Mezinárodní organizace(EU, NATO, OSN...atd.)

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět

Je mezinárodní sdruživání prospěšné?

Rozhodně ano
6
21%
Většinou ano, ale ne vždy
10
36%
Jak kdy
8
29%
Moc užitečné mi nepříjde
1
4%
Rozhodně ne!
3
11%

Celkem hlasů: 28

Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Lerek píše:Jab: čili shrnuto, spojení NATA s OSN by směřovalo k světové nadvládě euroamerické civilizace... a to není marná představa
Pokud by to znamenalo liberální svět, kde jsou snadno přijímány nové myšlenky i kultury, tak by mi to ani nevadilo. Ale asi máme každý trošku jinou představu o tom, co je to "Evropa". Abys pochopil, jak to myslím já, tak doporučuji Rémi Brague, Evropa římská cesta. A mohu tě ujistit, že autor to myslí nanejvýš liberálně (ač to kvůli tomu Římu tak nemusí vypadat). 8-)
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Myslím, že Lerek touží spíše po nějaké rekonstrukci Třetí říše ;-)
Jinak největší současný světový agresor je nejmocnější stát na světě, tomu by se hrozilo špatně kdkyoliv... :roll: (záměrně kontroverzně řečeno :-)
Vallun
Dabus

Mno

Příspěvek od Vallun »

Spojení Nata a OSN, ač je stejně iluzorní z faktických důvodů - vši členové NATO jsou v OSN.., by stejně moc nepomohlo protože cca 85% amrády by bylo, 12% procent ruci a jen 3% černoši a v Africe by bílí vojáci měli zbytečně větší ztráty a jak nás historie již poučila, tak absolutní technická a letecká nadvláda nestačí...:/

Současný stav je takový, že v Africe zasahuje OSN prostřednictvím Západoafrické organizace, která dodává vojáky správné barvy a zdání toho, že to řídí sami Afričané - proto je to podstatně lépe přijímáno, i když klíčové služby - informace, doprava (mdoerní armáda ej závislá na doprtavě, jak pochopil již Napoleon), speciální operace - jsou prováděny platformami Francie, UK a USA...

Mimo Afriku je taková spulupráce těžší, neb LAtinská AMerika je relativně momentálně bezproblémová, ačkoliv v případě konfliktu - pravděpodobně občanského původu, s možnou ingerencí drogbaronů nebo zahraničních vlád, moc nelze dohadnout co by kdyby.

Centrální Asie - býv. SSSR je rovněž problematický, ale vliv Ruska by byl klíčový. Pokud by nebyla angažována Čína, ale ona by byla vždy:/, tak by se dal předpokládat obdobný vývoj jako v Africe - tzn. Rusko jako regionální hegemon pro forma ve spolurpaci s někým, pravděpodobně Kazachstánem by zasáhl, za tiché pdopory "nato". Ovšem vliv číny z toho činí spektakulár.

JV Asie - jde o příliš velké a silné státy - Indonésie a Filipíny především (jako onhiska problémů) aby bylo možno najít jasnou cestu, ale boecně vzato Austrálie plní funkci lokálního garanta bezpečnosti a protože jde o býv. britskou državu, tak téměř jistě neselže.

Nakonec jsem si nechal Arabský svět - tady je těžké něco podnikat, páč Arabové se snaží tvářit a být suverení, ale jak je vidět na Iráku, ještě se zatím Amíků bojí natolik, aby otevřeně vystoupili, kdyby lae měl nějaký íránský představitel rozumnou pro arabskou retoriku, získal je an svou stranu, tak tu máme obrovský problém, protože Írán několik nucleárů má!
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab píše:
Lerek píše:Jab: čili shrnuto, spojení NATA s OSN by směřovalo k světové nadvládě euroamerické civilizace... a to není marná představa
Pokud by to znamenalo liberální svět, kde jsou snadno přijímány nové myšlenky i kultury, tak by mi to ani nevadilo. Ale asi máme každý trošku jinou představu o tom, co je to "Evropa". Abys pochopil, jak to myslím já, tak doporučuji Rémi Brague, Evropa římská cesta. A mohu tě ujistit, že autor to myslí nanejvýš liberálně (ač to kvůli tomu Římu tak nemusí vypadat). 8-)
Tu knihu neznám, ale díky za doporučení:)

ALe na Tvém příspěvku se dá krásně ukázat základní paradox současné (ideální) západní civilizace, my se nacházíme ve stavu/zřízení, který se nazývá "LIBERÁLNĚ-DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT IV. GENERACE" - jeho podstatou je pluralitní respektování odlišných zvyklostí a kultur, stejně tak jako názorů, přesvědčení a vyznání druhých.

