Prohlížeče

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět

Váš internetový prohlížeč?

Internet Explorer 6
3
4%
Internet Explorer 7
1
1%
Mozilla, popř. nějaká méně rozšířená verze (SeaMonkey atd.)
2
3%
Mozilla Firefox
38
52%
Opera
26
36%
Safari
1
1%
jiný
2
3%

Celkem hlasů: 73

Landor
Šifrovač

Příspěvek od Landor »

sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Uff, tak jsem zkoušel používat Firefox 2.0 (je to výchozí install) a pěkně rychle jsem nainstaloval Operu. Dlouhodobě pracovat s Firefoxem bych dokázal v práci, ale doma asi těžko... Zlatá Opera :-P
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Vidíš - a u mě je to přesně naopak. Každému prostě sedne něco jiného a funkce na to mají jen malý vliv.
Žralok, který štěká, nekouše.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Btw pokud používáte Firefox a nemáte nainstalovaný Addon Tab Mix Plus: https://addons.mozilla.org/firefox/1122/ tak vám vřele doporučuji to napravit - asi nejužitečnější Addon co existuje (heh, no dobře, zas tolik jich neznám :oops: ). Absolutní nutnost pro práci s Firefoxem.
Without this Add-on Firefox has no chance to compete with Opera or even the new IE7. It is indispensable, essential, and just great. I hope most fuctions of Tab Mix Plus will be integrated in Firefox 3 - or else: Bye Firefox, it was nice to meet you.
EDIT: Hmm, teď zas pro změnu používám Firefox - nějak se mi zalíbil po pár updatech...
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Tak, kdyby někoho zajímaly aktuální a nesfalšované statistiky prohlížečů, tak tady jsou:

Srpen 2006
Internet Explorer: 55.6 % (963581 hitů)
Firefox: 26.2 % (454592 hitů)
Opera: 13.9 % (242169 hitů)

Únor 2007
Firefox: 47.5 % (669966 hitů)
Internet Explorer 35.9 % (505398 hitů)
Opera 14.2 % (200127 hitů)

Je ale s podivem, že tak málo z vás používá IE7, když už je součástí Windows Update - že by vyše počítače neprošly ověřením pravosti Windows?
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

drake127 píše:Je ale s podivem, že tak málo z vás používá IE7, když už je součástí Windows Update - že by vyše počítače neprošly ověřením pravosti Windows?
:lol: :lol: :lol: sry, to si nemôžem odpustiť ... :lol:
The day is done
But I’m having fun
I think I’m dumb
Or maybe just happy...
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

drake127: Nějak jsem si nevšiml, že bys statistiku dělil na IE6 a IE7 :think:

Vzhledem k tomu, že koexistence IE6 a IE7 na jednom počítači je poněkud problematická, tak jsem nucen setrvávat na IE6 (používám ho na dvě věci - za prvé, kvůli kontrole při webdesignu a za druhé pro ukládání některých stránek jako MHT - protože Operu 9 kvůli tomu instalovat nehodlám (páč se mi nelíbí :-) ).
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

sevencreature píše:drake127: Nějak jsem si nevšiml, že bys statistiku dělil na IE6 a IE7 :think:
Internet Explorer
Internet Explorer 7: 4,8 % (68254 hitů)
Internet Explorer 6: 30.5 % (429547 hitů)

Zbylé verze IE nepřekročili 1 %. Za zajímavost stojí ještě 55 hitů s IE 2.0 nebo 8 hitů s IE 6.1 (a to je co?).

Jinak na svém hlavním PC mám IE 7.0 a na virtuálním mi hnízdí IE 6.0
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Hmmm, a kolik lidí používá lynx? :) Ale moc user friendly phpBB teda není - nešlo by na podpoře lynxu trochu zapracovat? Třeba editovací menu je poněkud úzké... .-)

EDIT: No ale jde to. I když jsou tu lepší programy, to je fakt.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Tak, po dlouhém testování, zamýšlení atd. jsem dospěl k názoru, že jediným, skutečně inteligentním prohlížečem je Opera. Proč? Internet Explorer 7 je asi fajn, ale jako by neexistoval, dominantní je stále velice špatná verze 6 a díky skvělé microsoftí politice "piráti ne", se situace možná ještě pár let nezlepší. EU žaluje MS za pitomý Win Media Player, ale aby mu napařila pořádnou pokutu za radikální zbrždění vývoje internetu, to ne :-x .

