Nové poměry v polských školách

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun: Jen ty jsi mne zde zatím označil za liberála. Já pouze řekl, že se s marxisty v této otázce shoduješ... To myslím v tom smyslu, že se s marxisty v této otázce shoduješ. Co se týče výkladu tvého výroku, tak tenkrát tuším padl v kontextu individuálního názoru člověka. Tedy ne - respektování rozhodnutí. Spíše bych to chápal jako Hobbsovské přijmutí rozhodnutí za své. Pokud jsi to tak nemyslel, tak na to zapomeň.
Nicméně s tím řazením konzervatismu k oněm ostatním ismům jsi svému prohlášení nasadil korunu...
Tvoje argumentace je občas skutečně smrtící. Možná bys mne, obyčejného člověka, mohl trochu šetřit, protože třeba na tohle opravdu není v mých skromných silách reagovat.

EDIT: Co máš pořád s tim mlácením? Já taky kočky nepovažuju za mně rovné lidské bytosti a nekopu do nich... :roll:
Frosty
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frosty »

Vallun píše:Frosty - ad absurdum - říkáš tedy,že respekt k sobě jako k člověku si musí každý vysloužit? Takže je možné mlátit mimina, protože ta si ještě žádný respekt nevysloužila... Ad uniforma - pokud byl v Polsku přijat zákon, tak onu většinu cestou demokratického zastoupení získal...:)
Ženeš to ad absurdum, ale naprosto nesmyslně - to za prvé. Za druhé - to že tady jedete off topic zabývající se globálně politicko-společenskou situací ve světě, vaší stranickou příslušnost a v posledních postech už vůbec neřešíte otázku školství - za to já nemohu.
A právě proto, jsem ještě pro jistotu psal ''Ohledně té školy'' což jsi ale vesele ignoroval.... Pokud vím - mimina ZŠ ani SŠ nenavštěvují.
Klacek i kámen kosti zláme, ale bacha na slova, bacha na ně...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Frosty: Tenhle "off-topic" byl rozjetej už na první stránce. Imo je off-topicem v tomhle případě spíš název...
Javor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Javor »

Takže mám pravidlo dodržovat jen proto, že by to někdo nemohl pochopit? To se mi nějak nezdá. IMHO pokud nevlítnu na jatka s čezetou a nepomstím prasátka, či jinak podobně radikálním způsobem nezačnu měnit zvyky, tak se dle mého skromného názoru o nijak zvlášť závazný přečin nejedná. A pokud to někomu přijde jako skandál globálních rozměrů a bude chtít hnát mě, rodinu, známé i všechny hračky z dětství, jsem ochoten mu vysvětlit svá stanoviska. Pokud bude ochoten naslouchat.

Ad repsekt- já osobně mám u všech neznámých tvorů a osob jako default jistou míru repsektu, která od prvního setkání různě klesá a stoupá, respektive mizí úplně. Osobně to považuji za nejoptimálnější řešení, a protože je to můj názor, je sprátný a všichni se jím musíte řídit! :mrgreen:
Feed your head
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - ale já se s nima neshoduji, Tys pouze nepochopil, co jsem tím chtěl říct. ad ismy - ale já nechci, abys na to reagoval, vyjádřil jsi svůj názor, který mne překvapil a udivil, nečekal bych jej totiž od člověka, který tvrdí, že studoval gymnasium, ale nemám ptořebu se v tom dál babrat.

javor - to je to, co já říkám, že je potřeba - obnovit nastavení defaultní míry respektu k druhým:)

Frosty - argumentace ad absurdum je tu od toho, aby vedla k absurdním závěrům, samozřejmě je nesmyslná, protože vychází z nesmyslné premisy
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Hamster - máš pravdu-omlouvám se ,nebyl to zlý úmysl ani snaha Ti vložit d klávesnice něco co tam nebylo. Asi my splynulo stejná škatulka se stejnými hodnotami. Potom se skutečně může zdát že stojíte na opačných stranách pohledu na jednu realitu, tedy dnešní svět. A já se necítím povolán soudit kdo se dívá správněji nebo nesprávněji.

