Česká republika - současnost a budoucnost

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Carlos
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká republika - současnost a budoucnost

Příspěvek od Carlos »

Vallun píše:Carlos - Ano, ale nutí Tě někdo bydlet na Mostecku? Nenutí, máš reálnou možnost se ostěhovat tam, kam chceš. Placení u doktora alespoň ldiem příblíží realitu toho, že zdraví ej hodnota, kterou by si měl každý člověk chránit především sám. Navíc, co se týče kvality ovzduší, tak i na Mostecku je nejlepší za hodně dlouhou dobu...
Zdraví je hodnota, ano, ale to neznamená, že by s ním mělo obchodovat, alespoň by měla být alternativa zadarmo (přechodit nemoc nebo babku bylinkářku neberu). Momentálně mě nutí bydlet na Mostecku to, že bydlím s rodiči, ale i potom tu budu zřejmě nucen zůstat, protože na to, abych si sehnal bydlení jinde prostě nebudou peníze a půjčky také nejsou nejlepším řešením, protože to bych zůstal zadlužený obrovskou část svého života. S tím ovzduším jsi to řekl krásně optimisticky, ale realita daleko lépe vyzní slovy: Je nejlepší za hodně dlouhou dobu, ale vyjma Ostravska je nejhorší v republice vůbec a rozdíl je propastný.
"Hey, sugar, I'm gonna smash you with that heavy truck!"
"That's what I call rough love."
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Jo Carlosi. Co si to proboha dovoluješ, že se neodstěhuješ z kraje, kde jsi vyrůstal, máš tam většinu rodiny a kamarádů a též bydlení. :naughty:
Raději tedy nepyskuj a kup si v Praze nějaký levňoučký byteček za milion. A raději hodně rychle, než bude tvé stavební spoření totálně devalvováno.
Přirozeně tě též nemůže ohrozit, že se nemocenská prvních několik dní nevyplácí a tedy jediné prachy, které za tuto dobu uvidíš, budou ty, které vyplázneš u doktora (tomu říkám kombo). Alespoň si to zdraví budeš, jak píše Vallun, více chránit. A s virózou či chřipkou přece můžeš do práce. Nebereme nic menšího než zápal plic.

P.S. Může mi někdo vysvětlit, proč se místo té šarády prostě jen nezvýšilo zdravotní pojištění?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab - Teď jsem na rozpacích, jak reagovat, jsem si dost jistý, že moc dobře víš, cos jsem tím myslel a proto Tvou hloupou reakci vůbec nechápu.

Co se týče nemocenské, tak přecházet lehčí nemoci je běžná věc u lidí ve střední příjmové skupině. Takže tři dny neplacené nemocenské jen přibližují tuto realitu i nižším příjmovým skupinám, což je dobře...

Zdravotní pojištění - protože:
a) peníze konečně nejdou přes pojišťovny, které jich značnou část rozfofrují
b) protože konkrétní platby mají výchovný efekt - člověk si uvědomí, že zdraví něco stojí.
c) protože platí ten, kdo službu skutečně využívá, nezvyšuje se tedy míra "solidarity".

Edit: Carlos - ale to, že platíš za konkrétní službu ještě není obchod se zdravím. Tenhle populistický rathism má jakési opodstatnění při prodeji nemocnic, ale v tomto případě mi přijde hloupý.
- co se týče úvěru na bydlení, tak je to je to běžný jev všude ve světe a jeden z mála rozumných důvodů pro zadlužení se, prostě bydlení něco stojí a kvůli komunistům je holt přetržena jakási kontinuita vlastnictví bydlení....
- realita je ta, že to ovzduší se zlepšilo. Co víc bys chtěl od státu?
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Carlos
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Vallun píše:Co se týče nemocenské, tak přecházet lehčí nemoci je běžná věc u lidí ve střední příjmové skupině. Takže tři dny neplacené nemocenské jen přibližují tuto realitu i nižším příjmovým skupinám, což je dobře...

