Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

No. Řekněme si žeteoreticky a na papíře to zní pěkně? Ale bude to reálně fungovat. Co si budeme povídat co ruský výrobek to originál, málokdy perfektně fungující. Píše o tom pan V. Vašek u MiGu-29, píše o tom autor Kočárů Pouště, kde testují T-55 a T72 Izraelci. Píše o tom autor zaznamenávající zážitky jistého pilota npor. Bělenka o MiGu-25.

A vypráví o tom můj otec pracující na DP Hl.m. Prahy - Metro již přes 20 let.

Jistě je to prostřede překonávající i Izraelské Merkavy, či Leclercy a Abramsy, které jsou kosntrukčně 10 a více let staré. Ale bude to reálně funghovat. Je vlastně ještě vůbec místo na bojišti pro Tanky.

Odkloňme se nyní od Izraelsko-Arabského bojiště, kde Izrael funguje jen díky naprosté vzdušné převaze.

Ale představme si konflikt porvnatelných soupeřů. Životnost tanků 30 vteřin? Proč se tedy s tankem dělat? IMHO budoucnost válečných konfliktůzpočívá ve vysoce motivované, mobilní, kvalitně vyzbrojené pěchotě. Tank a to s jakoukoliv ochrannou zneškodní mužík se zápalnou flaškou a PTŘS.

Aktivní obrana která odpaluje proti přilétajícímu projektilu rozbušku či střelu je úžasná věc, za předpokladu, že kolem tanku nestojí 10 pěšáků a každej z nich do něj neřeže PTŘS (nebo jak se nově píše PTŘR) Pak ta aktivní ochrana tak nějak nestíhá. A myslím si že přilétající Warthog k tomu bude asi také chtít něco říct.

A pak je budoucnost skrytá samozřejmě v bitevních robotech a osobním víceúčelovém pancíří, tak jak to známe v Mechwarriorvi, Warhammeru 40.000 a Hvězdné pěchotě (knize) ;-)
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Nejprve bych chtěl všechny s faktorem Military+ v krvi upozornit na pořad běžící na kabelové TV - stanice Spektrum. Jmenuje se to Bojový plán a vysílají jej v neděli od 09,25 hod. Dnes byl první díl a následovat bude další tucet. První epizoda srovnávala zdánlivě nesrovantelné - Plán Žlutý a druhou spojeneckou invazi do Iráku. Velice zajímavé a pokud se i další epizody ponesou v podobném duchu, začnu hořce litovat, že nemáme VHS rekordér.

Budoucnost tanků bych neviděl nijak černě. Vznikají nové PTŘS, ale zrovna tak vznikají nové možnosti ochrany proti nim, přesně podle pravidel akce-reakce. Podobně tomu je tak ale i u letadel., takže nejde o specifický problém tanků.

Vznikající tanky 4. generace vykazují znaky přesně toho, co se od nich v moderním válečném konfliktu očekává. Zasáhnout rychle, přesně, nezávisle a hluboko do nepřátelského území. Je tedy potřeba vytvořit tanky lehčí a tedy snáze dopravitelné, s výkonějším (dieselovým) motorem ale s výrazně nižší spotřebou, aby se zvýšil operační rádius a odpadla nutnost vyčkávání na zásobovací kolony, s účinnější výzbrojí (ať již cestou zvětšování ráže nebo novým druhem munice), high-tech výbavou umožňující nezávislé nasazení, lepší ochranou posádky, ...
rajskou hudbou tankistů je pak ¨5 . generace FCS, cituji:

"Opět se zmenšují rozměry i hmotnost tanku. Posádka je již pouze dvoučlenná a terén pozoruje pomocí displejů na "virtuálních" přilbách a infračerveného systému 3. generace. Tank je možné plnohodnotně ovládat i dálkově, případně jej přenechat řízení umělou inteligencí. Podle principu AET je vše elektrické - tank je poháněn výkonným elektromotorem, který přijímá energii ze satelitů a v případě potřeby si může energii sám vyrábět, buďto pomocí slunečních kolektorů nebo pomocí brzd, které fungují jako generátory. Má rovněž elektrickou transmisi a aktivní elektromechanické zavěšení kol. Nekovový kompozitový pancíř je navíc "obalen" elektromagnetickým polem, které zdeformuje (a tak zneškodní) jakoukoli střelu. Věž nese šestihlavňové elektromagnetické dělo (tři 35mm hlavně vystřelují projektily s dálkově ovládanými rozbuškami, zatímco tři 25mm hlavně pálí průbojné střely) a laserovou zbraň. V zadní části korby je místo pro tři vyzbrojené vojáky, nebo pro vertikální odpalovací zařízení raketových střel. V přední části se nachází zařízení pro detekci a ničení min." http://www.military.cz/usa/armour/tanks ... eTanks.htm

Tanky se mohou ubrat dvěma cestami:
A) nasazení masivního počtu tanků s velkou údernou silou ale nižší mobilitou
B) malou skupinou vysoce mobilních tanků, které ale nebudou disponovat takovým úderným potencionálem jako v př. A

Těžko předvídat, ale konflikt mezi dvěma srovnatelnými soupeři se povede především vzdušnou cestou. Vyřazení komunikačních a energetických center protivníka leteckými a raketovými údery, získání naprosté vzdušné převahy, dokonalá znalost prostředí díky satelitům a systému GPS, výkonná zpravodajská služba, která okamžitě předá informace až vojákům na bojiště. Teprve poté lze nasadit specializované útvary pěchoty a tanky schopné během několika hodin proniknout hluboko do nepřátelského území a přerušit tak komunikační centra.

