Blasfémie a svoboda slova

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Ajantis_CG_thief píše:7c: docela hezká myšlenka- kdybys to řekl v Německu před 70ti lety, nikdo nezapálí ambasádu, prostě Tě zastřelí.
No ale Mohamed už taky pár let nežije... No když to řekneš o něm, tak tě zastřelí i dneska :lol:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

sevencreature píše:No ale Mohamed už taky pár let nežije... No když to řekneš o něm, tak tě zastřelí i dneska :lol:
Jo, kdyby mohli, zastřelili by Tě hned.
"Dneska"... ve světě existují jisté odlišnosti- ve vývoji, myšlení, kultuře.... to, že je u nás něco "dneska", neznamená, že je to "dneska" na celém světě. Prostě myšlení arabského světa je jiné- ostatně celá jejich kultura je mnohem více spjata s náboženstvím.
My, kteří se označujeme za tu tolerantní, vyspělou civilizaci, bysme se měli pokusit to apoň trochu pochopit, a než něco plácneme/napíšeme/namalujeme, zamyslet se, co to může způsobit a jak to budou akceptovat "ti druzí". A ne se jen ohánět naši "svobodou projevu".

EDIT:
"Do boje o princip svobody slova se pustil nejčtenější íránský deník. Vypsal konkurz na nejlepší komiks o holokaustu. Reaguje tak na obhajobu evropského tisku, jež zveřejnil karikatury islámského proroka Mohameda.
Deník Hamšahrí tvrdí, že jde o zkoušku toho, kam až může zajít svoboda slova, kterou evropské deníky odůvodňovaly otištění karikatur."
Hehe :-)
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Ajantis_CG_Thief: To mi přijde jako ustupování násilí - problém není v tom, že jsou věřící etc., ale IMHO v tom, že pár kreténů tam zfanatisuje dav lidí, kteří jsou na tom tak blbě, že nemají co ztratit a ti pak dělají pitomosti. A ustupovat nátlaku..to by nám za chvíli takováhle lůza běhala po hlavě..

EDIT: Na ten komix o holocaustu se moc těším :-D

Haha, některé z myšlenek mého bratra:
"oplotit to a naházet jim tam pár bomb, aby ty svině muslimský pokapali"
"nemůžeš jim prostě věřit, alláh tohle, alláh tamhle a bodne ti to kudlu do zad"
"škoda, že je nevymlátili už křižáci, byl by pokoj"
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: bráška je trošičku radikální :lol:
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Vampiria: "ustupovat tlaku"... eh?
Prostě pár Dánů urazí (ať už pro slávu, peníze nebo z blbosti) náboženské cítění muslimů, ti začnou demolovat dánskou ambasádu a demonstrovat v Dánsku, načež je policie bude rozhánět...
Nic zvláštního, akce a reakce. Na světě se dějí i horší věci.
Jak už jsem psal, i pro mne je svoboda projevu důležitější. Ale když ji někdo použije takhle, ať se pak nediví, k čemu to vede...
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 7.2.2006 14:26, celkem upraveno 1 x.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Ajantis_CG_thief píše:"Do boje o princip svobody slova se pustil nejčtenější íránský deník. Vypsal konkurz na nejlepší komiks o holokaustu. Reaguje tak na obhajobu evropského tisku, jež zveřejnil karikatury islámského proroka Mohameda.
Deník Hamšahrí tvrdí, že jde o zkoušku toho, kam až může zajít svoboda slova, kterou evropské deníky odůvodňovaly otištění karikatur."
Hehe :-)
A já se vsadím, že se proti tomu tolerantní Evropa ohradí, ALE nikdo nepůjde s pochodní v ruce na Iránskou ambasádu.
Žralok, který štěká, nekouše.
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Ajantis_CG_Thief: Ustupovat nátlaku jsem myslela, že by se jim pak politici začali nějak omlouvat etc. 8-)