Edit: Carlos - ale to, že platíš za konkrétní službu ještě není obchod se zdravím. Tenhle populistický rathism má jakési opodstatnění při prodeji nemocnic, ale v tomto případě mi přijde hloupý.
- co se týče úvěru na bydlení, tak je to je to běžný jev všude ve světe a jeden z mála rozumných důvodů pro zadlužení se, prostě bydlení něco stojí a kvůli komunistům je holt přetržena jakási kontinuita vlastnictví bydlení....
Tak předně, přecházení nemocí není vůbec v pořádku a každý doktor ti to řekne, právě ony první tři dny trvání nemoci je důležité ležet, potom už - většinou už byly aplikovány nějaké medikamenty - ti bude minimálně o 100% lépe, to ale jistě víš. Navíc, který šašek má právo rozhodovat, jestli je nemoc lehčí nebo těžší. Uvedu příklad na sobě - u chřipek, angín a podobných onemocnění (běžných) mám teplotu kolem 40 stupňů, ale jsem schopen fungovat celkem bez problému, tedy vyjma svalové slabosti, ale střevní chřipka mě zaručeně paralyzuje na minimálně dva dny, po které nejsem schopen odejít od WC dále než je deset metrů.
Dále, nižší příjmové skupiny, jak ty to nazýváš, mohou být třeba horníci, uklízečky, zedníci apod. oni rozhodně v práci fungovat oslabeni nemohou. Ty pravděpodobně pracuješ v kanclu, přeju ti to a nedivím se, že dokážeš jít do práce i s nemocí, ale nemůžeš to chtí po lidech vykazující nějakou fyzickou aktivitu.
Mimochodem, když za něco platím, je to obchod.
Nevím co přesně myslíš tou ,kontinuitou vlastnictví bydlení'.
EDIT:
Od státu bych na téma ovzduší chtěl nějaké úlevy co se placení u doktorů týká (minimálně u plicních onemocnění), taky nějakou rekultivaci, o které se neustále jen mluvilo, ale nic se nedělo (nevím, jestli to stát může zařídit nebo ne), zákaz ignorace těžebních limitů atd. apod.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Jab - Teď jsem na rozpacích, jak reagovat, jsem si dost jistý, že moc dobře víš, cos jsem tím myslel a proto Tvou hloupou reakci vůbec nechápu.
Tím řečeno nemá reálnou možnost odstěhovat se kam chce. A i kdyby měl, tak tobě je po tom za prvé houby a za druhé je třeba minimálně říci, že opustit domovský region a většinu sociálních kontaktů není jednoduché. A pokud se tedy nestěhuješ sto kilometrů za prací, pak to není důkaz jen jakési "lenosti", jelikož zde je třeba brát vpotaz více hledisek než jen ekonomický prospěch...

P.S. Pokud si to ovšem myslel jako vtip, pak se omlouvám. Nicméně se mi nikdy nepozdával argument, že obyvatelé chudých regionů si mohou za svou situaci sami, jelikož se za prací přeci mohou stěhovat. Osobně si myslím, že je to náročné ekonomicky i psychicky a tedy bych byl opatrný při vyslovování kdo co má dělat.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:Co se týče nemocenské, tak přecházet lehčí nemoci je běžná věc u lidí ve střední příjmové skupině. Takže tři dny neplacené nemocenské jen přibližují tuto realitu i nižším příjmovým skupinám, což je dobře...
Fakt bys zasloužil pohlavek. Teď už nestačí vykládat o držení zodpovědnosti a (z nějakého důvodu) větší náročnosti práce hlavou, ale už se i dávají na stejnou úroveň fyzické výkony? To je k pláči... :roll:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - laskavě se drž slušné úrovně. Toto vůbec není o fyzické nebo intelektuální práci, ale o příjmech. Když máš plat do zhruba 14ti tisíc hrubého, tak nemocenskou "moc" nepoznáš. Jakmile máš ale víc (tedy i jen průměrný plat), tak už je to mnohem citelnější zásah do příjmů, bez ohledu na to, co děláš...

Jab - tu reálnou možnost prostě každý má. Já nevidím žádnou překážku, která by tomu bránila. Neříkám,že je to jednoduché, ale to už si musí každý dotyčný vybrat. S tím, že má být člověk opatrný ve vyslovování toho, co má kdo dělat, naprosto souhlasím. Ale: 1) já nikomu neříkám, co má dělat, ale co dělat může; 2) platí to i pro stát, tedy velmi opatrně zvažovat, do čeho má stát zasahovat!

