Trocha vědy

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
CrowX
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CrowX »

AlieN píše:CrowX: V armageddonu se pokoušeli šutrák rozstřílet na kusy a to by opravdu jinak nešlo. Podle mě by ale stačilo kdyby několika výbuchy odklonili jeho dráhu tak, aby zemi minul.
Ak by si dokázal vypočítať, ako presne by sa nepravidelne rotujúci objekt odklonil tak klobúk dolu. To je takmer nemožné. Nehovoriac o správnom načasovaní - a nezabúdaj, že sa stále pohybuješ v rýchlosti km/s - za sekundu :!:
There is a limit to stupidity.
182
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

CrowX: Spočítat kinetickou energii kamene není těžké (BTW je to spíš fyzika než matematika), horší je znát hodnoty (hmotnost, rychlost) a když budeš mít výsledek umět si to přebrat (když ti vyjde třeba 128654245 J je to sice hezký, ale nevíš co to dokáže v měřítku srážek panet způsobit (aspoň já nevím)).

Ek=1/2mv^2
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Anthrax píše:CrowX: Spočítat kinetickou energii kamene není těžké (BTW je to spíš fyzika než matematika), horší je znát hodnoty (hmotnost, rychlost) a když budeš mít výsledek umět si to přebrat (když ti vyjde třeba 128654245 J je to sice hezký, ale nevíš co to dokáže v měřítku srážek panet způsobit (aspoň já nevím)).

Ek=1/2mv^2
Na srážku planet nesmí dojít. Ale několik (desítek) dobře mířených atomovek by mohlo míst dostatečnou energii na nějaký ten x stupňový odklon (x závisí na době objeven a tudíž vzdálenosti).
Žralok, který štěká, nekouše.
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

Tak mě napadá jak chcete několika výbuchy na povrchu způsobit odklonění? Třeba to možné je, ale mě se to nezdá, podle mě by na odklonění bylo potřeba nějaký dostatečný náraz tělesa "zvenčí," takové odklonění asteroidu asteroidem.

CrowX:Sice se pohybuješ v obrovských rychlostech, ale vzdálenosti taky nejsou nejmenší. Dosah našich technologií možná není žádná sláva, ale nejspíš bychom zjistili, že se něco blíží s dostatečným předstihem a mohli bychom na milé vesmírné těleso někde "čekat."
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

drake127 píše:Na srážku planet nesmí dojít. Ale několik (desítek) dobře mířených atomovek by mohlo míst dostatečnou energii na nějaký ten x stupňový odklon (x závisí na době objeven a tudíž vzdálenosti).
Špatně jsem to vyjádřil, měk jsem napsat "srážka těles ve vesmíru" přičemž nemusí jít o planet a už vůbec ne o naší.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Anthrax píše:Tak mě napadá jak chcete několika výbuchy na povrchu způsobit odklonění? Třeba to možné je, ale mě se to nezdá, podle mě by na odklonění bylo potřeba nějaký dostatečný náraz tělesa "zvenčí," takové odklonění asteroidu asteroidem.
Směrovaná nálož (nejsem si jistej, jestli to jde v případě atomovky) a hlavně, pokud by se atomovka srazila s šutrem v této rychlosti, udělala by slušnou dírku i bez výbuchu.
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

drake: atomovkou do ničeho dírku neuděláš
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Tafif píše:drake: atomovkou do ničeho dírku neuděláš
Myslel jsem to tak, že náraz atomovky sám o sobě (bez detonace) udělá dírku a výbuch atomovky (předpokládejme usměrněný "dolů") bude hnát tlakovou vlnu (ehm, ta ale asi ve vesmíru nefunguje, ne?) pryč od šutru a podle zákonu akce a reakce šutr odkloní.
CrowX
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CrowX »

to Anthrax - v súvislosti s rýchlosťou som mal na myslí skôr presnosť - je ľahké priblížiť sa k nejakému telesu vo vesmíre keď s ním zosynchronizuješ svoju vlastnú rýchlosť, ale keď máš dve telesá, ktoré sa pohybujú proti sebe navzájom tak rýchlosť je obrovská - aj keď ktovie ako by sa taký raketový útok vlastne realizoval.
drake127 - náraz rakety by neurobil vôbec nič - je to ako keby zrniečko prachu narazilo do auta. 8-)
182
nuke
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nuke »

drake127 píše:Směrovaná nálož (nejsem si jistej, jestli to jde v případě atomovky) a hlavně, pokud by se atomovka srazila s šutrem v této rychlosti, udělala by slušnou dírku i bez výbuchu.
Samozrejme pokial by ten asteroid nebol z kovu ;-)
Tafif píše:drake: atomovkou do ničeho dírku neuděláš
Ja by som v prípade obrovského asteroidu vsadil na jeho výhru v súboji s A-bomou.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

CrowX píše:drake127 - náraz rakety by neurobil vôbec nič - je to ako keby zrniečko prachu narazilo do auta. 8-)
Jde o materiál toho šutru. vystřel do mramorového sloupu (který je ohromně velký) pistolí.
Nanaki
Sigilan

Příspěvek od Nanaki »

drake127 píše:Naopak bych řekl, že 10 km pod mořem jsem v relativním bezpečí (vlastně mě nenapadá bezpečnější místo na Zemi).
Mám dojem, že by ti vůbec nepomohlo...
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Nanaki píše:
drake127 píše:Naopak bych řekl, že 10 km pod mořem jsem v relativním bezpečí (vlastně mě nenapadá bezpečnější místo na Zemi).
Mám dojem, že by ti vůbec nepomohlo...
Já řekl, že je to nejbezpečnější místo - ne, že by to stačilo. Ale pokud by šutr spadl poblíž, tak by to bylo jedno, ale pokud na druhý straně planety, tak bych si toho nemusel všimnout, i kdyby hořela atmosféra.
CrowX
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CrowX »

A čo? Buď môže byť zo železa alebo z .... (teraz si presne nedokážem spomenúť, z čoho sú väčšinou zložené kamenné meteory) - rozdiel je vo veľkosti/mase - guľka v pomere k stĺpu je napr. 1cm:1000cm(10m) - pričom taká raketa je oproti samotnej veľkosti resp. mase asteroidu smiešne malá.
182
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

CrowX píše:A čo? Buď môže byť zo železa alebo z .... (teraz si presne nedokážem spomenúť, z čoho sú väčšinou zložené kamenné meteory) - rozdiel je vo veľkosti/mase - guľka v pomere k stĺpu je napr. 1cm:1000cm(10m) - pričom taká raketa je oproti samotnej veľkosti resp. mase asteroidu smiešne malá.
Mně nejde o poměrovou dírku, ale o absolutní alespoň o velikosti té atomovky, aby byl výbuch z většiny ohraničený a tudíž ta vlna (existuje tedanebo ne?) mohla pryč jen nahoru.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“