Politika

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Jab - osvědčila? můžeš prosím uvést jediný případ úspěchu její práce?
V Kuvajtu její práci mimořádně ocenili a dostala za ní i medaili ministerstva obrany. Mmj. se velmi zasadila o úspěšné fungování polní nemocnice.
Vallun píše:Kněží neviditelné ruky trhu - je to oblíbený bonmot, který má zdiskreditovat zastánce liberálního chápání ekonomiky, nebo spíš zastánce volného trhu (nikoliv ve smyslu komunitárním). S Jabovým tvrzením ohledně jejich neznalosti ekonomických procesů nelze docela souhlasit. Ty procesy jsou relativně známé, ale je těžké je neustále dokola vysvětlovat neekonomům, navíc je třeba v tom zohlednit psychologický aspekt, což je pro ekonomy složité a pro psychology nezajímavé, proto taky vznikl marketing:)
Neexistují jen liberální ekonomové a můj termín tak není zeměřen jen proti nim. To že existují i jiní (též úspěšní) pak jen prokazuje, že k úspěchu i neúspěchu vede více cest.
Též se domnívám, že více vidím pod pokličku ekonomie jako vědy než průměrný občan. Jedna zkouška a pár zápočtů sice nemusí znamenat mnoho, ale dostaneš se tak k pár neuvěřitelně nesmyslným výrokům ekonomů, kteří jsou si tak jisti svým oborem, až ignorují obory jiné.
Holman (jakožto liberární ekonom) tak například ve své učebnici vysvětluje, jak je skvělé pro lesy, když plýtváš papírem. Z jeho hlediska více spotřebovaného papíru = více lesů. Ekolog (který se též zabývá oblastí Oikós) by mohl namítnout, že strom nedokáže tak úplně pružně reagovat na poptávku, jelikož potřebuje pár desítek let na to, aby se mohl stát cenou surovinou trhu.
Rovněž pak i tamní definice "dokonalé konkurence" zcela přehlíží fakt, že jde o nenaplnitelný ideál a to i v tom případě, že by byly splněny všechny podmínky jak je stanovuje autor.
Rovněž mě velmi zaujalo, že ekonomové naprosto přehlížejí krátkodobé efekty. Viz například v odpovědi na vysmívanou otázku, "zda stroje berou lidem práci." Ač naprosto chápu pojmy produktivity práce atp. A též chápu všechny ty úžasné podsložky (stroje musí někdo opravovat, starat se o ně atp.), tak bych úplně nepřehlížel fakt, že vyházení dělnící jsou pro tuto chvíli bez práce a nebude je tak úplně zajímat, že se jim to během deseti let vyplatí. Jinak řečeno bych ekonomům doporučoval i lepší seznámení se sociologií a dalšími humanitními obory, které obráceně svou pozornost ekonomii věnují.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hybášková - říkal sjem konkrétní úspěch, zasloužila se o nemocnici je trošku široký pojem:) Bráchu učí jeden z doktorů, co tam chvíli byli a hodnotil její vystoupení skoro doslovně takto: "No, viděli jsme jí jednou, někdy ze začátku, jediné, co pro nás udělala bylo, že nám dovezla a přeložila ěnjaké papíry od tamních úřadů. Potom jsem je musel psolat manželce, aby mi řekla, co v nich je opravdu napsáno." Medaili od MO dostala asi za to, že toho nezkazila více:)

Co se týče Tvého ekonomického rozboru, tak s ním téměř naprosto souhlasím. Nesouhlasil jsem s tím, že neviditelná ruka zakrývá neznalost liberálních ekonomů. Ale už bych musel souhlasit s tím,ž e je to důsledek jendostranosti jejich pohledu na věc.
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun píše:Jab - ano, teoreticky by jim měla rozumět, prakticky to nepředvedla. Na oněch přednáškách mi především přišlo, že Araby pohrdá a odmítá se snažit pochopit jejich kulturu. A nebo jí možná chápe, ale ignoruje a snaží se jim vnutit ryze evropské hodnotové a myšlenkové systémy.
Je - li to jak říkáš, tak nepřekročila stín většiny politiků tam, co to nazýváme západ. Co já už se naposlouchal blábolů o potřebě demokratických změn v muslimských zemích. Ale já z ní tento pocit nemám. Myslím si že svoji práci v Kuvajtu konkrétně zvládla dobře.

To co jsi popsal o jejím hodnocení doktorem co tam měl sloužit mi vadí. Ona přeložila arabský text do češtiny. Pokud dotyčný doktor neumí česky, manželka znalá tohoto jazyka se hodí. Ale to není vina velvyslance ale někoho jiného. Zajímavé by bylo spíše znát pozadí jejího divně neprůhledného odvolání.

Na prezidenta se mi nehodí, ale to je moje osobní věc.