Pro neznalé - IE6 podstatnou část atributů ignoruje, či si je ještě hůře vykládá "po svém" (a to nemluvím o špatném zobrazování PNG souborů); v praxi se tak webová stránka vždycky dělá dvakrát. Poprvé se napíše pro opravdový prohlížeč, kdy v Opeře, a obvykle i FF funguje a vypadá skvěle, aby se pak zjistilo, že v IE6 je polovina prvků úplně jinde a jinak. Takže se kód musí přepsat, a "zoptimalizovat" tak, aby stránka vypadala skutečně jak má. K tomu je nutno se často uchýlit k použití dosti archaických postupů, přičemž na nové možnosti a atributy můžeme prostě zapomenout. Žádné statické objekty, žádná absolutní pozice - díky Microsoftu ještě pár let ne, protože pro IE6-věrné, kteří tvoří majoritu, je prostě nutné stránky optimalizovat a na jiný prohlížeč než Internet Explorer by určitě nepřešli - a to by to ještě musel být autoupdate. Jenže ten, jak známo, se s nelegálními verzemi Windows nemá zrovna v lásce...

A Firefox. Pominu tak skvěle napasný kód, kdy i při pitomém přepnutí vzhledu či instalaci pluginu je nutno program restartovat, a každý další plugin (a že jich to chce hromadu, aby byl FF použitelný) prohlížeč jen zpomaluje a snižuje jeho stabilitu - to mě jako web developera zas tak nezajímá. Ale funkce jako "zvětšit písmo"! Opravdu bych zaškrtil chytráka, co na tuhle vychytávku přišel. Zásadní problém je totiž ten, že zvětšení písma naruší design naprosté většiny stránek (samozřejmě těch, kde se o designu dá mluvit, tedy php, css, xhtml) a to někdy poměrně radikálně (zmizí odkazy, některé prvky se začnou přerývat); příkladem budiž i náš Sigil. Opět, ne že by tohle muselo designéra nějak zvlášť trápit, logika tohoto vylepšení je ovšem opravdu podivná až zvrácená.

Opera je rychlá, nejstabilnější, nejpohodlnější, skvěle funkční už po instalaci (netřeba ji nijak zvlášť doplňovat) a především plně respektuje specifika xhtml + css a nepřináší takové stupidity jako zvětšení písma a místo toho zvětšuje celou stránku (tedy i obrázky a rozměry), čímž zachovává proporce. Pro srovnání:

Zvětšení Sigilu ve Firefoxu
Zvětšení Sigilu v Opeře

Opeře hodně uškodilo to, že byla až do v 8.5 placená, na druhou stranu si tím získala komerční základnu, což jejím tvůrcům umožnilo program skutečně rozvíjet. Již delší dobu je to freeware, jehož komfortu žel užívá jen menšina uživatelů, která se však snad pomalu zvětšuje. A moc si přeji, aby jednoho dne byla většinou.
Naposledy upravil(a) MCZ dne 24.5.2007 14:10, celkem upraveno 1 x.
Morty
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morty »

od zaciatku pracujem v opere...
s mozzilou iba v ubuntu, aj to jej dost nechapem... imho je zlozita pre bezneho uzivatela, a az prilis podobna IE
opera ma osobity vzhlad, je rychla, mam vsetko potrebne po ruke a nikde to nezavadzia, v priebehu okamihu dokazem spravit nove okno a nezalezi ci mam v ruke mysku, alebo klavesnicu...
jedina vec, ktora mi na opere vadi, je skratka ctrl + Q, ale aj ta sa da nastastie vypnut :-D
moj hlas ma Opera!
Fama nihil est celerius.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

MCZ píše:Proč? Internet Explorer 7 je asi fajn, ale jako by neexistoval, dominantní je stále velice špatná verze 6 a díky skvělé microsoftí politice "piráti ne", se situace možná ještě pár let nezlepší. EU žaluje MS za pitomý Win Media Player, ale aby mu napařila pořádnou pokutu za radikální zbrždění vývoje internetu, to ne :-x .

