Anime & Manga

Centrum kultury města Sigilu, kulturní všehochuť ze všech sfér.

Moderátor: sevencreature

Odpovědět
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

sevencreature: Jj, beru to tak :-)

Co se týče Air, velmi mě překvapilo, když jsem se dočetl, že v tomto třináctidílném seriálu jsou dva opakovací díly...

Starší Kanon (stejně jako Air) hodlám výhledově zhlédnout, ale docela mám nedůvěru k té (relativně) krátké době, během níž by měl odvyprávět totéž co novější bratříček. Pokud jde o animaci, z těch pár záběrů, které jsem viděl, vypadala přeci jen o trochu lépe než ten děsivý obrázek na AniDB :-)
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
Yoshi Snipo
Sigilan
Příspěvky: 245
Registrován: 4.10.2005 6:05
Bydliště: Stormrage Barrow Dens
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yoshi Snipo »

Som dopozeral Order of Hellsing a dost ma to chytilo. Velmi dobry 13 dielny anime o zene Integre Winged Hellsing a jej organizacii na lov upirov, pri ktorom pouzivaju skutocneho nosferata Alucarda. (netreba dodavat ze Alucard je velmi sympaticky vampir)
End of hope! - End of love! - End of time, the rest is silence! ~ Nightwish
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

Mezzo Forte - Yasuomi Umetsu, který je z valné části odpovědný za Mezzo Forte, je rovněž autorem Kite. Je to poznat - v dobrém i ve zlém. Hlavní postavou je opět mladá slečna. Jmenuje se Mikura a spolu se dvěma muži se nechávají najímat na všeliké akce, které byste legálními jistě nenazvali. Celý děj tohoto dvoudílného OAV se točí především kolem jednoho delikátního úkolu, přičmž děj rozsahem odpovídá stopáži (to považuji za správné) a slušně odsýpá, což mi v tomto případě ke spokojenosti stačí. Jen by se místy mohlo méně polopaticky vysvětlovat. Největší rozdíl oproti starší sestřičce je v atmosféře - zatímco Kite byla temná, Mezzo Forte se nese v odlehčeném duchu, do kterého se hodí i občasný fanservice v podobě mihnuvších se kalhotek. To však neznamená, že by se k sobě postavy chovaly jemněji než v Kite - brutalita a krvavost je na srovnatelné, tedy nadprůměrné úrovni. Akční scény se mi v Mezzo Forte zamlouvaly o trochu více. Nevyvarovaly se sice úplně rozptylujících podivností z Kite (i zde nepřátelé občas místo jednání kecají), ovšem těch je méně, díky čemuž je akce plynulejší a pohlednější. Poměrně dlouhou dobu jsem živil naději, že "hentai" se mezi žánry na AniDB připletlo omylem, ovšem konec prvního dílu mou naději pohřbil. Ano, sexuální scény zde jsou. Tentokráte jen dvě (zato však delší) a samotná přítomnost styku by ani nebudila dojem nepatřičnosti a samoúčelnosti, kdyby opět nebyly tak explicitní (i na bukkake dojde). Výsledek je tedy stejně vzrušivý a rušivý. A stejně jako u Kite platí, že z celé stopáže tvoří jen malé procento, pročež jen kvůli nim se Mezzo Forte nevyplatí shánět. Je mi opravdu záhadou, proč je Yasuomi Umetsu do (některých) svých anime cpe za každou cenu. Za lepší akční sekvence o chlup lepší hodnocení. 6+/10

Yoshi Snipo: Hellsing se mi ze začátku hodně líbil, leč postupně mé nadšení opadalo. Skončil jsem někde u šestého dílu, ale výhledově jej hodlám dokoukat.

A zde video pro členy SOS brigade - http://www.youtube.com/watch?v=xzeFGUkrNzE (kdo ještě Haruhi neviděl, nechť jej raději vynechá).
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

Paprika má v podstatě ohraný příběh - je vynalezen přístroj, který by mohl představovat revoluci ve vědeckém poznání, jenže je následně ukraden člověkem, který s ním nemá příliš mírumilovné plány. To vše už zde bylo mnohokráte, ovšem u Papriky se uplatňují dvě skutečnosti, které ji činí výjimečnou. Jednak onen přístroj slouží ke vstupování do cizích snů a ani nemusíte hrát Psychonauts, abyste si dokázali představit, jaký potenciál mají sny, ty leckdy bizarní pokrouceniny skutečnosti, ve správných rukou. A druhak na režisérskou stoličku usedl Satoshi Kon, jenž v Perfect Blue a Millennium Actress ukázal, že je mistrem prolínání (ne)realit a (ne)realit a jeho ruce by pro práci se sny měly být více než pravé. V Paprice to dokázal. Vizuálně je naprosto úchvatná a nejde jen o technologii a styl (který se mi velice zamlouvá), ale také o výjevy, jež zobrazuje - bizarní průvod, skoky do obrazu či kupříkladu scéna, kdy Paprika vyletí v podobě víly ze systému tunelů a uvidí... Krása, "sliby" z traileru byly do mrtě splněny. Totéž platí i o hudbě, která je dosti netradiční, což oceňuji, a především opravdu dobrá. Po druhém zlédnutí považuji Papriku (aneb Cestu do fantazie Satoshiho Kona) za nejlepší Satoshiho dílo a jeden z nejlepších filmů vůbec. Sugoi! 10/10
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
Hamster
Dabus
Příspěvky: 1815
Registrován: 29.10.2005 1:04