A co na pan Cheval :twisted: ?
http://www.sweb.cz/staniceZOO/cheval/ch70.htm
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

drake127 píše:A já se vsadím, že se proti tomu tolerantní Evropa ohradí, ALE nikdo nepůjde s pochodní v ruce na Iránskou ambasádu.
Osobně si to myslím taky. I když nebude to ani tak zkouška pro Evropu, jako spíše pro izraelské radikály. Jsem zvědav, jak to oni budou komentovat....
Ale zase už jsme u toho stejného- všichni na světě nejsou stejní jako my, všechny společnosti nejsou stejné jako ta naše!
To bychom měli pochopit.
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 7.2.2006 14:35, celkem upraveno 2 x.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Vampiria: Jo, trochu radikální je, ale ne až tak moc :lol:

Ajantis: Takže je normální zabít někoho kvůli tomu, že něco napíše/řekne? Teď nemluvím o morální nebo etické otázce - to si může každý řešit jak chce. Ale o právu a zákonech.

Ty namaluješ Mohameda. Máš na to právo. Je to možná morálně špatné, protože tím urážíš muslimy. Uvidí to muslim, přijde k tobě domů a usekne ti hlavu. Nemá na to právo - jde do vězení. Hádám, že morálně to bylo pro muslima správné a každý immám by ho nejspíš ospravedlnil a pochválil.

Edit: Comics o holocaustu je mi volnej - pokud to bude dobře propracované... Ale vzhledem k okolnostem - pomsta Evropě - to bude asi shit.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Bodkin
Sigilan

Příspěvek od Bodkin »

No je sice pěkné, že jejich myšlení není stejně "Dnešní" jako to naše, ale mnohem horší je, že jejich vybavení je stejně "Dnešní" jako naše.

Tak například pro srovnání s křížovými válkami, rytíři si jeli pro prachy, nějaké to uzemí a zabalili to do náboženských řečiček. Takže to vlastně byla dobyvačná a kořistnická výprava, stejná jako každá jiná. Zabijeli se ozbrojenci, zabijeli se neviní, ženy se znásilňovali a děti jedli.

Ovšem muslimský postoj, který někteří označují za jejich "Křížové výpravy" postrádá, z mého pohledu několik věcí, které se nedají srovnat.

Tak za prvé : Zatím to nevypadá, že by šlo o peníze nebo území. Je to čirý fanatismus a jako takový je špatný, jako každý fanatismus.

Za druhé : Jak jsem už psal, velký rozdíl je v tehdejším a dnešním vybavení a technologii. Křižáci neposílali, povozi plné lidí naložené výbušninou, nebo alespoň hořlavinou na velký Hašášišlovský bazar, kde uhořelo několik tisíc lidí.

Za třetí : Křižácké výpravy byly prosté války, kde proti sobě šli ozbrojení muži, a když jedni prohráli odneslo to obyvatelstvo. Ovšem jejich "turbanové války" nejsou žádná válka, jde jen o teroristické útoky, při nichž není možná obrana civilního obyvatelstva. Není totiž možnost, že by se v přímém střetu setkali jednotlivé strany a vítězný "tým" si šel pak pohrát s nebohými civilisty. Z toho vyplívá, že pokud by rozpoutaly válku, plnou tanků, letadel, vojáků, tak ano proč ne, je to jejich "právo", ale mstít se někomu za něco co neudělal, jen proto, že se nemůže chránit a je proto snadnější cíl, mi příjde jednoznačně špatné a ubohé.

Tímto se nechci zastávat křižáckých tažení, byla to válka stejná jako každá jiná, ale nelíbí s mi přirovnávání křižáků s teroristy. Čověk, který toto tvrdí, dle mého názoru postrádá soudnost.
SKOČTE ŠIPKOU DO MUŠLE, JEZTE KAŠI S MRKVÍ.
JENOM JÁ JSEM NAŽIVU; VY JSTE VŠICHNI MRTVÍ.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

7c: ale já neříkám, že je to správné, že muslimové kvůli tomu demolují ambasády. Ani že je špatné, že si člověk v Evropě může říct/napsat co chce.

