Blízký i vzdálenější Východ

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Hamster: Ovšem, ty ale nechápeš tu analogii: Německo X Francie = Palestina X Izrael. USA a SSSR jsou ty vnější vlivy díky kterým Francie a Německo byly nuceny zapomenout na svůj konflikt.

Ale to už jsme se trochu vzdálili od Blízkého východu.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Ok, beru, sorry. Já to posunul na ukončení napětí bez vnějšího vlivu...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - principielně souhlasím, tyto zájmy jsou na obou stranách, jenom si osobně myslím,že v Izraeli je nanjdeš přímo ve vládě... Ale necítím se na to je hledat s vyšší než laickou dávkou jistoty, nicméně si myslím,že zcela bez viny není "military tycoon" ať už Izraelský, nebo americký (palestina je dobré testovací zařízneí...) a pak samozřejmě u náboženských radikálů...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:(palestina je dobré testovací zařízneí...)
Neni na to trochu moc na očích? :eh:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster píše:
Vallun píše:(palestina je dobré testovací zařízneí...)
Neni na to trochu moc na očích? :eh:
Záleží, co chceš testovat, smaozřejmě na biologické zbraně je malá, ale jak poznáš například použití superpřesných zaměřovačů? rychlého šifrovaného spojení či spousty dalších věcí...
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Durana,
těší mě že jsem Tě po dleší době zaregistroval na foru. Ale tak jako naposled i dnes Ti sděluji, že s Tebou nemohu souhlasit.

Začal si Izrael? Ano , začal, byl to on kdo zvedl armádní jednotky a letectvo, překročil státní hranici suveréního státu a zahájil bombardování jeho měst. Ale:

1.Když Izrael dokončil operaci mír pro Galileu při které obsadil většinu Libanonu, stáhl se na demarkační liniia území nazývané Jižní Libanon částečně okupoval ačástečně nechal pod kontrolou křesťanských milicí které vycvičil a vyzbrojil.O hnutí Hizballah najednou bylo jen velmi málo slyšet.
2.Zavražděný premier Perez rozhodl o tom, že pokud Libanon s pomocí mezinárodního společenství zabezbečí že nikdo z území Libanonu nebude na Izrael útočit stáhne své jednotky domů. Tyto záruky dostal aslovo splnil-stálo ho to život - Hizballah to prohlásil za svůj vinikající vojenský úspěch. Část izraelské veřejnosti tím velmi trpěla.
3.Představ si že bydlíš ve Znojmě. A na území Rakouska bude tolerovaná militantní organizece o které Rakouská vláda bude tvrdit, že za její činnost neodpovídá a že stím nic nemůže dělat. A tato milice Tvoje město bude nepravidelně ale tvrdě ostřelovat práve z Rakouského území.
4.Mezinárodní společenství,které garantovalo, že to dít nebude, lomí rukama a dívá se jak počítáš ztráty.A ty budeš odpovědný za bezpečí svých spoluobčanů-jak dlouho to budeš snášet?

Já nechci tvrdit že to co udělal Izrael bylo správné, ale dovedu jeho jednání pochopit. Jak je možné že Libanon a mezinárodní společenství strpěly, že Hizballah dostává vojenskou pomoc ze Sýrie a Iránu, ze Saudské Arábie velké objemy finačních prostředků?
Dokud právě arabské země budou všechny tyto militantní skupiny podporovat a zneužívat je pro své skryté zájmy, kdy Izrael je pouze záminka, nebude klidu na Středním východě.

Nakonec nevím nic o tom, že by Izrael zničil v Libanonu nějaký jaderný reaktor. V roce 1983 byly zničeny Irácké jaderné reaktory francouzkého původu Osirak 1 a Osirak 2. Izrael se za to stal terčem naprostého odsouzení od celého světa. O 20 let později mu celý svět a dokonce i arabské státy skrytě děkovali - pokud by to neudělal, v době kuvajtské krize by spojené světové síly čelili možné jaderné hrozbě-nejvíce se bály právě Saudská Arábie a Sýrie. A na výrobu obohaceného uranu se dá použít po určitých úpravách jakýkoliv reaktor.

No, snad jsem vysvětlil dost jasně proč s Tebou nesouhlasím. Jestli si myslíš že blbnu do počítače,napiš mi včem a "buďeme sa pasovať:
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Durana - teprv po výše nzanačeném upozornění Neferita jsem si přečetl Tvůj příspěvek a jsem vlemi rád, že reagoval už Neferit, neboť bych musel opět vytáhnout velmi ostrá slova. O tom, že Irák zamýšlel v komplexu Osirak vyvýjet zbraně hromadného ničení nebylo nejmenších pochybností a Izrael nepřímo předložil dostatečné a jasné důkazy. Mj. existují satelitní snímky zařízení v daném komplexu, které nemá jiný účel, než zpracovávat vyhořelé palivo z reaktorů na Uran 235...

