Vallun: delas si srandu?

Moderátoři: Sadako, sevencreature
Proč mi to z nějakého důvodu připomíná jistou debatu o umění na Sigilu, kde byl Arthalion zastávající pokud si vzpomínám podobný směr myšlení jako autor tohoto odstavce, většinou lidí umlácen ovčími ocasy?Kulturní warholizace
Kulturní warholizace je odbourávání kritérií a smyslu pro kvalitu, talent, profesionalitu a pracovní etiku. Tento pojem odvozuji od Andyho Warhola, mnoha lidmi pokládaného za umělce, jinak proslulého jako plagiátor fotografií Marilyn Monroe a plechovek Campbellových polévek, na kterých vydělal miliony dolarů.
Umění je – nebo kdysi bývalo – jakýmsi předvojem hledání dokonalosti, harmonie a aspirace k vyšším principům, žebříkem k vystupování z banality, bezcitnosti a vulgarity každodenního života. Kvalita umění ovlivňuje kvalitu všeho ostatního, a to nejen esteticky, nýbrž i eticky, politicky, materiálně, sociálně, ekonomicky a ekologicky. Má také rozhodující dopad na etiketu lidských vztahů a veřejného chování.
Ale zde je Warholova definice umění:
"Umění je to, co vám projde."
Warholizace prolomila veškeré bariéry, za nimiž je něco všeobecně hodnoceno jako tak mrzké či vulgární, že by to projít nemělo. Dává nám drze a okázale najevo, že neexistují žádné standardy vkusu, slušnosti, krásy, skvělosti.
Všechny takto na umění povýšené prkotiny nás chlácholí a lichotí nám. Většina z nás totiž kvalitu od paskvilu nerozeznáme a jsme líní se o tom něco poučit. A místo abychom z toho měli mindrák nedovzdělanců, přijímáme s vděkem ujištění, že kvalita nemá žádná obecně platná měřítka a k úspěchu není potřeba nic umět a o nic se snažit. Vrací nám to sebevědomí ignorantů. A zavírá nám to mysl i srdce před inspirací a otupuje pocit studu, schopnost sebekritického vnímání a tím i možnost nápravy.
Je zajímavé, že prof. Jičínského "kritizuješ" a při tom máš citát jeho rudého bratra prof. Cepla v popisu - i když musím uznat, že ono motto (pokud je vůbec Ceplovo, což se mi vzhledem k okolnostem /V. Cepl je zastáncem pozitivní diskriminace/ nezdá) je docela věcné a osobně mi přijde pravdivé.Ajantis píše:SiNuHeT: Vždyť ten člověk psal preambuli k Ústavě 1960, co tedy jiného čekat?
No, to Ceplovo motto jsem si ve skutečnosti vymyslel, Jičínského jsem kritizoval, i když o tom nevím, a pozitivní diskriminace je pochopitelně zcela totéž jako politická korektnost. A co na to Jan Tleskač?Vallun píše:Je zajímavé, že prof. Jičínského "kritizuješ" a při tom máš citát jeho rudého bratra prof. Cepla v popisu - i když musím uznat, že ono motto (pokud je vůbec Ceplovo, což se mi vzhledem k okolnostem /V. Cepl je zastáncem pozitivní diskriminace/ nezdá) je docela věcné a osobně mi přijde pravdivé.