Domnívám se, že je to krásná vznešená idea a hodnota, kterous tojí za to chránit, jenže respektovat jí znamená uznávat právo druhých usilvoat o její zničení, nebo minimálně vyznávat hodnotový systém zcela neslučitelný s tímto systémem - klasický případ muslimů ve Francii - poukazují na své ústavní právo nerespektovat právní řád (dovedeno ad absurdum) - ale takovouto argumentaci již u nás prosazovala advokátka cikánů (teďsi nevzpomenu na jméno, takováta tlustá, co kvuli romum hrozí věčně Strasburghem:)...
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Domnívám se, že je to krásná vznešená idea a hodnota, kterous tojí za to chránit, jenže respektovat jí znamená uznávat právo druhých usilvoat o její zničení, nebo minimálně vyznávat hodnotový systém zcela neslučitelný s tímto systémem - klasický případ muslimů ve Francii - poukazují na své ústavní právo nerespektovat právní řád (dovedeno ad absurdum) - ale takovouto argumentaci již u nás prosazovala advokátka cikánů (teďsi nevzpomenu na jméno, takováta tlustá, co kvuli romum hrozí věčně Strasburghem:)...
Takhle extrémně jsem to zase nemyslel. Je jasné, že se každá menšina musí do určité míry přizpůsobit. A je též jasné, že naprosto nekontrolované přistěhovalectví přináší problémy.
Podstatou Bragueho díla jest to, že Evropu dělá Evropou právě ona otevřenost vůči cizím myšlenkám. Že je jen jakousi formou a ne ustálenou konstrukcí. Sama má své kořeny mimo sebe samu, mimo svou historii (židovství/křesťanství a Řecko). V tomhle (v otevřenosti) tedy vlastně navazuje na Řím. Autor je křesťan, čili do toho ještě míchá svou víru atd.
Jestli chceš, můžu ti to poslat. Mám to jak ve formě původního textu, tak z toho mám i svůj krátký konspekt. Ovšem je poměrně vydařený (alespoň mi to tak bylo řečeno :-) ).
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Jab: velice bych ocenil obé, jak tvůj konspekt, tak původní text (doufám, že je to aspoň v nějakém smířilivém jazyce typu angličtina)
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

já tuším, jaks to myslel:) jen poukazuji na slabiny toho systému, respektive na meze užití. Protože v emzinárodním kontextu (ale tento kontext má svoji alegorii ve vztahu k menšinám) vidím tři možná řešení:

a) Římské (podle vzoru antického Říma) nedělat nic, kochat se tímto a enchat se převálcovat jinými ideemi, napůl zuevnitř napůl z venčí.

b) Nutit ostatní, aby ji přijali také za svou, čímž ale popíráme její podstatu.

c) Masarykovo řešení na zákaldě mého hodně oblíbeného citátu: "Idea nejčistší humanity nezakazuje, nesmí zakazovat obranu." Prostě natrdo říct, že práva znamenají rovněž povinnosti, a svobody rovněž zodpovědnosti - jenže je problém, že paternalistický socilistický evropský "stát" odmítá o povinnsotech kohokoliv mluvit:(
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Měli byste to mít oba na mailu. ;-)

Vallun: Jo no, tak nějak ty možnosti jsou. I když jsi to trošku zamlžil. ;-)
Jednak je přístup, kdy jsou brány všechny kultury jako rovnocené. Dalším přístupem jest to, kdy ostatní musí chtě nechtě přijmout kulturu dominantní a třetí metodou je tzv. "tavící kotel". Tím míněno, že ostatní kultury obohatí kulturu dominantní tím, co je alespoň nějakým způsobem kompatibilní.
Tavicí kotel je samořejmě kompromis a ten nemusí být vždy vhodný. Někdy je opravdu vhodné přistoupit na existenci několika pararelních způsobů života a někdy zase každý kompromis může naprosto zničit kultury dominující a tím i určitý řád ve společnosti.
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Jab: díky moc, na jistých webech bude zase veselo

"tavící kotel" je velice specifická a jen v několika málo případech použitelná metoda, protože vždy poškozuje a ničí dominantní kulturu, protože některé minoritní kultury mají silně roztahovačný charakter
Naposledy upravil(a) Lerek dne 14.1.2006 23:41, celkem upraveno 1 x.
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab píše:Měli byste to mít oba na mailu. ;-)