Mimochodem, Izrael neptořebuje mít, z taktického hlediska, zadnici krytou Američany, vzhledem ke stavu v jakém se nahcází si vyvynul takové zbrojní technologie, že kdyby nebyl bržděn a chtěl, tak kterýkoliv arabský stát v okolí rozdrtí do 10ti dnů...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:...vzhledem ke stavu v jakém se nahcází si vyvynul takové zbrojní technologie, že kdyby nebyl bržděn a chtěl, tak kterýkoliv arabský stát v okolí rozdrtí do 10ti dnů...
Zajímalo by mě jak definuješ "Rozdrtí"... Něco jako tankovej nájezd ve volným stylu? (Sluneční brejle, ohulený Guns`n Roses...)
Pokud totiž myslíš dobytí, tak mě napadají dva podobný pokusy, který se v týhle čtvrti za posledních pár roků udály... Ani jeden z nich nebyl tak krátkej jak se zdál...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - myslím zničení všech vyznámných strategických cílů (veškeré vojenské cíle, průmyslové a infrastrukturní opěrné body, přehrady etc.) a obsazení části území.
SiNuHeT
Sigilan

Příspěvek od SiNuHeT »

Neferit sr.:
ti "arabáci"jsou starý vysoce kulturní národ, se svými dějinami za které by se nemusel stydět žádný národ. V době kdy jsme za vrchol stavebnictví zvládali dřevěnou palisádu kolem chatrčí tito arabáci stavěli města o jakých se ná začalo zdát áž někdy v pozdním středověku. 250let před upálením chudáka Bruna tito arabáci věděli že země je kulatá a věděli i jaký má průměr.
Což je jistě fajn, a napsané to zní pěkně, ale každá civilizace má svou vrcholnou a regresivní část. Amplituda euroatlantické civilizace je v dnešní době na svém (+) vrcholu, kdežto ta arabská se nachází v nejhlubším (-). Zásluhami ji zaštiťovat můžeš, ostatně stejně jako tu hebrejskou, ale vůbec to ŽÁDNÉMU kulturnímu etniku nedává právo na další existenci. (Krétská "civilizace" je ostatně taky v prachu, stejně jako Chetité ad.) V tuhle chvíli jde o boj hebrejské kultury s arabskou, přičemž ta hebrejská je nám Evropanům - jak už zde několikrát bylo zmíněno - mnohem bližší. Současně s tímto konfliktem je ale třeba vnímat i další nebezpečí - fanatičtí arabové podnikají (v malých skupinkách) kroky k tomu, aby teroristickými činy destabilizovali euro-americký hodnotový systém. Samozřejmě, je možné fandit Hizballáhu a odsuzovat 11/9/2001, ale podle mě jsou tyto dva konflikty velmi úzce spjaté. Proto nepodporovat Izrael a snažit se vše vyřešit "mírovým jednáním" mi přijde hodně naivní a utopické (kdy to v historii - nejen blízkovýchodní - vyšlo?).
Jsi-li něčím nesmírně roztrpčen nebo zkrušen, pak se rozpomeň, že lidský život je mžik a že všichni co nevidět odejdeme.
-Marcus Aurelius
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Sinuhet: Erm... světovej náboženskej konflikt? :eh:
Lerek
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lerek »

Hamster píše:Sinuhet: Erm... světovej náboženskej konflikt? :eh:
a proč ne? třeba rovnou rasová válka...
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
SiNuHeT
Sigilan

Příspěvek od SiNuHeT »

Hamster: zkus svou otázku rozvést, moc nechápu, o co ti jde ;-)
Jsi-li něčím nesmírně roztrpčen nebo zkrušen, pak se rozpomeň, že lidský život je mžik a že všichni co nevidět odejdeme.
-Marcus Aurelius
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Eh... SiNuHeTe, a jak to chceš vyřešit jinak než mírovým jednáním? Tím že Izrael zabere půlku Libanonu, ale rakety na něj budou pršet dál protože kolem je spousta arabských zemí, a tyto země se naserou a (v čele s druhou půlkou Libanonu) vyhlásí Izraeli válku? To může klidně skončit tou světovou náboženskou válkou jak píše Hamster, a pak bude teprve veselo (no... možná si i budete moci zahrát Fallout naživo :-?)
SiNuHeT
Sigilan

Příspěvek od SiNuHeT »

Míroví jednatelé, zkuste mi prosím uvést, kdy naposledy vyšlo mírové jednání mezi Izraelem a okolím. Přesto věříte, že to jednou klapne? Já ne. Má-li být válka, bude válka - pokud si tohle uvědomí i státy, které by měly stát na straně Izraele (USA, Evropa), a zapojí se do tohoto konfliktu vší svou vojenskou a politickou vahou, žádný světový náboženský konflikt nebude.
-Marcus Aurelius
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“