Sci-fi nebo fantasy ?

Centrum kultury města Sigilu, kulturní všehochuť ze všech sfér.

Moderátor: sevencreature

Odpovědět

Sci-fi nebo fantasy ?

Sci-fi
8
12%
Fantasy
31
46%
Žánr nerozhoduje
26
39%
Nesnáším obojí
2
3%

Celkem hlasů: 67

Melkhior
Sigilan

Příspěvek od Melkhior »

petruschka píše:melkhior: nemůžeš lidem cpát to, co nechtějí - neuspěješ. lidi chtějí x-tou variaci na vyluhovaný tolkiení čajíček, není to tak, že by to do nich spisovatelé hustili pod tlakem. pokud klesne poptávka, klesne i nabídka a začnou se hledat boční cestičky pro alternativní fantasy. masa bude vždycky masa a její vkus bude fádní... jistě, srát tě to může, jenže nedocílíš ničeho jiného, než vlastního znechucení :)
Ano máš pravdu, je zbytečné se nad tím rozčilovat. Dokud budou lidi číst Tolkienovskou fantasy tak ji spisovatelé budou psát. Vadí mi to, ale co s tím nadělám :-(
"Vítězství nevyžaduje komentář. Prohra žádný nedovoluje."

"Císař se pro nás hrdinně obětoval a trpí už sto století. Není větší cti než mu tento dar opětovat."
Melkhior
Sigilan

Příspěvek od Melkhior »

MCZ píše:Víš problém je v tom, že pro každého je to "správně" jinak (lidi jsou přeci různí, a malý citát: "Yes, we're all individuals!" - dav :-D ) a neříkám, že právě Tolkien-fantasy považuji za tu jedinou správnou možnost, ale rozhodně neříkám, že to správná možnost není. Může jich totiž být více a o to je větší šance, že si každý najde to své ;-) .
Ano pro každého je to správné jinak. To co mi vadí je, že se mnozí příznivci Tolkiena chovají dost arogantně - prostě pro ně píše správně jedině tolkien a nikdo jinej (např. jsem někde četl zhruba tohle: ...nejlepší fantasy psal tolkien a nikdo ho nepřekoná...) Ať si ho čtou, to co mi vadí je ,že se chovají, jako by nic lepšího nemohlo existovat.

"Císař se pro nás hrdinně obětoval a trpí už sto století. Není větší cti než mu tento dar opětovat."
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Melkhior: Proč Ti to vadí :roll: ? Mě je fuk, co lidi čtou za fantasy...
EDIT: No a jim zase může lézt na nervy, že říkáš, že Tolkien není the best ;-) to je na individuálním vkusu jedince, co pojme za své a co ne ;-) tady "objektivní pohled" neexistuje 8-)
Naposledy upravil(a) Sadako dne 14.10.2005 20:17, celkem upraveno 1 x.
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Melkhior píše:Ano máš pravdu, je zbytečné se nad tím rozčilovat. Dokud budou lidi číst Tolkienovskou fantasy tak ji spisovatelé budou psát. Vadí mi to, ale co s tím nadělám :-(
Nevidím důvod proč by ti to mělo zas tak vadit, když jsi sám jmenoval pro tebe zajímavější spisovatele, co dle tebe píšou lépe, z čehož plyne, že existuje i literatura, která vyhovuje také tobě - můžeš případně si stěžovat pouze na to, že jí je málo.

Buď trochu sobecký a o ostatní se nestarej 8-) .
Melkhior
Sigilan

Příspěvek od Melkhior »

Vampiria píše:Melkhior: Proč Ti to vadí :roll: ? Mě je fuk, co lidi čtou za fantasy...
EDIT: No a jim zase může lézt na nervy, že říkáš, že Tolkien není the best ;-) to je na individuálním vkusu jedince, co pojme za své a co ne ;-) tady "objektivní pohled" neexistuje 8-)
Vadí mi to proto, že odevšad slyšíš jak je LotR úžasnej, skvělej (další superlativy doplňte dle vlastního uvážení 8-) ). Což mě, ani nevím přesně proč, dost štve. Ať si ho čtou a opěvují, ale mimo dosah mých smyslů.

