Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

jj. Ale te´D už se těším na to DVD tak si šetřím "chuť"
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Třetí světová válka na spadnutí?

Vyberu pár současných krizí

Krize 1: Pákistán Indie
Spory o pohoří pamir jsou staré dlouhá desetiletí, Indie i páksitán soutěží ve zbrojení, potyčky a dělostřelecké souboje jsou běžné
Média neukazují kdo je ten dobrý. Ale Pákistán je muslimský stát a "pomáhá" bojovat proti Al Kajdě - většinou vítězí oni.

Krize 2: Sev. Korea
Raketové zkoušky v Severní Koreii odstartovali další nebezpečnou situaci. Japonsko které Koreu pár let už živí okamžitě přerušili konvoje s jídlem. Sev. korea vyhlásila že povede Totální válku. Japonsko požádalo RP OSN o možnsot preventivního úderu
Zajímalo by mě jak situace v médiích eskaluje - na pomoc Japoncům, či proti další agresorské úloze USA?

Krize 3: Alfgánistám
Boj proti teroristickému hnutí Taliban a teroristické skupině Al Kajda
Z médií už většinou vymyzelo. Nejvíce záběrů ale bylo pokaždé když USA mělo nějakej průser. Útoky na civilní cíle nejsou nikde zobrazovány.

Krize 4: Irák
Teroristická hnutí bojují priot všem. nejvíce mrtvejch je an straně vlstních civilistů
Opět Američanům umřelo 5 vojáků, americká raketa zabila 10 lidí, Při teroristickém útoku v mešitě umřelo 130 lidí, ˇutok byl reakcí na americkou ofensívu....Tak nějak se zapomíná že nejvíce umírá Iráčanů, civilní cíle

Kriza a přímo válka 5:
Ofenzíva v Lebanonu a v Gaze
židovskému státu KONEČNĚ došla trpělivost. po raketových útocích, teroristických útocích proti civilnímu obyvatelstvu došlo k válečnému paktu a to únosu vojáků z Izraelského území.
CO dělají média ů- Izraelští agresoří zaútočili! Při útoku na vojenský cíl zahynulo 5 civilistů (citují Hizballáh. většinou).

Co si o tom myslíte...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Zdravím, jasně si nazančil, že Tě zajímá spíše mediální prezentace daných věcí. K té není moc co dodat. Snad všichni na tomto threadu si uvědomujeme značnou míru podjatosti a krátkozrakosti většiny evropských médií...

Já, s dovolením, ukážu jen na jeden paradoxní prvek, neboť celkový rozbor by byl na dlouho... Je zajímavé, jak se média (v otzákách krizí a pod.) staví k Islámu. Na jednu stranu je to oblbíený zlý nepřítel, na nejž lze shdoit nsad všechno, včetně problémů s počasím. Ale na druhou stranu je to bohatý obchodní partner, který dodává ropu, a je tedy zcela nevinnou obětí agrese idnické, izraelské... Ač obvykle nemám problém akceptovat ambivalenci určitých jevů, tak v tomto případě dle men hraničí se schizofrenií - i když, vzhledem k tomu, že zájem o větší teroristické útoky (Londýn, Madrid) opadl, takže teď jsou muslimské státy spíše jen tu obětí.

Obdobný spotoj lze nalézt i ve vztahu k zahraniční politice USA - je to zlý agresor, ale běda, jak ten zlý agresor nezasáhne, když je to ve vlastním zájmu médií...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Dneska jsem bývalé přítelkyni kupoval Lidové noviny (je nemocná) a tam je zajímavý článek:

Máme dvě vlády
A: Jednobarevná vláda hnutí které si dalo za cíl zničit mezinárodně uznávaný stát, vládu za jejichž půl ročního účinkování dopadlo na tentos stát 500 /a podle některých 1000/ raket Kasám vystřelených na civilní cíle.
B:vláda koalice která vyhrála volby s heslem vzniku dvou států

Ot. 1 Která z nich vystupuje agresivněji
Ot. 2: viděli jste někdy v televizi či novinách nějaké fotky po zásahu kasámu? (pozn. moje nebo počet obětí tohoto bombardování?)

A pokračuji Zůsává smutnou pravdou že izraelské akce cíleného zabíjenií (teroristů) za sebou nechávají náhodné oběti, mrtvé civilisty (kolaterální ztráty) Jenže ty vznikají při útocích na válečníky a stát který je nebude eliminovat se vzdává obrany (ano Izrael útočí na teroristy a bojovníky hizballáhu, kterým dokáže útoky na svém území).
Naproti tomu kasámy dopadají na civilní cíle.

