Matematika
Moderátoři: Sadako, sevencreature
Chybná není, chce to ale pojmout totiž ono nekonečnoLordArian píše:Co se týče té drakeovi teorie o prvočíslech-bohužel je chybná-jelikož násobíme kromě jiného i dvojkou a pětkou,závěrečný výsledek bude vždy končit 0. Pak už stačí jen hledat a zjistíte,že číslo 510 511(2*3*5*7*11*13*17+1) je dělitelné 97
d127Edit: drake je s malým 'd'!

Jednak - jak jsem psal, nikdo nedokázal, že by ten protiargument něčemu měl vadit v té konstrukci prvočísla součinem všech "známých" + 1. Ono to vlastně ani moc nejde, viz druhak.
Druhak - možná to z toho nebylo patrné, ale když ten součin bude číslo složené, nebude sice ono p prvočíslo, ale jeho prvočíselným rozkladem dostaneš další "nová" prvočísla (těmi "původními" totiž dělitelné není) a opět spor s konečností.
Třeťak, v návaznosti na druhak - celé to lze interpretovat i trochu jinak:
prvočísel je konečně mnoho... p1 až pn, tj množina {p1, p2,...pn}.
Opět si vytvořím ono známé číslo p=p1*p2*...*pn+1.
A co mi teď nastává - je dělitelné něčím z množiny? Ne... A co to teda tak asi je jiného?
Složené... základní věta elementární teorie čísel říká, že každé číslo x => 2 má jednoznačný prvočíselný rozklad... a tohle evidentně nemá - není dělitelné prvkem z konečné množiny prvočísel, a tak nelze rozklad provést, protože mi "chybí" prvočísla... a nemožnost provést rozklad jaksi rovnou spěje k tomuto: "buď pak je samo prvočíslem, nebo jeho rozkladem musím získat nové prvočíslo." A tak, nebo onak, zase je to spor s původním předpokladem o konečnosti dané množiny prvočísel...
BTW když jsme tak u toho, vzpomněl jsem si na jeden matematický vtip o prvočíslech
Několik lidí odpovídá na následující otázku. "Jsou všechna lichá čísla větší než dvojka prvočísla?"
Matematik: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, a podle indukce - každé liché číslo větší než dvě je prvočíslo.
Fyzik: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, 9 je experimentální chyba, 11 je prvočíslo ,...
Inženýr: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ,...
Programátor: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 7 je prvočíslo ,...
Prodavač: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- uděláme pro vás to nejlepší co lze...
Biolog: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- výsledky ještě nedorazily...
Reklamní agent: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ,...
Právník: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- nejsou dostatečné důkazy dokazující opak...
Účetní: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 je prvočíslo , po zlevnění o 10% a odečtení 5% od základu daně.
Statistik: Zkusíme několik náhodně vybraných čísel: 17 je prvočíslo , 23 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ...
Psycholog: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, 9 je prvočíslo ale pokouší se to potlačit...
Další vtipy (místy trochu hardcore)
A ještě jedny
Jede Pepíček s babičkou ve vlaku a povídá jí: "Babi, koukni se na tu množinu kraviček, co se pase na louce!"
"Co to kecáš kluku, jaká množina kraviček? Vždyť tam žádné nejsou..."
"Ale to je prázdná množina, babičko..."

Několik lidí odpovídá na následující otázku. "Jsou všechna lichá čísla větší než dvojka prvočísla?"
Matematik: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, a podle indukce - každé liché číslo větší než dvě je prvočíslo.
Fyzik: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, 9 je experimentální chyba, 11 je prvočíslo ,...
Inženýr: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ,...
Programátor: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 7 je prvočíslo ,...
Prodavač: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- uděláme pro vás to nejlepší co lze...
Biolog: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- výsledky ještě nedorazily...
Reklamní agent: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ,...
Právník: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 -- nejsou dostatečné důkazy dokazující opak...
Účetní: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo , 9 je prvočíslo , po zlevnění o 10% a odečtení 5% od základu daně.
Statistik: Zkusíme několik náhodně vybraných čísel: 17 je prvočíslo , 23 je prvočíslo , 11 je prvočíslo ...
Psycholog: 3 je prvočíslo , 5 je prvočíslo , 7 je prvočíslo, 9 je prvočíslo ale pokouší se to potlačit...
Další vtipy (místy trochu hardcore)

A ještě jedny
Jede Pepíček s babičkou ve vlaku a povídá jí: "Babi, koukni se na tu množinu kraviček, co se pase na louce!"
"Co to kecáš kluku, jaká množina kraviček? Vždyť tam žádné nejsou..."
"Ale to je prázdná množina, babičko..."
- MCZ
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Arian: to sis toho nevšiml ještě z jeho přednášek na BGCZ fóru, kde neustále uváděl příklady matematiky v praxi atd., kde mu nikdo nedokázal v záležitostech matematických pořádně oponovat?
Vlasák: no jo, tyhle matfyzácký vtipy, raději jsem tam ani neklikal
, ale s tou babičkou to bylo dobrý, že jsem to pochopil taky já
.

Vlasák: no jo, tyhle matfyzácký vtipy, raději jsem tam ani neklikal

Vlasák: Stejně jako ekonomů a právníků
Radši ale plánovat do budocna nebudu,matika na základce je v porovnáni s tou vysokoškolskou naprosto směšná a dva měsíce prváku mi toho taky zatím moc neprozradili. Jestli na to aspoň z části mám se ukáže až ce třeťáku,čtvrťáku

Vidíš-li na konci černého tunelu světlo, pak je to obvykle na tebe letící fotonové torpédo