Co se týká toho, zda je pro příběh vhodné jedno i druhé médium... To je dost individuální - jak co do díla, tak co do konzumenta, a tak do toho, co spatřovat pod slovem "příběh".
Své srdeční záležitosti nevidím až tak "fanaticky" pro tu platformu, z níž vyšly - filmu Silent Hill, byť jsem se ho předem částečně obával, jsem se nemohl dočkat. Bohužel, přišlo vystřízlivění - stál za zlámanou grešli a přitom to dle mě zrovna byla věc, která nemusela dopadnout až tak, jak dopadla (přestože by bylo naivní si myslet, že by jako "multiplexový" film výsledek následoval duch her...).
Sandman patří k mým dalším oblíbenostem a ano, souhlasím s Ajantisem - ten by i být zfilmovatelný mohl - je už otázkou, nakolik by to bylo reálně uskutečnitelné. Dále jde o ten fakt, že by se to filmové zpracování asi muselo blížit jisté dokonalosti, aby to vystihlo komiksového Sandmana. Ovšem nevidím problém... Co je jednou z příčin? Už třeba to, že je možné z čeho vybírat - Sandman je do jisté míry záležitost epizod. Ano, v některých jsou silné vazby na epizody jiné, ovšem v některých ne. Každopádně jsou nezávislé a dovedou "fungovat" samy o sobě.
Podobně další Gaimanovy komiksy si dovedu představit zfilmované - z nich to totiž mnohdy sálá a přímo se k tomu nabízí - protože při čtení má člověk dojem, že je vnímá všemi smysly. Posledního pokušení a Vražd a houslí by se mohl ujmout nějaký filmový experimentátor a dovedu si představit realizaci, už ty komiksy samotné totiž mají nádech lecčeho, co mi evokuje mnohé zhlédnuté filmy a filmové obrazy a scény. Ano, je už otázkou, jak by se ta adaptace povedla, asi bych třeba osobně mrmlal. Dovedu si to však představit ve filmu. (mj. chystá se Gaimanův zfilmovaný Hvězdný prach - adaptace knihy).
Jenže když si vezmu ty Strážce (Watchmen), tam vím, že bych určitě mrmlal a to exponenciálně víc proto, že to objektivně prostě pro film není a už z toho faktu, by to celé bylo narušené. To nejde zkrátit - resp. jde, ale za cenu totálního zpřetrhání vazeb a degradování celého díla. Druhak je to dlouhé a nemá to vlastně žádného "hlavního" hrdinu - vše se to točí kolem mnoha postav, která tam mají přímý, nepřímý nebo oba party - vzniká mozaika ze sebemenších detailů a ve výsledku je tam dosaženo toho, že tam má každá postava (bez ohledu na dobu aktivního výskytu v ději) stejné místo - neříkám, že toto film neumí, umí a dobře - ovšem dvě, ba i tři hodiny jsou na ten rámec Strážců málo.
A to už nemluvím o tom, že si Strážci prostřednictvím komiksu vytvářejí vlastní universum skrze vložené fiktivní novinové články, rozhovory, deníky, lékařskými posudky atd.
Dalším aspektem je to, že poměrně dost pasáží tam tráví postavy sebereflexí samy se sebou - opět, i toto film dokáže, jenže tady zase pochybuji nad tím, že by toto multiplexový film akcentoval. Naopak - obávám se, že monology budou nahrazeny nějakými naštelovanými dialogy a...
No...

Možná to je Moorovým stylem psaní, když se vezme zrovna scéna těchto komiksů - Vendeta mě trochu rozčarovala, dle mého tam chyběly mnohé hezké detaily z předlohy, které do jisté míry dělají to, co autor na papír nedával jen tak pro nic za nic. A není to pouze můj dojem, že tyto věci v komiksové předloze jsou, což naznačuje to, že v onom původním médiu je něco "navíc". A to byl "pouze" případ V jako Vendeta - kde ještě navíc nakonec suma sumárum film sám o sobě špatný není. Ale v případě Strážců, kterýžto jsou jak širší, tak hlubší, si už tu filmovou adaptaci dovedu představit těžko... Snad jedině nějakou seriálovou - ovšem to by řešilo max problém toho rozsahu, zbytek by zůstával.
Ano, bude to ve filmu jiné, s tím se smířím, a příběh či dílo samotné to zapropaguje, paráda. Ovšem... po absolvování zápletky jednou, to už podruhé nikdy není takové. A druhak, film asi těžko zaexceluje ve filmové konkurenci tak jako zaexceloval komiks, pro nějž je původní příběh šitý. Zkrátka - divák filmu neznající komiks se tím připraví o požitek z komiksu, kterýžto je pravděpodobně opravdu nejlepší komiks vůbec.
Zkrátka a dobře - uznávám, že jsou věci, kde člověk "pouze" nechce vidět to, že je jeho oblíbenost nějakým způsobem natahována do cizích vod. Ovšem na druhou stranu jsou i věci, kde to je samo o sobě vůbec dost těžko realizovatelné - Strážci jsou toho příkladem. A nakonec, jistě se najdou mnohá překvapení, která se povedla - ovšem povedla v tom svém rybníčku - fenomenální předloha, která těží z prostředků a předností svého média, zůstane nepřekonanou.