Monster dokoukán.

Dal bych tak mezi 86-90 procenty. Hlavně kvůli tomu, že se mi to líbilo o něco více než Death Note. Celkově jde o fajn detektivku, která nakonec nebyla roztahaná a nudná, jak to vypadalo okolo 25. dílu. Vytknul bych občasné nelogické vykrádání Lynche a občas i trochu podivnější pohledy na střední Evropu - ale bez určité nadsázky by to asi nešlo...
K dobru bych dal velmi dobrou atmosféru, byť z hororu (na který jsem se těšil) vlastně nic nebylo.
Některé postavy jsou velmi dobré. Především inspektor Heinrich Runge s vizáží hraběte Drakuly, kterýžto je v příběhu zosobněnou spravedlností. Velmi příjemný charakter byl i Wolfgang Grimmer. Takový milý Berserk a další postava, která prokazovala, že nejde o horor (spolu s Rungem působil při potencionálně hrozivějších scénách jako uklidňující prvek). Dále byli fajn Rudy Gillen (hlavně jeho výslechy psychopatů jsou fajn prostorem pro jeho charakter), Roberto a nakonec jsem byl spokojen i s charakterem Evy Heinemann, která se stala i něčím jiným než proradnou mrchou s jednou obsesí (no vlastně by se daly připočítat další - alkohol a cigára).
Naproti tomu ústřední hrdinové (Dr. Tenma, Johan a Anna) mě až tak úplně nezaujali. Nejvíce mě asi zklamal Johan. Byť děj byl výborný, tak v posledku byly jejich charaktery takové moc povrchní. Ale holt jste díky nim měli jisté hrdiny a padouchy. Postava malého Dietera rovněž nedostala zase až tak moc prostoru a jeho úkolem bylo opět jen uklidňovat hlavní hrdiny i diváka. Ovšem oceňuji, že nebyl otravný, což se u postavy "správného kluka" mohlo lehce stát.
Dále mě nezměrně potěšila míra detailů. Tedy české názvy občas byly zprzněné (hlavně na nejdůležitější knížce děje bylo podle mě "kierá" místo "která", tři nápis "Tři žába"), ale jinak si autoři dali obrovskou práci s převedením Prahy do světa anime. Co si pamatuji, tak budovy byly tak, kde měly být a občas autoři neopoměli nějaký ten detail, který byl kvůli vlastní nepodstatnosti až puntičkářstvím.
Též je třeba říci, že dr. Tenmovi by nerozuměl žádný Němec či Čech. Jelikož v celém seriálu nedokázal správně říci snad žádné jméno krom svého. Rovněž když se japonští dabéři pokoušeli mluvit česky, tak výsledek zněl jak strojové hlasy vraždících robotů. Dost možná to i přispělo k atmosféře, ale takhle děsivý jazyk tedy zase nemáme. Jen na ohlášení jedné zprávy v TV si našli český dabing...
Úvodní znělka, která byla stejná až do konce, byla super. Závěrečnou bohužel vyměnili někdy okolo 35. dílu a ta nová byla opravdu hrůzná. Byť má být od nějakého renomovaného japonského skladatele, tak by lépe zaspíval i můj pes. Původní byla tedy o mnoho lepší...
No, pokud hledáte zajímavý detektivní kreslený seriál, kde se velmi podstatná část odehráva v Praze, tak doporučuji. Záhada je to pefektní a na konci i pochopitelná. Byť mohlo být více zdůrazněno, proč se vlastně ony vraždy děly - nicméně se to dá pochopit hned po prvním shlédnutí.