Volná diskuse
Moderátoři: Sadako, sevencreature
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
Hamster - no to je slovo do pranice. Takže pokud by si Rafael Kubelík vzal dovolenou místo dirigování anglické filharmonie, byl by z toho pořádný odvaz? To by bylo naprosto skvělé.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
- Neferit
- Šifrovač
- Kontaktovat uživatele:
Tak už jsem ze slávy doma
). Nemusíš hledět jenom na dirigenta, stačí, když ho máš pořád v zorném poli (což v orchestru máš) a sleduješ ho pověstným koutkem oka
A mimoto, vyletět z rytmu je fakt jednoduché
Ach jsem se sama divila, jak je to jednoduché 

No, tak to si IMO jenom myslíš - ze zkušenosti vím (i když nehraju v kdovíjak velké orchestru, ale už jsem byla i na pár monsterakcích), že dirigent tam opravdu JE z nějakého důvodu. A hudebníci na něho koukají -udává jim tempo a taktuje jim to (i když ne každý, že - pamatuju, že nám učitel v orchestru říkal, že hrál v nějaké italské opeře v orchestru a dirigent jim odpočítal začátek a pak tam jenom stál se založenýma rukama a sledoval noty. Pochopitelně že se jich půlka poztrácela a fidlali si, jak jim to zrovna vyšlo. Měli ale jednu velkou jistotu - když začala ve skladbě nová věta, tak dirigent vyskočil jak žába nad kýblem kyseliny sírové a máchl rukama, takže se zase všichni našliVanda píše:Jinak dirigent je podle mě na vystoupení jen pro parádu, pro lidi, aby neměli lidi pocit, že si orchest fidlá, jak chce a nikdo ho neřídí, ale když se člověk na ten orchestr podívá, tak fakt nikdo ani očkem o dirigenta nezvadí. Říkám si jestli by mě to bavilo, kdybych máchala rukama jako vzteklá a kdybych máchala jinou skladbu než, která se hraje, tak si toho dost možná ani nikdo nevšimne.

I profesionálové potřebují "dohled". Víš jak je problematické sladit takovou hromadu nástrojů bez nějaké "centrální mysli"?Mohl by ale někdo osvětlit kčemu tam ten dirigent vlastně je? přece jenom u profesioáů při natrénované skladbě se dá čekat že z rytmu nevyletí a nerozjede se jim to. Je tedy jeho hlaví úloha jen v secvičení?

http://gh.ffshrine.org?r=23256
deviantART - place, where deviancy comes to play
Pokud máte něco, co po mně chcete, tak mě kontaktujte pomocí PM, emailu nebo ICQ. Vše je zde uvedeno.
deviantART - place, where deviancy comes to play
Pokud máte něco, co po mně chcete, tak mě kontaktujte pomocí PM, emailu nebo ICQ. Vše je zde uvedeno.

- sevencreature
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Mno, pokud vím, tak udává tempo, dynamiku - "tvaruje" hudbu. Pokud budeš slyšet orchestr/koncert od dvou různých dirigentů, bude jiný.SneZhulak píše:přece jenom u profesioáů při natrénované skladbě se dá čekat že z rytmu nevyletí a nerozjede se jim to. Je tedy jeho hlaví úloha jen v secvičení?
Nicméně v hudbě se opravdu nechytám, takže nevím, jak to lépe objasnit.
Rozhovor s jedním českým dirigentem (bohužel ne moc o podstatě dirigování):
http://www.radioservis-as.cz/archiv06/4106/41titul.htm
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
rozhodně nejlepší český dirigent je Varhan Orchestrovič
"Vycházelo se přitom ze zcela pravdivé zásady, že určitým faktorem uvěření lži je její velikost..." Adolf Hitler
- Sadako
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli nejlepší, všechny české dirigenty neznám, ale rozhodně schopný, sympaticky sebevědomý a roztomile excentrický. Btw. má zajímavý nos
a vůbec se na něj sem tam nekouká nejhůř...a jak to již bývá u dirigentů zvykem, chodí též hezky oblečen.

Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
- sevencreature
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
No to je jasný, někdo jim to musí odpočítat.Vampiria píše:Vanda: Zarazilo mě to vyjádření k jeho důležitosti v orchestru. On by orcherstr bez dirigenta moc dobře nezahrál...

btw.:Ani mě nenadaplo, že by to mohl někdo brát vážně. Z blondýn se dělat legrace může a vůbec z čehokoliv ano, ale dirigenti se musí bát smrtelně vážně?