Pokud by nastala situace popisovaná Dalcorem, "že kolem tanku stojí 10 pěšáků a každej z nich do něj řeže PTŘS", tak to není chyba tanku, ale velitele, že stroj nasadil do situace (boj v městské zástavbě bez podpory pěchoty), kde mu hrozí takovéhle riziko. Tanky nejsou určěny k likvidaci pěchoty, ale k údery proti stejně obrněným cílům, tak již to platí nějakých šedesát, sedmdesát let.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Zdravím,
vážení kolegové, omlouvám se, že se na blíže neurčenou dobu musím odmlčet, ale můj zdravotní stav způsobil, že musím nastoupit do nemocnice - a tam počítač bohužel nebude :-( Je mi to líto, pište, telefonujte, dálnopisujte, posílejte poštovní holuby či rychlé posly. Až se vrátím, vše si přečtu a zase se vám ozvu. Pokud byste chtěli něco vědět víc, Neferit zabezpečí přesun informací. Nashledanou.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Přejeme brzké uzdravení!
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Zdravím, omlouvám se za kratší nepřítomnost způsobenou pobytem u PC, které nepracuje dle mých představ:( Úvodem bych chtěl především popřát co nejvíce štěstí a brzký návrat Neferitovi!

Jen bodově k těmto věcem - Německá PVO v wwII - jistě, vuedené zbraně představovaly velký technický pokrok v mnoha ohledech, ale... ač by Spojeneckým pilotům život notně znepříjemnily, domnívám se, že vzdušnou převahu by nezvrátily dokud by jich nebylo opravdu hodně. Domnívám se tak na základě toho, že šlo o kanonové zbraně, tedy zbraně efektivně použitelné v omezeném rozsahu. Navíc jejich zaměřovací systémy prý nedovolovaly zcela využít palebnou sílu. A především v pozdějších fázích války Němcům chyběly ušlechtilé kovy na výrobu opravdu kvalitních prostředků.

Tanky - jak sjem již řekl, není to zrovna má parketa, nicméně se domnívám, že USA již znají odpověď na T-95:) Dost možná dle identického přístupu - momentálně mají pár prototypů a velice přesné plány na rychlou výrobu čehosi supermodernějšího. Zatím jim bohatě stačí Ambramsy, tak proč je nevyužít. Zvláště, když mohou sloužit později jako nosiče FCS druhého sledu. Navíc se domnívám, že Rusko momentálně není soupeřem a dej Eru už nikdy nebude, pro Západní mocnosti. Na druhou stranu bych se hodně divil, kdyby trení výzkumní veděčtí pracovníci (prostě průmysloví špioni) Norinca již neměli velmi přesné informace o T-95:/ Navíc význam tanků nechci snižovat, ale přesto se domnívám, že sami o sobě již válku nerozhodnou:)

Hrady - opět mne mrzí, že se nemohu se svými znalostmi zřejěm srovnávat, ale také aptří mezi mé oblíbené turistické cíle:) Proto men napadlo, třebas ěnkdy na podzim?, uspořádat "odbornou konferenci" na některémz krásných kamenných klenotů českomoravského pomezí?;)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Vallun píše: Hrady - opět mne mrzí, že se nemohu se svými znalostmi zřejěm srovnávat, ale také aptří mezi mé oblíbené turistické cíle:) Proto men napadlo, třebas ěnkdy na podzim?, uspořádat "odbornou konferenci" na některémz krásných kamenných klenotů českomoravského pomezí?;)
TO nezní špatně ;)
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Neferit Sr.: taktéž se připojuji k přání brzkého uzdravení a rychlého návrat domů!