A nezapomeňme, 3 izraelské vojáky unesl hizballáh z Izraelského území - tedy vládní hnutí v Gaze/Palestině. A vyslanen libanonu v USA vystupoval stejným způsobem jako nejnovější únosci iraelců. Náseldovně byl odvolán. Pozdě. Oeprace vládních ozbrojených sil na cizím území je ozbrojený akt války. Nemůžu si pomoci. Válku kterou Izrael již skoro 60 let vede proti vojenským cílům a dosahuje vojenských vítezství. Dá se totéž říct o Palestincích a sousedech Izraelského státu.
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Vallun: o zaujatosti a krátkozrakosti většiny médií nemůže být pochyb, znám to z vlastní bývalé praxe a to jsem byl obyčejný elév-provinční pisálek. Představ si tedy, jak to vypadá, když to dělají profesionálové :-D Američany všichni pomlouvají, ale Evropa si jaksi neuvědomuje, že bez strategického partnerství USA-Evropa, nás čekají pěkně perné chvilky....

Dalcor: Ten článek jsem dneska četl a je výborný! Klidně bych se pod něj podepsal. Doporučuji všem ke četbě, jmenuje se to Válka o Šalita a mír kásámů, napsal Zbyněk Petráček (red. Respektu).
Rád bych tě doplnil pár dalšími body, aby si ostatní mohli udělat obrázek:
- Hamás nabízí zastavení odpalování střel kásám. Z tohoto tedy vyplývá: proč tak neučinil v rámci příměří?
- desátník Šalit byl unesen (malá odobočka: nikoli zajat, jak se někdy mylně/tendenčně uvádí), když se nacházel 200 metrů v hloubi legitimního území státu Izrael a tuto mezinárodně uznanou hranici střežil. V žádném případě jej nelze nazvat izraelskýma agresorem.
-když při výbuchu (Palestinci tvrdí, že to byl izraelský granát, Židé zase poukazují na preventivně nastraženou minu Hamásu) v Gaze zemřelo 7 civilistů, ihned volal Olmertovi Kofi Annan a požadoval prošetření. Olmertova odpověď: proč jste nevolal a nežádal vyštření, když na Izrael dopadlo 30 kásámů?"

...dalo by se pokračovat déle, ale fakt stojí za to dát si trochu námahy a sehnat si dnešní (tj. 13.7.) Lidovky, nebo pak zabrouzdat na jejich web. Časem to tam snad přetisknou.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Ten článek byl nudný a nepřínosný, nic nového jsem se z něj nedozvěděl. A to jsem kvůli těm novinám jel večer na benzinku. Myslím, že se kvůli jednomu člověku dělá příliš mnoho povyku - denně jich tam zemře několikrát více. Jeho únos se stane záminkou pro nějakou další ofensívu Izraele, ta zase pro intenzivnější útoky Palestinců, občas se to proloží příměřími. A tak to funguje už dlouho. Útoky na civilisty samozřejmě odsuzuji, ale to, že je Izrael odůvodňuje tak, že "primárním cílem byl nějaký vysoce postavený člen teroristické sítě" mě vpravdě neuklidňuje.
Nevidím na Blízkém východě jasně jednu stranu dobra a druhou zla. Palestinci jsou zřejmě agresivnější, ale jsem zvědav, co by dělali místní, kdyby byl na Iberském poloostrově zřízen Muslimský stát s tím, že tam po staletí sídlili Maurové (čímž ovšem neomlouvám tu jejich agresivitu). Izrael vznil za podivných okolností a dnes plní důležitou roli destabilizátora oblasti, za kterou je taky bohatě placen. Kdyby opravdu chtěl, celý arabský svět zplanýruje za pár dní. Vůbec mi ten vzájemný konflikt na BV přijde prospěšný pro obě strany, takže hádám, že se bude i nadále vyvíjet podobným způsobem. A únos nějakého vojáka z izraelského území na tom mnoho nezmění.
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Ajantis: článek bych za nudný neoznačil, rozhodně nikoliv obsahově. Domnívám se, že autor má ve svém ustředním bodě pravdu. Tím bodem je skutečnost, že když izraelská naváděná střela vyhodí do vzduchu dům s členem teroristické organizace a přitom zahynou dvě nebohé civilistky, protože šly kolem zrovna pro vodu do studně, tak o tom noviny informují (což je správné). Co ale není správné je fakt, že tady jaksi nikoho nezajímá i druhá strana mince. Např. na izraelskou školu dopadl kásám a nebýt toho, že byly prázdniny, zabil by kdovíkolik dětí.
Snad před rokem vyšla v novinách zajímavá příloha o vlivu fotografií v médiích na čtenáře (jaká to ironie :twisted: ) s fotkou mladého, asi tak čtrnáctiletého, Palestince, kterého pevně svírali dva pozuby ozbrojení izraelští vojáci a kamsi ho vedli. Chlapec se tvářil vyděšeně a bylo jasně patrné, že se pomočil strachy. Když se toto foto objevilo v novinách poprvé, v rámci klasického zpravodajství, mělo diváka jaksi podprahově informovat - podívej na ty zlé vojáky, oni týrají malé kluky. Podruhé se snímek objevil o nějaký čas později, nicméně doplněný podrobným komentářem popisující jednak ono podprahové prvotní působení, druhak i situaci jak k zatčení došlo (což ve zpravodajství nebylo). Kluk byl na nějaké demonstraci a na ní házel po izraelských vojácích kameny. měl pak prostě smůlu, že ho vojáci dopadli a cestou na stanici k výslechu se skutečně pomočil....