Jen říkám, že ve světě to tak chodí, každý, kdo trochu uvažuje, ví, že po jeho akci bude následovat reakce. A to, co se děje, nejni vůbec nic neočekávaného. Jestli to za to zúčastněným stranám stojí, ať si zodpoví ony.
Já také nebudu chodit ověšený zlatem a s kufrem plným peněz v noci po tmavých koutech Prahy... a to se nezastávám těch zlodějů a násilníků, kteří tam v noci řádí...
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Bodkin: Asi tak nějak - ohledně těch křižáckých válek. Když jsem o nich psal, tak jsem chtěl zdůraznit, že o náboženství tu nešlo v prvním místě - ale prostě o území, kořist a podobně. No dobře muslimům možná šlo o to šířít víru mečem a ohněm, ale o tom toho zas tolik nevím.

Ajantis: No tohle je tu asi každému jasné :wink: Že muslimové budou reagovat tak jak reagují. Já jsem to tedy považoval celkem za samozřejmé. Jenže tady je Evropa. Ty taky nepůjdeš do mešity obutý, tak ať muslimové neočekávají, že tady budeme zakazovat lidem svobodu projevu. Tj. my ctíme zvyky v jejich zemi a oni naše v našich zemích.

Ach jo, to je taky blbě řečeno. Asi je těžké vysvětlovat muslimům, že Islám není smysl světa, života a rozhodně to není něco, čím by se Evropa měla řídit :-?

Teď nemám moc (vůbec) přehled o islámských zemích - jak to tam je s odlukou církve a státu (zákonů)...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Křížové výpravy nevypadaly tak, že proti sobě šla armáda Evropy a muslimů a kdo vyhrál, odešel pokojně domů. Křižáci prostě šli a rabovali všechno kolem, co jen potkali- zabíjeli civilisty, vypalovali města... dokonce i svých spojenců.
Ty výpravy ale inicioval někdo jiný, ne ti vojáci. A jste si jisti, že tomu nešlo vůbec o víru, o náboženství? To si já říct netroufám.
Ovšem uznávám, že počet mrtvých byl nižší, než by byl dnes při nukleární bitvě. To ale na podstatě té války nic nemění.
Ostatně ti, kteří teď ničí ty ambasády, žádné nukleární zbraně nemají, neměl je ani Irák či Afghánistán. Zato je má Severní Korea...
sevencreature píše:Asi je těžké vysvětlovat muslimům, že Islám není smysl světa, života a rozhodně to není něco, čím by se Evropa měla řídit :-?
Jo, tohle je problém... holt se musíme snažit nějak to jejich radikální období přežít, pokud možno v míru ;-) A karikatury s Muhamedem prostě nejsou to nejlepší řešení :-/
sevencreature píše:Teď nemám moc (vůbec) přehled o islámských zemích - jak to tam je s odlukou církve a státu (zákonů)...
Tohle je stát od státu, ale v naprosté většině států nejni šarí´ia (islámské právo) výlučným pramenem práva. Většinou je spíše doplňkové.
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 7.2.2006 14:50, celkem upraveno 2 x.
Bodkin
Sigilan

Příspěvek od Bodkin »

Ajantis : Já to taky tak moc nemyslel, krom toho, že jsem nepsal, že po střetu s ozbrojenci šli domů, tam jsem psal, že šli po civilním obyvatelstvu, chtěli plenit a pálit. Měl jsem v úmyslu jen říct, že taková srovnání nejsou naprosto vhodná. Krom toho církev byla zkažená a zvrhlá, jak každý s oblibou tvrdí a ohání se s tím, takže jim o náboženství ani jít nemuselo
SKOČTE ŠIPKOU DO MUŠLE, JEZTE KAŠI S MRKVÍ.
JENOM JÁ JSEM NAŽIVU; VY JSTE VŠICHNI MRTVÍ.
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

http://comix.spaceport.cz/index.php?id=2412
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Sranda prostě musí být, i kdyby fotra věšeli a Mohamedovi plnovous holili :-D
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Bodkin: jo, má omluva, já to nedočetl úplně pozorně :oops:

Muslimové by jistě rádi bojovali s tanky atp., ale oni bohužel žádné nemají, tak bojují tak, jak mohou... přece se nevzdají bez boje.
Ale také se mi ten způsob vůbec nelíbí.

EDIT: Vampiria: nj, tak do vypadá, když je předmět humoru důležitější než jeho kvalita ;-) Ale je to fakt ošklivej Mohammed :lol:
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“