Vallun: ta idea s "konferencí" je zajímavá a líbí se mi!
Taktéž jenom ve stručnosti - německá PVO, o nějakém masovém nasazení nemohla být samozřejmě řeč. Stroje byly vyráběny koncem roku 1944, tedy v okamžiku kdy Německo ztratilo významné zdroje surovin (především různé kovy z Ukrajiny, ropu z Rumunska) a své výrobní kapacity muselo zaměřit jinam. Těch cca 150 kusů vyrobéné techniky nemělo vzhledem ke své koncentraci a nedostatku paliva možnost výrazněji promluvit do letecké (popř. pozemní) války. Je tedy štěstím, že jimi disponovali až v posledním půlroce války a ne někdy v roce 1941.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Dovolím si ne příliš povedenou akční fotku tanků útočících v Praze Modřanech

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Modely staršího data, které jsem posílal kamarádovi, neb mu dělám něco na W40 tak aby věděl že nejsem úplná modelářská nula

Jedná se o Merkavu II a M551A1 Sheridan (konverze z M551 Sheridan, asi 20 let starého modelu Tamiya/Academy) Obojí 1/35 Academy

A do třetice špatně zaostřené figurky Navy Seals Dragon 1/35 lehce upravené v maskvoací soupravě Tygr a za ní M114 ACAV, Vietnam 68, Tet Ofensive 11th ACR
Naposledy upravil(a) Dalcor dne 10.7.2006 15:42, celkem upraveno 2 x.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Geralt píše:Taktéž jenom ve stručnosti - německá PVO, o nějakém masovém nasazení nemohla být samozřejmě řeč. Stroje byly vyráběny koncem roku 1944, tedy v okamžiku kdy Německo ztratilo významné zdroje surovin (především různé kovy z Ukrajiny, ropu z Rumunska) a své výrobní kapacity muselo zaměřit jinam. Těch cca 150 kusů vyrobéné techniky nemělo vzhledem ke své koncentraci a nedostatku paliva možnost výrazněji promluvit do letecké (popř. pozemní) války. Je tedy štěstím, že jimi disponovali až v posledním půlroce války a ne někdy v roce 1941.
Nevím - osobně se domnívám,že i kdyby měly prototypy k dispozici dejme tomu k 1.1.1942, tak by vzhledem k výrobním a dalším možnostem tyto prostředky sice zvýšily ztráty spojeneckých pilotů, ovšem neovlivnili významněji průběh války - prostě neměcké velení dle mne lehce podcenilo význam význam vzdušné převahy, přestože jí samo dosti významně využívalo:)
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Vallun: Něco na tom nejspíš bude. Nevím jak na tom byli s PVO další země, ale Německo mělo ve výzbroji 10 300 kusů (z toho 1/3 těžkých flaků). Jejich počet se zvětšoval velice pozvolna, zlom nastal až v roce 1943, kdy se jejich roční produkce zvýšila čtyřnásobně. Na konci války tak disponovali 30 000 protiledlovými děly.

Dalcor: velice povedená práce! Zrovna plánuji, že si koupím Panthera (1:35). Nemáš nějaký tip na kvalitního a cenově přiajtelného výrobce? Od Academy stojí 1200 kč, což je na mě dost.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Italeri. Mám od nich Tygra, ještě teda v krabičce a měl jsem Panzra IVF. Dobré zpracování, na velice slušné kvalitě, sice za Dragon/Academy/Tamiya ale cenově kvalitu modelů vyrovnává. A to se ještě vejdeš finančně na nákup Leptů a na knížku od Concordu nebo Squadron Signal ;)

Pro milovníky filmů s vojenskou tematikou, bych si dovolil připomenout že na DVD má vyjít americké sci fi o CVN 68 USS Nimitz která se propadne časem a objeví se v Pacifiku 6.12.1941. Film Tajemná záře nad pacifikem. Výborné letecké záběry, hlavně z boje dvou F-14 Tomcat s 2 A6M2 Zero, ukázka toho jak funguje letadlová loď, hromadný start celého křídla CVW 8 (nebo 9?) jehož členy jsou slavní piráti. Prostě super film.
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Dalcor: díky za radu, už se na Panthera těším. Nejdřív ještě musím dodělat PzKpfw IV. H - snažím se o zimní ardenskou verzi (5. tanková armáda). Alespoň se u toho člověk zbaví tíživého léta 8-)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor: film to není jistě špatný, ale byl několikrát v TV, přijde mi vcelku ukoukaný:) Ovšem hláška " To budou určitě Spitfiry..." po přeletu oněch zmiňovaných F-14 nemá chybu!:)
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Vallun - Nimitz - moje oblibená loď, Tomcat zdaleko nejoblíbenější letadlo, VF 84 mám doma už čtyři modely
F-4U1 Corsair /1/72 Směr/
F-14A Tomcat High Visibility Pacific Fleet (1/48 Hasegawa)
F14 A Tomcat - ,, - (1/72 Hasegawa)
F14A+ Tomcat Low Visibility (1/72 Fujimi)

Stačí?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor:) Já ti věřím:) já mám doma taky dost modýlků:) ovšem tak namátkou vybraných z mých oblíbených letadel (Camel, Spitfire...:) A Nimitze taky docela mohu:) uvšem docela dost se těším na tu novou třídu LL:) Jiank ano, pochopil jsem,že Tajemnou záři může dvakrát deně;)
Zamčeno

Zpět na „Archivy“