Jeden by řekl, že když tam dám tohoto

My ochotní, vedeni nevědomými, děláme nemožné pro nevděčné.
(anonym?)
(anonym?)
- Sadako
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
sedmibestie: Mně se ty jeho vlasy náhodou líbí. Má je horší než já, to se cení.
Vanda: Mně nějak nebylo jasné, jestli je to vtip nebo není. Ono si tohle totiž o dirigentech někdo opravdu vážně myslí...a když ty jsi tu psala, že jsi blondýna...
Pardon, tuhle přihrávku jsem nemohla nechat jen tak.

Vanda: Mně nějak nebylo jasné, jestli je to vtip nebo není. Ono si tohle totiž o dirigentech někdo opravdu vážně myslí...a když ty jsi tu psala, že jsi blondýna...

Pardon, tuhle přihrávku jsem nemohla nechat jen tak.

- Sadako
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
Vanda: OK, věřím. 
Stejně si myslím, že vtipy o blondýnách vznikly ne na blondýny přírodní, ale na ty příšerně odbarvené čúzy v "trendy" hadrech a se solárkovou kůží, kterých mne jímá hrůza. Ty vážně působí tak nějak tupě...

Stejně si myslím, že vtipy o blondýnách vznikly ne na blondýny přírodní, ale na ty příšerně odbarvené čúzy v "trendy" hadrech a se solárkovou kůží, kterých mne jímá hrůza. Ty vážně působí tak nějak tupě...

- KEBULE
- Sigilan
- Bydliště: Já jsem doma tam, kde mám svůj hrnek... Tak a tohle není pravda hrnek jsem si rozbil...
Vampirie: Mohu potvrdit. Měl jsem kdysi angličtinářku přírodní blondýnku. Nejenže byla hezká ona byla chytrá a normální což se hned tak nevidí. Ale těch odbarvenejch blondýn blbých jak kotevní lano znám mraky...
A pro všechny temné duše bych si dovolil Acherontia atropos moje vlastní foto..
A pro všechny temné duše bych si dovolil Acherontia atropos moje vlastní foto..
...vždyť zaznívá,
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
Nevím - někde jinde jsem napsal, že ve vlasech to není. A zvrhlo se to. Ale nedá mi to a píšu znovu: VE VLASECH TO NENÍ. Člověk buď hloupý je a nebo není.
Blbá blondýna je klišé vzniklé na základě starších amerických filmů, kde správně vyvinutá blondýnka stále poletuje jak koště, dělá věci které by nikoho nenapadly a pak ječí hrůzou a neustále ji musí HRDINA zachraňovat.
Dělám s lidmi každý den. Myslím si, že bych nedokázal určit jak se barva vlasů projevuje na případné inteligenci či neinteligenci.
Blbá blondýna je klišé vzniklé na základě starších amerických filmů, kde správně vyvinutá blondýnka stále poletuje jak koště, dělá věci které by nikoho nenapadly a pak ječí hrůzou a neustále ji musí HRDINA zachraňovat.
Dělám s lidmi každý den. Myslím si, že bych nedokázal určit jak se barva vlasů projevuje na případné inteligenci či neinteligenci.
Naposledy upravil(a) Neferit Sr. dne 18.6.2007 7:43, celkem upraveno 1 x.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
Neferit Sr. - dovolil bych si oponovat:) Samozřejmě to nesmíš brát jako maximu, ale pokud se týče paní, slečen, dam nebo podobných, tak barva vlasů o lecčems vypovídá, tedy zvláště, když není přírodní. Jak už bylo naznačeno výše - solárkové peroxydky jsou toho živým důkazem, i když samozřejmě barva není příčinou, ale následkem, tak jako varování slouží dokonale:)
Ale nejde jen o tento případ. Když si žena barví vlasy, tak podle výsledku poznáš jaký má vkus a fantazii, což určitě nejsou nedůležité činitele:) Navíc něco říká už samotná sktuečnost, že vůbec po barvě šáhne, že...:)
Ale nejde jen o tento případ. Když si žena barví vlasy, tak podle výsledku poznáš jaký má vkus a fantazii, což určitě nejsou nedůležité činitele:) Navíc něco říká už samotná sktuečnost, že vůbec po barvě šáhne, že...:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."