Tak dneska se mrkneme na to, jak to zhruba je s názory na program pissu.
Co se týká koncepce pissových akcí, tak tam vyšla totální remíza 14-14 (ano, ten jeden lichý se zdržel hlasování

) mezi akcemi kolektivními a separátními. Když se k tomu připočte, že pro nějakou kolektivní akci 23 pro a 5 proti, dalo by se to shrnout zhruba tak, že se "vlk nažere a koza zůstane celá" - jedna dvě kolektivní (řekněme přesněji "kolektivnější") akce (výlet, přednášky, sportovní turnaj, opejkání buřtů... cokoliv :mrgree:) proběhnout mohou, to proti srsti není téměř nikomu - což zabere jeden den, a druhý se už pojede spíše sólo. Tím se v zásadě dá popsat dění na prvním i druhém pissu - suma sumárum, jde teď spíše o to, aby se správně v duchu výše zmíněného dokázal využít ten čas, který bude pissu věnován - tj. najít a realizovat dobré jednotlivosti a dobré kolektivní věci
Kupříkladu hry lze považovat za jednotlivost, ale třeba fotbálek, sledování filmů, paintball a podobné věci lze při jisté účasti už považovat i za kolektivní. Podobně u přednášek - třeba já je vidím za kolektivní, tj. proti nim bych do programu žádnou "protilehlou aktivitu" neřadil, na druhou stranu se vyskytly názory, že by přednášky nemusely být brané takto globálně, ale aby třeba bylo víc přednášek najednou, anebo přednáška a hra atp. To mi přijde trochu jako škoda, přednášky beru za dost zajímavý faktor celého pissu a takto vědomě nadsazovat dilema, zda hrát, anebo poslouchat přednášky, je dle mě zbytečné - stihlo by se oboje (viz. první piss).
Padl taky názor nějakého "tématického večera" - trochu podobně jako při myšlence prvního pissu a pásma komiksů a pásma hororů, což v prvním případě bylo podpořeno dvěma přednáškami a divadlem, ve druhém pak přednáškou, filmem a koneckonců i hororovou hrou. U druhého to až tak spojeně nevyšlo - Stalker a přednáška o sci-fi literatuře byly oddělené. Tato možnost se však klidně může využít i dále.
Pokud by se něco takového podařilo, nemuselo by to být od věci - třeba přednáška o post-apo žánru, post-apo film a post-apo hra...
Ale nyní k přednáškám. Nyní číselně - cca 1/3 lidí je explicitně pro delší přednášky, 2/3 pro kratší přednášky. Opět to lze interpretovat více možnostmi - kratší přednášky třeba mohou převažovat proto, aby se stihlo více přednášek, anebo třeba proto, že někdo dlouhé nerad poslouchá?

Potvrdilo to však pouze představu, která je od začátku pissů a kterou se zatím realizovat nepodařilo - ten poměr i zhruba odpovídá - totiž, udělat jednu dvě větší přednášky a k tomu zhruba dvojnásobek počtu kratších. takže je dobré, že podobný je i veřejný názor, od toho se lze odpíchnout.
Jaká je základní idea? I sebekratší přednáška má svůj smysl - minimálně otevírá prostor k jisté diskuzi. Což je druhý aspekt - bylo by dobré na konec přednášek zahrnout prostor pro diskuzi.
V anketě se dost často vyskytlo skoro až magické trojsloví týkající se vlastních přednášek - a to "pokud bude zájem". Do této roviny bych to vůbec nestavěl - zájem je a bude. Ono je totiž ku prospěchu věci volit spíše než metodu "uvidět, jak se lidi vyjádří", volit metodu "předkládací". Pokud mám tedy možné téma pro odpřednášení, tak ho odpřednášet - zájem jistě bude - a ne čekat, až si toto téma někdy veřejnost vyvolá, že ho chce
Nebudu zde jmenovat témata, která se sešla - nechám na každém, ať vyjde se svou kůží na trh. Ale mohu říct, že se sešla vcelku pestrá a zajímavá sestava přednášek. Nikoho nechci tedy svazovat tím, že ho zde uvedu s tím, že se "upsal" k tomu a tomu - to ať každý udělá dobrovolně

Ale tak, jak se to sešlo, je to dobré, nic není "mimo" a jen to podporuje onen model od velkých přednášek k malým.
Pokud se někdo chcete na detailech a pojetí vaší přednášky dohodnout, tak mi pište soukromé zprávy.
Tímto zakládám tři témata:
PISS 3 - přednášky
PISS 3 - filmový klub
PISS 3 - akce, činnosti a nečinnosti