Jinak já jsem lidi nijak nedělil. Doslova jsem napsal…

Protože většina účastníků tohoto fóra je přesvědčena, že svoboda je život podle vastních pravidel bez omezení, a to že svoboda je dělání si se svým osudem co chci –a pokračoval jsem: že Vallun, který se na svobodu dívá jako na schopnost respektovat a mít v úctě pravidla-etická, sociální, právní a podobně je v nevýhodě.

Je jasné že nikdo nežije bez nějakých pravidel. Ale četl jsem velmi mnoho příspěvků hlavně ve vláknu o drogách kde diskutující přímo trvali na svém právu drogu brát . Pak se to rozplizlo do toho proč alkohol ano a marihuanu ne a podobně. Já si pořád myslím že i zde je hranice. Když nic jiného tak ohleduplnosti ke svým rodičům sourozenců, přátelům. Pokud si postavím že je mé právo se drogou zabít a kdo mi vtom brání potlačuje moji svobodu tak jsem skutečně proti tomuto argumentu bezbranný. Kdo se tedy lidi dělí do škatulek já nebo se dělí sami?.

Podívej na to Polsko o které od počátku jde. Vallun to vidí jako celkový pokles morálky, jako plošnou hrozbu a jako člověk který se hlásí ke konzervatismu což je jeho právo tak se jiný může hlásit ke komunistům a jiný může být třeba pacifista, hledá řešení jemu blízké. Tedy občan a jeho postoj, rodina a společenské organizace. A protože je to občas i divoch tak se nebrání ani případné legislativní podpoře.. Přirovnat konzervatismus k tomu všemu co jsi vyjmenoval je podle mě přehnané a Vallun už někde svítí jak stovka žárovka a oprávněně Ti provětrá játra. Znám kozervativní strany ale neznám konzervativní státy. Pokud bys mohl prosím Tě o příklad, je možné, že se učí na školách něco jiného než já pamatuji. Doma vyslechnu Neferit, třeba zní vypadne i něco jiného než “Pešek, nevím“.

Konzervativní strany pokud mám nějaké ponětí, spíše lpí na tradicích, tradičních hodnotách společnosti jako rodina a podobně. Ale nevím kde by konzervativní strana bránila pokroku v oblasti vědy a techniky, nereagovala pružně na změny ve světové politice a podobně. Konzervativní strany jsou většinou spojeny s lidmi které u nás označujeme jako pravicového vidění světa. Zde je přece podpora vědy, techniky, rychlé rozhodování a schopnost se přizpůsobit novým spoečenským podmínkám základ jejich působení.

V Polsku jde o to, že se o změny pomocí tvrdých represí, zbytečných a myslím si že velmi škodlivých opatření pokouší katolické strany. Kde by se v Polsku po 50 letech komunismu vzala konzervativní strana?
Vallun je vášnivý diskutér-já to vím velmi dobře. My si pěkně umíme načechrat peří. Ale zde si myslím že není mimo. Jen mi připadne zbytečně radikální. Potřebné změny jsou v silách i jiných prvků ve společnosti než jen státu. Základ je u rodin. Stát by neměl zasahovat tam kde je to zbytečné jen proto že hysterická reakce části veřejnosti po radikálních krocích volá.

Polsko se nakonec rozhodne jak bude chtít a my se maximálně budeme divit. Na nás ale bude podobným pitomostem zabránit, pokud by se něco pdobného mělo stát u nás.

Frosty - nemám argument

Edit: Hamster - překvapuje mě Vallunova umírněná reakce, čekal jsem větší rachot.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Pro infromaci: já jsme svůj konzervatismus vysvětloval v příslušnějším threadu a nechci nudit ctěné lektorium jeho opakováním zde. K Hamsterovi, já souhlasím s jeho dosouzením zpátečnictví, ovšem nenazýval bych takovou ideologii konzervatismem:)