Příspěvek od Hamster »

Konečně jsem se tohoto hodnocení u anime dočkal! Sice je to jen krátký filmeček, ale stejně... Chrono Trigger OVA 1/10 :mrgreen: (a z toho 2 body jsou za použití hudby ze hry)
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

Hamster: Závidím ti, já jsem zatím dal jen 2/10 tomuto příšernému videoklipu :-( Proč vlastně? Budu si muset ověřit, zda si nezaslouží méně :think:
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
sevencreature
Sigil Team
Příspěvky: 7394
Registrován: 26.9.2005 1:24
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Hamster: Zajímavé, kdysi jsem to viděl a docela mě to pobavilo :lol: Hlavně kvůli té hudbě :-) Co se tam děje už si ale vážně nepamatuju :lol:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drug.
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

VAROVÁNÍ! Postavičky v níže zmiňovaném anime jsou ultrakawaii!

Domníval jsem se, že prvním anime, které budu sledovat průběžně s jeho vysíláním, bude až nová série Haruhi. Této pochybné cti se však dostane jinému dílku - Lucky Star! Anime je adaptací mangy a pojednává (zatím?) především o čtveřici středoškolaček (Konata Izumi FTW!), které ve škole vedou rozhovory na různá témata. Nebo jsou u sebe na návštěvě a vedou rozhovory o tomtéž. Případně jdou na festival a baví se o tom samém. Etc. Toť (zatím?) vše, ovšem vzhledem k povaze předlohy to není překvapivé a hlavně jsou dialogy až velice vtipné. Celé je to prošpikováno odkazy na jiná anime, onlinovky atd. Jelikož nemám tolik nakoukáno (ni nahráno), určitě mi toho hafo uniká, leč na zábavě to neubírá (tedy zřejmě ubírá, ale v naprosto přijatelné míře), přesto bych však tomu, kdo s anime "začíná", Lucky Star asi nedoporučil.

Pár linků: obsáhlé preview po zhlédnutí 4 dílů, upoutávka na LS a úvodní znělka - úchvatná! :-D

A co na to sevencreature?


Dále jsem se začal seznamovat se Slayers univerzem:

Slayers - Lina Inverse je mocná patnáctiletá zrzavá čarodějka, taktéž ukrutně cholerická a chamtivá. V jádru však dobrého přesvědčení. Na počátku svého putování vtrhne bez pozvání do tábora banditů, kteří právě u ohně oslavují jistě nelegálně nabyté bohatství. O několik fireballů později je jeho značná část v torně hlavní hrdinky. Mezi běžnými cennostmi (a zvláštním nožem) je však také speciální předmět, kterým na sebe Lina přitáhne nežádanou pozornost. Do té doby ovšem ještě nějaký čas zbývá, pročež si čarodějka spokojeně vykračuje lesem, aby ji vzápětí přepadla skupinka lupičů, kteří se nehodlají se ztrátou "svého" majetku smířit. Než se souboj řádně rozjede, objeví se na scéně statný blonďák Gourry, aby předvedl své umění s mečem a o chvíli později i svou nepříliš bystrou mysl (eufemismus). Lina a Gourry se tak stávají základem družiny, která se v průběhu seriálu rozšíří o další tři členy (z nichž poslední příchozí je zdaleka nejméně zajímavá). Prostředím jsou Slayers vcelku klasické fantasy, ovšem jelikož jde zároveň o seriál komediální, který se nebere vážně (většinou - pár pokusů o vážnější notu se objeví, a jak je obvyklé, s celkem neladí; naštěstí je jich skutečně minimum), neoriginalita příliš nevadí. O příběh zde moc nejde, hlavním zdrojem zábavy jsou časté a často monstrózní boje a především interakce postav (jež díky Linině popudlivé povaze rovněž nezřídkakdy skončí bojem). Mezi čistě komediálními anime patří Slayers k nejpovedenějším - kvůli kadenci vtipů se těm špatným sice úplně nevyhnuli, ale naštěstí je jich málo, většina je ucházající až velmi dobrá a místy se objeví doslova geniální gag (kupříkladu ten s klonovacím strojem). Nejpovedenější díly se nacházejí zhruba ve třetí čtvrtině (divadelní hra, vodní drak...). Audiovizuální zpracování je v pořádku, některé motivy hudebního doprovodu se mi velice líbily. Největší negativum? Občas se zbytečně polopaticky vysvětluje, případně je příliš zřejmé, že se tak činí především kvůli divákovi. Krom toho (a pár drobností) jsou Slayers dobrý a zábavný seriál a na další shledání s Linou a jejími společníky se těším. 7+/10