Carlos - ano, samozřejmě, přecházení nemoci je problém.Žádný šašek o váze nemoci nerozhoduje, rozhoduješ o tom Ty sám, jak se zachováš, stát se jen brání tomu, aby se zneužívaly různé krátkodobé a spekulativní neschopenky.
Proč by to, co podstupuji já nemohl chtít po jiných? Já už jsem trestán tím, že při nemoci přicházím o více peněz...

Kontinuita vlastnictví bydlení - ve vyspělých zemích je obvyklé, že lidé vlastní obytné nemovitosti po generace, kdežto u nás došlo po převratu k situaci, že si většina lidí musela najednou koupit bydlení, je u nás stále velmi vysoké procento nájmů...

Úlevy - stát ti nepřikázal bydlet tam, kde bydlíš. Navíc jak by k tomu přišel doktor? tomu bys to musel nějak kompenzovat...
Rekultivace se ovzduší dotýká minimálně, peníze se na ní vynakládají pravidelně, ať již ze státního, nebo ze soukromých zdrojů. Mohla by být rychlejší, ale na to prostě není:(
Ano, limity těžby apod jsou problém. Tady je fakt, že by měl stát být efektivnější a důslednější, ale zase by to vedlo ke snížení platů horníků a to by se Ti asi taky nelíbilo...
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Kontinuita vlastnictví bydlení - ve vyspělých zemích je obvyklé, že lidé vlastní obytné nemovitosti po generace, kdežto u nás došlo po převratu k situaci, že si většina lidí musela najednou koupit bydlení, je u nás stále velmi vysoké procento nájmů...
No alespoň nějaká položka se mohla vyškrtnout z dědické daně. Ta mi vůbec stále přijde jako docela dost černý humor.
Jab - tu reálnou možnost prostě každý má. Já nevidím žádnou překážku, která by tomu bránila. Neříkám,že je to jednoduché, ale to už si musí každý dotyčný vybrat. S tím, že má být člověk opatrný ve vyslovování toho, co má kdo dělat, naprosto souhlasím. Ale: 1) já nikomu neříkám, co má dělat, ale co dělat může;
A já říkám, že vždy nemáš prachy na to se přestěhovat. Hlavně když nemáš práci. I nájem v nějakém 2+1 v Praze se ti lehce vyšplhá na deset litrů. Ato si ten "přistěhovalec" může stěží dovolit. Natož pak kupování vlastního bytu...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:Toto vůbec není o fyzické nebo intelektuální práci, ale o příjmech.
Já myslel že to je o neplacené nemocenské a přecházení nemocí... Schovávat se za příjmy je od tebe jen trik, protože oba víme co ta tvoje "nižší příjmová skupina" v praxi znamená a tedy je i jasné, proč je přecházení nemocí v té střední o dost běžnější. Na to jsem taky reagoval...

Jinak myslím že úrovně se držím celkem laskavé. Může být hůř. :angel:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - podívej se na tabulky... rozhodně to není tak, jak si myslíš. Slušný truhlář má určitě víc, než kdejaká mzdová účetní... Rozhodně jsem to ani jakkoliv nezamýšlel srovnávat dle obsahu povolání, ale čistě dle příjmů.