Mám-li využít Neferitovi obhajoby mých názorů, pak bych jí upřesnil tak, že nevolám po přemrštěné ingerenci státu, jen si myslím,že stát má zde svůj díl odpovědnosti, kerý vzhledem k tomu, co všechno po nás chce, není - Eružel - malý. Tato odpovědnost se samozřejmě nesmí realizovat jen zákony svazujícími individuální svobodu, ta by měla být omezena co možná nejméně. Nicméně nezavrhuji takovou možnost předem, a kdyby se ukázalo, že školní uniformy pomohou vyřešit část problémů, pak mi jejich zavedení (a tedy zásah do oné individuální svobody) nevadí. Avšak osobně vidím lepší a vhodnější cestu ve větší finanční podpoře školství, zkvalitnění pedagogického sboru, menší počet lidí ve třídách atd etc.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Neferit Sr. píše:Jinak já jsem lidi nijak nedělil.
V tom případě jsem špatně pochopil já tebe.
Neferit Sr. píše:Přirovnat konzervatismus k tomu všemu co jsi vyjmenoval je podle mě přehnané...
Teď přesně nechápu, co myslíš tím přirovnáním. Já netvrdím, že tyhle ideologie jsou v něčem podobné/stejné z ideologického hlediska (alespoň jsem se tak tedy rozhodně nevyjádřil). Řekl jsem pouze, že já osobně je řadím do stejné kategorie povahy nebezpečnosti (nikoliv stupně nebezpečnosti - maoismus se s konzervativismem rovnat samozřejmě nedá).
Neferit Sr. píše:Konzervativní strany pokud mám nějaké ponětí, spíše lpí na tradicích, tradičních hodnotách společnosti jako rodina a podobně. Ale nevím kde by konzervativní strana bránila pokroku v oblasti vědy a techniky, nereagovala pružně na změny ve světové politice a podobně.
Opět - já přece vůbec neřekl nic ve smyslu, že konzervativci brání pokroku ve vědě! Já řekl, že vývoj v oblastech technogie a politiky silně formuje i společnost a individuální myšlení jejích členů. Konzervativci se ale snaží umožnit pokrok bez proměny společnosti jako vedlejšího aspektu (tedy lpění na tradicích a starých hodnotách). Ovšem, že reagují na světové dění pružně - pokud chtějí dosáhnout svých cílů, tak jim asi ani nic jiného nezbývá.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - stejné povahy nebezpečnosti pro společnost je tedy i jakákoliv jiná politická doktrýna:) Tak, jaks to napsal, i mne přišel na mysl spíš stupeň nebezpečnosti.

Konzervatismus - chápu co chceš říct a souhlasím, že to je nebezpečná záležitost, ale osobně bych to, cos popsal nazval jako náboženský (v případě Polska katolický) fundamentalismus. Pro mne je totiž konzervatismus něco trošku dost jiného;)
Tokkar
Dabus

Příspěvek od Tokkar »

Sorry že vám hopsám do debaty, ale taky bych tu rád kváknul

O.k. takže tu máme jeden konkrétní problém - nějací hajzlíci hrubě nerespektovaly práva nějaké dívčiny a všechno blbě dopadlo
on to nejni jen tenhle konkretni problem, ale je podstatne vseobecnejsi.
rúst agresivity skolaku vúči sobje navzajem i vuci ucitelum je dnes nepopiratelnym faktem

zajímalo by mně co člověka přimněje, aby něco takovýho udělal?
souhlasým s těmi, co už zmýnily nedostatek respektu a ůcty k člověku, ke společenskím pravydlúm, zákonúm

pak je nasnadě další otáska a to podstatná
Jak je možný že zmíněný jedinci ten respekt a úctu nemají?
jsou dvje možnosti
1) nikdo je respektu a úctě nenaučil a tudíž ho nikdy nemněly
2) nebo ho mněli ale vlivem okolností ho ztratily
zda ,proc a jak to teda je, nato si netroufám odpovědět

zkuste to vy, jen poukazu na par vjeci:
- děcka kopírujou vzory a jaký vzory jim dnešní společnost nabízí?
- rodice taky dvakrat vzorně nežijou a nadavaj na system kudy chodej
- vo zvanec a bydlo se jim staraj rodice aniz by museli hnout prstem
- rodiče sou furt v trapu, aby jim na to vydělali a když pritahnou domu padnou na kavalec (nebo do hospy)
- kdyz na sebe chtej upozornit musej sahnout po těžkym kalibru
- parchanti mrňaví maj houby co na praci a tak vymejšlej krávoviny ve volným čase
- moc dobře syčaci věděj, že jako nezletilejm se jim nic nestane a múžou system beztrestne vobcházet, protože múžou