Slayers: The Motion Picture - Dle ANN pracovali na tomto Slayers filmu úplně jiní lidé než na první sérii seriálu, což je poznat mnohem více, než by bylo zdrávo. Zatímco seriál bych oprostil od serióznějších pasáží, kterých je tam však naštěstí minimum, film by měl být prost pasáží "humorných", kterých je zde naneštěstí hodně (po zhlédnutí seriálu bych nevěřil, že toto o některých Slayers prohlásím). Ani část humoru v seriálu není příliš "sofistikovaná" (to neberte jako výtku), ovšem autoři filmu si z něj vybrali vesměs to úplně nejjednodušší a navíc to několikráte zopakují (kupříkladu zatímco ve Slayers padla narážka na Linin plochý hrudník (jaký ani není) odhadem jednou za díl, ve filmu se tak stane třikrát za půl hodiny (z toho jednou docela vtipně)). To se týká především první cca poloviny, během níž jsem se nezřídka nudil a uvažoval o dvouhvězdičkovém hodnocení. Postupně ovšem začne "vtipů" ubývat, pozornost se přesune k dobrému hlavnímu příběhu (jehož náznaky se objevují již v první části) a dojem z díla se výrazně vylepší, takže film vytahuje k nadprůměrnému hodnocení. I tak by příběhu neuškodilo rozvedení - na úkor "vtipů". Dovedu si představit opodstatněnou námitku, že Slayers bez humoru by nebyli praví Slayers, ovšem v situaci, kdy scény charakterem nejvíce podobné seriálu jsou ty nejslabší, bych je oželel s lehkým srdcem. 6/10 Btw: Kdo to kdy viděl, aby Lina Inverse dříve myslela na bezpečnost než na poklady?
Naposledy upravil(a) yenn dne 13.5.2007 14:33, celkem upraveno 1 x.
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
sevencreature
Sigil Team
Příspěvky: 7394
Registrován: 26.9.2005 1:24
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

sevencreature nemá čas sledovat všechno ( :lol: ), ale manga je fajn (na druhou stranu, nevím, jestli je to nejlepší materiál pro adaptaci :think: - těžko to bude lepší než manga, řekl bych).

Další zajímavá adaptace, která momentálně běží je Lovely Complex.

Nodame Cantabile (další adaptace) už jsem tu myslím zmiňoval - příjemné pokoukání i pro starší diváky :-P

No, když už jsem v té současnosti, další záležitosti, které mě zaujaly jsou History's Strongest Disciple Kenichi (asi nejlepší martial arts komedie co znám, rozhodně co se týče realismu), Seirei no Moribito (opravdu nadějně vypadající anime od Kenji Kamiyamy - tvůrce GitS:SAC&2ndGiG&SSS či Jin-Roh), Claymore (anime je IMO lepší než manga, a ač nejde o nějaký zázrak, za sledování rozhodně stojí), D.Gray-man - když už nevíte co sledovat :-)

Dlouhodobější série nemá myslím cenu zmiňovat.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drug.
Uživatelský avatar
LORD celadrius
Sigilan
Příspěvky: 153
Registrován: 31.5.2006 17:28
Bydliště: Sedmé nebe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LORD celadrius »

Yenn:Slayers je opravdu super,ale ty titulky co mam dělal nějakej blb,protože výrazy typu:"Ty malá kurvo."atd... v originále(aspon podle mě)nejsou.
Neodkládej na zítra co můžeš odložit na pozítří.
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

LORD celadrius: Do českých titulků jsem nakoukl, abych se ujistil, že mám zůstat u anglických. V těch se, tuším, objeví nějaká "bitch", ale překlad "kurva" sem opravdu nesedí.
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
LORD celadrius
Sigilan
Příspěvky: 153
Registrován: 31.5.2006 17:28
Bydliště: Sedmé nebe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LORD celadrius »

yenn: Viděl jsi už všechny díly? Já jsem akorát u toho ,jak utíkaj s tim nemehlem Amélií.
Neodkládej na zítra co můžeš odložit na pozítří.
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

LORD celadrius: Jj, první sérii jsem viděl celou. (pokud mám něco teprve rozkoukané, v komentáři to zmiňuji)

Jsem zvědav, co budeš říkat na divadelní hru v 16. ep. 8-)
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Uživatelský avatar
LORD celadrius
Sigilan
Příspěvky: 153
Registrován: 31.5.2006 17:28
Bydliště: Sedmé nebe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LORD celadrius »

Yenn:Zajímalo by mě,jestli se někdy vrátí Zel?
Neodkládej na zítra co můžeš odložit na pozítří.
Uživatelský avatar
yenn
Sigil Team
Příspěvky: 3192
Registrován: 24.9.2005 23:13
Bydliště: pod tisíciletým dubem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenn »

LORD celadrius: To mě také zajímalo a už to vím. A ty to po zhlédnutí celého seriálu budeš vědět taktéž 8-)
Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený. [Quintus Ennius]
Odpovědět

Zpět na „Scéna mořského vánku“