Film II
Moderátor: sevencreature
- Ajantis
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Celý dnešní večer mi zaplácl Kubrickům Spartakus. Naivně jsem očekával historický film, ale když se vypravěč rozhovořil o pohanské tyranidě Říma, diktátorech a strašlivé chorobě jménem otroctví, tvrdě jsem dopadl na zem. Na druhou stranu co chtít po Římu, kde se mluví anglicky, že. S historii a reáliemi se nikdo příliš nepáral, téma Spartakova povstání je jen zastřešením pro unifikovanou hollywoodskou slátaninu, která by měla mít lehký nádech minulosti "tam někde za oceánem". Pejsek a kočička do kotlíku přidali vše, co je dobré - kýčovitou romanci, spoustu dojemné hrdosti, patosu a žvástů o svobodě. Co na tom, že se na to nedá dívat, postavy jsou ploché a vůbec to pohromadě nefunguje. Chvílemi jsem měl silný pocit, že Spartakus pochází z východního bloku, protože takové nadšení pro budování komunismu, jaké projevují Spartakovi otroci, se hned tak nevidí. I když tu spoustu šťastných záběrů na chudé, ale o to více se milující rodiny bych milerád oželel. Rovněž je na filmu vidět, jak zoufale se nedostávalo peněz, směšná kreslená pozadí bijí do očí a celé to působí hrozně vidlácky - souboje připomínají podprůměrný LARP z doby husitské. Párkrát jsem se uchichtl u té komediální složky filmu, ale to je z pozitiv vše.
Sunshine - Námět armagedonu v kvalitním scifi provedení mi přišlo celkém lákavé, a tak jsem na tenhle filmeček zašel. No, oba dva pohledy už tu byly řečeny, tak nebudu opakovat a pouze přihodím to své. Ze skoro každé scény tohodle filmu dýchá obrovský potenciál na skutečně kvalitní HC scifi. Bohužel je tento dojem opakovaně ničen nesmyslným popírám logiky a fyziky (a to normálně hnidopišský nebývám - čert vem star wars apod., ale tady to zamrzí). Divákovi se tak stává, že zatímco v jedné scéně plesá nad důkladností autorů, v další zjistí, že ke scénáři se zřejmě dostal něčí mladší synovec (nebo distributor...). V tomhle ohledu mě mrzí i ten "horrorový" závěr, se kterým se dalo rozhodně zapracovat o něco rozumněji.
Zpracování a grafická stránka ale byla povedená. Herecké výkony se mi také moc líbily a hudba sedla tak jak měla. 7/10
Zpracování a grafická stránka ale byla povedená. Herecké výkony se mi také moc líbily a hudba sedla tak jak měla. 7/10
- AlieN
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Podruhé v kině na Sunshine a podruhé super. Technické a logické chyby sice bijí do oči s ještě větší razancí než minule a stejně tak vykrádání ze všeho okolo, ale třeba ta poslední pětiminutovka už byla mnohem lepší, prostě jsem se smířil s tím že ke konci už se to od sci-fi dost odklání a výborně si ji užil.
- Cesare
- Lim-Lim
- Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
- Kontaktovat uživatele:
Equilibrium mě mile překvapilo... Jako jo, film naprosto zjevně post-matrixovskej, orwellovskej způsobem nikterak třeskutě originálním, místy velmi citově vyděračský - ale pokoukání velmi příjemný a podmanivý... Lví podíl na tom maj nejspíš i Bale a Diggs...
Nakonec jsem velice ráda, že jsem hned po Predátorovi od tý televize neodešla...
Nakonec jsem velice ráda, že jsem hned po Predátorovi od tý televize neodešla...
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
Za to může ale Orwell, on nebyl třeskutě originálníCesare píše:...orwellovskej způsobem nikterak třeskutě originálním...