a vo tom to je
respekt a úcta nedovolí jinýmu cloveku ublizovat a zákony vobcházet
neferit sr napsal ze jeho stařeček "Ctil pravidla i když se mu nelíbila."
a tak by to proste mělo být
protože jinak si prostě každej dělá co chce bez ohledu na ostatní
protože to je snadny, chovat se bezohledně a pak se ještě zbaběle schovávat za svobodu jednotlivce
jo egoismus fcelý svý parádě

jo a pod tohle bych se vallunovy mimořádně podepsal
Ale tohle dobře poukazuje na jeden z problémů současné společnosti - není zde ochota tolerovat nějaká, i sebepotřebnější omezení, nebo věci, které se mi nelíbí. Člověk najde pravidlo, ať už zákonné, sociální či etické, které je mu nepohodlné a místo toho, co by se podřídil, tak je sám o sobě prohlásí za špatné a ignoruje je. To nemůže vést k ničemu dobrému. Pokud je to pravidlo špatné, mohu na to poukázat a snažit se dosáhnout změny, ale dokud je pravidlem, měl bych jej dodržovat. Co se týče pojmu represe, tak si nemyslím,že by každá represe musela být a priori špatná. Někdy je totiž trest na místě.
uz vidím jak tu kazdej prvni hulaka ze se ho to netýká, ze tvrdě maká, rodiče miluje a poslouchá, pánčitelce nosí švestičky
tak rikam budte radi
ale myslim si prdy dudy
a veřte mi, že az na to dojde tak vam tuhle debatu připomenu

no samo na závěr jěště ta dúležitá otáska Co s tím?
inu já nevým a navíc už musím mazat

Tohle vážně není vtipné a bolí z toho oči//Vampiria
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Tokkar píše:rúst agresivity skolaku vúči sobje navzajem i vuci ucitelum je dnes nepopiratelnym faktem
Nechci popírat nepopiratelný fakt, ale zajímalo by mě z čeho vycházíš, či, pokud jde o tvou učitelskou praxi, s čím srovnáváš.
- děcka kopírujou vzory a jaký vzory jim dnešní společnost nabízí?
Co se ti nelíbí na rapperech spívajících o děvkách a vraždách? :lol:
- rodice taky dvakrat vzorně nežijou a nadavaj na system kudy chodej
Tohle je zajímavá přípomínka, protože osobně jsem si jí vzhledem k mýmu věku netroufl použít. Je tenhle problém opravdu jen problémem mladých lidí? Já vím, že třeba Vallun o respektu mluvil globálně, ale konkrétně se k tomu nikdo nedostal. Nevím jestli je tedy vadné zrovna "Nadávání na systém", protože nadávajících pár znalců v hospodě pak ty zákony nakonec dodržujou taky, ale jinak tento stav prochází celou společností. Je to ale opravdu zdroj všeho zla? Vždyť za první republiky byla zločinnost i přesto, že se k sobě lidi chovali jak na panským dvoře. Když se v polsku osvědčí uniformy ve školách, zavedou se uniformy pro všechny poláky?
- parchanti mrňaví maj houby co na praci a tak vymejšlej krávoviny ve volným čase
- moc dobře syčaci věděj, že jako nezletilejm se jim nic nestane a múžou system beztrestne vobcházet, protože múžou
No nevim, jestli je tohle obecný pravidlo. Tenhle přístup jsem na základce zažil u naprostýho minima lidí (byli taky takoví, ale to přece neni problém dnešní doby. Snad netvrdíš, že grázlů na jednoho obyvatele je dneska víc, než kdykoliv v minulosti)
Tokkar píše:respekt a úcta nedovolí jinýmu cloveku ublizovat a zákony vobcházet
Uh-huh, respekt se tu řešil, ale mezilidská úcta mi v týhle formulaci připadá sedící. To, co ale dělají polským školákům jsou kroky, které úctu ve školství naopak sníží. Sotva někdo ctil komanče kvůli jejich represím.
Tokkar píše:a veřte mi, že az na to dojde tak vam tuhle debatu připomenu
Už si přesně nevzpomínám kde jsme to na minulým pissu skončili.

(OT) Vallun: ad "neo-konservatismus" - Určitou představu mám. Hlásil jsem se na politologii a docházel jsem na přípravku, kterou právě jeden takový chlapík vedl. Tam jsem se o vašem pohledu na svět něco dozvěděl (Což mě nakonec taky odradilo, protože jsem se od kamaráda, který politologii asi 2 roky studoval, dozvěděl, že konzervativci to mají na fildě na UK pod palcem.)