Vallun: Jo no, tak nějak ty možnosti jsou. I když jsi to trošku zamlžil. ;-)
Jednak je přístup, kdy jsou brány všechny kultury jako rovnocené. Dalším přístupem jest to, kdy ostatní musí chtě nechtě přijmout kulturu dominantní a třetí metodou je tzv. "tavící kotel". Tím míněno, že ostatní kultury obohatí kulturu dominantní tím, co je alespoň nějakým způsobem kompatibilní.
Tavicí kotel je samořejmě kompromis a ten nemusí být vždy vhodný. Někdy je opravdu vhodné přistoupit na existenci několika pararelních způsobů života a někdy zase každý kompromis může naprosto zničit kultury dominující a tím i určitý řád ve společnosti.
Pokud sem to zamlžil, tak neúmyslně a omlouváms e za to, ale bylo to způsobeno mým převážně mocensko-bezpečnostním náheldem na věc.

Tavící kotel (tyglík) kultur je ve formě ochrany multikulturalismu již současní naší civilizace, takže bych to neviděl jako zvláštní možnost. Sáms vhodně poznamenal, že naší velikou výhodou je schopnsot přijímat myšlenky z okolí (proto ostatně jsme tam kde jsme:) Ten rovnocenný resp dominantní přístup ale odpovídá přesně tomu, jak jsem to rozdělil já (jaké dělení jsem uvedl) kdy dominance jedné kultury je jinak vyjádřena sub b) a rovnsot kultur vyjádřena sub. c)
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Jab: Mezi možnostma přístupu, tak, jaks je pojal ty, podle mě nejde vybírat, ale musej se - jaksi - použít všechny současně. Jak ta liberální stránka, tak ta donucovací i ta "tavící"... Ta třetí možnost sama o sobě možná zní nejrozuměji, ale jen v případě, že de opravdu o KOMPROMIS. Jen rozevřít náruč jiným myšlenkám a jejich vpuštění do naší kultury kompromis neznamená. Slučování musí fungovat oboustraně a na to je třeba určitej tlak, kterej iniciuje ten potřebnej dialog. (Samozřejmě to myslim jinak, než lerek, ale snad je to jasný. Sem teď trochu mimo.)

Vallun:

Nato - Jasně, já nevyvracim, že stát potřebuje armádu, ale nemyslim si, že lidi potřebujou stát... :-)

Rum - to s tim čajem je trochu vyhrocenej příklad, ale kdyby měl 40% procent, tak bych klidně pil i ten čaj :-D
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Hamster: z mého pohledu je jen možnost B přijatelná, protože vezmu-li kulturu jako něco, co vzniká, vyvýjí se a zaniká, tedy něco podobného živému organismu, potom se tedy musí bránit tomu, aby nebyli její pilíře podkopány nemocí zanesenou dovnitř a tlakem z vnějšku - pakliže má fungovat tolerance, tak musí být bezvýhradně oboustranná
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Lerek: Sorry, já biologii nerad... :roll:
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Hamster píše:Lerek: Sorry, já biologii nerad... :roll:
sociální darwinismus to je moje ;)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Lerek píše:Hamster: z mého pohledu je jen možnost B přijatelná, protože vezmu-li kulturu jako něco, co vzniká, vyvýjí se a zaniká, tedy něco podobného živému organismu, potom se tedy musí bránit tomu, aby nebyli její pilíře podkopány nemocí zanesenou dovnitř a tlakem z vnějšku - pakliže má fungovat tolerance, tak musí být bezvýhradně oboustranná
Předpokládám pak, že existují vyšší a nižší kultury. A s nimi spojená vyšší a nižší etnika. Musíme si tedy dát bacha, abychom nebyli smeteni bojovnými národy východu. Jo, tohle už jsem někde slyšel. Ten pán který to říkal skončil sebevraždou. Pod troskami města, které bylo před jeho příchodem centrem jedné z nejvyšších kultur. Města, které po staletí žilo z nových myšlenek ze střetávání, potýkání ale i stýkání a slévání s jinými kulturami.
Nad troskami, které jsou jeho jediným dílem vyrostlo nové město. Město, které opět těží z liberalismu.
Nechápu, proč mluvíš o toleranci. Tolerance je velmi široký pojem, který má ale samozřejmě i své meze. Rozhodně to ale neznamená fanatickou obranu kultury, která právě onou fanatickou obranou ztrácí svůj obsah. Či lépe řečeno formu.
Anglosaská společnost celá staletí těží z přívětivosti k cizím myšlenkám. A Prosperuje. Narozdíl od toho pána, který ukončil svůj život pod mrtvolou jediného způsobu, jediného lidu a jediné říše.. eintopf.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“