SKOČTE ŠIPKOU DO MUŠLE, JEZTE KAŠI S MRKVÍ.
JENOM JÁ JSEM NAŽIVU; VY JSTE VŠICHNI MRTVÍ.
- Ajantis
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Mezi 1984 a Brave new world je MNOHO obsahových i myšlenkových rozdílů. Jistě mají i lecos společného, ale nechceš snad tvrdit, že antiutopickou vizi totalitního světa vymyslel Huxley. Ostatně jeho "originalita" také není třeskutě originální.Bodkin píše:Equilibrium bylo natočeno podle knížky Konec civilizace (Brave New World) od Aldouse Huxleyho, která vyšla 17 let před 1984... Dokonce sám Orwell se přiznal, že se inspiroval...
Jako příklad ještě staršího díla mohu uvést Zamljatinovo "My", které je dle mého Orwellovu 1984 výrazně podobnější než Brave new world.
A to, že by bylo Equilibrium natočeno podle Brave new world, je naprostý nesmysl. Popravdě jsem větší blbost už dlouho neslyšel.
Equilibrium je nedomyšlená a technicky špatně zvládnutá akční slátanina.
Neříkám že není, jen jsem chtěl říci, že není snadné rozhodnout kdo se kým inspiroval...
I když si to právě teď nemůžu ověřit, protože tento film nevlastním...
Lepší než natočeno podle, jsem měl napsat inspirováno... Jen mám opravdu neodbytný pocit, že je tam někde napsáno: Based on Brand new world....Ajantis píše:A to, že by bylo Equilibrium natočeno podle Brave new world, je naprostý nesmysl. Popravdě jsem větší blbost už dlouho neslyšel.
Equilibrium je nedomyšlená a technicky špatně zvládnutá akční slátanina.
I když si to právě teď nemůžu ověřit, protože tento film nevlastním...
SKOČTE ŠIPKOU DO MUŠLE, JEZTE KAŠI S MRKVÍ.
- Ajantis
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
O tom jistě není sporu. Podobných knih už bylo totiž napsáno mnoho. Stejně jako natočeno filmů.Bodkin píše:Neříkám že není, jen jsem chtěl říci, že není snadné rozhodnout kdo se kým inspiroval...
Inspiraci bych si netroufl odhadovat vůbec, do hlavy autorovi nevidím. Trochu lépe se dá posuzovat výsledná podobnost - a tady bych řekl, že si vzal Orwell větší příklad z My než z Brave new world. Jednak je tam větší důraz na ten milostně-citový prvek a druhak i ta společnost je podobně uspořádaná - více na vzájemném hlídání a strachu. Brave new world se ubírá trochu jiným, více "sci-fi" směrem.
(Rozbor těch 3 děl by byl ovšem na samostatnou debatu.)
Pokud je někde napsáno tohle, neznamená to vůbec, ale vůbec nic.Bodkin píše:Based on Brand new world....
Equilibrium si eklekticky vyzobalo něco jak z Brave new world, tak z 1984, Matrixu a z mnoha jiných děl.
Viděls film? Četls knihu? Pak můžeš říct, jestli to je podle něčeho natočeno, nebo je to jen reklamní žvást.
Je? Podle mě naprosto ne, ta 2 díla nemají společného téměř nic.
(výrazně editováno 13:04)
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 5.5.2007 13:16, celkem upraveno 2 x.
- Cesare
- Lim-Lim
- Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
- Kontaktovat uživatele:
A aby toho nebylo málo, Poslední samuraj se mi až na závěr děsně líbil. Netuším, nakolik za to můžou Watanabe, Sanada a moje patologická slabost pro Toma Cruise, ale to na věci nic nemění...
Akorát to mělo skončit na bojišti...
Akorát to mělo skončit na bojišti...
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
- Morty
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
taky malicky dotaz: videli ste niekto spider-man 3? ja hej, a som dost nadseny 

Fama nihil est celerius.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
- sevencreature
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Fakt? Je to lepší než nudná jednička a naprosto otřesná dvojka, která je silnější než rohypnol?xRage píše:taky malicky dotaz: videli ste niekto spider-man 3? ja hej, a som dost nadseny

Naposledy upravil(a) sevencreature dne 6.5.2007 22:35, celkem upraveno 2 x.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
- AlieN
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Já ho viděl a ještě teď mám při vzpomínce na něj vykulenější oči než Hurvínek, jediná věta na kterou jsem se po filmu zmohl byla: WTF?xRage píše:taky malicky dotaz: videli ste niekto spider-man 3? ja hej, a som dost nadseny
Sam Raimi se evidentně zbláznil a rozhodl se vyzkoušet na jak špatný film ještě dokáže do kina dostat lidi - prakticky všechno co bylo na minulých dílech dobré je tady naprosto o ničem. Ze sympatické a zajímavé hlavní postavy je zpočátku vysmátý panák a idiot, aby potom co na něj vleze Symbiont nasadil epesní EMO patku a začal se chovat... no šíleně, nedokážu to ani pořádně popsat. Film je velmi špatně natočený, scénář je totálně mimo, postavy se chovají zmateně a nepochopitelně mění své přesvědčení i několikrát během půl hodiny, navíc většina herců nějak zapomněla hrát. A dokonce i ty akční scény, velká to deviza předchozího dílu, jsou až na první souboj s Goblinem jr. naprosto nezajímavé a nudné, stejně jako nepříliš úžasné triky na kterých prostě ten neuvěřitelně vysoký rozpočet není vidět (spolu s náklady na marketing stál Spiderman 3 skoro půl miliardy dolarů)
Díky bohu že jsem ke konci filmu usínal, jinak bych asi musel brečet

(přitom druhý díl je pro mě jeden z nejlepších blockbusterů vůbec)
KEBULE: Taky jsem tě nějak nepochopil.
mld v USD? to jest círka 70 mld. CZK, to snad je trochu moc, ne?AlieN píše:... neuvěřitelně vysoký rozpočet není vidět (spolu s náklady na marketing stál Spiderman 3 skoro půl miliardy dolarů)

"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
- AlieN
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Lerek: Ano v USD (ale ten přepočet máš trochu špatně
).
Původní rozpočet byl 250-300, ten překročili zhruba na 350 a zbylých 150 mega šlo na propagaci (což se velmi vyplatilo - i přes bídné recenze trhá film všechny žebříčky prodejnosti, skoro 60 mega jen za první den).
A největší sranda je že třeba Sunshine, Fontána i 300 stály několikanásobně méně peněz a přitom vypadají mnohem lépe

Původní rozpočet byl 250-300, ten překročili zhruba na 350 a zbylých 150 mega šlo na propagaci (což se velmi vyplatilo - i přes bídné recenze trhá film všechny žebříčky prodejnosti, skoro 60 mega jen za první den).
A největší sranda je že třeba Sunshine, Fontána i 300 stály několikanásobně méně peněz a přitom vypadají mnohem lépe

Naposledy upravil(a) AlieN dne 7.5.2007 0:47, celkem upraveno 2 x.