Za tatíčka Masaryka (ČSR, 1918-1938)

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Pevnost Dobrošov je poměrně známý soubor objektů. Nové téma je asi zbytečné, dej z toho report buď sem-není to od tématu nebo do militaristického koutku. A fotky samozřejmě taky, třebase podívají i ti co je MK normálně nezajímá.
Já osobně si to co napíšeš rád přečtu.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Idaho
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

hm... vůbec sem nepochopil co se stalo ale kámoš mi právě sdělil že drtivá většina fotek je v čudu, tak mám jen pár z fotáku a pár rozmazaných z mobilu ale pokusím se k tomu něco dohledat a pak to sem hodím
Neferit Sr.
Sigilan

Vampirie hodila do zajímavých zpráv velmi specifický článek Lidových novin. Pro toto vlákno mě napdlo něco zajímavého. Pokud máme Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu, bylo by potřeba zřídit i Úřad pro vyšetřován zločinů první republiky.
Proč?
-běžné zavírání do kriminálů politockých odpůrců včetně poslanců parlamentu
-hromadné zabíjení dělníků při hladových demonstracích
-kolaborace celých poitických stran-tedy velezrada -s henlainovci a potom s okupační mocí

Jistě, nebylo by koho soudit ani zavřít Ale bylo by možné právní a morální odsouzení tak jak se tváří že se chová dnešní dmekratická společnost.

První republika nebyla ráj na zemi.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Idaho
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Já bych to upřesnil 1.republika nebyla ráj pro její odpůrce...

Jinak podle mě je někdy potřeba ustavu porušit...
Například se starejma náckama co teď chtěj vrátir majetek bych hezky rychle vymet a tu demonstrující fašistickou havět bych taky pořádně klepnul
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Idaho...rozdíl mezi ústavou a zíkon by měl být v tom, že občas můžeš poršuit zkon, ale úszavu ensmíš porušit nikdy!
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Neferit Sr.
Sigilan

Idaho píše:Já bych to upřesnil 1.republika nebyla ráj pro její odpůrce...

Jinak podle mě je někdy potřeba ustavu porušit...
Například se starejma náckama co teď chtěj vrátir majetek bych hezky rychle vymet a tu demonstrující fašistickou havět bych taky pořádně klepnul
Takže 17 prostějovských dělníků kterým doma umírali děti hladem byli nepřátelé státu?
Nota bene včem potom byl komunistický režim horší od první republiky? Tvými slovy-nebyl rájem pro odpůrce. Vnímáš jakou jsi napsal podivuhodnost?

Porušit ustavu tím že je necháš policií a armádou postřílet?

Nácky sem nepleť. Toto vlákno je o něčem jiném, ne o Benešových dekretech.

Souhlasím s Vallunem-zákony pokud jsou platné by měli platit. Ale všechny.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - já to ale myslel trochu jinak - teoretickoprávně - zákony představují normy chování, které by se měly dodržovat. vošem lze z nich připustit odůvodněnou vyjímku v krajní situaci. Ovšem Ústava by měla být tvořena nromami z nichž vyjímku připustit nelze nikdy (pokud takovou okolnost neaprobuje sama ústava).

No, to je otázka, kdo byli ti prostějovští dělníci. Neznám konkrétní údaje a po rpavdě mne tolik nezajímají, ale to, že Ti dítě doma umírá hladem ještě neosrpavědlňuje to, abys sám zabíjel jiné... Ty dělníci se protivily plantému právu a policie jednala v souladu se zákonem.
Neferit Sr.
Sigilan

Souhlasím- v extrémních případech porušení zakona tedy nižší normy lze akceptovat pokud se prokáže je jeho respektování by způsobilo větší škodu jakékoliv povahy než jeho dodržení. Ústavu považuji stejně jako Ty za neporušitelnou normu.

Tak jako v jiných městech té doby ti dělnici nikoho nezabíjeli. Jen šli po ulici od Vrahovic do centra města a nesli tansparenty. Jediný exces co si dovolili byl ten že hlasitě skandovali své prosby o práci a jídlo pro své rodiny.

Nebylo to ale v té době nic vyjímečného, dělo se to v celé Evropě.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - neznám konrkétně případ Prostějova,a le vím,že na Teplicku ubili dva policajty, vdovu po jednom z nich jsem "znal", byla to prý má "prateta" (v rodiných vztazích nejsem nějak zvlášť silný)...

Nicméně ano - byla hospodářská krize. Ale proč obecně vznikají hospoddářské krize? Protože dělníci chtějí větší zmdy, než je jejich produktivita práce. Neheldě k tomu, že o práci se má každý postarat především sám...
Neferit Sr.
Sigilan

Vallun - mám vážnou obavu, že příčina světové hospdářské krize nebyla způsobena tím, co jsi napsal. Já mám sice jen státní zkoušku z válečné ekonomiky a nemám tušení co o ekonomice státu a států propojených trhem učili vás na právech ale nesouhlasím s Tebou.

Já jen vím, že za dávných dob vládlo na světě přesvědčení, že nejdříve je potřeba něco vytvořit, a potom prodat.

Základní ekonomický argument, aplikovaný v politice kapitalistických zemí zněl po I.SV, že „nabídka si poptávku následně vytvoří“. Říkávalo se tomu „ekonomika nabídky“ (z angl. supply-side economics). Američtí prezidenti se tehdy předháněli, o kolik to podnikání ulehčí, a víra v neviditelnou ruku trhu jim přímo zakazovala dělat něco jiného, než jen udržovat inflaci na pár procentech.

