melkhior: já se též snažím o objektivní pohled, ale přesto máme jiný názor. že by i objektivita byla subjektivní?
Prostě pro mne má i objektivně lidský život cenu, se kterou státn nemůže nakládat jak chce lehkovážně...
Melkhior píše:Ach jo... víš, veškerý problém je v tom že já na věc pohlížím z pohledu objektivního dobra pro společnost, zatímco ty ze subjektivního, jasně byl bych nasranej, ale koho by to asi zajímalo? Vrahovi taky vadí, že ho chtějí popravit a někdo pro něj třeba bude i truchlit. Ale jak říkám, tady je subjektivní pohled irelevantní.
Já mám raději také objektivní hledisko, ale heslo "Účel světí prostředky." na toto až nepříjemně pasuje. Také se umím vžít do pocitů té druhé neobjektivní strany, která by takovou nespravedlnost nepřekousla. Prostě někde je ta hranice a její překročení mívá docela katastrofální následky. Kdybys odsoudil mého bratra na smrt (jsem jedináček) za vraždu, kterou nespáchal, tak by ses možná nedožil ani vykonání rozsudku.
Ajantis_CG_thief píše:Myslím, že to vyjde pro ty "další" úplně stejně, bude-li ten člověk sedět na doživotí v PŘÍSNĚ hlídané věznici, nebo pokud bude mrtvý.
Pokud vím, tak za vraždu se ve zdejších podmínkách doživotí nedává. Většinou dokonce ani za více vražd...
If king at noon says it's night,
Exclaim: Behold! the moon, the stars!
Persian saying
Vystavuje ,a to je veskrze myšlenka kterou tu hájím. Stát by měl činit dobro pro většinu a pokud je pro většinu dobré když bude vrah bezpečně mrtvý, pak se nějáký ten omyl dá prominout. Není mi to něják zvlášť sympatické, ale jsem s tím smířený.
Ajantis: stále může utéct, v případě že je to nějáky "boss" tak pořád může řídit svou organizaci. Navíc vězení je pro tyhle lidi houby trest.
"Vítězství nevyžaduje komentář. Prohra žádný nedovoluje."
"Císař se pro nás hrdinně obětoval a trpí už sto století. Není větší cti než mu tento dar opětovat."
Saruman: pokud by tady byl zaveden trest smrti, také by muselo dojít k úplnému přehodnocení trestů.
Vycházím z toho, že trest smrti by dostávali ti pachatelé, kteří ve stávajícím režimu dostávají doživotí.
A já osobně bych byl pro VÝRAZNÉ přitvrzení trestů, obzvláště za činy jako vražda či znásilnění.
Melkhior: argumentuješ-li tím, že může utéct, přesto jsem spíše pro změnu systému vězeňství, aby utéct nemohl, než pro zavedení trestu smrti.
Melkhior píše:Vystavuje ,a to je veskrze myšlenka kterou tu hájím. Stát by měl činit dobro pro většinu a pokud je pro většinu dobré když bude vrah bezpečně mrtvý, pak se nějáký ten omyl dá prominout.
Ústava ČR, článek 6 píše:Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. Rozhodování většiny dbá ochrany menšin.
Obětoval bys nevinný život pro záchranu světa? Pro tebe to zdá se není tak těžká otázka.
Je to sice trochu OT, ale docela to sem sedí - Red Dwarf:
Kocour: "Měl by ses pro nás obětovat, na tvém místě bych to udělal."
Rimmer: "Cože, obětoval bys svůj život pro dobro posádky?"
Kocour: "Ne, obětoval bych tvůj život pro dobro posádky."