No, to jsem ale dost odbočil, nemohl jsem si to však odpustit tuto malou ukázku o tom, jak nás média "objektivně" informují. Tudíž s tebou souhlasím v bodě, že ani já nevidím stranu dobra a zla. K tomu je nutné, tam nějaký čas žít, jinak to posoudit nelze.

Vývoj konfliktu je těžké odhadnout, nicméně ona série - únos->invaze->intenzivnější útoky->příměří->útoky.... nemůže pokračovat donekonečna, a někdy se prostě ucho u džbánu musí utrhnout. A nyní je k tomu situace blíže, než byla v posledních letech. Izrael bombardoval letiště v Bejrútu a konflikt se pomalu přesouvá přes hranice...

Mnoho povyku ohledně jednoho člověka? Máš pravdu v tom, že tam zemře denně několik jiných, aĺe zde je jistý rozdíl. Únos desátníka Šalita nebyla nějaká náhoda, nebo trucpodnik ozbrojenců Hamásu bezprostředně reagujících na nějaké jim spáchané bezpráví. Ukázalo se, že si to celé dopředu naplánovali, neboť vykopali pod hraniční zdí tunel dlouhý min. 200 metrů, což není práce na jednu noc. Proč tolik toužili vzít rukojmí a vojáky prostě nepostříleli? Vždyť to by zvládl i jeden kásám a mnohem snadněji. Jediné vysvětlení, které dává nějaký smysl je, že Hamás (či přinejmenším jeho část) má eminentní zájem na destabilizaci situace a vyvolání konfliktu s Izraelem. Každému totiž muselo být jasné, že tohle židovský stát nepřejde stížností k Radě OSN...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Geralt: V objektivitu jednotlivých médií jsem nevěřil nikdy, ale že by se tady (ať už v ČR nebo v Evropě obecně) nějak stranilo Palestincům, toho jsem si opravdu nevšiml. Naopak si pamatuji z dob, kdy jsem ještě koukal na TV zpravodajství, že tam byla téměř každý den zpráva, že se další sebevražedný atentátník odpálil někde na ulici v Izraeli. Samozřejmě doprovázena příslušnými záběry.

Ještě k tomu dobru/zlu - imho bys to nepoznal, ani kdybys tam žil. Resp. asi vždycky by byli zlí ti, mezi kterýma bys nežil. Bude to proto, že tam takhle rozdělené dobro a zlo prostě nejni.

A že má Hamas zájem na intenzivnějším konfliktu s Izraelem, mi přijde samozřejmé. Je to holt jedna z těch radikálnějších skupin.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Neferit píše:Tohle nepsal Neferit Sr. - takže ho nepodezřívejte z toho, že vás celou dobu tahal za fusekli ;-)
Ahoj forum,
zatímco ležím v nemocnici jako placka a nechávám se týrat, díky Neferit, která mi nosí vše, co je na Sigilu zajímavé, bych se chtěl krátce zapojit.

Ajantis:
Stát Izrael nevznikl za "podivných okolností", ale byl vytvořen rozhodnutím OSN po 2.SV, za účelem sestěhování židovského národa z Evropy, kde byl téměř vyhuben - a nejenom vinou Němců.Bohužel se to stali na úkor Palestinců, kteří obývali několik století území, jež kdysi patřilo Židovskému království. V té době byli teroristé hlavně na straně Židů - Haganach, Irgan, Stern a podobně. OSN si prostě tímto způsobem umyla ruce nad holocaustem a nechala na Izraeli, ať se o sebe postará sám.