Jab - děkuji - kdybys tam dal to slovíčko trh byl bych v chalupě. Děkuji a nezlob se.
Jinak - to co jsi napsal ekonomech a jejich aroganci vůči jiným společenským vědám má svoji nedoceněnou váhu. :applause: :applause: :applause:
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Onen lékař umí česky, ale jeho manželka je Libyjka a musela mu znovu řpeložit onen arabský text do češtiny, tak aby ten překlad byl pro lékaře srozumitelný a hlavně přesný... Ale nevím, u toho jsem nebyl a i kdybych byl, tak bych tomu konrkétně nerozuměl. Ovšem já z té paní mám prostě velice špatný pocit...
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Jab: Dokonalá konkurence je jen myšlenkový konstrukt, model ideálního stavu. Je to klasický příklad utopie. A ekonomové to ví. Podle toho se s ní také pracuje.
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Tafif píše:Jab: Dokonalá konkurence je jen myšlenkový konstrukt, model ideálního stavu. Je to klasický příklad utopie. A ekonomové to ví. Podle toho se s ní také pracuje.
A? Já přece psal, že to v té učebnici mělo být napsáno. A ne že by to ekonomové nevěděli. :roll:
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

To mi z tvé věty nevychází, ať to čtu jak chci. Připadá mi to spíš, jako že autor to neví. Ale nechme bejt...
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Tafif píše:To mi z tvé věty nevychází, ať to čtu jak chci. Připadá mi to spíš, jako že autor to neví. Ale nechme bejt...
Vzhledem k tomu, že Holmanova učebnice ekonomie není psána pro ekonomy, ale pro studenty, tak neměl tento fakt opomenout zmínit.

P.S. Nadto Holman je cvok. U něj fakt člověk neví, jestli ty věci myslí vážně nebo si jen dělá srandu. Viz další jeho příklad, kdy se snaží stanovit, kolik otrávených ryb v rybníce sousedícím s polem (chemicky opečovávaným a hnojeným) se ještě vyplatí. Někteří lidé by mohli tvrdit, že ani toto není problém ryze ekonomický.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab - s hodnocením Holmana souhlasím, ale nemůžeš všechny liberály a quasiliberály házet do jedné učebnice:)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Jab - s hodnocením Holmana souhlasím, ale nemůžeš všechny liberály a quasiliberály házet do jedné učebnice:)
Vzhledem k tomu, že liberálově po letech tvrdého boje ovládli pražskou ekonomku, tak se tam Holmanova učebnice stala biblí. A ostatní humanitní fakulty jí neprozřetelně též převzali. :-?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab píše:
Vallun píše:Jab - s hodnocením Holmana souhlasím, ale nemůžeš všechny liberály a quasiliberály házet do jedné učebnice:)
Vzhledem k tomu, že liberálově po letech tvrdého boje ovládli pražskou ekonomku, tak se tam Holmanova učebnice stala biblí. A ostatní humanitní fakulty jí neprozřetelně též převzali. :-?
aha....to není dobré...přiznám se,že takhle podrobně to momentálně nesleduji...
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:aha....to není dobré...přiznám se,že takhle podrobně to momentálně nesleduji...
No ona už je to taky dost stará informace, třebas už keynesiáni vrátili úder. :mrgreen: Nebo by se mohli vrátit zase marxisti. Možností je tolik...
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Slyšte, slyšte, to jsou věci. A Jabe podle Tvého skromného názoru je kdo více v reálu?
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Neferit Sr. píše:Slyšte, slyšte, to jsou věci. A Jabe podle Tvého skromného názoru je kdo více v reálu?
Těžko říci. Liberální ekonomika vydělává asi nejvíce peněz ovšem přece jen produkuje větší rozdíly mezi třídami. A já tak nějak mám rád ten český systém, kde 95% obyvatel náleží ke třídě střední...
No a občas i nějaké ty státní zásahy mohou zamezit ekonomickým krizím. Ovšem i ten největší ekonomický liberál pravděpodobně chápe, že určitá omezení musí být. Aby to nedopadlo jako ve dvacátých (potažmo třicátých) letech.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab píše:Liberální ekonomika vydělává asi nejvíce peněz ovšem přece jen produkuje větší rozdíly mezi třídami. A já tak nějak mám rád ten český systém, kde 95% obyvatel náleží ke třídě střední...
Jenže to je docela problematický pohled na věc. Proč nedopřát bohatství těm, kteří si jej zaslouží? A naopak, proč podporvat ty, kteří nemají snahu si pomoct sami?

Dle mého nemá vládní moc zajímat to, jestli existuje nějaká sociální stratifikace, ale to, jeslti procesy jí vytvářející jsou spravedlivé a samozřejmě má přiměřeně vytvářet tzv. sociální síť. Což je ovšem součást spravedlivých stratifikačních procesů.

Tím rozhodně nevolám po bezbřehém lbieralismu, naopak jakožto neokonzervativec souhlasím s potřebuou určité míry regulace, ale to především v podobě stanovení rozmých mantinelů a hlídáním hry dle fair play. S tím,že přísné mantinely by měly chránit oblast životního prostředí.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“