Militaristický koutek Mk II

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vallun
Dabus

Re: Militaristický koutek Mk II

Příspěvek od Vallun »

Geralt píše:Dalcor: Se mnou počítejte.
Se mnou snad taky:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Jak se zdá, tak Pandury přeci jen budou...
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Říkal brácha že jsi s ním geralte hrál ADnD :)

Ale k věci - Lucka se momentálně živí v černém rytíři , kde se mmj také stará o válečnou hru Flames of War /vřele doporučuji k prohlédnutí a pokud v Praze najdu spoluhráče tak se do ní s radostí pustím/.

Momentálně překládáa nějaké přírustky do rodiny modelů.

Ze starých dob vím že angličané měli určité specifikace a třídy tanků. Momentálně překládá Crusadera I a II (MkV) který je ozančen jako "Cruiser Tank Crusader MkV". Nevíte jak se překládá oficiálně jméno této třídy - tedy "Cruiser"?

Děkuji
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Cruiser Tank - nejčastěji bitevní nebo také křižníkový (haha..). Britové tento výraz někdy používali aby odlišili tank jako nádrž a cruiser tank jako obrněnec.
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Jo, takže kategorii vyhodíme a bude to tank crusader...
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Dalcor: Svatá pravda, byla to pěkná zábava. Teda až do chvíle, co na mého polomrtvého paladina (lvl 2) poslal dva skřetvědy, šamana a kostlivce. ;-)

Jinak k trochu víc militaristickému tématu - Flames of War vypadá moc dobře a srdce militaristy potěší. Škoda že jednotky nepatří k nejlevnějším, jinak bych se do toho snad taky pustil.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tak co militaristé, nesložíme se?;)

I když dva miliony Eur je moc za kus téměř šrotu...:/
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Vallun: A rozdělíme členy posádky. Chcu být střelec :-D

Jinak jsme se s kamarády hádali ve škole, proč má 5,56 mm náboj větší dostřel než 7,62 mm. Já to okecal velikostí nálože a rychlostí střely, ale nebyl jsem si jistý v kramflecích, proto žádám vás experty o pomoc :anxious:
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Cozzinni - takhle na tu otázku nelze odpovědět. Tys udal jen ráži, což je jeden z mnoha údajů, které jsou třeba pro identifikaci náboje...Navíc na dostřel má podstatný vliv i zbraň (zvl. délka hlavně). v ráži 5,56 (.22 US normy) se dělají například náboje .22 short riffle, které mají účinný dostřel při střelbě z revolveru s 2palcovou hlavní cca 8 metrů, naopak ve stejné ráži se dělá i munice pro pušky M-16 v kategorii mikrorážového střeliva může mít účinný dostřel v řádu stovek metrů (do 1,2 km cca), a to nemluvím o speciálních střelách pro ultralehké odstřelovací pušky, kde se dostřel bude blížit hranici 2 km. V ráži 7,65 mm mne nejslabší napadá už 7,65 br. což už není malá ráže (dostřel v řádu desítek metrů). Odstřelovací speciály v této ráži půjdou před 2 km.

Kdybys srovnal nejčastější zástupce - M-16 a AK-47 - tak účinný dostřel bude cca stejný - Kalach má lepší křivku energie, ale M-16 ke přesnější...
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Vallun: Takže 5,56 mm NATO a 7,62x54 mm ruský náboj mají stejný dostřel, pokud to chápu dobře. Já jenom že jeden kámoš tvrdil, že čím větší ráže, tím větší dostřel, což jsem mu vyvrátil příkladem 9 mm Parabellum.
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tvrzení "čím větší ráže, tím větší dostřel" rozhzodně neplatí.

Zvláště pokud nebudeš rozlišovat pistolové a puškové náboje. Akorát je pravda, že na extrémně dlouhé střelby - při soutěžním odstřelování se používají zbraně ráže .40 nebo .50 (tedy 10 respektive 12,5 mm), ale je to proto že se takový náboje chová lépe z hlediska přesnosti - méně podléhá např. větru. Střela ráže .40 (konkrétně .4004 Cheyenne) z těchto důvodů vypadá skoro jako šíp - je několikanásobně delší, oproti svému průměru. Teoreticky se s ní dá střílet velmi daleko - dále, než s náboji .50 ... Mimochodem tuto ráži bych momentálně volil, dkybych ěnkdy pořeboval odstřelovací pušku proti neobrněným cílům;)

Ty dva uvedené náboje mají zhruba stejný účinný dostřel, ano. (Navíc jejich dostřel je dostatečný pro shcopnosti průměrného vojáka běžné jednotky - tzn. že střelbě na delší vzdálenost /plnému využití potenciálu zbraně/ překáží spíš lidský faktor, než co jiného.)
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Vallune, nemůžeš mě odkázat na nějaké on-line porovnání, která znáš? (negoogly to můžu taky)

Já jem že jeden inteligent mi tvrdí že 7.62 je lepší zrbaní díky účinnému dostřelu.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor - sorry, nemohu, dostal jsem kdysi darem jednu šíleně drahou knížku o nábojích a z ní čerpám.. Mohu dohledat citaci té knihy. Navíc je problém,že o tomhle tématu přečtu na různých místech něco a zpětně už si nepamatuji kde a co:( Kalach měl účinný dostřel možná dříve, poté, co M-16 přešly na nové tzv. mikrorážové střelivo (je v tom habaďůra - ráže je stejná ale zesílila a upravila se prachová náplň a pár dalších detailů), tak se tento rozdíl určitě vyrovnal. Tedy pokud jde o účinný dostřel. Kulka z AK-47 možná stále doplachtí dál, ale to jen hádám. A je taky pravda,že na stejnou vzdálenost má Kalach lepší účinky proti odolnějším cílům. Mikroráže jsou prakticky výlučně proti živým cílům, i když na krátkou vzdálenost mají i slušnou průbojnost vestama a pod. Problém je,že jejich křivka dopadové energie docela strmě klesá...
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Ach tak, nezbývá než googlit.

Mimochodem nedávno sjem koupil an stáncích zlevněnou knihu "Výsadkáři Bojová Historie Amerických výsadkářů" autora E.M. Flanagana Jr. Prosím Vás nikdo si to nekupujte. Já píšu česky jako prase, ale způsob překaldu této knihy už není jen podivný ale strašný. Stylistika, gramatika, redakční práce, odborné korekce... to všechno chybí, nebo je to totálně odfláklé. Tomu ankaldatelství bych knihu omlátil o halvu a lituji že jsem těch 200kč i po slevě vytáhl.

.... Strašné že se to nedá vůbec číst, ač to pro mě zpracovává věci které mě velmi zajímají.

BTW nevíte jak se k takovéhle zmršenině může stavět Zákon na ochranu spotřebitele?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor - u knihy je problém,že máš možnost si jí prohlédnout řpedem, zvlášť, když byla ve slevě... Ale zkusil bych se obrátit na SOS (Sdružení ochrany spotřebitelů), oni se rádi šťourají i ve zybtečnostech,t ak snad vemzou i tohle...

Každopádně díky za varování....
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“