Jab - pokud vím, k 1.1.08 byla trojdaň dosti omezená... Co se týče peněz na stěhování - když nemá peníze na to se stěhovat hned, tak může jít na ubytovnu v místě, kde práci dostane... Já neříkám,že je to lehké, ale prostě je to možnost...
Carlos
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Vallun: Nevím, co konkrétně si během nemoci vytrpíš ty v kanceláři. Ale skutečnost, alespoň u nás je taková, že lidé z ,nižší skupiny' se bojí o práci - bojí se hodně a oprávněně - čili si nedovolí zůstat nemocní déle než je třeba. Dělal jsem měsíc brigádu na stavbě s chlapem, který s horečkou tahal nesutečně těžké věci a když si zlomil palec na ruce, jel s tím k doktorovi, tam si nechal dát dlahu a makal dál, takhle se to má.
Jednoduše řečeno souhlasím s Hamsterem.
Pořád mi přijde, že se jeden bavíme o koze a druhý o voze - ty to vidíš asi jako Klaus: ekonomika a peníze jsou hlavním stěžněm společnosti; já mluvím o lidskosti a logice (alespoň se snažím ;-) )... 8-)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Carlos - no, fakt nesedím celý den za stolem a nedloubu se v nose. Jsem právník-legislativec na MZe, takže má práce obnáší všechno možné, od přípravy legislativních a doprovodných materiálů komplet -psaní vlastní normy, dojednávání s věcnými odborníky, formální příprava materiálu včetně vyjednávání a vedení připomínkového řízení, obhajování návrhu před komisemi LRV. Pak samozřejmě příprava a kontrola smluv, zastupování v právních sporech, včetně řízení před Ústavním soudem, právní rady a také věci, o kterých nesmím mluvit... Ano, není to náročné na zvedání těžkých věcí, ale čtyřhodinové připomínkové jednání Ti dá taky pěkně zabrat, a není neobvyklé, že po 4 hodinách takovéhoto jednání mám 20 minut (počítáno do stolu ke stolu) na přesun na ÚV (cca 2 km poklusem), kde dvě hodiny projednáváme jiný právní předpis, o nějaké zákonné přestávce si mohu nechat jen zdát... Ale nemyslím si,že to sem patří...

já rozhodně nemluvím jen v ekonomických faktorech, pro mne jsou mnohem důležitější jiné věci - právo například. Ale mám intenzivní pocit, že Tvá představa lidskosti znamená, že "stát" Ti toho co nejvíc zacáluje...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:Slušný truhlář má určitě víc, než kdejaká mzdová účetní...
Myšleno jako živnostník s vlastní dílnou? A já furt věřil že kdejaká mzdová účetní bere víc. :doh:

Argumentuješ teď trochu za každou cenu, protože já netvrdím, že je tu nějaká ocelově pevná nepřímá úměra mezi příjmem a fyzickou náročností. Že profesionální boxer bere víc než druhořadá úřednice vím také...
Carlos
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Vallun píše:...Ale mám intenzivní pocit, že Tvá představa lidskosti znamená, že "stát" Ti toho co nejvíc zacáluje...
Ne, tak to není. Myslím, že stát by hlavně neměl lidi zatěžovat nad únosnou míru (nebo možná by neměli spíše politici). Lidskost v mém podání zase znamená, že člověk je jedinec a ne skupina obyvatel - tak jak je nám neustále vnucováno.
Mimochodem, netvrdil jsem, že neděláš v práci nic. Řekl jsem, že toho děláš nepopiratelně méně než dělník a tím pádem tě nemoc daleko méně zatíží.
Vallun
Dabus

Re: Česká�epublika - souča�ost a budoucnost

Příspěvek od Vallun »

Předpoklá�m�žes�yslel fyzicky méně!�á�e m�ím dale� více sous�edit, než dělník, �to�e �eba při horečce mno�m těžší...

Stát by��ěl�atěžova�lidi nad�nosno��íru...to zname� co? Když�ě stát nebude �uot;zatěžova�quo� tak to znamená,že��musí zaplatit sám, což z�m�á, že se�o bude plat� z da� nás vš�h,�ož znamená, že to za Tebe�ud� pl�it jiní�Trochu �st�obecký přístup. Já samozřejmě� určitými prvky soli�ri��ouhlasí� mnohd�jso�nezby�é,�ale měly by být jen v rozum�, přijatelné, tady min�ální, míře. Není �ravedlivé tres�t b�até, za�o, že jsou b�atí a p��vité z�to, že jsou�racovití.

Ha�ter - ne,�emyslím živn�tníka, ale �aměstnaného pracanta. Já �rdím především to, že mi�ůb� nešlo �to, jak si k� vydě�vá, ale kolik.�rotož�výš�nemo��ké je �mitová� tak, že lidé s nižšími příjmy �i�o�o podstatně méně p�ěz,�ěž lidé s vyššími, přestož�tito pla� pods�tně v�ší�ojiš��...���������������������

d127Edit: ěščřžýáííé no to jsem blázen.
Naposledy upravil(a) Vallun dne 4.1.2008 21:39, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“