Jo ať mi nelezou na oči (na uši, na nos... :-) ) a já budu hned spokojenější. Jěšte aby tak vycházelo víc spisovatelů jako Gaiman, Miéville i Asher a budu blahem bez sebe. 8-)

CrowX
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CrowX »

Tak ja sa čiastočne k tebe pridám, pretože LOTR sa mi tiež až tak moc nepáčil, resp. na prvé čítanie OK, ale potom už je proste nič moc - LOTR bol napísaný pre masy, ktoré chceli niečo ako Hobita, a tak po tlaku vydavateľstva napísal LOTR, pričom jeho životnou snahou bol Sillmarilion - kniha x-krát lepšia ako trápny LOTR - na LOTR btw. najviac neznášam hobitov :-D
There is a limit to stupidity.
182
yenn
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

CrowX píše:LOTR sa mi tiež až tak moc nepáčil, resp. na prvé čítanie OK, ale potom už je proste nič moc
Každý pes, jiná ves. U mě je to přesně naopak: s každým dalším přečtením se mi líbí více.
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Saruman
Dabus

Příspěvek od Saruman »

to Melkhior: Hraješ si na bůhvíjak velkého inteligenta a znalce, který má ze všech nejlepší vkus, a přitom jsi jen obyčejný dogmatik. Neschopnost příjimat názory jiných je největší překážkou na cestě k poznání.

Navíc, bez Tolkienovy tvorby by nebyla ani tvorba Gaimana, Mievilla a Ashera. Minimálně ne taková, jakou ji známe...
If king at noon says it's night,
Exclaim: Behold! the moon, the stars!

Persian saying
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Melkhior: No mně se LotR opravdu líbil - četl jsem ho sice jen dvakrát (kdysi dáááávno a pak před tím, než začali promítat filmy) - a pokaždé, jsem zneužil toho, že ho četl někdo jiný (bratr, kamarád) a prostě to četl zároveň :-)

Nejsem sice odvázanej z toho, že tolik lidí považuje Tolkiena za novou bibli, ale žíly mi to netrhá. Každej má někdy nějaké oblíbené autory a čase se to může změnit.

Ale proč sem vlastně píšu? Jo, chtěl jsem jen uvést podle mého názoru nejlepší sf kterou jsem kdy četl (nejlepší - taky z toho důvodu, že si na další vynikající momentálně nevzpomínám):

Alfred Bester - Hvězdy můj osud.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
SneZhulak
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SneZhulak »

LotRa sem četl poprví ve 3tí třídě. Paráda. Od té doby sem ho četl tak 4krát a určitě si zase jednou přečtu. Ale nepovažuju ho ažý za zas tak nepřekonatelného, jak někdo říká. fakt ale je, že je to asi nerozšířenšjší a v průměru nejoblíbenější fantasy.
težko pochopit, že chápu vše, protože mi nezbýva nic jiného než nechápát nic
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Jediný rozdíl mezi LotRem a ostatními fantasy je ve velmi propracovaném prostředí (historii, jazicích apod.). Proto mám taky mnohem radši Silmarilion.
Například příběh je podle mě mnohem lepší v Zaklínačovi.
SneZhulak
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SneZhulak »

AlieN: Přiběh vypadá slabý pro to, že tak dneska vypadá každá 3tí fantasy. Ale ve své době byl tolkien první co napsal příběh tohoto typu. Že ho od něho plno lidí op....vzalo inspiraci je druhá věc.
Nemůžu ani souhlasit s tím, že propracované prostředí je jediný rozdíl, není jich sice moc, ale tím taky není vinen tolkien.
Silmarilion je ale lepší, v tom máš pravdu. :-D
težko pochopit, že chápu vše, protože mi nezbýva nic jiného než nechápát nic
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Jo máš pravdu že LotR byl první a většina pozdějších fantasy spisovatelů jen opisovala, ale ja jsem ho popisoval z pohledu dnešního čtenáře a to, že dnešní fantasy jsou v mnohém pouhé kopie ještě neznamená, že to jsou horší knihy (to jen Tolkien byl v některých ohledech lepší spisovatel, protože to všechno vymyslel).

btw: hlavně kvůli identičnosti prostředí v těchto knihách (všude samí elfové, kouzla, ... ) mám raději sci-fi, kde téměř každá kniha je naprosto odlišná od těch ostatních.
CrowX
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CrowX »

Asi tak pred pol-rokom som si znovu prečítal Hobita a zistil som, že sa mi páči viac ako samotný LOTR. Ja Tolkienove siahodlhé opisy moc nemám rád - stráca sa tým sila príbehu.
There is a limit to stupidity.
182
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Já teď Hobita čtu. Sice šnečím tempem, ale čtu :-D .
Silmarillion ještě ale před LOTRa rozhodně nestavím - není tak propracovaný a spousta informací schází / popř. je chybná (rozumějte "nekompatibilní s jinými podanými informacemi" ;-) ), a není tedy ucelený.
Odpovědět

Zpět na „Scéna mořského vánku“