EDIT:Skřivan ale učí nějakej dějezpyt. Já myslel politologii.
Naposledy upravil(a) Hamster dne 9.11.2006 18:39, celkem upraveno 1 x.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

OT - Hamster - Já by rok na FF-UK, sorry ale tam to mají pod palcem bolševici a STBáci typu Skřivana:( Jinak moderní konzervatism jsem definoval v příslušném threadu zde, obávám s,e že moc konzervativců by se mnou asi neosuhlasilo;)
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Adieu - každá debata je o životním postoji. Já si velmi dobře uvědomuji, že to tak je a vím že se logicky dostávám do kolizí s diskutujícími, kteří jsou někdy i o hodně mladší - na druhou stranu pokud by zde byl diskutující o 15-20let starší bude to stejné - jeho zkušenosti a životní kotrmelce způsobí, že budu v kolizi i s ním.

Když mi bylo 16 až 18 poslouhal jsem od starších-to je dneska mládež, to za našich časů a... Dnes jsem v jejich věku a slýchám své vrstevníky mluvit stejně. Mládež není nikdy horší-jen svět je jiný. Ale na druhou stranu, strávil jsem na základní škole 8 let a nepamatuji si že bych slyšel o nějakých závažných konfliktech na školách vůbec a mezi učitelem a žákem nikdy.

Když jsme jako páťáci na poli stavili z balíků slámy pyramidu a odlovili nás kolchozníci tak věta "my to na vás řekneme ve škole" nás rozehnala jak myši. Protože škola a učitel pro nás byla autorita. Je to tak i dnes? To co napsal Tokkar klidně podepíšu.

Hamster - Tvůj poslední odstavec si v kopíruju do mašiny. Takto jsem se na věc nepodíval a řekl bych, že jsi klepl hřebíček na hlavičku. Jen by to chtělo vyhodnotit které hodnoty jsou opravdu trvalé a které lze nahradit novými. Zkus pkračovat. Tvůj pohled mě velice zajímá. Věřím, že si nemyslíš že vše staré a starší musí bezpodmínečně špatné.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Elessar
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elessar »

Neferit Sr. píše:...Věřím, že si nemyslíš že vše staré a starší musí bezpodmínečně špatné.
Ak sa mozem nachvilku zamiesat- ja osobne proti tradiciam ci tradicnym hodnotam nic nemam. Naopak, pokial niekoho uctievanie troch tradic denne naplna, tak preco nie? Ale neznasam, ked sa nieco taketo prakticky vnucuje- myslim si, ze to, ake si hodnoty a idealy stanovim, je vec cisto moja a stat/cirkev (etc.) mi do toho nema co kecat.

Btw k tym drogam- ja rozhodne "neberiem drogy" (tj. v piatok sadnem na pivo a raz za cas si dam marihuanu), preto, aby som sa zabil, nato ma to tu prilis bavi :) A ked sa uz niekto takto zabije, tak by som tam ten respekt moc netahal- zrovna v tej situacii asi cloveka trapia ine veci...
If every time we tell a lie a little fairy dies they must be building death camps in the garden.
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Tak a dost! Dnes jsem se dozvěděl, že milé Soukromé gymnásium Josefa Škvoreckého, jehož první ročník navštěvuji, chtějí vybavit kamerovým systémem! Prý aby nás ochránili (což není potřeba, bo na této škole jsem se se šikanou a ničím podobným vůbec nesetkal). :lol: A jako záminka slouží to, že studenti vyšších ročníků údajně rozmontovávají kompy v učebně informatiky. Aha, a proto nechají vybavit kamerovým systémem všechny učebny... :think:
Navíc by se k tomuto řešení sotva někdo odhodlal, nebýt diskutovaných polských opatření (a o kterých přitom rozhodují konzervativní pánbíčkáři).
Ještě počkám, jak se vyvrbí protestní petice samotných žáků, ale pokud to dopadne monitorováním každého mého pohybu, pak budu vážně uvažovat, že příští ročník zvolám "adieu" a s plivancem na vstupní dveře navždy odejdu.
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“