Pro neznalé - IE6 podstatnou část atributů ignoruje, či si je ještě hůře vykládá "po svém" (a to nemluvím o špatném zobrazování PNG souborů); v praxi se tak webová stránka vždycky dělá dvakrát........díky Microsoftu ještě pár let ne, protože pro IE6-věrné, kteří tvoří majoritu, je prostě nutné stránky optimalizovat a na jiný prohlížeč než Internet Explorer by určitě nepřešli - a to by to ještě musel být autoupdate. Jenže ten, jak známo, se s nelegálními verzemi Windows nemá zrovna v lásce...
Chápu správně, že Microsoftu vyčítáš (kromě nekvality neaktuálního IE6) to, že uživatelé kradou a nechtějí přejít na jiný prohlížeč než IE6, což mohou učinit zcela dobrovolně a bez překážek? :-)
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 24.5.2007 14:40, celkem upraveno 1 x.
Morty
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morty »

keby bol slovak, chapem, ale cesi nemaju vo zvyku az tak kradnut :-P
Fama nihil est celerius.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

Ajantis: Microsoft má nepochybně nějaké statistiky ohledně poměru legálních a nelegálních Win (XP) a podle nich dobře ví, jak na tom ČR, SR ale i další země jsou. Z toho soudím, že moc dobře ví, kolika procentům uživatelů nový IE odepře a že v těchto zemých to bude nezanedbatelná část.

Ano, neskutečně mě štvou příznivci IE6, protože díky nim mám hromady práce navíc, ale rovněž mě štve MS svou politikou a zjevnou nepromyšleností důsledků svých rozhodnutí (v případě MS velice častý jev). Uživatelé IE6 mohli na jiný prohlížeč přejít už před IE7, a stejně to spousta z nich neudělala a neudělá tedy ani potom.

Chápu, že podporovat pirátský soft se MS zrovna nelíbí, ale do téhle situace se dostal sám - monopolním postavením (proč jej EU žalovala za WMP a ne za IE6???) a vnucením nekvalitního sw, který rozvoji internetu spíše ublížil, než pomohl. Takže jednoduchá logika - co se týče internetových prohlížečů, je stále monopolem Microsoft a jeho Internet Explorer a jako takový za situaci nese odpovědnost.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

MCZ píše:Ajantis: Microsoft má nepochybně nějaké statistiky ohledně poměru legálních a nelegálních Win (XP) a podle nich dobře ví, jak na tom ČR, SR ale i další země jsou. Z toho soudím, že moc dobře ví, kolika procentům uživatelů nový IE odepře a že v těchto zemých to bude nezanedbatelná část.
A že firma Rolls-Royce (ano, vím, že se ten koncern jmenuje jinak) odepírá každému Čechovi jeden fungl nový vůz Ti nevadí? :think:
Microsoft nikomu nijak nebrání v používání jiného prohlížece než IE a nikomu nijak nebrání v používání IE7 - stačí si jej zaplatit. Je to produkt jako každý jiný, nevidím na tom nic problematického.
Ano, neskutečně mě štvou příznivci IE6, protože díky nim mám hromady práce navíc, ale rovněž mě štve MS svou politikou a zjevnou nepromyšleností důsledků svých rozhodnutí (v případě MS velice častý jev). Uživatelé IE6 mohli na jiný prohlížeč přejít už před IE7, a stejně to spousta z nich neudělala a neudělá tedy ani potom.
To je ovšem rozhodnutí a věc těch uživatelů, stížnosti na ně jsou jistě z Tvé strany oprávněné.
Takže jednoduchá logika - co se týče internetových prohlížečů, je stále monopolem Microsoft a jeho Internet Explorer a jako takový za situaci nese odpovědnost.
To je zcela špatná jednoduchá logika.
Co se týče internetových prohlížečů, Microsoft není monopolem. Každý má na výběr jiné, stejně funkční alternativy, k nímž se může bez problémů dostat.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“