Takže ne přehnaná touha po penězích u dělníků ale umělá nadvýroba bez možnosti prodat způsobila tu šílenost.

A to o zaměstnanosti, nevím kolikrát jsi Ty hledal práci nebo klikrát jsi Ty hledal nového zaměstnace ale Tvůj argument je příliš učebnicový a nepodložený znalostí reality na vlastní kůži. Já tím, že práci hledám nebo nabízím žiju už 10 let a vím o čem mluvím.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - já mám samozřejmě zkoušku z Teorie národního hospodářství a pár dalších dobrovlných zkoušek na základní škole s rozšířenou výukou účetnictví (čti VŠE), ale za ekonomického odborníka se opravdu nepovažuji. Nicméně na to, abych si dokázal vytvořit vlastní názor a nepapouškoval to, co řekli jiní bez kritického přemýšlní, mi to, díky Eru, stačí.

To, co píšeš o ekonomice nabídky je samozřejmě pravda, ale už jsi opoměl zmínit, proč nefungovala vazba mezi nabídkou a poptávkou. A tím důvodem byl podle mnohým, se kterým zatím souhlasím, skutečnost, že rostoucí mzdy příslušníků nižší třídy likvidovali ekonomický potenciál střední třídy, která byla cílovou skupinou vytvářené nabídky.

Já práci vlastně nikdy nehledal, stačilo se zmínit, že práci chci a nabídky jsem dostal:) Přiznávám, že jsem měl "štěstí" oproti některým jiným v tom, že mám určité "nadaní" či "talent".... Ale ani sebesilnější sociální ohledy pravdivost mého tvrzení nesnižují - vím, že je to kruté, ale je to tak.
Neferit Sr.
Sigilan

Jsi člověk nové doby - máš pro tuto dobu správný původ, máš dobrou školu, jsi jazykově vybaven tak jak doba potřebuje. To platí pro absolventy škol za posledních 10 let. Všichni ostaní až na určité procento jsou na tom hůře.

Mé sociální cítění není důležité. Ty sedíš na ministerstvu a máš svoji úroveň informací a díky svému původu a výchově se na svět díváš tak jak díváš. Já jsem člověk, který se potýká se vším co vláda a ministerstva vymyslí a poskytuji služby lidem na nějnižší úrovni.

Ale abych byl konkrétní. U nás v Prostějově existovala fabrika Agrostroj. Zaměstnávala 800 lidí. K 01.06.1992 měla objednávky na veškerou produkci na tři roky dopředu. Lidi měli na malou zemědělskou techniku a traktory dokonce zaplacené zálohy na dva roky dopředu. A pak slavné vlády pod vedením geniálních ekonomů typu Václav Klaus zavedly novou daň spotřební na tuto techniku stejnou jako na osobní automobily a DPH tehdy 22 %. To zdražilo veškerou produkci o 48 %. Za rok se fabrika položila, protože takto umělě předraženou techniku nikdo nemohl zaplatit.
Taková malá krize, ale o mzdách to nebylo. Hned na to se objevila první reklama na MOUNFIELD. Těch 800 lidí řišlo o práci, Kde ji podle Tebe měli nalézt když ve stejné době z podobných důvodů zaniklo jen u nás dalších 6 podniků?
Tady vidíš jak já vidím svět. Já to zažívám se silnice, chodníku a výrobní haly , ne z ministerstva.

Mám k nim tedy lidem velmi blízko. Ale za poslední 3 roky jsem bez nejmenších výčitek propustil 4 lidi. Tvé tvrzení má svoji váhu ale já si myslím, že je to mimo. Prošel jsem skrze to co jsi napsal 32 odkazů z různých zdrojů a nikde jsem nenašel to co tvrdíš. Tedy to, že růst mezd ožebračil střední třídu a ta ztratila koupěschopnost.

Nedávno na Viasat Histrory dávali dokument natočený V USA právě o této krizi. Viděl jsem jak si Američané natáčeli to jak vysypávají desítky tisíc tun obilí do moře - jen proto aby nemuseli znížit jeho cenu. A spoustu dalších zajímavostí.

Zde se neshodneme. Já se dívám na svět ze suterénu a přízemí. Ty z šestého patra. Máme tím pádem jiný výhled.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

REakce na tohle, by byla už moc OT... Jen tolik dodám, že ministerstvo, ať už jakékoliv, není nějaký křišťálový palác, ale práce jako každá jiná.
Idaho
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Jsem rád že na sigilu jsou stále lidé kteří dokážou inteligentně diskutovat (tím neříkám že u jiných sigilianů je to jinak) ale
toto téma je o první republice

Neferit Sr.
Sigilan

Idaho - máš naprostou pravdu, nějak se nám to odbočilo. Na druhou stranu jsi autorem diskusního vlákna Ty a tudíž více invence-musíš nás tlačit tím že sem budeš sázet nové podněty-pak my nebudeme blbnout.

Vallun - já jsem jak jistě tušíš nijak nenapadl důležitost číkoliv práce. No a nyní si počkáme co Idaho vymyslí s tímto vláknem dál.

Jinak pro toto vlákno: Ve čtvrtek jsem v levných knihách objevil knihu od Karla Pacnera OSUDOVÉ OKAMŽIKY ČESKOSLOVENSKA.

Je to o letech: 1918,1938.1939.1948,1968.1989 a o rozpadu republiky v roce ani už nevím které,. Já tu knihu mám v prvním vydání starém už 8 let. Tohle je něco vylepšené. Ale každopádně velmi dobrá kniha-a má přímou vazbu na první republiku

Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“