V letech 1949-53 ČSR jako jedna z mála zemí dodávala do Izraele tanky, latedla, ruční zbraně a munici. V roce 1951 dokonce na VVP Doupov probíhal pod vedením zkušených frontových velitrelů (např. generál A. Sochor) výcvik izraelských vojáků.

V roce 1953 zahájil Stalin v SSSR likvidaci Židů jako třídních neřátel a my, jako věrní vazalové, jsme se připojili. Během dvou let od nás nuceně odešlo 60% Židů, co přežilo 2.SV. Vrcholem byla poprava Slonského a Klementise z ÚV KSČ - byli Židé a obvinění ze sionismu nebylo těžké vymyslet. Od té doby do roku 1990 náš tisk považoval Izrael za agresory a vrahy, zatímco jejich protivníci byli nevinné oběti.

To, co se děje teď, je souběh více krizí:
  • 1. Hamás vyhrál demokratické volby, ale nikdo ho nechce za partnera - z pohledu naší civilizace se ani nedivím.

2. Hizballáh ztratil kredit a přestalo o něm být slyšet. Jejich způsob myšlení je vede k řešení typu "už to, že je vyprovokujeme k akci, je naše vítězství a hlavně: tím, že je vystavíme mezinárodnímu tlaku, vyhráváme".

3. Izrael se snažil dodržet mírové dohody a 3 roky počítal oběti v autobusech, kavárnách a jinde. Najednou strana, která je nedodržuje, prohlásí - Izrael je třeba zničit -> viz Hamás - a je podpořen Íránem, který říká to samé.
    Výsledek - Izrael ztrácí trpělivost, připraví se a čeká na záminku. Kdyby Hizballáh nebo jiná organizace Šalota zastřelila, nestalo by se nic. Ale únos po pečlivé přípravě? Záminka je na světě a Izrael je podle mého názoru oprávněn k akci. A bude zle. V celém regionu není vojenská síla schopná izraelskou armádu zadržet.
A pánové - objektivita zpravodajství? Po 11. září přestala, co se celého Středního Východu týče, existovat.

Já osobně stojím na straně Izraele. Proč? To je na delší psaní, ale hlavně proto, že za okolnosti svého vzniku nemůže a navíc si myslím, že projevil v minulosti dost poctivé snahy v uklidnění celého regionu.

Zatím nashle a někdy příště se zase ozvu.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

I já jsem v tomto směru na straně Izraele a invazi schvaluji.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Drahý Neferite Sr., stále držíme palce k brzkému a zdárnému uzdravení. A děkujeme Jr. za udržování spojení.

Ve své pýše si dovolím ke Tvému vyjádření, s nímž souhlasím, doplnit několik mých skromných postřehů.

1. Českoslovnsko jistými nepříliš známými kanály dodávalo i před rokem 1953 zbraně také Arabům. Dodnes se samopal palestinskou arabštinou řekne Brno:) Z tohoto dualismu vyplývá naše zvláštní postavení, kdy nám relativně dost věří obě strany konfliktu. Byl obrovský hřích, že toho Havel a Dinsbýr nedokázali v letech 1994-1995 využít! V obdobném postavení jsme vůči Kubě... (z tohoto titulu mi naskakují pupínky kdykoliv slyším slovo jednotná zahraniční politika EU:)

2. V oblasti je jedna jeidná síla schopná čelit Izraelské armádě, ale tuším, že se do toho VII. (doufám,že si nepletu číslo) flotile US Navy nebude chtít:)

Můj postoj se velmi blíží Dalcorovu a Neferitovu:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Ještě k tomu únosu izraelského vojáka, o kterém se zmiňoval Geralt:
Opravdu zaútočili Palestinci na izraelskou armádu?
(Upozorňuji, že sem tento link dávám jako zajímavost, ne kvůli nějaké souvislosti s mými názory.)
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Ajantis: Mám pocit, že autor nemá židy zrovna v lásce, stačí se podívat na ty další články. :-)
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Ajantis: no jo, zvědavec, jeden z opravdu humorných a objektivních zdrojů informací a názorů, vtipnější už snad je jen http://www.odpor.org ;-)

a jen tak mimochodem, v tomhle konfliktu fandím Izraelcům, oni moc dobře vědí, jak s těmi prasaty jednat
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Moje matka má ne tu palestinskou krizi vlastní názor a to názor velice jednoduchý a dnes velice jednoduše proveditelný. Vyřkla ho dívaje se ne Tel. noviny: "Arabové blbí! Atomovku na ně a byl by klid!"

Co se mě týče, já jsem neutrální :lol:
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Zamčeno

Zpět na „Archivy“