do basy za kšeftování s narkotiky.
A na to použily armádu a speciální síly. Jistě po stránce vojenské to zvládly rychle abez velkých ztrát na obou stranách. Spíše než vojenský úspěch to byl politický profit - ukázalo se, že nikdo není nedosažitelný pokud se USA rozhodnout ho dostat.
Já jsem politický pohled neprovedl - v rácmi článku sjem velmi stručně předeslal co vede k válce. Nehodnotím politická rozhodnutí, narozdíl od tebe. Pokud k tomu Tvojí argumentací nejsem dohnán. Proč se nebavíme o tom co bylo špatně na plánu v Mogadišu, místo abychom se bavili že to byla politická prohra. TO mě nezajímá, mě zajímá proč byly a jsou speciální jednotky důležitým faktorem ve vedení současné války a s tím politika nemá nic společnéhoA oddělit politiku od vojenských aspektů nejde. Válka je politika. Ty sám jsi předložil politický pohled na operaci v Grenadě. Jak to chceš oddělit.
Jaké neštěstí? Ta operace byla úspěšná, cílů operace bylo dosaženo. Neštěstí je v podcenění. Dala se uděla ještě lépe, to je pravda. Bohužel místo dalšího tlaku a dokončení práce byli vojáci staženi zpět.Somálsko? Jistě, speciální síly mimo toho neštěstí s lovem na generála asi pracovaly dobře.
Zase politika, o té se tu odmítám bavit.Jenže Dalcore my dva nejsme mladíci. A já si pamatuji na filmové záběry pořízené americkou armádou. Jak USMC přistává na plážích, bez boje, široké úsměvy. STŘIH. Jiné záběry-řady mrtvých pakistánskýcj, italských a indických vojáků. STŘIH. Průšvich se zátahem na generála. Naprostá neschopnost spolupracovat v koalici navzájem. Amíci bojují a zbytek sil OSN se dívá. Clinton udělal jedinou rozumnou věc - stáhl své vojáky domů. Pokud mu to pomohlo ve volbách - proč ne. To se měl dívat jak jeho vojáci umírají a OSN lomí rukama a říká HRŮZA?
Kde to skončilo průšvihem - resp kde speciální jednotky nedosáhly toho čeho měli a chtěli - tedy kromě Son Tay a Eagle Claw. Kde bylo ansazení speciálních jednotek po vojenské stránce průšvihem.To co já nazývám konzervativní pohled na věc je pouze snaha se udržet v rovině kdy se každému přizná, co jeho jest. Ne víc ale v žádném případě ani míň. Speciální síly mají své možnosti. Pokud se pohybují v jejich intencích, jsou nepřekonatelné a jejich přínos je neodiskutovatelný. Pokud ne, skončí to průšvihem. To je pohled možná konzervativní ale ne reakční.
Vallune mimochodem netrpělivě čekám kdy rozebereš Falklandy - další válku speciálních a elitních jednotek. Když to neuděláš ty tak se do toho po Grenadě pustím...